Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Általános / Amiga Mania
<< 1 ... 189 . 190 . 191 . 192 . 193 . 194 . 195 . 196 . 197 . 198 . 199 . >>
Szerző Üzenet
dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 19. 20:29

AmigaOS Mania – AmigaOS 3.3 Moonlight

A vezető fejlesztő, Camilla Boemann ma a németországi Amiga40 rendezvényen tartott előadásában ismertette a klasszikus Amiga gépekhez készülő AmigaOS 3.3 fejlesztésének legfrissebb állását.
Már számos újítás elkészült, többek között a fejlécekkel és fejlettebb hivatkozásokkal kiegészített AmigaGuide, az új PartitionEdit partíciókezelő eszköz, a Moonlight ikoncsomag, továbbfejlesztett menürendszer és AmigaShell, valamint több teljesítményoptimalizálás és egyéb fejlesztés is helyet kapott a rendszerben.

Az AmigaOS 3.3 megjelenése 2026-ban várható.

https://tinyurl.com/4p6ahyps

https://tinyurl.com/3zcddamh

https://tinyurl.com/bdh6expm

https://tinyurl.com/4usnnrd3

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 19. 20:34

Amiga40 Mania - Trevor Dickinson ma a mönchengladbachi Amiga40 rendezvényen bejelentette, hogy áttörést értek el az ExecSG többprocesszoros funkcionalitásában. A kivetített ábra szerint végre stabilan működik, bár még messze a véglegestől. A hír PPC Amiga hardvertulajdonosoknak lehet érdekes, azon belül is az újabb AmigaOne tulajdonosoknak.

(bigbilly = Jenő Berda)

Forrás: bigbilly saját fotója

https://tinyurl.com/mvrwkvx9

siz
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 09:38

Most vettem észre az e-mailt, hogy tegnapelőtt küldték a letöltést az Amigás Settlers II-höz. (Szóval nyilván nem néztem még meg) Kicsit szkeptikus voltam, hogy tényleg kijön októberben, de ezek szerint igen. :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 11:35 - Szerkesztve: yellowdog

Quoting: dh1
A PA-RISC nem helyettesíthető egy 68060 processzorral semmilyen Amiga alapú rendszerben. A szoftverek nem futnának, és teljesen más hardveres infrastruktúra (buszrendszer, memóriahozzáférés, perifériakezelés stb.) szükséges hozzá.

Tehát kb. ugyan az a helyzet mint a PPC esetén. Full új gép és OS kellett volna.

Akkor ez nagy ötlet lett volna ebben a formában, ja nem... Nem is értem miért, de amellett viszont sajnálom, hogy a Motorola kifulladt :-( Azt Intelt, amit és ahogyan csináltak, kellett volna példaként alapul venniük...

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 18:07 - Szerkesztve: alivemoon

Quoting: yellowdog
Akkor ez nagy ötlet lett volna ebben a formában

Én úgy emlékszem, hogy az volt a terv, hogy a HP beleintegrálja az AMIGA Custom chipeket a PA-RISCbe és egy chipes SoC gép keletkezett volna az AMIGAból! Szerintem igen is jó masina lett volna, HP integrált áramkőri technologiával, ha komolyan veszik! HP-nek is jó lett volna, hogy nem csak méregdrága munkaállomásokban, hanem konzum terméként is árulhatja a cuccát.

Multkor olvastam Irving Gould-ról egy jó cikket, a fazon belebolondult Japán miniatűr műtárgyak gyűjtésébe, a Commodore minden pénzét azokra szórta el, leépítések, sporolások. A részvényesek nem voltak hajlandóak finanszírozni a szenvedélyét. Mi általában azon vitatkozunk, hogy Commodore és AMIGA technologiája menyire elavult, azért ment csődbe, de nem, volt egy balfék aki csak fejte a tehenet és nem hagyta élni.

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 20:04

Quoting: dh1
Amiga40 Mania - Trevor Dickinson ma a mönchengladbachi Amiga40 rendezvényen bejelentette, hogy áttörést értek el az ExecSG többprocesszoros funkcionalitásában

Igen, de azt hiszem a beszéd végén megjegyzi, hogy bár minden ok, crash nélkül fut a rendszer, de a második mag csak tétlen...

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 22:05 - Szerkesztve: derringer

Amiga 40 második nap stream:

https://www.youtube.com/watch?v=_JSOz4M9Irs

Amúgy zanzásítva, aki lemaradt volna:

1. nap, inkább visszemlékezésekről szólt.

-AmigaBill bevezetőjével kezdődött a meeting,

-Jeff Bruette és RJ Mical előadásáből csak RJ Mical hiányzott, de mint megtudtuk ott volt a házban.
Jeff volt a mérnök aki a Commmodore show-n felvette és segítette az ominózus Andy Warhol live bemutattó. Egyébként amiatt tartotta meg az Andy Warhol által Debbie Hary-ről készített képet, mert bár fogalma sem volt ki az az Adny Warhol, de oda volt Debbie-ért.

-Dale Luck és Ron Nischolson sztoriztak a korai Amiga prototípus board-ról. (Ami űgy néz ki, mint egy korai orosz számítógép, ami nem fér ki a gyár ajtaján)

-Beth Richard ismét elmondta milyen frankó chip is az AKIKO.

-Erik Simon elmesélte az egész Thalion szoftvercég történetét. (Amberstar, Ambermoon, stb készítői, késöbbi Settler 2 /blue byte oszlopos tagok) Illetve egy halvány sejtetés tett Amigás remakekre.

-Outrun fejlesztési titkokat ismerhettünk meg.

-volt egy németül előadott blokk, ez nyelvtudás hiánya miatt kihagytam, gondolkoztam fordítóban, de nem ütötte meg az ingerküszöböt.

-Bemutatták (volna) a THE 1200-at, de majd csak lesz.

-Settlers2 eredeti fejlesztői interjó volt (németül)

-Díjak átadása

2. Nap, az Amiga jövőjét meghatározó dolgokról hallhattunk inkább:

-Petrora kiváncsi lettem volna, de a stream kihagyta.

-Camilla Boeman-ról és az OS3.3-ról írt DH1 fentebb.

-Steve Jones: Előadta a teljes (amigás ) élettörténetét. Amúgy ez az a csávó aki megcsinálta a 2000-es olcsóbban 500-asból, de a Commodore-nak ez értelem szerűen csípte a szemét. Megcsinálta a SIAMESE kártyát. Mostanában pedig a Chekmate házakat és Monitorokat grundolja. Szóval nem semmi a pali.

-Jenstől vártam volna vmi újat, de németül ment a diskurzus. (Végül is Németországban volt az esemény)

-Amit a legjobban vártam: Claude Schwarz és Michal Schulz - Pistorm & EMU68k

Claude Hw rész:

Frametrhowert ismertette, aki még nemtudná ez az Amiga natív videó kimenetét teszi a pi hdmi jelére. Tehát nem kell külön 15Khz-es monitor a játékok megjelenítésére.

OCS/ECS-re kész van AGA még idén elvileg. Érdekesség Flickerfixert is tartalmazza a project.

Pocketstorm és ITX storm tervek: ITX alaplap EMU68k-val. Tehát egy ARM alapú OS3 lap.

EGPU: Opengl és hardveres videó dekódolás tervei. Ez nyilván egy óriási lépés lenne Amiga fronton.

Michal prezentációjában nem is az EMU 1.1 részletei voltak fontosak, erről már hallani lehet hetek órta: 20% sebesség növekedés, jobb boot idő, shapshifter gyorsulás.

Nem is az, hogy kész a Pistorm 16. Ami jelenleg A600-al működik, de A500 és 2000 is lesz belőle. (Teljes CM4 támogatás, LAN, WIFI és írták az USB portokat is...)

Hanem.... amit hetek óta azt gondoltam viccből nyomtanak a discord csatornájukon: Multi processzoros támogatás. Pontosabban az első mag a 68k, a második mag PPC kódot tud futtatni. Gyakorlatilag WarpUP appok szintjén, tehát nem lesz OS4 classic vagy MorphOS rá. (Na most kellene egy Frank Mariak fogd meg a söröm mondat...)

Ez olybá nem álmodozás, hogy Integer oldalon 95% kész van, FPU-t nem kezdték el, Powerpc library folyamatban. Ami nem lesz: Altivec

Szóval ez agyament és durva egyben. Ezzel kb 3600 MIPS-es rendszerünk lehet.

-Trevor beszédéből a lényeget DH1 említette. Amúgy egy vidám kis fickó ez a Trevor , egy sor poént ellőtt ,amit a közönség nem értett, vagy nem hallatszott.

-Másik jelentős előadás a nap során: Mirari. A teljes sztorit és a pár nap alatt elkészül MorphOS port történetét megtudhattuk.

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 20. 23:23

Izgalmas napok ezek, köszi az összefoglalót !
A Framethrower 1200-hoz szükséges a Pistorm is igaz? Pedig milyen jó lenne, ha az nem kellene, lenne normális HDMI kimenet a real vashoz is, 68060-hoz Warp nélkül. Tudom, tudom - bili, meg kéz :) Meg az Indivision...

Erről a P-Visionról amugy nem volt szó? HDMI kimenet a PCMCIA-n keresztül, az se gyenge.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 21. 07:22

Quoting: stingerhu
HDMI kimenet a PCMCIA-n keresztül

Gondolom akkor ez valamiféle framebuffer lehet, WB-hez driverrel működhet, de a játékok megjelenítésére nem lesz alkalmas.

Quoting: alivemoon
Szerintem igen is jó masina lett volna

Ez nyilvánvaló, de a visszafelé kompatibilitás hiánya azért nem sorolható az előnyök közé, gyakorlatilag ki lehetett volna dobni az addigi egész Amiga történetet. Szerintem az MS + Intel nem véletlenül tudta leuralni a piacot, az új dolgok kompatibilisek voltak visszafelé, gyakorlatilag a kezdetekig...

Calhoun
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 21. 08:13

Erről a P-Visionról amugy nem volt szó? HDMI kimenet a PCMCIA-n keresztül, az se gyenge.

Amikor Amiga Bill Youtube csatornáján megláttam, én is rákerestem, de semmilyen találat nincs. Amiga Bill ugyan kitett egy linket egy német Amiga fórumra, de egyrészt regisztrálni kellene, másrész meg német, úgyhogy elengedtem.
Írtam viszont kommentet a videó alá, mire Bill úgy reagált, hogy ő is csak kapta az infot, de neki is pont az a baja, hogy nem tud ő se belépni. :-)

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 22. 06:18

Nálam itt van az 1.21 beta 3 a Medusahoz (ha kell atkuldom, tesztelheted te is, nekem acidmaker alapvetoen a TVC support miatt kuldozgette, illetve amiatt, hogy egyutt dolgoztunk ezen a VIC-II bal oldali fuggoleges raszter elmaszkolasan, most már ez is tudja ez a motyó - de asszem ezt írtam is valahol) - nemsokara jon az 1.22 publik verzio amugy.
Ebben egy rakás fix, javitas es tovabbi funkcio lesz/van mar az 1.20-hoz képest, ami főleg C64-hez és Amigához lesz hasznos.

Ha már ilyen jó viszonyban vagy Acidmakerrel, kérdezz rá légyszíves, hogy nem akar kicsit rágyúrni a Medusa komponens (YUV vagy YPbPr) kompatibilitására? Én írtam neki korábban mással kapcsolatban, de válaszra sem méltatott, hátha legalább neked mond valamit az élő munkakapcsolatra való tekintettel...

A probléma a következő: van néhány olyan régi videochip (én konkrétan kettőről tudok, ezekkel próbáltam is a Medusát), ami elvileg natív komponens jelet ad ki magából: az egyik az MSX-ekben (pl. Philips VG-8020) és a TI-99/4A-ban is használt TMS9928/TMS9929 (vagy annak NTSC verziója, a TMS9918).

A témának elég komoly szakirodalma van, és elérhető hozzá hardveres megoldás is:
A https://tms-rgb.com/story.html honlapon részletezik a jelenséget (alul "Development Story" link), a problémának két forrása van: az egyik (kisebb), hogy a kimeneti csatornák jelszintje kissé eltér a YPbPr szabványtól, a másik (nagyobb), hogy a TMS9929A colorburst-ot generál a kék (B-Y) és a piros (R-Y) színkülönbségjel esetén is a horizontális kioltás alatt. Ez azért baj, mert a colorburst a színsegédvivő szinkronizálásához és helyreállításhoz, vagyis a színinformációk dekódolásához kellene kompozit videojel esetén, viszont komponens képátvitelnél semmi keresnivalója nincs egyik csatornán sem!

Ráadásul a modern RGB kijelzők ezt a horizontal blanking intervallumot használják a színcsatornák feketeszintjének beállításához, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a vörös vonalon a colorburst pozitív, a kéken negatív polaritású, emiatt a fekete inkább sötétkék lesz (a kék vonal alacsonyabbra állított küszöbe miatt a feketét már sötétkéknek fogja látni a megjelenítő). A fentiek zavarják meg a legtöbb rendszert, és okoznak színhibákat, szinkronbizonytalanságot vagy glitchet.

A másik, amivel most találkoztam, a többek közt a Tandy Color Computerekben is használt MC6847-es IC.

A helyzet nagyon hasonló a TMS esetében taglaltakhoz, csak a hiba oka jóval kevéssé dokumentált (ez egy viszonylag ritkán alkalmazott videochipről van szó, aminek ráadásul nincs alapból kivezetve a komponens jele a gép csatlakozóira). De azért youtube videót talál a témáról, aki keres: https://www.youtube.com/watch?v=rymjY1cT6DE
Egy rövid összefoglaló a jelenségről:

Mindkét esetben ugyanaz a helyzet: a Medusa nem tud mit kezdeni a jellel, pedig próbáltam megetetni vele SCART-on és VGA-n keresztül is. A sokat szidott GBS-8200 viszont simán feldolgozza. Igaz, hogy kicsit kékes árnyalatú lesz a kép, de egy 100uF-os kondit a két színkülönbségej útjába kötve már egészen elfogadható a végeredmény.
Tandy CoCo 2-n a színek összehasonlítva:

Íme a Boulder Dash MSX-en, kompozit, illetve komponens kimeneten, kondival és anélkül:

Vagy a Donut Dilemma, Tandy CoCo 2-n:

Jól látszik, hogy a kép bal oldala (komponens) élesebb, bár a színek lilába hajlanak. A jobb oldalon (kompozit) szépek a színek, de a színsegédvivő miatt a kontúrok műtermékesek.

Közbenjárásodat ezúton is köszönöm!

Elnézést az OFF-olásért, de ebben a topicban van az eredeti hozzászólás, amire reflektálnék.

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 22. 07:07

Azt hiszem ez új távlatokat fog nyitni nemcsak a 2000-es tulajok gépében:

https://media.discordapp.net/attachments/1159449936476262400/1429559232390234174/IMG_ 20251018_164354.jpg?ex=68f93748&is=68f7e5c8&hm=fde6a43ed8150c3c0c121886856f70a77770a6 ffc85a251d5c4fcf60bb14f32b&=&format=webp&width=544&height=1088

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Okt. 22. 13:47

Nab*zmeg, most rakhatok össze egy harmadik A2000-t BPPC-vel! (Micsoda first world problem...)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 22. 16:37

Amiga 40 Mania Germany – Új korszak kezdete az Amiga világában - Amiga 40 összefoglaló

Az idei Amiga 40 Germany esemény igazi ünnep volt az Amiga-rajongók számára. Számos új fejlesztés, hardver és szoftverfrissítés látott napvilágot, amelyek azt bizonyítják: az Amiga közösség továbbra is él, fejlődik, és képes megújulni. Nézzük a legfontosabb bejelentéseket!

AmigaOS 3.3 fejlesztés alatt

A klasszikus Amiga rendszert használók örömére készül az AmigaOS 3.3. A fejlesztők célja, hogy tovább javítsák a rendszer stabilitását, bővítsék a modern hardverek támogatását, és finomítsák a felhasználói élményt, miközben megőrzik az eredeti Amiga-hangulatot.

AmigaOS 4.1 Final Edition Update 3 megjelent

A PowerPC-alapú rendszerekre szánt AmigaOS 4.1 FE Update 3 hivatalosan is megjelent. Az új verzió számos hibajavítást, teljesítményoptimalizálást és kisebb funkcionális fejlesztést hoz, ezzel tovább erősítve az OS4 stabilitását és használhatóságát.

Virtio GPU driver – nagy előrelépés a QEMU felhasználóknak

Rövidesen megjelenik az Enhancer Software 2.3, amely tartalmazni fogja az új Virtio GPU drivert. Ez komoly áttörést jelent a QEMU emulátort használó OS4-felhasználók számára, hiszen sokkal gyorsabb és modernebb grafikus teljesítményt tesz lehetővé.

ExecSG Multicore – az AmigaOS4 többmagos jövője

Az ExecSG rendszer magjának fejlesztése is előrehaladt: a többmagos CPU-támogatás már alfa fázisban van. Ha ez a fejlesztés stabil formát ölt, az AmigaOS4 végre kihasználhatja a mai többmagos processzorok teljes erejét – ez pedig hatalmas mérföldkő lehet az OS4 történetében.

Mirari – új, olcsó PowerPC alaplap

Bemutatták a Mirari nevű, kedvező árú PowerPC-alaplapot, amely elérhetőbbé teheti az OS4-es rendszerek futtatását. A cél: egy olcsó, mégis modern alternatíva a régi és drága hardverek kiváltására.

PiStorm eGPU és PowerPC támogatás – hatalmas ugrás

A rendezvény egyik legnagyobb híre, hogy a PiStorm projekthez hamarosan érkezik külső GPU (eGPU) és PowerPC emulációs támogatás. Ez nemcsak látványos grafikai gyorsulást hozhat, hanem új távlatokat is nyithat a klasszikus Amigák teljesítményében.

Pocketstorm ITX – FPGA az Amiga szellemében

Az új Pocketstorm ITX egy FPGA-alapú minirendszer, amely az Amiga-kompatibilitást modern, kompakt ITX formátumban kínálja. Egyesíti a retró életérzést a 21. századi technológiával.

A1200.net – új, modern Amiga-billentyűzet

Az A1200.net csapata bemutatta új, minőségi billentyűzetét, amely kompatibilis a régi A1200 gépekkel, ugyanakkor modern anyaghasználattal és precíz mechanikával készül – tökéletes kiegészítő a felújított gépekhez.

Amistore 68k – szoftverbolt a klasszikus Amigáknak

Elindul az Amistore 68k, amely kifejezetten a 68k processzoros Amigákhoz készült online szoftveráruház. Ez megkönnyíti a programok és frissítések beszerzését, és új lendületet adhat a klasszikus platformnak.

Az új A1200 és a Vampire A6000

Közeleg az új A1200 megjelenése, amely a legendás modell modern újrakiadása lesz. Emellett bemutatkozott a Vampire A6000, az Apollo Team legújabb fejlesztése, amely még gyorsabb és erősebb, mint elődei – igazi csúcskategóriás Amiga-élményt ígér.

Összegzés

Az Amiga 40 Germany esemény egyértelművé tette: az Amiga nemcsak múltidézés, hanem élő és fejlődő platform. Az új szoftverek, hardverek és fejlesztések azt bizonyítják, hogy a közösség továbbra is tele van kreativitással és lelkesedéssel.

Alakul ez, nem rossz, egyáltalán nem rossz! ;) Vagy? :)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 23. 20:49

THE A1200 Mania – Teljes méret, teljes billentyűzet, teljes nosztalgia!

A 90-es évek egyik legismertebb otthoni számítógépe az Amiga 1200 újra visszatér, ezúttal modern formában, a mai játékosok igényeire szabva.

A THEA500 Mini fejlesztőitől érkezik a THE A1200, a klasszikus Amiga számítógép teljes méretű újrakiadása. A projekt a PLAION REPLAI együttműködésével valósul meg, amely a retro hardverek és szoftverek egyik vezető gyártója (a Retro Games Ltd. (RGL) – a nagy sikerű THEC64 termékcsalád - THEC64 mini és Black Edition alkotói).

A PLAION egy globális szórakoztatóipari vállalat, több mint harminc év tapasztalattal, nyolc nemzetközi fejlesztőstúdióval és kiterjedt partnerhálózattal világszerte.

Tevékenységünk középpontjában a videojátékok, termékek és videós tartalmak fejlesztése, kiadása és forgalmazása áll.

Az új modell célja, hogy a nosztalgikus élményt ötvözze a mai technológiai elvárásokkal, így kínálva hiteles, mégis modern játékélményt.

A Retro Games Ltd korábbi sikere, a THEA500 Mini világszerte több mint 100 000 eladott példányt ért el. A fejlesztők most ezzel a teljes méretű változattal folytatják a klasszikus Amiga-élmény újjáélesztését. A THE A1200 az 1990-es évek játékos kultúrájának meghatározó gépét hozza vissza, modern csatlakozási lehetőségekkel és korszerű funkciókkal.

A készülék 25 előre telepített klasszikus játékkal érkezik, többek között a Beneath A Steel Sky, Settlers II, Lure of the Temptress, Ruff n Tumble, Defender of the Crown I & II és a Turrican-trilógia is megtalálható rajta. A THE A1200 HDMI-kimenetet, mentési lehetőséget (save states) és USB-s játéktöltést (sideloading) kínál, így a régi kedvencek új köntösben élvezhetők.

A csomag tartalmaz egy működő billentyűzetet, klasszikus stílusú egeret és gamepadet, így minden adott a 16-bites korszak újraéléséhez.

Megjelenési információk:

Megjelenés dátuma: 2026. június 16.

Ajánlott fogyasztói ár: £149.99 / €189.99 / $189.99 / AU$299.99 / 71000 Ft

Tartalom: Teljes méretű számítógép, egér, gamepad

Előrendelés kezdete: 2025. november 10.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 06:39

Jo lett volna ez FPGA alapokon, csudajo gepet lehetett volna csinalni. Na majd, hatha meg egyszer megerjuk azt is.

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 08:59

Derringer: "this content is no longer available"
Szóval mi is volna ez? :)

https://media.discordapp.net/attachments/1159449936476262400/1429559232390234174/IMG_ 20251018_164354.jpg?ex=68f93748&is=68f7e5c8&hm=fde6a43ed8150c3c0c121886856f70a77770a6 ffc85a251d5c4fcf60bb14f32b&=&format=webp&width=544&height=1088

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 09:14

Amiga 1200 CPU kártya adapter A2000-be, legalábbis annak a prototípusának tűnt.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 09:21

Quoting: charlie
Amiga 1200 CPU kártya adapter A2000-be, legalábbis annak a prototípusának tűnt.

Igy van, en is lattam.

Calhoun
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 25. 17:38

Ma végre megjelent pár újabb info:

"PCMCIA porton működő grafikus kártya (A600 és A1200)

A projektet Oliver Achten hozta létre. Ez a kártya, amely egy FPGA chipen alapul, kompatibilis lesz a P96-tal. A szerző Thomas Richterrel dolgozik a meghajtókon. Nem lesz benne scandoubler, ezért saját monitorjához kell csatlakoztatni a HDMI porton keresztül, amely a hangot is magában foglalja. Az átviteli sebesség várhatóan megközelíti a Zorro2 portét. A kártya MMU-n keresztül 32 MB puffermemóriát tud majd használni, MMU nélkül pedig csak 4 MB-ot. Felbontása 1280×1024 32 bitig terjedhet, és akár 300 millió pixel/másodperc feldolgozására is képes.

A szerző azt tervezi, hogy készlet formájában fogja forgalmazni. Együttműködik az Alinea Computer céggel is, amely később kész megoldásként fogja értékesíteni. Az ár jelenleg még nem ismert, de saját szerelés esetén várhatóan 100 euró körül lesz."

forrás: https://www.amigafrance.com/forums/topic/p-vision/

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 27. 19:34

Quoting: Calhoun
Felbontása 1280×1024 32 bitig terjedhet

Jobban szeretem a házon belüli megoldásokat, de legyen. :) Ha tényleg képes lesz leváltani a Medusámat, vagy az Indivisiont, akkor talán érdemes építeni egyet.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 29. 16:04

Amiga 4000 Mania — Új Amiga 4000 az Amigakitől?

Mindössze egyetlen utalás volt rá: az Amigakit standja mellett elhelyezett hatalmas banner, amelyen az A4000 felirat szerepelt. Ha érdekel, ajánlom az Amiga 40 Journey Diary dokumentumfilmet az Amitopia TV csatornán, amelyben ez a banner tisztán látható.

Szeretettel az Amigakitől: hamarosan érkezik egy teljesen új A4000 modell. Matthew egyelőre még nem árult el sok részletet, de nagyon remélem, hogy a gép megjelenésével együtt kiadnak majd egy USB-s Amiga billentyűzetet is, amely a Commodore-féle A4000 klaviatúrát idézi — korszerű köntösben.

Az Amigakit eddig az A600GS és A1200NG Amiga-kompatibilis számítógépeket dobta piacra, és rövidesen csatlakozik hozzájuk az új A4000 is.

Mit várhatunk az új A4000-től? Úgy tűnik, a nagyobb teljesítmény és a DVD-meghajtók vagy más külső eszközök csatlakoztatásának lehetősége kulcsfontosságú lesz. A gép a legújabb AmiBench kiadással érkezik majd.

Ennyi jelenleg az infó.

https://tinyurl.com/jd8j7mpx

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 29. 20:02

remek, de minek? Az A1200NG is egy konkrét hullagyalázás a jelenlegi formájában. :D

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 30. 04:58

Nagyon belelendultek a dobozos emulatorok gyartasaba, no es lesz erre kereslet? Mer en kb bottal se piszkalnam. :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 30. 06:42

Quoting: dino
en kb bottal se piszkalnam

+1

Pont az veszik el ami miatt a mai napig használjuk ezeket a dolgokat...
Ha emulátor akkor ott van az ingyenes WinUAE, akár PC-re akár laptopra.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Okt. 30. 11:22

Valami piaca csak van ezeknek, másként nem jelentenék be ezeket orrba-szájba. Ezek szerint van akinek ez kell. Csak valszeg nem a harcore amigások vagy UAE-vel elpiszmogni, ROM-ot vadászni akaró userek a célközönség. Mondjuk az AEonKit projektjeinél sosem tudni h. ez tényleg megéri anyagilag, vagy csak pár pénzes ember elszántsága és anyagi hátszele hozza ezeket létre.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 30. 11:33 - Szerkesztve: dino

Ilyen izeknel a Sysinfot eloszetettel mutogatjak az elso megjeleno fotok kozott, hogy eeeee, nezzed mar, mennyivel gyorsabb, mint egy oreg Amiga :D

Szerk, ha mar emu szeru ize, akkor miert nem csinaljak meg FPGA alapokon? Igaz az nem lenne tul olcso, de megis kozelebb all a real vashoz, ha esszel programozzak.pl ilyen MIST szeru dolgot el tudnek kepzelni egy Amiga szeru hazban. Hm, kar, hogy nem en vagyok a gore...:D

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 31. 08:13 - Szerkesztve: yellowdog

Quoting: dino
kar, hogy nem en vagyok a gore...

Én inkább a fejlesztő (mérnök) lennék, az sokkal érdekesebb munka :-)

Quoting: charlie
sosem tudni h. ez tényleg megéri anyagilag, vagy csak pár pénzes ember elszántsága és anyagi hátszele hozza ezeket létre

Lehet, hogy első sorban nem is a pénz a lényeg, főleg ha van bőven egy ilyen fejlesztésre. Ha hobbi tételezzük fel, hogy számukra is az, akkor még az is lehet, hogy nem feltétlenül a megtérülés a leginkább motiváló tényező. Kisebb volumenben, de én is "bütykölök" a mai napig, nem számolva az eddigi befektetett költségekkel és azzal sem, hogy valaha elkészül és akár nullára is kihozható anyagilag, egyszerűen nem érdekel, az alkotás a lényeg, legalábbis számomra :-)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Nov. 02. 16:05 - Szerkesztve: dh1

Mini-ITX Mania – Mini-ITX formátumban születik újjá az Amiga 1200

Az Amiga-rajongók aktivitása továbbra is töretlen: ismét nagy dobásra készül a közösség. Két svéd fejlesztő bejelentése felkavarta az állóvizet – érkezik az Alicia 1200 alaplap! Ez a Mini-ITX kivitelű, korszerű újratervezése az Amiga 1200 AGA alaplapjának, amely teljes chipset-kompatibilitást biztosít egy jóval kisebb, modern formában.

A projekt célja, hogy új korszakot nyisson az Amiga 1200 előtt: kompakt, naprakész géppé alakítja az ikonikus modellt, miközben mindent megőriz, ami miatt az Amiga szerethető.

És ami a legjobb: ez nem csak egy távoli ígéret, hanem valódi fejlesztés, amely már bemutatóvideót is kapott.

Alicia 1200 Mini-ITX – kiemelt tulajdonságok

A fejlesztés mögött ugyanaz a csapat áll, amely a Denise projektet is sikerre vitte.

A legfontosabb újdonságok:

Video Slot
Az Amiga 4000-hez hasonló videócsatlakozó, amely minden digitális jelátvitelt biztosít. Támogatja a beépített scandoubler technológiát, így egyszerűen váltható a 15 kHz és 31 kHz VGA-kimenet között.

Bővíthetőség
Tornado bővítőslot lokális busz interfésszel, clock porttal, pufferelt IDE-vel, és hellyel egy valós idejű órának (RTC).

Moduláris felépítés
Három külön mikrokontroller végzi a billentyűzet-, ROM- és tápkezelést, ami rugalmasabb, jól szervizelhető rendszert eredményez.

Kompakt kialakítás
Teljes értékű Amiga funkcionalitás, mégis modern Mini-ITX méretben.

Több mint egy évtized fejlesztés
A Denise tapasztalatai alapján folyamatosan csiszolt projekt, amelyet Stefan Nordlander és Mr. Anderson az Enterlogic égisze alatt visz tovább. Az Alicia 1200 az AmiWest rendezvényhez is köthető, amely az egyik legjelentősebb Amiga-esemény Észak-Amerikában.

Dizájnfilozófia: tisztelet az eredetinek, modern formába öntve

A végleges megjelenés célja, hogy az Amiga 1200 örökségét megőrizve biztosítson korszerű élményt.

Lehetséges design-irányok:

- Retro-futurizmus – klasszikus Amiga-hangulat modern anyagokkal és letisztult vonalakkal

- Miniatürizált Amiga 1200 – az eredeti forma kicsinyített, mai változata

- Ipari stílus – perforált panelek, fémes részletek, látható elektronika

- Kompakt torony – vertikális, helytakarékos elrendezés, látványos komponens-megjelenítéssel

- Nosztalgikus színek – az eredeti paletta továbbgondolt változata

- Finom LED-világítás – modern, de nem hivalkodó fényekkel

- Személyre szabható burkolat – egyedi előlapok, grafikák, témák

- Hogy pontosan mely irány valósul meg, az a műszaki célok és a felhasználói igények összhangján múlik.

A jövő Amigája: ismerős, mégis friss

A klasszikus elemeket napjaink technológiája válthatja fel: a floppy helyét CompactFlash vagy SD kártya veheti át, a PCMCIA csatlakozó helyett pedig USB portok biztosíthatnak bővíthetőséget.

Svéd innováció, közösségi támogatással – az Alicia 1200 fejlesztése kiemelt figyelmet kap, és az Amitopia teljes mellszélességgel mögötte áll.

https://www.youtube.com/watch?v=O4LmU792x0Y

https://www.youtube.com/watch?v=lVN2od70tu8

update:

Amiga Alicia 1200 – PCB Kit

Az első szállítmány várhatóan 5–6 héten belül (decemberben) érkezik.

Az Alicia 1200 egy újragondolt Amiga A1200 alaplap, Mini-ITX méretben. További információ az Aliciáról itt található. Az Alicia az Advanced Graphics Architecture (AGA) rendszerre épül, amelyet a Commodore 1992-ben vezetett be az Amiga A1200-zal. A maga korában forradalmi teljesítményével és képességeivel azóta is a kreatív és művészeti közösség kedvence.

Az Alicia a legfontosabb csatlakozásokat közvetlenül az alaplap hátulján biztosítja, többek között DIN billentyűzet- és egérportot, szabványos DB9 joystick csatlakozókat, DB15 RGB videokimenetet, valamint bal/jobb hangkimenetet. A további elengedhetetlen csatlakozások – mint a 9 tűs soros, a párhuzamos és a floppy meghajtó – belső tüskesorokon érhetők el. Szabványos 44 tűs IDE és 22 tűs Clock Port is rendelkezésre áll. A dedikált digitális/analóg videó bővítőport (VP2) lehetőséget ad jövőbeni videós fejlesztésekhez. A Tornado V2 egy 120 tűs bővítősínt kínál, amely vékony, mégis rendkívül erős AGA rendszereket tesz lehetővé. A 16 bites PCMCIA port is megtalálható az Alicia 1200-on, készen különböző bővítések fogadására — tároló, LAN, WiFi és akár grafika: a PCMCIA mindezt támogatja.

A Tornado egy innovatív, 120 tűs bővítősín, amely a rendszer bővítéséhez szükséges összes fontos jelet tartalmazza — nagy teljesítményű processzorokkal RAM-mal és IDE-vel, RTG grafikus kártyákkal vagy hálózati kártyákkal, gyakorlatilag bármivel, amire csak szükség lehet! Dolgozunk meglévő terveken, hogy T2-re optimalizált Mini-ITX AGA rendszerek készülhessenek! Azok számára, akiknél a T2 verzió nem megoldható, egy vékony, kiváló minőségű adapter is elérhető, kártyaszél-támogatással.

A készlet tartalma:

1 db Alicia 1200 NYÁK (Mini-ITX)
4 db IC (U3, U5, U11, U12)
1 db 120 tűs aranycsatlakozó (CN8 Helyi Busz)

A csomag feladása után e-mailben küldjük a nyomon követési adatokat és a darabjegyzéket (BOM)

A legtöbb SMD alkatrész előre fel van forrasztva az alaplapra! Ez jelentősen időt takarít meg, és megkönnyíti az Alicia 1200 összeszerelését! Az Amiga AGA egyedi chipset alkatrészeit természetesen külön kell beszerezni.

Fontos információ: Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem „plug and play” termék. Egy kiváló minőségű (TG-155 / ENIG) NYÁK-ot és építési útmutatót vásárol. Garancia vagy műszaki támogatás nem jár hozzá. Mi vagyunk az Alicia 1200 hivatalos brit forgalmazói, és a projekt karbantartója jutalékot kap minden eladott példány után.

A legtöbb passzív alkatrész előre beültetve (~450 db)

Alaplap Rev1.6

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Nov. 03. 23:22 - Szerkesztve: dh1

Alien Breed Mania – Alien Breed 3D II: The Killing Grounds

Elkészült az Alien Breed 3D II (The Killing Grounds) továbbfejlesztett és modern Amigás környezetekhez igazított tartalma. A projekt célja az eredeti játék funkcionalitásának megőrzése, miközben stabilabb futást, jobb kompatibilitást és szélesebb modding lehetőségeket biztosít.

A lefordított program képes betölteni az eredeti játékadatokat, valamint az eredeti eszközökkel készült modokat is.

Fő fejlesztések és továbbfejlesztések:
– Nagymértékű hibajavítás és optimalizálás
– A játék jóval stabilabb, gyorsabb, kisebb grafikai hibákkal.

Jobb rendszerkezelés:
– A játék nem uralja át teljesen a rendszert, biztonságosan vissza lehet térni Workbenchre.

Grafikai fejlesztések:
– Fullscreen szélesítés (320 px, eltűntek az oldalsó sávok)
– RTG támogatás (256 szín, 320×240 vagy 320×256)
– Működik AGA és ECS rendszereken is
– Akiko C2P gyorsítás (CD32 és kompatibilis HW)
– Beállítások és statisztikák mentése
– Billentyűk és játékosbeállítások kilépés után is megmaradnak
– Játékstatisztika rögzítés (pl. megölt ellenségek, gyűjtött tárgyak)
– Új lehetőségek a modok számára (pl. teljesítményhez kötött jutalmak)

Jelentősebb hibajavítások:
– Veszélyes felületek csak akkor sebeznek, ha ténylegesen hozzáérünk
– Vízfelületek általi sérülése már korrekt: repülve nem, úszva igen
– Poligon-renderelés pontossága nagyban javult

Modernizált vezérlés – első indításkor az alapértelmezett:
– WASD mozgás és oldalazás
– Egér: célzás, bal gomb: tüzelés
– Space: ugrás/repülés
– C: guggolás
– Left Shift: sétálás/futás
– F: használat/aktiválás
– A vezérlés továbbra is szabadon testreszabható.
– Bizonyos funkcióbillentyűk (F1–F10, Numpad műveletek) fixek maradtak, pl. automap, gamma/kontraszt állítás, képernyőmódok váltása.

Modding és testreszabhatóság:
– A játékadatok nagyobb része kívülről konfigurálható:
– Szintenként egyedi padlótextúrák
– Faltextúrák felülírása wall_XX.256wad fájlokkal
– Új game.properties rendszer (JSON-ból fordított adat)
– Tárhelylimitek kibővítése
– Speciális lőszerosztályok

Achievementek egyedi feltételekkel:
– ellenség- vagy csoportkill számlálás
– titkok felfedezése
– időrekordok megdöntése
– halálok száma

Jutalmak:
– Töltény, HP, üzemanyag bővítése
– Modkészítők számára sokkal szabadabban alakítható vizualitás és játékmenet.

https://aminet.net/game/patch/AB3D2_TKG_Rebuilt.lha

https://tinyurl.com/4w7tj5b2

<< 1 ... 189 . 190 . 191 . 192 . 193 . 194 . 195 . 196 . 197 . 198 . 199 . >>
forum.amigaspirit.hu / Általános / Amiga Mania