Szerző |
Üzenet |
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2023. Nov. 22. 13:43
Az AmiCON-os grafikam hogy kerül oda? :D Avagy kié a videó?
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2023. Nov. 22. 15:05
Enyem, maradhat a falamon, vagy leszedjem? :D
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2023. Nov. 25. 16:55
TOS Version: 02.06 van felteve, de meg most sem jottem ra, miert ir 045 hibakodot, ha a nagyfelbontasu Mono kepernyomoddal inditom. Mindegy, majd egyszer valki eloben megnezi. :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2023. Nov. 25. 17:56
Egye fene, maradhat :) Nem tudtam, hogy te vagy Dino ;)
|
Pityusz
Tag
|
# Elküldve: 2023. Nov. 26. 12:44
Quoting: dino TOS Version: 02.06 van felteve, de meg most sem jottem ra, miert ir 045 hibakodot, ha a nagyfelbontasu Mono kepernyomoddal inditom. Mindegy, majd egyszer valki eloben megnezi. :)
Trap Instruction Vectors.....32-47
Szívesen! :D :D :D
Amúgy passz. :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2024. Okt. 06. 02:00
Deadline partyn "unatkoztam", és kódoltam egy full 3D flat shade-elt boing ballt - Atari Falcon 060-ra. :)
https://mastodon.social/@chainq/113257550119313317
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2024. Okt. 06. 04:12
Ez de jó! Mind az ötlet, mind a kivitelezés megsüvegelendő!
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2024. Okt. 06. 17:41
Quoting: charlie https://mastodon.social/@chainq/113257550119313317 Allat!
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Máj. 02. 14:59 - Szerkesztve: charlie
Miközben a világ éppen több szinten is tökönszúrja magát (AI, politika, háború, klíma, stb), gondoltam én is hozzáteszem a magamét az önsorsrontáshoz, és előástam az Atari STE-t a dobozokból.
Ezt a gépet igen olcsón kaptam egy helyi (berlini) retró usertől jó pár éve, azzal a felkiáltással, hogy "néha instabil". Azóta huszonnyolcszor végigmentünk rajta, többek között megcsináltuk az Atari STE-hez előírt "kötelező fixek" listát, minden IS ki lett benne cserélve, de még mindig szar volt. Aztán végül idén korábban Graham, a helyi retró klub egyik angol-ausztrál hardware-buzerátora, talált egy szabad szemmel nem látható hideg (törött) forrasztást az egyik RAM foglalaton... Amiben csak az a vicces, hogy a gép addig a pontig 0db RAM tesztet failelt el. Vicces módon, a RAM foglalat megjavítása után, elkezdett elfailelni a RAM teszt, ami rámutatott, hogy elbasztam az egyik "kötelező" fixet, a fenti listából...
Szóval azt is megjavította, és a gép életében először stabil volt - de csak floppyról. HDD-ről (pl. Ultrasatan) bootolva továbbra is fagyott és szétbaszta a diszket maga alatt. Főgyújtomagecibe.
Tovább ásva az Ataris poklok bugyraiban, kiderült, hogy a fenti "ajánlott fixek" lista kb. fele, az igazából az ebben a gépben lévő, konstrukciós hibás régebbi fajta DMA IC-be próbál lelket verni. Az Atari már annó is ismerte a hibát, ezért csináltak egy újabb fajta DMA IC-t is, ami ezt orvosolta, csak hát sok sikert találni egy olyat. Szerencsére pár éve az Atari közösség hozzább értő tagjai megfejtették hogy mi a baja a régi chipnek, majd valaki még egy hülyéknek (mint én) megvehető külső fixet is tákolt hozzá. Szóval vettem egy ilyet. Ezt meglepően egyszerűen sikerült is installálni a gépbe, és aztán nagy örömre megszűnt az Ultrasatan random adatsérülés probléma. Fantasztikus. Viszont a HDD-ről bootolva a gép továbbra is random fagyott. Hová tettem a kanna benzint meg a gyufát...
Átnézve h. mi a vér is történik boot közben, találtam egy ZIP driveok parkolására szolgáló appot, ami bootkor betöltődött a háttérben, és amit a HD installer cucc automatikusa feltelepít. Ezt kiiktatva, hirtelen megszűntek a fagyások...
Igazából, most majd - hogy már nem hány be maga alá a gép, hol kell lekopogni - újra fogom telepíteni a komplett diszket, mert simán lehet h. ez a büg is valami sérült exe miatt volt. Ez most már sosem fog kiderülni. (Kiderülhetne, de nem hiszem h. eléggé unatkozzak hozzá h. egy sérült diszken turkáljak.)
Mivel a magam fajta mazochistáknak a szenvedésből sosem elég ("Mi a jó benne amikor kalapáccsal vered? Amikor melléütsz!") emellé még vettem egy Pi Pico alapú ROM emulátort is. Ez meglepő módon egy elég fasza kis cucc, ugyanis 16MB-nyi különböző ROM-ot enged feltölteni a gépbe, majd azok közül szoftveresen, egy Atari oldali szoftverrel lehet váltogatni. Na ilyen Kick-switcher kéne 500-asba is. Persze nekünk nem lenne 20db különféle ROM-unk mint Atarin, hiszen a ROM maga nem lokalizált, de attól még az ötlet géniusz.
És meglepő módon, maga a board elfér a DMA IC és a fix fölött - mert fölé lóg - és a floppy alatt - mert az egész fos természetesen olyan helyen kapott helyet, hogy a komplett gépet szét kelljen hozzá bombázni. Szóval az STE hülyeségeit leszámítva, teljesen pozitív meglepetés.
Mindenesetre, képek: A DMA IC patkolásáról: https://mastodon.social/@chainq/114438090492072448 A Pico ROM emuról: https://mastodon.social/@chainq/114437899933429219
Ne vegyetek STE-t. Az 500-as killer, mondja mindenki. Ha az jön ki először (és nem 89-ben, heh), az Amigának esélye sem lett volna, mondja mindenki. Én meg csak sírni tudnék.
(Ja, bónusz - azt mondtam, hogy a neten kapható olcsó külső Gotek kábel adapterek nem férnek oda, ha az Ultrasatan be van dugva az ACSI portba? Szóval most jön egy másik alakú adapter, drágán, ami odafér. Fáj. De talán egyszer majd újra melléütök.)
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Máj. 02. 19:17
Szép mentés!
Annak idején én is így jártam az ACSI2STM-mel: félig kitakarta a külső floppy portot:  Mondjuk én összedobtam egy rövid hosszabbítót (micsoda paradoxon) az itthon talált hozzávalókból: DB19 anyám volt itthon, apát DB25-ből faragtam, az egyik burkolat DB15-höz való, de pont ráment a faragott apára, igaz szűkösen:   Sokeres vezetékem nem volt, azt szalagkábel+zsugorcső kombóból csináltam. Igazi kókányolás, nem vagyok rá büszke, de működik, és olcsó volt.  Viszont szépen elfér egymás mellett a floppy, a háttértár, és az univerzális 4-játékos adapterem is.
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Máj. 03. 10:23
Gratula nektek az önsorsrontáshoz. :)
Egyszer nekem is elő kellene vennem az Atarit és életre rugdosni. :/ De ez kb. a 923. projekt a listán.
De azért nagy taps annak a balfasznak, aki ilyen nyákot tervezett, hogy csak éppen takarja ki a mellette lévő portot. Biztos senki nem akarja mindkettőt használni...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Máj. 03. 13:22 - Szerkesztve: charlie
@Dr.OG/@siz:
Most már van olyan ACSI2STM "compact" PCB is, ami odafér, de azt nehezebb megépíteni házilag, mert nem egy meglévő modulra épít. Nyilván a te verziódhoz jó megoldás a kábel. Mondjuk sajnos így nagyon hátranyúlik minden az asztalon, miközben ezek a 16/32 bites keyboard-gépek amúgy is sokszor kényelmetlenül nagyok "hátrafelé".
Közben ma megjött az én megoldásom is a problémámhoz - ami más mint a tied, nekem a floppy dugó volt kicsit "terjeszkedős". Képek itt:
https://mastodon.social/@chainq/114443603005879201
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jún. 09. 02:26 - Szerkesztve: charlie
Kijött az EmuTOS 1.4.0. Ez ugye az Atari ST-világ "AROS"-a. Nyílt forrású OS-reimplementáció, bár ez részben az eredeti, GPL alatt megnyitott GEM és környéke forrásokra épül. Főleg emulátor használathoz van kitalálva, de megy igazi vason is, és van pár kényelmi funkciója ami miatt érdemes esetleg próbálkozni vele - bár alapból lassabb mint a gyár TOS, de benchmarkokban rosszabbul néz ki mint a gyakorlatban. Használni nem fáj. Ha már van ilyenem a gépben, feltöltöttem a friss ROM képfájlokat fentebb említett Sitecartridge TOS Emulator kütyübe (Pi Pico alapú ROM emu).
Megy faszán. És az EmuTOS-ból - szemben a gyári ROM-okkal - van magyar verzió is. Atarin ugye a ROM lokalizált, ellentétben az Amigával. Ez is megy rendesen, elég fura a gépet magyarul látni. Sajnos bizonyos ékezetes nagybetűk 1 pixelsorral lefelé el vannak csúszva, gondolom helyhiány okán. De azért használható.
Képek itt: https://mastodon.social/@chainq/114650527328451133
Ja akinek ilyen perverziói vannak, az EmuTOS-ból van amúgy natív Amiga verzió is, bár hogy mire jó, azt nem tudom. :)
|