| Szerző |
Üzenet |
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 25. 14:04
Feltettem az új DOpus Magellan II-t... Hát... nem biztos, hogy erőltetném :(
Még anno az AmiKIT-hez járó Magellan-t nézegettem de sosem jött be. Valahogy a kétablakos filekezelők jobban tetszenek (Norton Commander like), függetlenül attól, hogy a latest DOpus 4 messze nem hibátlan (ahogy a Magellan II-sem - sőt).
Eleve anno az Magellan II is erősebb vasat akar. Az AmiKIT-es, UAE időkben nem érdekelt mert ott van erő alatta a PC-n, de már előre féltem s saját ablakkezelő rendszere miatt. És beigazolódott, az AGA-s 1200-esem nem szakít vele... oké, "eldöcög" de azért gyengébb Amigára bitosan nem ezt ajánlanám. Bár az RTG és videókártya nem követelmény de erősen ajánlott.
A leírás szerint egy DOPUS5: assign után már üzemkész ... ez sem igaz. "Gyönyörű" fagyásokkal és hibaüzenetekkel indul (vagyis nem indul). Vajon mi a fene bajod van? Ami azért is fura, mert az 1200-esem full stabil... ehhh. Oké, a minden Amigás megmentője a SnoopDOS beizzít. Hááát öcsém, azt a hibaüzenet áradatot ... jajjj :(
Sikerült megoldani a problémát...
A "DOpus 4" 16 színben nagyon (de akár 64 színben) gyors, addig a MAG II eleve 256 színre van tervezve (?) ... a csökkented a színek számát elég csúf lesz... Bár nem néztem, hogy van-e kevesebb színben jól kinéző theme de eleve ezt a 256 színű, lassú mint a bűnt ... 64 szín (úgy bár nem 256 színű de sokkal szebb) ajánlott, de akkor már egy 060-as és a latest icon.library szinte "kötelező". Megjegyzés: eleve DBLPAL-ban 720×564-ben 64 színben megfejelve icon.library-val megy mint a huzat! Szerintem kötelező ha szép WB-t akarsz! 128 színnel is megbirkózik de ott már kezd kifulladni az AGA, a 256 szín még ezekkel a trükkökkel is felejtős (ha van valakinek ennél gyorsabb beállítása DBLPAL-ban az közölje), de szerintem ennél már csak az RTG jobb és gyorsabb.
Külön vicces, hogy az új ablakkezelő RAM függvényében akár mennyi ablakot is meg tud nyitni, és horizontálisan vagy vertikálisan szépen elrendezi de magát "Button"-ok elrendezésére nincs kapcsoló vagy bármi megoldás (én kerestem de nem találtam - bár csak 2-3 órát foglalkoztam vele)!
Most így hirtelen ennyi az új Magellán II-ről. Még nézegetem, gyűröm, figyelem az újabb frissítéseket de jelenleg a DOpus4 nálam nincs veszélyben (jelenleg), főleg hogy már elég rég faszán belőttem az igényeimnek megfelelően!
Bár lehet írni kellene a Johathan Potter-nek és Jacek Rzeuski-nak hogy a DOpus 4.17pre20 (nálam a latest) 2003 óta már frissítésre szorulna ;)
Update, frissítés, javítás, hibajavítások és néhány új funkciót jól jönne hozzá! Fizetnék is érte! :)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 25. 15:45 - Szerkesztve: dino
Meg az anmeziam elotti korombol mint ha arra emlekeznek, hogy ezt wb helyett is fel lehet telepiteni, es soot, allitolag ugy az igazi :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 25. 16:44
helyette szerintem nem lehet csak mellé, legalábbis a OS3-as verziót
ez egy desktop replacement, az AmiKIT-et szintén
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 27. 22:53
kérdés: mi a különbség az A3000+, az AA3000+ és az AA3000++ kötött?
szerintem a A3000+ és a AA3000+ ugyan az, csak más néven hivatkoznak rá. de többen is hivatkoznak a AA3000++-ra de hogy ez mitől más arra még nem jöttem rá ... please help!
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 28. 15:02
CD32 Mania — MegaRace az "elveszett" CD32 játék
A MegaRace egy nagyszabású projekt volt, amelyet 1994-ben terveztek kiadni az Amiga CD32-re a Mindscape gondozásában, a fejlesztést pedig a francia Cryo csapat végezte.
A játék egy futurisztikus világban játszódik, ahol egy virtuális valóságon alapuló tévéműsor keretében kell versenyezned. A műsort Lance Boyle vezeti, és a résztvevők 15 különböző pályán, 8 eltérő szuperautóval mérik össze tudásukat élet-halál küzdelmekben – hangulatában erősen emlékeztet a Running Man világára.
Bár a játék más platformokon, például 3DO-n és PC-n megjelent – utóbbin ráadásul előbb –, a CD32-re szánt verzió, amelynek megjelenését októberre tervezték, végül nem került a boltokba. A korszak Amiga magazinjai rendszeresen bemutatták, és a látottak mindenkit lenyűgöztek. Ez arra utal, hogy nem egyszerűen a PC-s verzió képeit használták, hanem egy ténylegesen futó CD32 változat létezett.
A játék technikai alapját az FMV (előre rögzített videó) adta: a pályák videóként futottak közvetlenül a CD-ről, és ezekre kerültek rá sprite formájában a járművek. Ennek köszönhetően nem kellett bonyolult 3D számításokat végezni, így a CD32-es verzió kifejezetten látványos lehetett. Ugyanakkor ez a megoldás bizonyos játékmeneti korlátokat is jelentett, mégis impresszív eredményt nyújtott.
Korabeli előzetesek szerint a CD32 változat akár túl is szárnyalhatta volna a PC-s VGA kiadást: élesebb képet, tisztább járműmodelleket és részletesebb háttereket ígért. Emellett a PC-s verzió megjelenése után érkezett visszajelzések alapján több hibát is javítottak volna. Ugyanakkor a jobb grafika ára az lehetett, hogy néhány pályát elhagynak.
A projekt sorsa tragikus fordulatot vett: a megjelenés időszakában a Commodore csődbe ment, ami a CD32 platform végét jelentette. Ennek következtében számos fejlesztés alatt álló játékot töröltek, köztük a MegaRace CD32 verzióját is. Ez különösen sajnálatos, hiszen a játék komoly lendületet adhatott volna a platformnak.
A The One magazin információi szerint a CD32-es verzió programozását Lionel Guillang végezte, a grafikát Frank de Luca és Madjid Taibi készítette, a zenéért és hangokért Stéphane Picq felelt, míg a producer Simon Harris volt. A kutatás célja, hogy sikerüljön kapcsolatba lépni a fejlesztőkkel, és kideríteni, mennyire jutott előre a projekt, illetve fennmaradt-e működő változat.
Egy régi Amiga fórumon valaki azt állította, hogy birtokában van egy béta verzió, amely a Commodore brit irodájából származik, azonban később eltűnt, és nem adott több információt.
Később kiderült, hogy ez a személy Dave Arcadian volt, aki ismert az Acorn/BBC Micro közösségben. Egy példányt találtak egy régi CD-gyűjteményben, és Dave előkeresett egy biztonsági mentést, amelyet átadott a Games That Weren’t oldalnak. Ez a mentés körülbelül 2019-ben készült.
Azonban a játékot eddig nem sikerült működésre bírni, még akkor sem, amikor CD32-kompatibilis ISO képfájlt készítettek belőle. A fájlstruktúra és az indítóállományok jelen vannak, így a probléma oka egyelőre nem ismert.
Feltételezhető, hogy valamilyen beállítás hiányzik az emulátorban, vagy az eredeti adathordozó tartalmaz hibákat. A fejlesztők azt tervezik, hogy megszerzik az eredeti CD-t, és újra mentést készítenek róla, hátha hiányzó vagy sérült adatok okozzák a problémát.
Mindezek ellenére ez jelentős előrelépés, és közelebb visz ahhoz, hogy a rég elveszettnek hitt CD32-es MegaRace végre teljes egészében helyreállítható legyen.
A CD32-es MegaRace-t beszereztük, itt van a kezünkben de hogy ne legyen teljes az öröm konkrétan (nálam) nem működik. A pörgő-forgó animáló szépen elindul majd eltűnik, és!!! és ennyi :( Mondjuk a fasza eredeti CD32-met eladtam, szóval emulátorból próbálkoztam de semmi. Oké, semmi baj Amigára CD32 emulátor, meglátjuk! Hátha... ha lesz fejlemény sikítani aka szólni fogok! :)
Köszönjük a www.gamesthatwerent.com-nak a fotókat és a infókat!
https://www.gamesthatwerent.com/2024/10/megarace/
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 28. 15:28
Wesnoth Mania - MorphOS használóknak érdekes hír, hogy a nyílt forráskódú, 2005 óta fejlesztett "Harc Wesnothért" (Battle for Wesnoth) játék stabil 1.18.4 változatának Papiosaur elkészítette az erre az operációs rendszerre fordított változatát. A futtatáshoz legalább a legújabb 3.19-es MorphOS, TinyGL és SDL2 programkönyvtár szükséges. A játék funkcionalitása megegyezik az 1.18.4 szerinti sepcifikációval, azzal a megjegyzéssel, hogy a hálózatos játékmódot egyelőre nem volt alkalma a készítőnek letesztelni. A programot kipróbáltuk egy régi 466 MHz-en ketyegő G4-es PowerMac3.4-en és jóindulattal is a játszhatóság határát súroló a "sebessége", de kijelenthető, hogy működik. Nyilván egy gyorsabb G4-en vagy pláne G5-ös gépen simább lesz a futása. Furcsaság, hogy a kezdőképernyő jobb sarkán hiába állítottuk át a szoftver nyelvét magyarra (ami egyébként létezik és folyamatosan bővítik), nem változnak át a szövegek, így egyelőre angol nyelven tudtuk használni. A fenti hiányosságok ellenére is üdvözöljük az átiratot és reméljük, a korábbinál gyakrabban kap majd a port frissítéseket, hibajavításokat.
Letöltés: https://www.morphos-storage.net/?id=2467848
(bigbilly)
|
Peti
Tag
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 28. 21:11
Quoting: dh1 CD32 Mania — MegaRace az "elveszett" CD32 játék
Ez óriási SZENZÁCIÓ!!!
Eddig én is csak annyit tudtam róla, hogy fejlesztették, de sosem adták ki. A hőskorban (inkább annak vége felé) szinte hetente jártam be Cserkuti Zoltánhoz az Amiga Centerbe, hogy megjelent-e már, de sajnos mindig csak "még nem" volt a válasz. Most meg itt van... (oké, csak Alfa verzió, de akkor is)
SZUPER!
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 28. 22:54
Na, lett videó a MegaRace alfából!
https://www.youtube.com/watch?v=ixLcvA3KYbA
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 29. 10:43
Uraim! Egy szűz és hibátlan AA3000+ alaplapot / PCB-t keres a haverom, megvételre AA3000+ építése szándékkal! Ha van ilyenetek vagy tudtok eladót kérlek értesítsetek! Komoly szándék! THX!
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 29. 13:45
Az AmiBayen van egy thread, ahol lehet venni kitben, FireBird PCI-os busboarddal együtt de most onnan is ki van fogyva. Máshonnan szerintem nem nagyon lehet, hacsak valaki nem adja el amit megvett... De nem tudom hány van odahaza egyáltalán ebből...
OFF: Ez a téma mondjuk nem tudom miért nem az Adás - Vétel topicba ment, de mondjuk mindegy. :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Ápr. 29. 15:11 - Szerkesztve: dh1
Hát ha úgy is mindegy :D
van idehaza, Spiriten is írta a tulajdonosa úgy 2-3 éve, fotókkal stb.
sajna az ismerősöm már 2 éve gondolkodott egy AA3000-en, most érett be :D
Persze amikor égen földön nincs, Hese-nek sem :(
|
Peti
Tag
|
# Elküldve: 2026. Máj. 01. 21:03
MegaRace fejlemény: kiírtam a játékot, és eredeti CD32-n működik! Igaz, nagyon látszódik rajta, hogy alfa verzió (glich-ek a hangban, néha elgurul, stb.), de legalább megvan! Nálam csak akkor jön be az intró után a játék része, ha (a Kang-Fu -hoz hasonlóan) reset után megvárom az animáció+a zene végét, és csak akkor zárom le a fedelet (úgy tudom, egy bug van a gépben, hogy csak így elérhető a 2 MB Chip Ram teljesen, enélkül nem szabadítja fel a memóriát).
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Máj. 04. 23:56
PCMCIA meghajtó Mania — PCMCIA meghajtóban az AmigaOS számára, CFD 1.41
Ez egy kis program, ami „megtanítja” az Amigát arra, hogy memóriakártyát (CF) pendrive-szerűen kezeljen.
A CFD („CompactFlashDevice”) lehetővé teszi CompactFlash memóriakártyák használatát az A600 vagy A1200 PCMCIA portján (erről az amiga-news.de is beszámolt). Jaroslav Pulchart elkészítette Torsten Jager eredeti meghajtójának egy forkját, és két héttel ezelőtt kiadta az 1.41-es verziót.
Ez a kiadás elsősorban a stabilitás és a CPU-kompatibilitás javítására koncentrál mindkét CPU-szinten (68000/68010 és 68020+).
Újdonságok a v1.41-ben Ez a kiadás a stabilitás és a CPU-kompatibilitás javítására összpontosít mindkét támogatott CPU-szinten (68000 / 68010 és 68020+).
A driver — IO útvonal optimalizálva: belső tisztítás az IO feldolgozási láncban (lásd IO path dispatch)
— A driver most két CPU-változatban érkezik: • 68020+ → devs/68020/compactflash.device (alap A1200, illetve 030/040/060/080 gyorsítók) • 68000 → devs/68000/compactflash.device (alap A600)
— A 68020+ build natív 32 bites matematikát használ: • teljesen kiváltják a 68000 kompatibilitási rutinokat (ezek nem szerepelnek az 020+ binárisban) • funkcionális változás nincs
Egyéb A kísérleti COPYBURST build opció el lett távolítva (a gyakorlatban nem volt hatása).
https://github.com/pulchart/cfd
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2026. Máj. 08. 08:16 - Szerkesztve: Kukacmarci
Bár sokak szemében nem Amiga, de..... Megint nem jelenik meg az The A1200. 5 héttel a start előtt hadoválnak chip meg case áremelkedésről, meg reszelni kell még az OS-t. Új időpont december. Annyira felb@sztam magam, nem hiszem, hogy most jöttek rá, ja... nem leszünk kész. Mire kellhet még 5 hónap? Kezd olyan lenni, mint a bebukott C64 gombok, csak itt nem kell előre fizetni. Amiga el van átkozva. Gondolom, megint nem tudnak megegyezni a jogokban... Most már 2 éve húzzák a történetet. Hivatalos oldalon meg megy a seggnyalás, hogy "crosfinger" meg köszi az update-et és hope meg kutya f@sza. Én odaírtam a véleményem. Ha megjelenik, megveszem, tavaly novemberben előrendeltem, ahogy a C64 Handheld-et is, de elhinni ezeknek már semmit. Uff
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Máj. 08. 09:09
Kukacmarci: szerintem írd oda - ha ebben a témában posztolsz - hogy, az "The A1200", csak mert egy pillanatig nem értettem a postot :) így jobban követhető, bocsi :)
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2026. Máj. 08. 09:22
Javítva 😸
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Máj. 11. 00:36
Böngésző Mania — Amelinium 0.2
Megjelent az Amelinium 0.2, egy új webböngésző klasszikus Amiga rendszerekhez
A mai webet nem Motorola 68000 processzorokra tervezték: a modern internet nehéz, szkriptekkel, titkosítással és rengeteg extra réteggel terhelt. Ennek ellenére az Amelinium 0.2 azt próbálja bebizonyítani, hogy a web még mindig működhet kis teljesítményű klasszikus Amigákon is.
A Paweł Nowak által fejlesztett böngésző kezdetben szinte viccprojektként indult, mára azonban nyilvános tesztelésre alkalmas állapotba került. A program akár Kickstart 1.3-at futtató, 68000 CPU-s gépeken is működik, bár a HTTPS támogatáshoz AmiSSL szükséges.
A 0.2-es verzió legfontosabb újítása az átdolgozott parser és a jobb renderelés. Az oldalak stabilabban és pontosabban jelennek meg, a böngésző pedig gyorsabb lett. Az Amelinium célja nem az, hogy Chrome legyen Amigára, hanem hogy valóban használható maradjon régi hardveren is.
A csomag több CPU-optimalizált változatot tartalmaz, mindegyik 300 KB alatt marad. Létezik egy „amelinium_low” kiadás is, amely képek nélkül fut, kifejezetten régi 68000-es rendszerekhez.
A fejlesztési filozófia tudatosan „régi iskola”: a böngésző önállóan kezeli a képeket, UTF- és SVG-konverziókat, és csak minimális külső függőségeket igényel. Kompakt, gyors és praktikus — pont úgy, ahogy a klasszikus Amiga szoftvereket sokan szeretik.
A jövőbeni tervek között szerepel a CSS 2.1, néhány CSS3 funkció és alap JavaScript támogatás is. Az Amelinium még korai állapotban van, de már most az egyik legérdekesebb új Amiga-projekt, mert ismét a klasszikus Amigák igényeire szabott webböngészést próbál elérhetővé tenni.
https://aminet.net/package/comm/www/Amelinium
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Máj. 12. 01:51
xSysInfo Mania — A legújabb xSysInfo (0.6.1) egy átfogó rendszerinformációs segédprogram AmigaOS-hez. Részletes információkat nyújt az Amiga rendszer hardveres és szoftveres konfigurációjáról, emellett teljesítménymérési és benchmark funkciókat is kínál.
xSysInfo nem tartalmaz semmilyen kódot az eredeti AmigaOS SysInfo alkalmazásból.
Hardver- és rendszerfelismerés: — Az alkalmazás már képes felismerni az MK48T02 RTC regiszterablakot a Spirit Insider 1000 rendszereken anélkül, hogy problémát okozna a gyári A1000 gépeken. — Az A1000 CPU-bővítő memóriáját a $c00000-$d7ffff tartományban többé nem azonosítja tévesen slow RAM-ként. — A közvetlen SCSI-támogatás ellenőrzése mostantól INQUIRY paranccsal történik, az eredményeket pedig handler/unit páronként eltárolja, így elkerülhetők az ismétlődő és zavaró vizsgálatok. — Az Exec könyvtár-, eszköz- és erőforráslisták feldolgozása node pointerekkel történik, ami megszünteti a strict-aliasing figyelmeztetéseket. — Az MMU mapping értékek kezelése javult, így azok megfelelően jelennek meg %08lx formátumban.
TinySetPatch és Kickstart kompatibilitás: — A TinySetPatch külön 3rdparty/TinySetPatch almodulba került, a korábbi beágyazott forrásmásolatot pedig eltávolították. — A fordítást immár a TinySetPatch saját Makefile-ja végzi, miközben a meglévő csomagstruktúra változatlan maradt. — Javult a 68020 processzor felismerése CPU-specifikus MOVEC assembly rutinok használatával. — Kickstart 2.0 vagy újabb rendszereken az exec CacheControl() függvényét használja, míg Kickstart 1.3 esetén közvetlen CACR fallback megoldás lép életbe. — A program immár Kickstart 1.3-kompatibilis libnix runtime-mal linkel, így nem szükséges a utility.library betöltése régebbi rendszereken.
Lokalizáció: — A katalógusforrásokat összehangolták a teljes locale string enum-mal. — Több hiányzó fordítás került be a francia, német, lengyel és török nyelvi fájlokba. — Elkészült az olasz nyelvi katalógus is David Lo Buglio fordítása alapján. — A fallback szövegek mostantól az angol eredeti szöveget tekintik alapértelmezett forrásnak. — A .editorconfig fájl charset-beállításokat kapott, valamint javították a katalógusok karakterkódolását. — A fordított szövegek %s formátumon keresztül kerülnek feldolgozásra, így a % karakterek nem okoznak hibás formátumértelmezést.
Build folyamat és kódminőség: — A gyorsítótárazott MuManual letöltések integritását checksum ellenőrzéssel vizsgálja. — A vasm által generált objektumfájlok mostantól .o kiterjesztést kapnak. — Az MHz segédfüggvények deklarációi explicit void paraméterlistát használnak. — Új copy_string() függvény került a projektbe biztonságos, mindig NUL-lezárt stringmásoláshoz.
Felhasználói felület: — A speed panelen a Dhrystones arány és az MFLOPS értékek igazítása javult, így a nagyobb számok sem lógnak ki a megjelenítési területről.
https://github.com/reinauer/xSysInfo
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Máj. 12. 02:32 - Szerkesztve: dh1
THEA1200 Mania — Csúszik a megjelenés! :(
Ahogy Kukacmarci kolléga jelezte a Retro Games Ltd bejelentette, hogy a THEA1200 megjelenése késik. A vállalat műszaki igazgatója, Chris Smith szerint a halasztás oka a globális chiphiány és a megnövekedett gyártási költségek.
Bár maga a hardver már elkészült, az operációs rendszer még nem érte el azt a minőségi szintet, amelyet a cég elvár az eszköztől. Az új megjelenési dátumot 2026. december 4-re, péntekre tűzték ki.
A vállalat tájékoztatása szerint hamarosan egy kérdezz-felelek (Q&A) anyag is érkezik az előrendelésekkel és a további részletekkel kapcsolatban.
Sajnos nagy valószínűséggel az ára csúszik, felfelé... :(
https://retrogames.biz/products/thea1200/
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2026. Máj. 15. 18:25
Szórtak frutti a népnek, bejelentették a 25 játékot. Nagy Cinemaware fanok lehetnek a srácok. Több, mint 2 éve húzzák a dolgot. OS reszelés meg…. Eddig mit csináltak? Mindegy, ha jön, veszem, de rendkívül csalódott vagyok. S persze ezt is rászervezték a The C64 Handheld-re és az új Neo Geo-ra. Köszi.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2026. Máj. 15. 21:17
Quoting: Kukacmarci OS reszelés meg…. Nem Os-t reszeltek, henem fingot...egy szatyorral.
|