| Szerző |
Üzenet |
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 22. 01:00
Amiga 1200 Mania – Az Amiga teljes méretű újjászületése!
Retro Games Ltd. ismét meglepte a rajongókat: a legendás Amiga újratervezett, teljes méretű kiadása, „The A1200”, a kölni Gamescom 2025 rendezvényen bukkant fel először. A vállalat, amely korábban olyan nosztalgikus gépekkel jelentkezett, mint a C64 Mini és az A500 Mini, most egy újabb ikonikus modellt hoz vissza a reflektorfénybe.
A bejelentést augusztus 19-én tették közzé egy hivatalos sajtóközleményben, amelyet a közösségi médiában – köztük a Twitter/X felületén – is megosztottak. Az esemény szervezői arról számoltak be, hogy az érdeklődők a Retro Area részlegen, a 10.2-es csarnokban található RGL standnál vehetik szemügyre a masinát.
A vállalat szándékosan titokzatosra vette a kommunikációt: a közleményben nem nevezték meg konkrétan az új eszközt, inkább egy rejtélyes hangulatú kedvcsináló videóval próbálták felcsigázni a közönség kíváncsiságát.
A titok azonban nem maradt sokáig titok: a helyszíni felvételek gyorsan felfedték, hogy valóban a The A1200, vagyis a teljes méretű Amiga replika debütál a nagyközönség előtt. Ez a projekt évek óta készül, és a retro közösség már régóta várja a megjelenését.
Az is kiderült, hogy a gép egyik első játszható címe az Amiga platformra frissen átírt The Settlers II: Gold Edition lesz. Ez a klasszikus stratégiai játék sokak számára nosztalgikus élményeket idéz, így tökéletes választás az új hardver bemutatkozásához. (Ami még kérdéses: Játékok listája: eddig nem erősítettek meg hivatalos címeket. Egy promóciós anyagon feltűnt a The Settlers II, de egyelőre nem világos, hogy előtelepítve érkezik-e, vagy csupán demóként lesz elérhető a Gamescom-on.)
Bár további részleteket egyelőre nem árultak el, a Retro Games Ltd. lépése jól mutatja, hogy komolyan számolnak a retró rajongók kitartó érdeklődésével. Az Amiga név és örökség a mai napig erős nosztalgiafaktor, és a „The A1200” várhatóan ennek az élménynek ad új életet.
Az esemény augusztus 24-ig tart, így a látogatók néhány napon át személyesen is megtapasztalhatják, milyen érzés visszatérni a 90-es évek számítógépes világába egy modern köntösbe bújtatott klasszikus segítségével.
Tehát a Retro Games Ltd. végre leleplezi a sokat pletykált Amiga A1200 replikát, amely a Gamescom 2025 egyik legnagyobb nosztalgia-bombája lehet.
– Külső és dizájn: A Retro Games Ltd. új gépe, a THE A1200, hűen idézi meg az eredeti Amiga 1200-as hangulatát. A burkolat formavilága szinte megszólalásig azonos a klasszikussal, amelyet egy mechanikus billentyűzet egészít ki. Természetesen a jól ismert három ikonikus LED is helyet kapott a készüléken: a H-Disk, F-Disk és Power jelzőfény.
– Hardver és emuláció: Ahogy a cég korábbi eszközeinél, itt sem valódi Amiga alaplapról van szó, hanem egy ARM-alapú rendszerchip (SoC) hajtja meg a gépet. Az eredeti Motorola CPU vagy IDE-csatlakozó nincs jelen, minden funkciót szoftveres emuláció biztosít.
– Csatlakozók és interfészek: A mai elvárásoknak megfelelően a készülék HDMI-kimenettel érkezik, amely gond nélkül illeszkedik modern monitorokhoz és televíziókhoz. Emellett USB-portok állnak rendelkezésre gamepadek, egerek és lemezek csatlakoztatásához. Valószínű, hogy MicroSD-kártyahely is kerül a gépbe, memóriabővítéshez és adatcseréhez.
– Kompatibilitás és emulált funkciók: A cél, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást nyújtsa az eredeti Amiga szoftverek számára. Ennek része az AGA grafikai rendszer, a blitter, valamint a WHDLoad/ADF/HDF formátumok támogatása. A gép egy látványos, retró stílusú menürendszerrel (kiosk) érkezik, amely megkönnyíti a játékok és programok kezelését.
– Tény: 2025. október 18-án hivatalosan bejelentették, hogy az Ubisoft Entertainment licencével a The Settlers II Gold Edition visszatér Amigára. Ez nem egy gyorsan összedobott port, hanem egy gondosan optimalizált változat, amely megmutatja, mennyi tartalék rejlik még mindig ebben a legendás platformban.
– A játék futtatásához azonban komolyabb követelmények szükségesek: legalább 68040-es processzor 40 MHz-en, 32 MB Fast RAM, AmigaOS 3.1, AHI 4.18 és 600 MB szabad tárhely.
– Megjelenés és jövőbeli lehetőségek: A licencelési akadályok miatt a piaci rajt legkorábban 2026-ban várható, ezt hivatalosan is megerősítették. A modern interfészek jelenléte biztosra vehető, de felhőalapú funkciókról vagy egyedi emulációs extrákról még nincs hír.
– És ami a legjobb: A tervek szerint visszafelé kompatibilis lesz a régi Amiga programokkal, így több mint 4000 játék és alkalmazás futtatható majd rajta. Röviden: a Commodore szelleme újra életre kel.
https://tinyurl.com/45c9naz7
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 23. 10:56 - Szerkesztve: Kukacmarci
Ez egy nagyon patent hír, köszönöm. S szerintem rendesen oda fog verni a hardver áraknak. Értelmetlen lesz - gyűjtőket kivéve - horror áron öreg gépeket/turbókat venni, ha elérhető közelségbe kerül egy modern, gyors gép. Ha a Settlers 2 gond nélkül fog futni, akkor van benne potenciál. Nekem kell ilyen:-)
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 23. 13:04
Azért ezzel kicsit vitatkoznék, például a Vampire és a PiStorm se nagyon csökkentett a 060 turbók árán. Aki egy A1200 kinézetű masinát szeretne annak tökéletes, aki retro gyűjtő az meg úgyis nem emulált vasat fog venni. Más a célközönsége a kettőnek. Arra kíváncsi lennék milyen szoftver fut rajta az Amiga oldalon. "Rendes" Kickstart+Workbench vagy valami AROS alapú mint az AmiKit gépek esetében?
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 23. 14:11
Quoting: Kukacmarci S szerintem rendesen oda fog verni a hardver áraknak. Tutira nem. Nekem sem kellene, emulator van dogivel, a haz meg hiaba Amiga. Ha legalabb FPGA alapokon nyugszana, tobb ertelme lenne egy fokkal.Ezt csak azok veszik, akiknek mindegy, hogy mit vesznek, csak ra legyen irva, hogy Amiga! Kivancsi vagyok a kompatibilitasra, nagyon kivancsi vagyok.Hogy fut rajta egy Mental Hangover, vagy egy Offical Commodore France A1200 demo. Vagy milyen idozitese lesz egy 9 Fingers demonak, mikor forog a kocka?
|
Dr.OG
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 06:05
A hír remek, köszönjük dh1-nek! Én BSzilivel értek egyet: nem ugyanaz fogja megvenni ezt, aki az eredeti hardvereket. Nyilván lesz a két piacnak valamennyi átfedése, de alapvetően a The A1200 egy kommersz cucc lesz, tömegeknek szánva. Jellemzően eddig sem ugyanazok vásároltak Raspberry Pi-t, FPGA-t vagy igazi vasat retrózáshoz, vagy ha mégis, akkor más célokra. Akár lehet ez egy mindennapokra szánt, "játszós" gép a nappaliban a modern ki/bemenetekkel (HDMI, USB), az eredeti HW meg megy dobozostul a vitrinbe... Persze sok minden függ a dino által is említett konkrétumoktól: Mennyire és mivel lesz kompatibilis, konfigurálható, és úgy általában használható (gondolok itt a latenciára, időzítésre, stabilitásra is). És persze az egyik legfontosabb kérdés: mennyibe fog kerülni? Az ördög mindig a részleteben rejlik, ha valaki vesz ilyet, okvetlenül számoljon be tapasztalatairól!
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 11:37 - Szerkesztve: charlie
Az "olcsó" '060 és még inkább a PiStorm dömping inkább a '030-as turbók árán buktatott nagyot, volt egy Blizzard 1230/IV a csúcson 600-650 EUR is, most 250 körül lehet fogni működőt, javításra szorulót ennél olcsóbban is. Egy haver itt Berlinben vett 150-ért egyet ami nem bootolt, mert aki az elemet korábban cserélte rajta sikeresen lehentelte a nyákot az elem körül, ezért a CPU nem kapott órajelet... Javította, most megy. De ennél lejjebb már nem hiszem h. mennek az árak, max esetileg 1-1 amit nagyon el akarnak adni.
A TheA1200-ről meg - jó dolog ez, de ahogy pl. az autók között az új BMW-féle Mini megjelenése sem verte le a régi Mini-k árát (sőt a szép, gyűjtői darabokét inkább felfelé mozdította), ugyanígy a TheC64 sem verte le a C64-ek árát, pedig abból dömping van eBayen, bármikor felmész, tucatnyi van eladó. Inkább az érdeklődés lanyhult általánosságban a retró cuccok iránt, attól lett olcsóbb egy kicsit.
Meg más a célközönség. Szerintem ezt inkább olyanok veszik, akik eddig emulátoroztak, vagy RetroPie-oztak, csak a játékok érdeklik őket, és nem akartak beleveszni a régi hardware modernizálásának, videó-adaptálásának, stb-nek a végtelen nyúlüregébe. így viszont most bemész, megveszed, rákötöd a modern TV-re, gamezol, nem kell érteni hozzá, és fullos a nosztalgiafaktor. Aztán hogy ez elég nagy piac lesz-e, azt majd meglátjuk.
A turbókártyákat meg főleg a retrógépek iránt érdeklődő gyűjtők, buherátorok vették eddig is, akiket lehet h. egy ilyen cucc kevésbé hoz lázba. Pl. én is ilyen vagyok. Ettől függetlenül pl. ha nekem lennének kölkeim vennék nekik egy ilyet és ezt tenném a nappaliba nekik nyúzni, nem az ősöreg, sérülékeny, egyre pótolhatatlanabb vasakat. Szóval a kettő nem zárja ki egymást.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 11:50 - Szerkesztve: dino
Egyebkent meg annyi, hogy ahogy feljodik minden, es mar hazilag is mennyi mindent meg tudnak/tudunk oldani, en elkepzelhetonek tartom, egy-ket evtized mulva, hogy valami eredeti gephez hasonlot majd le tudnak gyartani, mert az eredeti technika adott lesz hozza, maszekban is. Csak az a kerdes, hogy husz ev mulva erdekel e ez meg majd. valakit, es lenne e a kesz termekre kereslet?
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 20:04
"Vitatkoznék" az Urakkal. Illetve kérdéseim lennének. Ha Vámpírt/PiStorm-ot teszünk a gépbe, akkor az még autentikus. Vagy ha utángyártott ház/billentyű kombóval nyomjuk az eredeti alaplappal, akkor a OK, de ha minden modern, akkor nem? Aki gyűjti, az persze marad az eredetinél, de nehéz lesz megmagyarázni magunknak, miért kell a 30+ éves vas a modern helyett 5-8x-os áron... Anno az "utángyártott" turbókra is guminőként néztek, aztán mégis csak sokan kipróbálták. Szerintem patent lesz, fullos rendszerrel, hogy bármit is csinálhatsz vele,mint egy eredetivel. Mint a C64 Maxi. Bár nem Amiga, de mi a helyzet az Új C64-gyel, ami ősszel jelenik meg. Eredeti Commodore, de modern külső/belső....
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 20:39
Na pont ezt a "mi az igazi hardver" vitát akartam elkerülni, de úgy tűnik nem nagyon sikerült XD Nekem teljesen mindegy ki mit rak a gépébe, mindenki használja ami neki örömet okoz. Továbbra is csak azt vitatom, hogy The A1200 le fogja verni az árakat függetlenül attól mennyire sikeres. Ugyanezt tartom az új FPGA alapú C64U-nál is.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 24. 20:56 - Szerkesztve: charlie
Ez nagyon hamar "mi is az Amiga" című végeláthatatlan vitába fog torkollni, mint már annyiszor. Főleg mert mindenkinek más. Nekem annó a Pegasos II/G4 is "Amiga" volt, mert az RTG-s '060-as Amiga 2000-ről érkezve, és keveset gamézva, a cuccaim 90%-át futtatta, csak sokkal sokkal SOKKAL gyorsabban. Más ugyanerre a célra az Amithlonra vagy az OS4-re esküdött. Megint más meg el nem tudja azt sem képzelni, hogy az 1MB-s 500-asát akár egy stock Amiga 1200-re upgradelje, mert akkor nem megy 3 és fél játék ami csak 1.3-on és az eretnekség. Szóval ez is ilyen.
Mindenesetre, retrótalálkozókra, demópartykra járva, látsz néha 1-1 TheC64-et, de a többség maradt az origi vasaknál. Ultimate64-et gyakrabban látsz, de az sincs "elfogadva" mint 1:1 C64 replacement (és ugyanez a mainboard lesz az "új C64"-ben is, nekem is van egy, jó cucc, de fel sem merül, hogy arról nyomjak egy democompót pl...).
De nyilván ez sosem ilyen fekete-fehér, mert pl. a 1541Ultimate-et meg simán elfogadta a scene és manapság gyakrabban készülnek azzal a demók mint eredeti lemezegységgel - az eredeti lemezegység híveinek őszinte bánatára.
Hogy valójában mi fog történni, azt majd az élet eldönti. Sokszor ez ciklikus amúgy is, a Pegasos II/G4 egy évtizedet szolgált mint a No.1. "amigám" mint ahogy a community többsége is a szétbővített, meg a PPC-s gépeket preferálta, aztán most mégis az az Amiga 2000 az egyetlen állandó, és leggyakrabban használt retró gép az asztalomon, amit 2005 környékén egyszer már "végérvényesen" leváltott, ill. a demoscene compókban is újra átvették az 500-asra készült cuccok a "vezetést" az A1200/060-as dolgoktól. Pont most, amikor a többségnek a PiStormnak és a '060-turbo dömpingnek hála végre van gépe, amin meg tudja nézni a cuccokat. Furcsa az élet.
Ami meg az "új C64"-et illeti. A legtöbb masszív C64 fan ismerősöm vett egyet, csak mert új és mert "Commodore 64" logó van rajta. De nem hiszem h. "A" C64-et - az eredeti gépet - a többségnél leváltáná. Nem lesz ez a gép, amit referenciaként, az eredeti vassal egyenrangúként kezdenek kezelni. Lásd még régi vs. új Mini (autó) hasonlatot. Lehet h. veszel újat, lehet h. hétköznap azzal jársz, de a régivel ami a szíved csücske, sosem lesz egyenrangú. (Ugyanez nálam is Skodával, bírom a mostani mászkálós Fóbiát is, jobb autó, élhetőbb, modernebb mint egy faros Skoda. De sosem lesz faros Skoda. :) ) Amúgy én nem vettem, mert 1., nekem már megvan egy ugyanolyan alaplapom bele (U64 MK2) 2., így is több C64-em van amit használok 3., van üres vadiúj házam amibe sose tettem semmit, csak egy új billentyűzet kéne, majd valamikor télen, remélhetőleg lesz rá keret...
De én ezt élvezem, hogy projekt, össze lehet rakni, reszelgetni, igazítani, valaki meg azt, hogy bemegy a boltba, The A1200/TheC64/C64Ultimate, megveszed, kibontod új, új szaga van, rákötöd a nappali TV-re és próbálgatod, felfedezed. Nekem az semmit nem jelent, nem okozna semmilyen örömet. Kinek mi. Aztán majd 10 év múlva visszatérünk rá, hogy mi is lett ebből végül.
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 25. 09:10
Quoting: charlie Mindenesetre, retrótalálkozókra, demópartykra járva, látsz néha 1-1 TheC64-et, de a többség maradt az origi vasaknál. Ultimate64-et gyakrabban látsz, de az sincs "elfogadva" mint 1:1 C64 replacement (és ugyanez a mainboard lesz az "új C64"-ben is, nekem is van egy, jó cucc, de fel sem merül, hogy arról nyomjak egy democompót pl...). Amigás topicban ugyan off, de én is vettem FPGATED-et plus/4-be, de amit kompó gépnek összeraktam, abba nem az került be. A modulátort kicseréltem, hogy szebb képe legyen, de a fontos dolgokat azért nem. Az maradjon eredeti.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 25. 20:04
Quoting: Kukacmarci Ha Vámpírt/PiStorm-ot teszünk a gépbe, akkor az még autentikus. Persze, ennél autentikusabb nincs is, Jay Miner is ezt rakta volna a gépbe.
Mindenesetre én úgy állok hozzá, hogyha kapható lett volna pistorm Budapesten 1995-ben, bele tettem volna e, hogy gyorsabb legyen a rendszerem? Kérdés nélkül. Olyan bővítéseket ad, amit egyébként is meg akartam lépni, de az 500-as nehezebben bővíthető, ráadásul RTG, wifi, háttértár gyorsabb bmi más hasonló megoldásnál. A floppy kattog továbbra is, kieg chipek továbbra is hozzák amit kell, igaz gyakorlatilag mindegyiken van már valami patch. Paula, meg épp hangkártya cserére vár... de egy pi-n még emu68k-ról bootoló rendszer körités nélkül már nem biztos, hogy az lenne. Ennek ellenére a kék almákra Amigaként tekintek, a leggyorsabbakra. Én örülök, ha bmi ami Amigát érinti, a fókuszba kerül, beszélnek róla, megrendelheted az Alzában, de pl egy a500 minit a miniatürizált nem működő billentyűzetével bottal sem piszkálnék meg vagy az The a1200 replikát sem biztos, hogy venni fogok.
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 00:28
Segítsen ki valaki. Októberben csak bemutatják a gépet vagy már kapni is lehet. Olvastam mindkettőt. Mi az igaz?
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 13:10
Én úgy értem, hogy októberben csak bemutató lesz, megvenni majd "2026 elején" lehet, bármit is jelentsen ez.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 23:23 - Szerkesztve: dh1
Szal, szerintem jövőre lesz ebből valami "kézzelfogható" - avagy max. karácsonyra egy kesébbé "maketteb" :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 23:49
izé ...
Mirari minden videóján azt látom, hogy csúnyán "bevág a RASTER"... :D
Én ugye "ehhez" sem értek, de ügye ez nem marad így? :) na meg még dolgoznak a gépen!
Megállt bennem az ütő ... főleg az OS4-es videókon szinte mindegyiken bevág :( na meg a PiStorm32 + Raspberry Pi videókon is ezt látom ... (jó, mostanában nem kerestem raszterbevágós videókat de 1-2 éve mindenhol ezt láttam) ... ugye nem?! :(
;)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 28. 23:50 - Szerkesztve: dh1
Quoting: dh1 Októberben csak bemutatják a gépet vagy már kapni is lehet
Eleve most is csak a műanyag 3d nyomtatott "makett" volt kiállítva Kölnben ;) vagy mifene :)
|
Kukacmarci
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 04:18
Köszi mindenkinek. Én is csak bamutatóról tudtam, de a Prohardveren "a gép pontos hardveres/szoftveres részleteinek kapcsán — vagy épp a leendő vételárról — egyelőre csak találgatni lehet, a konkrét válaszok az októberre tervezett piaci startkor lesznek esedékesek. " Így terjednek a rémhírek...
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 09:42
Quoting: dh1 Mirari minden videóján azt látom, hogy csúnyán "bevág a RASTER"... :D
Ezt hol látod? Tudsz mondani yt videó/pontos időt?
|
Yellow Dog
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 11:21
Quoting: derringer Ezt hol látod? Nekem a google keresésre EZT dobta fel elsőnek, mondjuk itt is esélyes a "bevágás", itt nyilván ez nem feltétlenül negatívum... :-D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 11:33 - Szerkesztve: dh1
nemár :) minden videón ez van!
de https://www.youtube.com/watch?v=ClaeQZb5VQ0
HDaudio teszt és a Billy Idol videót arrébb helyezi ... "bevág"
vagy Open MOHAA Test
https://www.youtube.com/watch?v=DJF-Xy60lBE&t=224s
az egész videón "bevág a RASTER"
Doom64 EX Full HD Test
https://youtu.be/8uy7ZNzNiAc?t=61
itt is a videó tele van vele de a kiragadott időben a jobb felső részben a hatlábú "pók" vagy mifene ;) akkorát "bevág a RASTER" hogy csak na ... de itt is végig ez van
de egyébként az összes VAMPIRE videót megnézheted visszamenőleg "bevág"
bár én vagy 2-3 éve a Vampire-omat be se kapcsoltam de régen is ez volt a helyzet
gondolom ez a VSync (Vertical Synchronization) miatt van, PC-n én alapból kikapcsolom mert belehalok ha ezt így kell néznem ;)
Chain-Q már egyszer magyarázta nekem de azóta volt két agyvérzésem ... sok mindent elfelejtettem :D
az biztos, hogy ha ezt nem oldják meg én Mirait sem veszek :) én ezt a "szaggatást" képtelen vagyok nézni ;)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 11:36
Quoting: yellowdog Nekem a google keresésre EZT dobta fel elsőnek,
nálam biztos, hogy nem, mivel számomra a hölgy túl "karcsú" egy "bevágáshoz" :D
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 13:28
Quoting: yellowdog Nekem a google keresésre EZT dobta fel elsőnek
LOL,
Quoting: dh1 az biztos, hogy ha ezt nem oldják meg én Mirait sem veszek :)
Pedig valamilyen hw kellene alkotni már, ami Amiga(s) és megugorja a full Hd lejátszást, normál böngészést. G5 powermacem most mondta be az unalmast... és körülnézve a használható sebességű (G5) almás vasak hullani fognak, mint az őszi legyek. (nem épp szerény hűtési követelmények miatt). Venni meg, no comment:
https://www.ebay.de/itm/226888594202?_skw=imac+g5+2%2C1&itmmeta=01K3TRVZAEBQ82SNQFKEV EACW1&hash=item34d39d331a:g:ec0AAeSwVxBohTlD&itmprp=enc%3AAQAKAAAA0FkggFvd1GGDu0w3yXC mi1cwVkrCxlhc1sg%2B7Bqp3Hxm1BXvunKBfhWVRiC6eyX0xVrfUv5LkL9J9P%2BaFphdh%2FbmLU9oBFkpf8 Kph7H3btNfGLoWiDL8RhLDZHMIzxKlgkIOHASdqJUCZHBBg96LxLq8NtNEn%2FC6ostOcgD%2BzKzRk39fQ63 YjL%2BqjwrKfGFo03bhwc9JqkPlOYzgH9yJDPAVFhkm5E8ClMsoVUq8s%2FZ74BE6ViQdt2dNZv%2BwF%2Bs% 2Fx47REyiTO3E5jrWUUrUhyXc%3D%7Ctkp%3ABk9SR7D179ieZg
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 29. 14:42
Konkrétan van pár Apple PowerBook-om, G4 1.67 GHz
1. ATI 9000, megvásárolt MOS, Warp3D két napja szart be :( pedig ez volt az etalon MOS vasam (remélem javítható) :( 2. ATI 9700, no Warp3D amúgy jó, még, megvásárolt MOS (ki tudja meddig jó még) 3. ATI 9x00, nincs rajta még MOS de lehet ez is szar 4. ATI 9000, Warp3D de javíthatatlan
volt még egy 5. Apple Mac PowerBook G4 1.67 GHz a videokártya ha elkezdett melegedni összeszarta magát ...
szal katasztrófa :(
van még egy Pega 2 is, kb. 2 éve be sem volt kapcsolva, remélem még jó
s van egy hibátlan Apple MacBook Pro 2,4 GHz Intel Core 2 Duo 6 GB-osom, remélem nem megy tönkre ...
ja és persze az összes Apple laptopban az akku halott ... Core 2 Duo-ban 2x is meghalt (felpúposodott, szerencsére az alaplapot megkímélte)
szal Apple laptop egy katasztrófa :( sírni tudnék :(
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 30. 10:46 - Szerkesztve: charlie
Warp3D lesz, kérdés kibírják-e addig a vasak. -.-'
Meg ugye azt se felejtsük el, hogy ezek alsó hangon 20 éves laptopok ezen a ponton. Még autóban is öreg az olyan. Egy ezerkettesben 20 éves korára az összes kondi elkezdett megfolyni, meg nemtom... Oké, az javítható.
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 31. 20:16
no, nálam a használós c64 - meglepő módón egy c64 ultimate (mk1-es), kint van a tévé alatt, be van kapcsolva, hálókábel benne, ha demót akarok nézni akkor meg a ringyózós nehézvízgőzgenerátoros villanybalalajkán távolról tudom vezérelni, meg feltolni rá a bármit az u64 streamerrel. sőt, amiben igazán kurvajó, hogy ezt akár meg tudom csinálni messziről is - értsd, nem otthonról. szerintem világbajnok. használós amiga - ami minden nap megy, az egy a1200, pistorm32lite-al meg pi4-el több mint egy éve, d520-al. rtg nélkül. :D teljesen élhető, kedvelem. a ritkábban használós amiga meg egy a2000 itt is, mikor milyen belsővel, sajnos pár éve a b2060 úgy döntött, hogy nem akarja, ami szomorú. az a2000-ben meg a "sima" pistorm az nem adja ki sajnos, szóval ez van.
THEA1200 témához pedig: nagyrészt megvan az összes retrogames szemét, mert miért ne (illetve THEVIC20-at még keresek). A maguk módján teljesen összeszedett cuccok, még többre is képesek mint "papíron" szóval ha nem akarod az öreg vackokat kínozni, helyettesítőnek teljesen jók. szerintem. na, mindegy. én kérek elnézést. tudom, van miért.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Sze. 01. 09:04 - Szerkesztve: charlie
Quoting: ratman ha demót akarok nézni akkor meg a ringyózós nehézvízgőzgenerátoros villanybalalajkán távolról tudom vezérelni ... vagy természetesen akár Amigáról is, parancssorból vagy MUI GUI-val... Ugyanitt SID-távlejátszó is van. Mellékesen egyébként ezekkel a cuccokkal egy Ultimate-II v. újabb cartridge-dzsel felszerelt igazi C64-et is ugyanígy lehet távbuzgerálni.
|
StingerHU
Tag
|
# Elküldve: 2025. Sze. 01. 11:10 - Szerkesztve: stingerhu
Quoting: dh1 Nem kell egy arcade-perfect port, de egy Genesis like sebességű Amiga audióval megáldott Amiga változat jöhetne! :D Jelenleg ez a legjobb port 060/100-on, amíg nem jön egy jobb ;)
Jött jobb port. a 0.91-es verziónál jár, elmondásuk szerint azért optimalizáltak még tovább a kódon többször, illetve felesleges dolgokat is kivettek belőle, így azért nem szignifikáns, de már érezhető sebességframe-ket sikerült kinyerni. Még mindig ajánlott a 68040+ de tegnap összeraktam ezt a verziót és teljesen decens teljesítményt nyújt.
Egyébként most olvastam utána az egész projeknek, azért kudos reassemblernek (és a többieknek akik segítettek), hogy ezt így sikerült natívban assemblerben úgy megírni, hogy az árkád romok ilyen minőségben fussanak. A magam részéről megdonáltam azt az 5 fontot, ennyit megért a munkájuk.
Bárcsak többen is belelátnának ebbe - az Inviyya-t készítő Tigerskunk (ami egy teljesen decens és élvezhető, plusz gyönyörű shooter) folytatását, a HyperBlastert már nem hozta tovább Amigára, helyette egy szintén menő, de annál kultabb platformra, a NeoGeora vitte át mert ott állítólag rentábilisabb. (A NeoGeo AES/MVS-ben is Motorola 68000-as dolgozik). Hááát... bár van NeoGeo MVS-em, de a büdös életben nem lesz meg ez origiben, bődült ára lenne - ott is csak felflashelve egy többszáz-eurós hardveren volna képes nativban futni.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Sze. 11. 01:22
Hyperion "jajjj" Mania: Az AmigaOS 4.1 Final Edition Pegasos 2-höz digitálisan is elérhető
Brüsszel – 2025. szeptember 9.
Az elmúlt hónapokban ????hatalmasan megnőtt???? az érdeklődés az AmigaOS 4.1 Final Edition Pegasos 2 változata iránt. Mivel az összes fizikai példány elfogyott, úgy döntöttünk, hogy az ISO formátumot digitális vásárlásra is elérhetővé tesszük.
Az ISO a 2Checkout rendszerén keresztül vásárolható meg. A vásárlás után sorozatszámot kap, amellyel regisztrálhat a www.hyperion-entertainment.com oldalon.
Amint a többi AmigaOS 4.1 Final Edition kiadás készlete is kifogy, azokat is digitális letöltésként tesszük elérhetővé.
Az AmigaOS 4.1 Final Edition árát közel 20 éve nem módosítottuk, noha az infláció és a gyártási költségek jelentősen nőttek. Ezért a Pegasos 2-höz készült digitális letöltési változat ára 39,95 € (ÁFÁ-val együtt) (15 716 Ft).
Az AmigaOS 4.1 Final Edition Classic digitális verziójának árát szintén 39,95 €-ra (ÁFÁ-val együtt) igazítottuk.
Nemár!
Én pofátlanságnak tartom, mivel a Hyp hosszú évek óta hozzá sem nyúlt az OS4-hez ... az OS4 jelenleg Pega2-n egy használhatatlan valami. Az a legszebb, hogy ugyan azon a gépen fizikailag a MOS full stabil, nem fagy, kitűnő míg ugyan ezen a vason az OS4 egy nagy f... :(
https://secure.avangate.com/order/checkout.php?PRODS=4670907&QTY=1&CART=1&CARD=1&PAY_ TYPE=PAYPAL
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Sze. 11. 06:21
Quoting: dh1 Az AmigaOS 4.1 Final Edition árát közel 20 éve nem módosítottuk Igen, kb 20 eve en is elengedtem, pedig anno baromira biztam benne, hatalmas csalodas volt szamomra az AmigaOne al kezenfogva.
|