Szerző |
Üzenet |
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2022. Már. 08. 09:02
A 90-es években német honban népszerű kölni Computer Messe eseményről került fel pár videó ide.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2022. Már. 09. 15:36
Szerintem logikusabb Amigás híreket az Amiga Mania post alá gyűjteni, hiszen már több százat oda került eddig is :) véleményen szerint ;)
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2022. Már. 10. 08:33
Gondoltam, hogy az olyan híreket, amikről nem lehet sokat rizsázni, inkább ide írnám :) A Mania topikban azért inkább a "kifejtős" beszámolók vannak. De szerintem jól is van az úgy ;)
|
kzb
Tag
|
# Elküldve: 2022. Már. 14. 16:45
Az A500 Mini megjelenését egy kicsit ismét csúsztatták, jelenleg 2022. április 8. az aktuális dátum.
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2022. Aug. 15. 09:36
Tracker összefoglaló kezdőknek. Pár informatív képet "kiollóztam" a videóból: 1, 2, 3...
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2023. Jan. 04. 10:37
A 20 évvel ezelőtt a Mekka & Símposium partyn bemutatott demo (Kheshkhash by Encore & Scenic) kapott egy "frissítést". PPC-s Amiga mellett MorphOS-en is nézhető emitt.
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2025. Feb. 20. 09:23 - Szerkesztve: nzo
Pár napja kértem EAB fórumon helpet, hogy valaki hozzáértő készítsen whd incsallt a Transhuman demóhoz, ami "köztudottan" csak floppyn lett terjesztve, ami nekem meg perpill nincs (működő). Paraj aki másik kedvenc new-oldschool "demóimnak" - Eon/TBL és Batman Rises/Batman Group - is kreált már whd incsallt, pár napon belül elkészült vele. Ennek azonban Bifat, a TEK kódere láthatólag nem örült (lásd fentebbi EAB thread). Nézzétek meg a demót akár 060-ról, szisztemfrendli módon :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Feb. 20. 17:58 - Szerkesztve: charlie
Bifatot nagyon tiszteljük az időnként emberfeletti kóder teljesítménye miatt, de amúgy meg "neki is lehet véleménye". Miatta meg a szenzációs A500-asa miatt fagyott Deadline-on az 500-as Desire demó, mert feltétlenül azon erőlködött h. igazi floppyról adják le. És anyázta a kódereket, hogy "nem tesztelték igazi gépen" - de bazmeg, az ENYÉMEN konkrétan, azon lement sokszor, igazi lemezről meg Gotekről is. Csak ugye, a kompógépben véletlenül 1%-kal lassabb volt a drive, azon már nem. Pech. És akkor ott okoskodott h. szar az entry, meg csak a floppy mérvadó, meg ezek. Szóval ja. Nem kell mindenben hallgatni rá.
Ennél jobban már csak azt a hisztit élveztem, amit szintén ezek az OCS minden lemezről extrémisták csaptak, amikor a Haujobb OCS-re merte portolni a Beam Riders című 060-as demóját, hogy abból mekkora hiszti volt, hogy "nincs is ilyen gép igazából", meg ezek a dumák... Mondtam nekik h. az A2000/B2060-am csókoltat titeket, innen az asztalomról, Béláim. :)
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2025. Jún. 17. 16:57 - Szerkesztve: nzo
RIP Stingray :( Ebből a posztból - ill. a posztban található linkeken át kiderül, hogy egy olyan ember volt, aki melóhelyére korábban beérkezve reggelente 40-50 percig fun-kódolt Amigára, majd utána kezdte a "robotot". A legtermékenyebb WHD install készítő volt (847 saját install és 247 kooperációban). A demókodolás előtt sTYLe of RSE/DCS néven cr*ckerkedett. ...és egy pár produktuma, amire büszke (az interjúkból ollóztam): - Lotus Esprit Turbo Challenge 96K by Scarab (a Lotus játék 96k-ba zsúfolva - Cube-O-Bootic (1k bootintro) - Boom by Secretly! (2001-es Mekka & Symposium 4k győztes intro)
|
nzo
Tag
|
# Elküldve: 2025. Júl. 29. 09:56
Variációk egy témára, avagy ha kóderek egymás rekordjait döntögetik... Próbáltam időrendbe szedni a produkciókat, de szerintem a versengésnek még nincs vége :) Grade My Waterbear by Scoopex Water My Grey Beard by Loonies Joker Snacks On Blueberries by Batman Group Twelve Jokers In A Deck by Loonies Still Snacking by Batman Group & Capsule ...And One Up The Sleeve by Lemon
|
StingerHU
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 11:44 - Szerkesztve: stingerhu
https://tigerskunk.itch.io/hyperblaster
Önmagában ez egy NeoGeo játék poszt, de TigerSkunk (aki a fantasztikus Inviyya-t és a Krogharr-t is fejlesztette és ennek a Hyperblasternek is a fejlesztője) az egyik kommentben, ahol arra reagált, hogy Amiga please - ezt a választ adta: "Sorry, but the Krogharr sales went so badly, that I won't create new Amiga games in the future anymore. Seems the Amiga market is just too small for this kind of game."
Ami valahol tény, valahol szomorú, hogy szép lassan elmúlik. Imádom az efféle játékokat, az Inviyya-t is megvásároltam, ott ráadásul még bonusz pályákat is kaptunk.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 12:44
Én azt sem tudtam h. ezek léteznek... Nem vagyok egy nagy gamer, de mennyire voltak ezek bent a normál Amiga hírcsatornák között?
|
Yellow Dog
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 15:11
Quoting: stingerhu sales went so badly, that I won't create new Amiga games in the future anymore Nem tudom, hogy vicces vagy szánalmas 2025-ben (csak a) pénzért programozni Amiga gépekre... 40 éves dolgokról vagyis egy szerelem ihlette hobbiról beszélünk, ne ebből akarjon már megélni valaki...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 17:25 - Szerkesztve: charlie
Szerintem az egy kívánatos állapot lenne, ha akkora igény lenne ezekre a játékokra Amigán, hogy valaki meg tudna élni belőlük, miközben azt csinálja amit szeret. Képzeld, a legendás régi játékokat is pénzért írta valaki, nem jóindulatból.
Amúgy is, a játékipar - dolgoztam benne, tudom - egy mélyen toxikus hely, ahol a cégek szeretik/szerették kihasználni a naív fiatalok technológia iránti lelkesedését, és ezzel költséget csökkenteni, éhbérért dolgoztatni, pár hónapra kirugodosni, majd ha hirtelen megint van meló újra felvenni, stb... Nem kívánom az ellenségemnek se.
De amúgy, Yellow Dog, minden kívánságod így teljesüljön, mert pont arról van szó, hogy ezentúl nem ebből fog próbálni megélni. Igaz játék se lesz, mert valamiből viszont mindenkinek élnie kell, és ha az Amigára kódolásból nem tud, akkor majd kódol másra. Én is ezért toszkodom a Linuxot napi 8-ban, nem az Amigát... Hiába szeretném ez utóbbit, nem élek meg belőle. Így meg van rá fél évente pár órám, heti 40 helyett. De örülhetsz, mert legalább nem "nyerészkedek" belőle...
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 13. 06:07
Véleményem szerint a határvonal a hobbi és a munka közt éppen ott húzódik, hogy valaki automotiváltan vagy pénzért csinál valamit. A hobbival az ember nem tud keresni, de nem is az a cél, hogy megéljen belőle, hanem hogy jól érezze magát közben. Max. nullszaldóra lehet kijönni belőle anyagilag, hogy éppen ne legyen veszteséges a dolog.
A munka meg munka: fizetnek élte, ebből élünk, akár szeretjük, akár nem, amit csinálunk.
Az azért józan ésszel belátható, hogy egy 40 éves platform, ami fénykorában sem volt túlzottan elterjedt, valószínűleg nem fog tudni eltartani főállásban programozókat. Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, de valószínűleg nagyon ritka. Amúgy meg lehet, hogy a marketing is hiányzott a projekt mögül, mert Charlie-hoz hasonlóan én is most halok először ezekről a játékokról...
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 13. 22:11
izé TigerSkunk a "fantasztikus" Inviyya-t és a Krogharr-t fejlesztette ...
tudom, velem van a baj, de szerintem ezeket a játékokat azért nem vásárolták elég sokan, mert nem ütötték meg azt a bizonyos mércét és ha olcsóbban adta volna akkor többet adott volna el ... átlagos játékok. Természetesen értékelem a sok munkát amit beletett (tettek) de pl. a Project-X-et nagyon nem érte el... a Krogharr is sem grafikailag sem egyéb szinten nem hozta a nagy elődöket (szerintem). Én meg szoktam venni az Amigás játékokat de én sokalltam érte a a 12 dollárt. 6 vagy 8, max. Csomó grafikai "bug" van Krogharr-ban is, pl. a főhős sprite-ja konkrétan végig a földben húzza maga után a kardját, de miért (miért, tökre irritáló), mintha befejezetlen lenne a játék...
Bár az én véleményem - ami úgy sem számít :D - de szerintem ez (is) az okok között keresendő, aka emiatt is kevés volt vásárló.
Biztos, hogy ha lemegy a Inviyya-t és a Krogharr ára lemegy én megveszem, de ez így sok(k)...
Ha megnézitek a nem egy kategória a Project-X és a Inviyya sem a Krogharr, még a Golden Axe is köröket ver rá... Sajnálom :(
De inkább azt sajnálom, hogy a Settlers 2 30-99 euró lesz, és abból még kevesebb vásárló lesz a gépigény okán :( Bár én a Settlers 2-t tervezem megvenni a 30 eurós áron ... mert azt érdemes ;) szintén szerintem :D
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 19. 10:24 - Szerkesztve: charlie
A múlt hétvégén lezajlott az Evoke 2025 party Kölnben, Németországban, amely 500 körüli résztvevővel régóta viseli a második legnagyobb "tisztán" demoscene party címet, a szintén német Revision után.
Ez leginkább egy "pécés" party, de azért az Oldschool/Retro jelenlét is megvan, többek között az "Alternative Platforms" compónak köszönhetően, aminek az utóbbi időben (2019 óta) jómagam vagyok a szervezője.
A compót idén a dánokból álló, Blueberry/Loonies által vezetett "Demostue Allst*rs" csapat nyerte, egy bővítetlen Amiga 1200-esre készült demóval, ami egyben meghívó a Gerp 2026 partyra is, de ennél jóval érdekesebb, hogy NEM HASZNÁLJA A ǴÉP PROCESSZORÁT és teljes egészében a copperen illetve a custom chipseten fut! A címe ennek megfelelően "No CPU Challenge" és kihívást is intéz a kóderekhez, mivel a Gerp 2026-on lesz ilyen compó, ahol csak a processzort NEM használó demók indulhatnak!
YouTube: https://youtu.be/OXT5MrDdyB8 Pouet: https://pouet.net/prod.php?which=104753
Érdemes megnézni, nagyon jópofa kis demó, tökéletes zenére időzítéssel, szóval önmagában is élvezetes, nem csak ahhoz-képest-hogy. Azt figyelembe véve hogy a '020 meg csak csücsül az alaplapon és semmit sem csinál, egészen arcleszakító.
A koncepció maga nem újdonság, a Copper Showdown toolból kiindulva már a Revisionon is volt 1-2 entry, ami teljesen a copperen futott (pl. az Interceptor Intro a Zymosis & Complex-től), vagy pl. a MorphOS csapat oszlopos tagja, Piru is kísérletezett hasonlóval. A C64 Only Sprites és az Atari ST No Bitplanes compó után logikus volt, hogy az Amiga scene is előjöjjön valamivel, ami valami mesterséges limit a gép képességeihez képest, de esetleg inspirálhat egy kis friss kreativitást a megszokott helyett. Ez lett belőle. :)
Érdekes időknek nézünk elébe. A No CPU Challenge compóról bővebb infó a https://no-cpu.dev oldalon található, ahol részletezik a technikai követelményeket is.
|
Yellow Dog
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 21. 17:29 - Szerkesztve: yellowdog
Quoting: charlie De örülhetsz, mert legalább nem "nyerészkedek" belőle... Nem örülök, hidd el, nekem csak az (volt) a furcsa, ha hobbiról beszélünk akkor miért a pénzen múlik, hogy szeretem csinálni vagy sem... 40 éves történet, senki nem gondolhatja komolyan, hogy ebből meg tud(na) élni.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 25. 09:00 - Szerkesztve: charlie
Nem az amigás portból akart megélni, hanem a játékfejlesztésből. Ennek az Amiga port csak egy része lett volna. De akkor is van egy pont - esetleg platform szerelem ide vagy oda - amikor a befektetett idő és energia nem éri meg, ami alatt mást is csinálhatnál. Pl. máshova portolsz, ahol meg több az eladott darab, ami adott esetben nem csak több pénzt, hanem több visszajelzést, érdeklődést, motivációt is jelent - senki nem szeret azért gürizni hogy utána senkit se érdekeljen az eredmény. Ilyen egyszerű.
Amúgy ezt a kettősséget sosem értettem az amigás világban, egyrészt meg van filozofálva, hogy egyes corporate-identitás mögé bújó jogtulajdonosoknak miért kell pénzt adni a 40 éves OS ráncfelvarrásai után, amihez jórészt semmi közük, és "támogassuk a fejlesztéseket!", másrészt ha valaki hálószoba-programozóként pénzt mer kérni egy új fejlesztésért, akkor meg azon is megy a zabos hörgés a fórumokban, hogy mit akar valaki ebből élni. Na most akkor melyik. :) Persze értem hogy ez a kettő adott esetben nem ugyanazon emberek véleménye, de azért vicces egymás mellett látni.
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 26. 06:41
Mondjuk én pont az a fajta autista vagyok, aki akkor is szeret megcsinálni dolgokat, ha az nem jár semmiféle anyagi elismeréssel. Igaz programozni nemigen szoktam (bár tavaly pont első lettem BASIC kategóriában a TVC játékfejlesztési versenyen Sziget című alkotásommal, amivel iPon vásárlási utalványt nyertem: URL ).
A fejlesztéshez meg nincs elég háttértudásom, de a hardware hackelést nagyon bírom. Most épp egy minimalista CGA->SCART konvertert építek, aminek gyakorlati haszna ugyan nem sok van, de jól jöhet, ha van egy retró PC-nk (vagy C128-unk, vagy Amigánk), és szeretnénk használni vagy csak ellenőrizni a digitális videokimenetet.
Az Amigával szerintem pont az a baj, hogy elég nagy húsosfazék volt már annak idején is. Általában a tehetősebbek vettek ilyen gépet, akiknek volt pénzük, és nem is sajnálták rá kiadni. Amellett viszonylag nagy példányszámban fogyott. A kisebb platformoknál (pl. Spectrum) fel sem merül pénzért árulni szoftvert, vagy max. 2 dollárt lehet felajánlani digitális kópiánként, de az sem kötelező. Példaként itt egy ilyen játék, Amiga verzióval együtt, ingyér' (jó, hát nem egy nagy durranás, de azért el lehet vele szórakozni): https://rbiondi.itch.io/mystery-city-fortuneteller
A még kisebb, marginális gépek esetén meg minden önköltségi alapon működik, a hardvert is vagy megkapod bekerülési árban egységcsomagként, és összerakod magadnak, vagy ha jó arc a fejlesztő, akkor ingyen ad egy üres NyÁK-lapot, amit te otthon szépen beépítesz, és kész. Az Orao uSD-carttal is ez volt a helyzet.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 26. 17:47
Quoting: Dr.OG bár tavaly pont első lettem BASIC kategóriában a TVC játékfejlesztési versenyen Gratula, TVC-n pláne elismerés. Azért az megmosolyogtató, hogy most több játék jelenik meg rá, mint "fénykorában"
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 27. 13:39 - Szerkesztve: charlie
TVC-zni nagy feeling mostanában, nekem sose volt gyerekkoromban, C64-eztem, de tökre élvezem amikor előszedem (évente kétszer... -.-'), pont azért mert annyira a gép súlycsoportja felett "ütnek" a warék meg a hardwarebővítések amik kijönnek rá. Az SD kártya olvasóra meg egyebekre is mindig néznek itt a népek mint borjú az új kapura, és nem azért mert magyarul van amit itt relatív kevesen bírnak, hanem h. ezt így hogy, egy ilyen "sosevolt" gépen. Meg persze 1-1 game ill. game port is elég impresszív!
Bár én többnyire csak a partvonalról szurkolok a társaságnak, meg annyit tudok tenni h. országhatáron túl is viszem a jó híretek, de csak így tovább.
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 06:24
Én sem találkoztam gyerekként TVC-vel, viszont a kolesz klubjában volt egy gép, de táp és egyéb periféria nélkül, így beüzemelni nem tudtuk. Viszont mindig álmélkodtunk a dizájnon (méret, szín, forma).
A népszerűségét pont az adja szerintem, hogy egyrészt (rajtunk kívül) sokan összefutottak vele az iskolaszámítógép-program jóvoltából, másrészt egy csomó modern fejlesztőkörnyezet jelent meg rá (TRSE, DevTools, TVC Studio), némelyikhez többrészes Youtube-tutorial is, amik azért jelentősen könnyítik az új szoftverek létrehozását: http://tvc.homeserver.hu/html/programfejlesztes.html Harmadrészt igazi hungarikum, és specifikációk-perifériák terén is veri a korábbi iskolaszámítógépeket (HT-1080Z, Primo).
Nekem az tetszett meg a BASIC-ében, hogy aránylag fejlett, de nincs túlbonyolítva. Tavaly elkezdtem átírni a Szigetet Enterprise-ra, de a grafikus paraméter-táblánál ledobta az agyam az ékszíjat, ott félbe is hagytam a projektet. Pedig született pár egészen impozáns grafika: Koponya és cápa TVC-n:  Ugyanez Enterprise-on:  Megdöbbentő, hogy az EP mennyivel többet tud. Mindkét grafika ASCII-art, mégis sokkal jobban néz ki az Enterprise-verzió.
|