| Szerző |
Üzenet |
StingerHU
Tag
|
# Elküldve: 2025. Máj. 28. 11:15 - Szerkesztve: stingerhu
Quoting: repa76 Ezt a Megara lapot mintha már valahol láttam volna :-D
Ugye? :P Fantasztikus munka egyébként, szóval elismerésem (ha csak bolhaf@sznyit is, de én is hozzájárultam egy picit, a sidkick pinouttal /tesztekkel fárasztottam Robit, de végül bekerült ez is). Már a Little Prince is nagyszerű volt, de szerintem itt ért be végleg ez a csoda.
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Jún. 06. 03:38
Kis Róbert még '23-ban indult a TVC játékfejlesztői versenyen gépi kód kategóriában a TVChain Reaction-nel. Ez egy láncreakció játék, évekkel ezelőtt nagy divat volt flash játékok között. C-ben íródott a DevTools-al (Doberdo testvérek). Youtube videó: https://www.youtube.com/watch?v=W7B-Okg1PlE
Ennek készítette el amigás egérrel vezérelhető változatát, ami letölthető innen: https://downloads.anystone.games/tvchainreaction-tvc-cas
"Akinek van gamecard-ja és amiga egere (vagy átalakítója amiga egérhez), örülnék, ha tesztelné. Én kipróbáltam 3 átalakítóval (4 pc egérrel) és 3 amiga egérrel, mindegyikkel működött, de mindegyikkel picit más érzékenységgel. A mostani értéket találtam arany középútnak, amelyik mindegyikkel jó. Hamarosan egy egyszerű példa program forráskódot is közlök devtool c (és asm)-ben. Az egér csak a pályákon működik, a menükben továbbra is joy-al/billentyűzettel kell navigálni. A pályákon az egér kezelése közben a joy és a billentyűzet is működik, nem kell kapcsolni semmit."
Mi is a gamecard? Röviden egy TVC bővítőkártya, mely még 2 DB9 joy csatlakoztatását teszi lehetővé az alapgéphez (van még benne egy extra hangchip és 4 plusz játék is). Nvílt forráskódú, szabadon utánépíthető projekt, részletek itt: https://github.com/dikdom/TVC-GameCard
Mivel több fórumtársank van TVC-je is, merem a nagyérdemű figyelmébe ajánlani.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 18. 08:34
https://www.origo.hu/techbazis/2025/08/commodore-64-visszater
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 18. 08:55
Jah, én Árokon némi italozás után impulzusvásároltam is egyet. :D
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 18. 15:09
Quoting: siz Jah, én Árokon némi italozás után impulzusvásároltam is egyet Meselj.
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 19. 13:15
Nincs mit mesélni igazából. Italozgattunk, beszélgettünk. Visage egyszer csak bedobta, hogy neki van 10% kuponja erre az új Commodore WebShopra. Én meg nem bírtam magammal és vettem egy Commodore 64 Ultimate Founders Editiont. Másnap reggel (igazából már amikor csippant a kártya) már nem tűnt annyira jó ötletnek ennyi pénzt elbaszni valamire, amire igazából semmi szükségem. De mindegy, ez így sikerült. :)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 19. 18:40
:) ha majd megjon, meselj, hogy milyen.Oktoberben?
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 21. 07:40
"A SAS LESZÁLLT!" Vass Sándor-féle Orao uSD Cartridge Hasznos kiegészítő az Orao számítógéphez. Röviden: ez egy jugoszláv (vagy szerb-horvát, ha az úgy jobban tetszik) 8-bites mikrogép a '80-as évek közepéről-második feléből. 256x256 pixeles videofelbontás, 6502-es processzor hajtja az akkoriban elterjedt Z80 helyett. Nekem 32kB RAM-ot tartalmazó, utánépített gépem van, annak a NyÁK-ja is Sanyitól jött. Az élesztést követően sok mindenre eddig nem használtam, a magnós töltögetés nem az én világom. Szerencsére Sanyi tervezett hozzá egy mikroSD-kártya olvasó cartot, ami jelentősen megdobja a gép élvezeti értékét és használhatóságát egyaránt. A cartridge lelke egy Blackpill F4 mikrokontroller, emellett csak néhány könnyen beszerezhető egyéb alkatrészt tartalmaz (uSD kártyaolvasó modul, 100nF-os kondi, 74(L)S138 IC, foglalatok, tüskesorok).  Összeépíteni nem különösen bonyolult, a mikrokontroller felprogramozása azonban számomra már nem volt triviális feladat. A termék GitHub oldaláról letölthető ugyan a szükséges .elf fájl, de azt konvertálni kell "beégetés" előtt. Az sem volt világos, hogy a programozást USB-C aljzaton vagy a dedikált tüskesoron keresztül lehet/kell-e megtenni? Rövid ötletelést követően, miután a fiókomban megtaláltam a korábban a Z80MU FW-frissítéséhez használt ST-LINK V2 programozómat, Sanyival is egyeztetve annak az alkalmazása mellett döntöttem. Arra figyeljünk oda, hogy a tüskék sorrendje eltér, a programozón SWDIO/GND/SWCLK/3.3V, míg a Blackpillen GND/SCK/DIO/3V3. Először az STM32CUBE Programmer-rel próbáltam összehozni a mikrokontrollert, de valamiért nem látta. Visszatértem hát a korábban az ST-LINK-kel már eredményesen használt STM32 ST-LINK Utility-re. Ez azonban csak .bin, .hex, .srec és .s19 fájlokat tud feltölteni. Az .elf fájlt a sourceforge-on talált HEX/BIN/ELF File Format Converterrel alakítottam át. Ezt már gond nélkül fel tudtam programozni a Blackpill-re. Jött a következő probléma: nem mindegyik ROM-tartalommal működik a cart. Kétféle ROM elérhető ugyanis, a 102-es és a 103-as. Amivel megy az a 103-as, vagyis az "extended basic". Az utánépítők közül mindenki ezt használja, mert a 102 az eleve még szerb volt és bugos is. Nálam nyilván az utóbbi volt az alapértelmezett, ahol a képernyő tetején az *** O R A O *** felirat látszik a BC utasítás kiadását követően is. Ez ?SN GRE©KA hibaüzenettel reagált a cartot vezérlő COMM parancsokra. A másik (103-as) ROM-mal viszont szépen indult a bővítő: itt bekapcsolást követően csak egy * jelenik meg a bal felső sarokban, innen meghívva BC-vel a BASIC parancsértelmezőt törlődik a képernyő, fent >EAGLE< EXTENDED BASIC felirat jelenik meg. Ez a "jóféle" ROM már szépen együttműködik a cart COMM parancsaival, listázhatjuk vele a uSD-kártyát, könyvtárat válthatunk, és, ami a legfontosabb, fájlokat futtathatunk. Ezek mikéntjéről a COMM"HELP" parancs kiadását követően kapunk felvilágosítást.  A cart alapvetően 3-féle fájlt képes kezelni: 1.) BASIC fájlok Ezek a COMM"DIR" parancs kiadását követően B-vel vannak jelölve a programlistában. Betöltésük LOAD"FÁJLNÉV" utasításra indul, a .tap végződést nem szükséges kiírni. Betöltést követően RUN parancs kiadásával indítható a program.  2.) Gépi kódú fájlok Ezeket a tartalomjegyzékben O-val jelöli a cart. Bővítő nélkül LMEM"" paranccsal töltődnek, a Sanyi-féle cart COMM"LM FÁJLNÉV" utasításra olvassa be ezeket. A .tap végződés esetükben is elhagyható. Általában autostartosak, de néhány esetben LNK kóddal indíthatók (pl. a Sokoban LNK2048 beírását követően kezd futni). 3.) Emulátor memória snapshotok (DUMP fájlok) A cart az 1.34-es és 1.5-ös verziójú Orao emulátorok memória mentéseit képes beolvasni. Ezek .dmp kiterjesztésű fájlok, méretük 32775 bájt. Betöltésük COMM"LDMP FÁJLNÉV.DMP" paranccsal történik, tehát a kiterjesztés nem hagyható el. Ezeknek az ún. "kevert" fájlok esetén lehet létjogosultsága (BASIC betöltő, majd gépi kódú részek). Az olyan trükkös programok húzhatók be vele, mint pl. a Pac-Man. Sajnos így lemaradunk a betöltőképernyőről, és a viszonylag nagy méret miatt sem javasolt ezek használata, csak ha máshogy nem sikerül működésre bírni az adott programot.  A linkeket a végére rakom, mindenkinek köszönöm, aki ezt a hosszú leírást végigolvasta.
A cart GitHub oldala: https://github.com/dikdom/ORAO-102/tree/main/Orao%20uSD%20Cartridge
HEX/BIN/ELF File Format Converter letölthető innen: https://sourceforge.net/projects/intel-hex-file-processing/
Orao emulátorok (snapshot / memória dump készítéshez): https://www.deltasoft.com.hr/projects/oraoemu.php?title=Orao%20emulator
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 22. 01:02
Nice!
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 21:25 - Szerkesztve: charlie
Azt akartam már írni ide, hogy tök jók ezek a beszámolók és ahogy én is postolgatom néha a saját kínjaim/projektjeim, nagyon szívesen látom másét is. Csak néha én sem tudok rá mit reagálni azon kívül hogy "Nice!" :D
Majd megnézem h. valami lájk-gombot be lehet-e építeni a fórumba. (Értsd: következő 10 éves projekt. ... -.-')
|
LacaHero
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 03. 22:34
Like!
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Nov. 03. 12:46
Expertekhez lenne a kérdésem. C64 Maxi, a PRG demok mennek, a .D64 nem. Mit rontok el? .D64 játékok futnak rendesen....
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 04. 21:36
Nem értek hozzá, de a tünetek alapján - van abban rendes fullos 1541 emulácíó? Gyanúsan nincs vagy ki van kapcsolva, mert a modern demók többségének (99,9%) az kell. A játékok általában jóval toleránsabbak és elég nekik egy IEC protokoll szintű emuláció, de aminek saját fastloadere van és kódot töltene fel a drive-ba (ami ugye C64+1541 esetén egy önálló számítógép) az nem megy teljes 1541 emu nélkül. A 1571 nagyrészt (98%), a 1581 nem kompatibilis a 1541-gyel, ha esetleg ilyesmi kapcsolhatóan van jelen.
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 00:36
Ezt szomorúan hallom, pedig eddig abban a hitben voltam, hogy ezen minden is megy. hát nem..... Be kell majd szerezni egy C64 Ultimate-et, ha itthon is forgalmazzák már. Gondolom azon fut minden rendesen.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 08:01
A Wikipédia cikke szerint ez valami ARM-os Linuxos bizé, amin gyakorlatilag egy custom GUI-s VICE 2.3 emulátor fut. Ami már elég jó, szóval a demók egy jelentős (90%+) részének mennie kéne rajta, ha úgy lenne beállítva. De hogy mit és hogy lehet rajta beállítani - hát passz.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 08:15 - Szerkesztve: dino
No es ezeknel az emulatoros vackoknal, nem zavaro a latency a jatekoknal? Vagy mar tul oregek vagyunk, hogy eszrevegyunk ilyesmit? :D
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 10:35
Játékok mennek rendesen, bár a magyar cuccok nem igazán.... Nem rossz- nem rossz, de nem az igazi. Vagy én vagyok kasu, de itt állítani nem igazán van mit.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 11:39
Sztem nem te vagy a kasu, ezek felkesz vackok, draga penzert....
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 11:45 - Szerkesztve: charlie
Félkész - mi számít félkésznek? Ez olyan inkább mint a C64 DTV Joystick volt annó, hogy arra a tizenhuszonpár játékra ami benne volt fel volt készítve, és azt vetted meg annyiért, meg a nosztalgia feelinget. Minden más ha esetleg működött vagy bele lehetett hekkelni - ajándék, de ne vedd készpénznek. Az sem volt tökéletes C64 replacement, a SID emujában/implementációjában nem voltak filterek, stb... De az összeválogatott gamékhoz nem is kellett...
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 15:48
Haat, sorry, lehet ez az en bajom, de nekem ez olyan, mint ha megvennek egy autot es a kulso kilincsei nem lennenek ra felszerelve, viszont ha beszallas elott az ablakjait, felig lehuzva hagynam, akkor mar valahogy ki lehetne nyitni az ajtokat, es mar indulhat is a moka.. :D
Koszi,inkabb nem... :D
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 05. 16:52
Azt írja az internet, hogy a könyvtárba ahol a D64-ek vannak, kell csinálni egy "theC64-default.cjm" vagy mi konfig fájlt, amiben egy ilyesmi sor legyen:
"X:64,pal,fullheight,accuratedisk,driveicon,noaudioscale"
Ez elvileg bekapcsolja a True Drive emut. És akkor menni fog egy csomó játék ami enélkül nem, meg jópár demó. De eszköz híjján tesztelni nem tudom.
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Nov. 06. 21:32 - Szerkesztve: Kukacmarci
Köszi, ezt majd kipróbálom. Időrégész megy, elfogadta a lemez második felét. Nagy vagy Mester. Tanítványod ként hagytalak ott, s most is te vagy a Mester. Kszi még 1x.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 11. 22:15 - Szerkesztve: charlie
Nakérem, Apple gépbe való Microsoft hardware-rel próbálkozok! Nem is működik. De ne szaladjunk előre.
Persze, egy Apple II-be való "Microsoft Z-80 SoftCard"-ról van szó. Ez egy Z80 bővítőkártya, amit elsősorban CP/M futtatására talált ki a Microsoft 1980 környékén, ill. hogy a saját Intel 8080/Z80-ra írt feljettebb BASIC-jeit és persze egyéb programokat is lehessen futtatni egy Apple II-n, ami iskolákban ill. felhasználói programokhoz nagyon gyakori és elterjedt hardware volt abban az időben. Az óceán túloldalán persze. Mindenesetre, 1980-ban állítólag ez volt a Microsoft elsőszámú bevételi forrása. (Ne feledjük, a PC és a DOS előtti időkben járunk!)
Pechjükre, a kártyát teljesen TTL logikából és egy Z80 prociból építették fel, ezért klónozása egy kis hozzáértéssel triviális, ezért hamarosan végtelen mennyiségű klón árasztotta el a piacot.
Ha már az Apple II-t inkább "gyűjteményi" semmint használós darabnak tartottam, kivártam amíg egy alkalmas eredeti Microsoft kártya tűnik fel a piacon. Volt is egy angol eladónál egy rendben lévő állapotú "Tesztelt, működő" darab. Megvettem, nem volt a legolcsóbb, de még oké. Megjött. Persze nem működött. Pár napig szórakoztam vele, de csak addig jutottam, hogy a CP/M boot közben változatos módokon fagyott szét. A neten volt pár "tuti tipp" arra h. melyik IC lehet rossz rajta, de azokat kipróbálva és tesztelve a TL866++-omban, semmi hibát nem találtam. Illetve, arra is voltak mindenféle fórumpostok, h. bizonyos esetekben az origi Z80 kártyának időzítési gondjai lehetnek az Apple //e-vel (mint az én gépem is).
Szóval mikor feltűnt egy nagyon olcsó "teszteletlen" klónkártya Németországban, lecsaptam rá. Pár nap alatt meg is jött és vicces módon, ez elsőre működött a gépben. És mivel a klónkártya annyira klón, hogy az alkatrészek teljesen csereszabatosak az eredeti M$ kártyával, így azt is sikerült kideríteni, hogy mi a másik kártya baja. De arról majd akkor ha megjött az alkatrész és két működő kártya lett. :)
Képek itt: https://mastodon.social/@chainq/115532215794846631
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Nov. 12. 04:37 - Szerkesztve: dino
charlie Orult vagy, de ezt tudtuk. :D
Szerk, marmint, hogy orult. :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Nov. 17. 22:03 - Szerkesztve: charlie
Na megjött az alkatrész a Microsoft kártyába - nem túl katartikus módon maga a CPU volt rottyon. Szóval rendeltem bele egy pár olcsó NEC Z80 klónt/utánépítést. Nyilván ezek sem fake-ek, hiszen tök konzisztens pl. a feliratozás rajtuk... .... ...
Nade mindegy is, a lényeg, hogy azért Z80-ak eléggé ahhoz, hogy a kártyába dugva végre bebootolt ezen is a CP/M, ill. a Microsoft eredeti BASIC-80-ja is fut szépen.
Képek itt: https://mastodon.social/@chainq/115565788251380636
És emellé még egy szükségszerű evilBay dráma is járult, miszerint írtam az eladónak hogy figyelj már Bélám, nem megy a kártya, lehetne-e valami kedvezmény belőle (mondjuk egy huszas, EUR-ban), mert hogy működőnek hirdetted, de nem megy. Persze erre nem volt hajlandó, kötötte az ebet a karóhoz, hogy ez működő kártya volt, leszek szíves "ellenőrzésre" - saját költségemen nyilván - vissaküldeni neki. Az Egyesült Királyságba. Na persze, csakis. Igaz, arra sem reagált, hogy van-e bármi bizonyítéka a szép adott szaván kívül ezen a ponton, hogy ez a kártya valaha ment nála. Végül adtam neki egy semleges értékelést, aminek következtében bannolt mint vevőt, többet nem vásárolhatok tőle.
Nem tudom melyikünk a hülye, de ezen a ponton nem is nagyon érdekel. Ezzel együtt tudok élni. (Legfeljebb majd telesírom a párnám, vagy nemtom...)
|
CirrMee
Tag
|
# Elküldve: 2025. Dec. 14. 04:01
No lenne ide való kérdésem is: :) C64
tudom nem logikus, de szeretnék egy igazi régimódi konfigot tartani, így adva van egy C64 C, 1541-II páros, de kergetek még majd egy 1531 -est is, ha találok végre jóárasítva. Viszont az egyetlen kapcsom pc oldalról egy USB -s ketyere (diskbuddy). Mi lenne a csatlakoztatási/ki-bekapcsolási sorrend, ha nem akarom a vadászmezőkre küldeni a meghajtót? Sikerült szerezni egy adag DD -s lemezt, szeretném azért használni majd. Van SD2IEC, még mielőtt ilyen irányba terelődne a dolog. Szeretném viszont, ha a hagyományos módon is képes lenne a géppark működni, meg ahogy látom, a gyerek is élvezi az ilyen őskori mókát. A drive egyszer már feldobta a talpát, gyanítom valamit rosszul csinálhattam - most újra működik, csak nem akarom ismét taccsra tenni. :)
Pótkérdés: milyen egész lemezes másolásra alkalmas programok elérhetők C64, illetve +4 fronton? Volt mindkét gépből anno nekem, de gyakorlatilag mindent IS elfelejtettem abból az időszakomból. Arra emlékszem csupán, hogy +4 -re tartottam csak ilyesmit - a nevére viszont nem emlékszem, de azzal másoltam a C64 -es lemezeimet is, és emlékeim szerint könnyű volt használni.
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Dec. 14. 07:35
Ezt a DiskBuddy-t nem ismerem, de valószínűleg érdemes a honlapján javasolt sorrendet tartani a beüzemelés során:
"Preparation 1. Set the serial mode switch on your DiskBuddy64 adapter to "UART". 2. Connect the adapter to your Commodore 1541(II) floppy disk drive via an IEC cable. 3. Connect the adapter to your PC via a USB cable. 4. Switch on your floppy disk drive. 5. Use the provided Python scripts in the software/pc/ folder on your PC."
Igazi konfig esetén mindig a floppy drive-ot kapcsolom be először, lemez nélkül, utána a gépet. A magnót nem kell külön bekapcsolni, a géptől kap áramot.
Másolni többféle programmal tudsz, én C64 esetén mindig a Maverick "disk copy" opcióját használtam, ha egész lemez(oldal)akat kellett lemezről lemezre másolni. Ez kezel 2 meghajtót is, tehát akár SD2IEC-ről is lehet vele rendes floppyra adatokat (d64) átvinni.
Ha csak fájlokat akartam lemezről lemezre transzferálni, akkor a Superkit Copy vált be (van olyan verziója, ami szintén kezel 2 meghajtót, és Super DOS módban jó gyors).
Magnó és floppy közt a Copy 235 és Copy 236 ajánlott, utóbbi könnyebben kezelhető, de csak turbós fájlokkal működik magnó esetén.
A végére hagytam a legdurvábbat, a BitConvoyt. Ez komplett lemezoldalakat képes kazettán archiválni, és onnan lemezre visszamásolni. Utántöltős programokkal is működik, de az állomány közvetlenül szalagról nem futtatható.
|
CirrMee
Tag
|
# Elküldve: 2025. Dec. 14. 21:47
Na ezen sikeresen elsiklottam. :)
Van sorrend a lekapcsolásnál/szétszerelésnél is?
Apropó másolás: lemezmeghajtóhoz is kell a turbó? Illetve kazettán mi ajánlott ezek közül? Anno úgy rémlik, az én környezetemben kazettán C64 -re a Turbo 2002 Zagar, +4 -re a Her volt leginkább használva.
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Dec. 15. 05:30
A kikapcsolási sorrendről a hivatalos honlapon nem írnak ( URL ), de fordítottja szokott lenni a bekapcsolásinak.
Floppyhoz nem kötelező turbót használni, csak nélküle marha lassú a betöltés. Érdemes valamilyen cartridge-ba beruházni, ami ezt (is) tudja, pl. Epyx Fastload vagy Action Replay.
De az SD2IEC-et is meg lehet turbózni: URL
C64-en mifelénk az ABC TURBO II volt elterjedt, a +4-est annyira nem ismerem, de mindenki a HER-t ajánlja.
|
StingerHU
Tag
|
# Elküldve: 2026. Jan. 17. 23:15 - Szerkesztve: stingerhu
Egy újabb ötlet készülget. Egyelőre még proto és kísérletezgetés, de C64 competition témában jött az igény, hogy ilyen még nincs, pedig jó volna, mert állítólag ezzel sokkal jobban, ügyesebben lehet bizonyos játékokban érvényesülni. WASDPad+ ra kereszteltem el: amit már tud: autofire on-off, autofire intensity low-high (és ledes visszajelzés), ESD/interferencia védelem, két tűzgombos támogatás az azt kezelő játékokban (fire1, fire2/POTX), bal-és jobb kezes megoldás, Gateron / Cherry MX mechanikus gomb kompatibilitás. Nem kell neki külső feszültség, a válogatott smd felpopulálás miatt a gépi 5V-al is bőven elboldogul.

|