| Szerző |
Üzenet |
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 14. 22:00
azt hitted az újkori árát örökli majd? aka 10000-15000 Ft? nemár :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 19. 13:08
OutRun: Amiga Edition gondolatok ...
Kijött az OutRun Amiga változata.
Nem rossz! Egész jó. De...
Csak ... ezzel csak az a "baj", hogy mindkettő videó a WinUAE verzióból van... míg a 060-as (minimum 030/50 kell neki) verzió 30 fps-t tud "csak" és ez meg is látszik. Írja is a készítő, hogy ajánlott HW a 040 (de inkább 060) ... ez csak azért "dühítő" mert egy Lotus-hoz nem kell 060 a "csak" 30 fps-hez 🙁 ja és 2 mega CHIP RAM és 8 mega FAST RAM kell!!! CD32-n nem is fut ha nincs is 8 mega FAST-od... (tehát a CD32 tulajok 80 százaléka nem tudja futtatni a játékot - szerintem gáz).
A WinUAE-n futtatott változat messze gyorsabb és nem "csak" 25-30 fps 🙁
Az audió is olyan mehhh... többet vártam volna (főleg 060-on)...
Azért Amigán én nem ehhez vagyok szokva!!! 🙁
£4.99 ami tök olcsó csak az a fránya elvárt teljesítmény 🙁
Egyszerűen a mai Amigás kóderek nem tudnak dolgozni (avagy nem is akarnak már) egy 1 megás gépre vagy 2 megás 1200-esre...
Persze, jó ez meg minden de az Amigás mércét (szerintem) nem üti meg! Szerintem így ebben a formában nem!
Szerintetek?
https://reassembler68k.itch.io/outrun-amiga-edition https://www.youtube.com/watch?v=dcVYEUC2gNM https://www.youtube.com/watch?v=WZzTp3vSC0g
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Júl. 19. 22:52 - Szerkesztve: derringer
Ehhez csak annyit fűznék, hogy Lotus ETC 96K-ban. Nem tudom hogyan lehetett mindezt 96Kbyteban lehozni. De emlékeim szerint már ahhoz is 68020 kelett... Talán a kódert onna kérhették volna fel...
Ez egy bővített 500-ason el kellene, hogy menjen, de ezt nem tudod megakadájozni, ha az új szoftvered egy mai vason elmegy és gyorsan elmegy, akkor senkit sem érdekel, hogy egy core2 duon hogyan muzsikál.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Júl. 20. 01:47
Quoting: derringer Ehhez csak annyit fűznék, hogy Lotus ETC 96K-ban. (...) Talán a kódert onna kérhették volna fel... Remek ötlet, az apró bökkenő, hogy a Lotus 96k-t az a Stingray kódolta, aki tavaly novemberben elhunyt...
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 20. 22:28
NetSurf Mania – NetSurf 3.11 egy könnyű, nyílt forráskódú webböngésző.
Mely saját fejlesztésű elrendező (layout) motort használ – nem része sem a Chromiumnak, sem a Firefoxnak
A böngésző célja, hogy kisméretű erőforrásokkal is hatékonyan működjön, és platformfüggetlen legyen: elérhető például Windows, Linux, macOS mellett különböző retró rendszereken is, mint RISC OS, Haiku, Atari TOS és most a 3.11 AmigaOS alatt.
– Frissítve a 3.11-es forrásokra. Alapváltozások naplózva.
– Frissítve az AmiSSL – mostantól az 5.20-as verzió szükséges.
– Javítva a kilépéskori összeomlás OS 3.2 alatt.
– Továbbfejlesztett CPU-kezelés: a 100%-os CPU-használat opció mostantól nincs bejelölve, a nagyobb stabilitás és a túlmelegedés elkerülése érdekében. (Bizonyos esetekben továbbra is maradhat 100%-on.)
– Egyszerű JavaScript-motorral fordítva. Csak tesztelésre ajánlott, mivel lassítja a böngészést, és kevés funkciót engedélyez.
https://www.patreon.com/posts/netsurf-3-11-134564262?
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 24. 01:33
40 éves az Amiga
1985. július 23-án a Commodore hivatalosan is piacra dobta az első Amiga számítógépet, az A1000-est. A gép fogadtatása minden előzetes várakozást felülmúlt, és már a bevezetés után rövid időn belül hatalmas rajongótáborra tett szert.
A videojátékok iránt lelkes közönség azonnal felismerte benne a lehetőséget, főként a kiemelkedő hang- és képi teljesítménye miatt. A C64 sikerét meglovagolva az Amiga gyorsan az élvonalba került.
Az A1000-et további 14 főbb modell követte, melyek közül az Amiga 500 és a 1200 váltak a legnépszerűbbé. Ezek a verziók meghatározó szerepet játszottak a platform hosszú távú sikerében.
Az 1987-ben megjelent Amiga 500 különösen nagy hatással volt a piacra. Kedvező ára és erős technikai adottságai miatt gyorsan tömegekhez jutott el, így új korszakot nyitott a számítógépes játékok világában.
Az Amiga lendületét azonban a ’90-es évekre az IBM és az Apple térnyerése lassította, de a platform addigra már komoly nyomot hagyott az iparágban.
A legendás A1000 fejlesztéséért Jay Glenn Miner volt felelős, aki korábban az Atarinál dolgozott. A projektet egy álom vezérelte: egy forradalmian új, sokoldalú személyi számítógép létrehozása.
Az „Amiga” elnevezés spanyol eredetű, és azt jelenti: „barátnő”. A névválasztás szimbolikus – egy megbízható, közeli társ képét kívánta közvetíteni.
A fejlesztők célja egy olyan gép megalkotása volt, amely nemcsak munkaeszközként, hanem szórakoztató platformként is helytáll – egy kompakt, jövőbemutató rendszer.
Az Amiga technológiai képességei megelőzték a korát: 16-bites architektúrája, fejlett grafikai rendszere és többcsatornás hangkezelése új mércét állított a személyi számítógépek világában.
A hardverhez társuló szoftveres háttér, például az AmigaOS, különösen fejlett többfeladatos (multitasking) működést kínált, ami akkoriban szinte példa nélküli volt az otthoni gépek között.
Kezdetben a Commodore inkább munkaállomásként pozicionálta a gépet, ám a felhasználói közösség hamar felfedezte a játékos és kreatív lehetőségeit.
A számítógépes grafika és zene iránt érdeklődők különösen vonzónak találták az Amigát, amely hamar kedvencévé vált a demoscene mozgalomnak is.
Számtalan ikonikus játék és multimédiás szoftver született az Amiga platformra, melyek több generáció emlékezetébe vésődtek be.
Bár a Commodore későbbi üzleti döntései nem mindig szolgálták jól a márkát, az Amiga öröksége máig él a rajongók és fejlesztők körében.
A kreatív közösség elkötelezettsége tartotta életben az Amigát még hosszú évekkel azután is, hogy a hivatalos gyártás megszűnt.
Ma az Amiga nemcsak egy technológiai mérföldkő, hanem nosztalgikus és inspiráló példa is arra, hogyan lehet egy gép formálni a digitális kultúrát.
Augusztus 2-án 15:30-kor a Computer History Museumban Dale Luck előadást tart a VCF West rendezvényen, amelyen az Amiga fejlesztésének kulisszatitkairól és az 1984-es CES eseményről is mesél.
A VCF West előadása kiváló alkalom lesz arra, hogy újra felidézzük azokat az éveket, amikor az Amiga először hódította meg a világot.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 27. 00:13 - Szerkesztve: dh1
"A technika csúcsa" avagy "9 ujj" Mania
A „State Of The Art” (1992) és a „Nine Fingers” (1993) két ikonikus Amiga demo, amelyeket a norvég Spaceballs demócsapat készített.
State Of The Art (1992) – Egy fekete sziluettként megjelenített táncoló lány mozog látványos rave zenére, valós időben generált animációval. Az Amiga 500 képességeit elképesztően kihasználó vizuális stílusa egyesítette a demo műfajt és a kortárs elektronikus vizuálművészetet. A táncoló alak (Jannicke Selmer-Olsen) a demó szimbólumává vált. A The Party '92 versenyén 1. helyezést ért el.
Nine Fingers (1993) – A következő évben jelent meg, és még látványosabb vizuális effekteket, valamint részletesebb mozgóképeket tartalmazott. Nevét a zeneszerző „Travolta” ujjbalesetére utalva kapta (csak 9 ujja van). A táncoló lány itt is központi figura, de még dinamikusabb mozgással, továbbfejlesztett vizualitással. A demo lenyűgöző, VHS-szerű mozgásokat jelenített meg, miközben nem használt videófájlokat – mindent az Amiga generált.
Mindkét demó főszereplője egy stilizált, sziluettes táncoló lány. Ezek a művek a mai napig etalonnak számítanak a digitális művészet és a számítógépes animáció történetében. Mindkettő technikai bravúrként és vizuális-művészeti alkotásként is megállja a helyét.
Az Amiga-aranykor egyik legismertebb hölgy alakja, Jannicke Selmer-Olsen – ma már Solgard-Jensen – idén töltötte be 49. életévét. Ő volt az a 16 éves norvég lány, akinek árnyékszerű alakja a Spaceballs legendás „State Of The Art” és „Nine Fingers” demóiban táncolt be örökre a digitális történelembe. A kilencvenes évek elején a demójelenet meghatározó figurájává vált: mozdulatai, ritmusérzéke és az animációban tükröződő lendület egy egész korszak ikonikus jelenségévé emelték. A techno zene lüktetésére koreografált sziluettje nemcsak technikai csúcsteljesítmény volt, hanem vizuális költészet is egyben. Több mint harminc évvel később is nosztalgiával idézik fel őt azok, akiknek az Amiga világformáló élményt jelentett. A digitális művészet és retro számítástechnika kedvelői számára Jannicke nem csupán egy táncos árnyék – hanem a kreatív kifejezés határainak átlépése. Boldog születésnapot, Jannicke!
By Ben Cleary
https://tinyurl.com/2byer6h7
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Júl. 28. 23:59
AKReal Mania – 9.3 frissítés összefoglaló
Az AKReal immár 16 színt támogat, és az AmiKit Workbench disztribúció nem hivatalos, valódi Amigákra (AGA/RTG) szánt átirata. A 9.1 vagy 9.2 verzióról való frissítés ingyenes, és a LiveUpdate funkción keresztül elérhető. Új felhasználóknak a letöltés 9,99 euróba kerül.
Újdonságok: – Hozzáadva: UHCTools 1.8 (Patrik Axelsson/David Eriksson) – Hozzáadva: 2 új letöltési script Ken’s Icons (16 szín) és Mattahan Icons csomagokhoz: Sys:Internet/Downloads mappában – Hozzáadva: Xvs.library 33.49 (Georg Wittman) – Hozzáadva: ImageMount 1.4 (Roger Haseth) → Tools mappában – Javítva: Egyes rádióállomás ikon-script hibák – Javítva: TinyMeter opciók Deluxe Galaga és Deluxe Pacman játékokhoz
Frissítve: – Identify.library 45.0 (Richard 'Shred' Koerber) – WHDLoad 19.1.6907 (Bert Jahn és társai) – HippoPlayer 2.62 (K-P Koljonen) – iGame 2.5.2 (Emmanuel Vasilakis) – AmigaGPT 2.6.0 (Cameron Armstrong – Nightfox) – AmiSSL 5.20 – IMP 3.451 (Pawel Nowak) – WBDock 2.907 (Thomas Rapp) – MMULib 47.9.1 (Thomas Richter) – AmigaAMP 3.34 (Thomas Wenzel) – SoftIEEE 40.7.1 (Thomas Richter) – WHDLoad slave: Deluxe Galaga
Módosítások: – AmiKit téma frissítve – TinyMeter: WNMC rádió helyett CommoRadio – ClearRam ikon frissítve – Energy98 és CineMix rádiók most AmigaAMP-et használnak – Drum&Basslines Radio → Drum Bass Radio – Mi-Soul Radio → Ambient Radio – Összes „Start Menu” frissítve új rádióállomásokkal (69 különböző menü elérhető: Sys:Utilities/Expansion/Opus5/Buttons) – StartMenu rádióállomások frissítve – New_AmiStart logója megváltozott → AmiKit:WBStartup/Disabled mappában található
https://real.amiga.sk/
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 04. 22:57 - Szerkesztve: charlie
Quoting: dh1 Egyszerűen a mai Amigás kóderek nem tudnak dolgozni (avagy nem is akarnak már) egy 1 megás gépre vagy 2 megás 1200-esre... Ha már itt ment a fanyalgás az Outrun miatt, érdemes megnézni ezt a review videót (angol) - https://www.youtube.com/watch?v=amWox2J73iA
Van benne pár olyan részlet, ami mellett nem lehet elmenni, ha végeredményt szemléljük. Először is - a Sega Arcade eredetiben 2db(!) 12Mhz-s 68000 dolgozik, és mellé egy hardware-s FM chippel megtámogatott Z80 biztosítja a hangot. Emellett egy 6(!) különböző custom chipből álló brutális sprite-blaster hardware van, ami 128 sprite forgatását, nagyítását, tükrözését, Z-bufferelését, tilemapolását, árnyékaik átlátszóságát, stb intézi - szintén teljesen hardware-ből. Ezt a megjelenítő motort kellene áthozni Amigára kompromisszumok nélkül - hát sok sikert hozzá, szeretett gépünk hardware-je még a töredékét sem tudja, szóval mindent CPU-ból kell. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti sokezer színben fut, mert tudja a hardware, míg AGA Amigán meg kellett oldani a 256 színű üzemet. Ami kevéssé triviális ha belegondolsz hogy az eredeti Outrunban a játékmenet folyamatos, és pl. crossfade-eli a grafika szettet, a színeket, mindent a pályák között, nincs végevan, aztán új pálya, mint a Lotusokban. Apróságnak tűnik, de teljesen máshogy kell nekiállni az egésznek, hogy ez mehessen, és már az maga egy technikai bravúr, hogy megoldották.
A játék kódja szintén az arcade verzióra épül, amit visszafejtettek, és a megjelenítő rutinok vannak benne újraírva és szénné optimalizálva, hogy az arcade custom hardware segítsége nélkül egyáltalán megmozduljon. A pályák teljesen az eredetiek, ahogy az összes grafika is, hogy minél közelebb kerülhessen a port az arcade eredetihez.
Valamint a hang is - amiben csak az volt a probléma, hogy az eredeti FM chip tizenvalahány csatornás, ezt hogy reprodukálod Amigán. Erre egy custom tool készült, ami ha több csatorna szólt mint 4, akkor összekombinálta őket egy új sample-be, hogy így több csatorna kerülhessen lejátszásra, majd a sample-ket összekombinálta, hogy beférjen a Protracker által támogatott 31 sample-es limitbe. Így az eredeti zene szólhat a játék alatt - annak árán hogy nincs motor és egyéb hangok. Ezt is demonstrálják a videóban, én aki írtam amúgy tracker replayer rutint, ettől letettem a hajam, full respekt. Mennyivel egyszerűbb lett volna simán streamelni a zenét WAV-ból (sic! AIFF-ből!), annak az apróságnak az árán hogy még több proci és még több Fast RAM kell hozzá... :)
Szóval tetszik nem tetszik, ebbe a cuccba végtelen mennyiségű munka ment bele, és nem azért "lassú", mert a kóder tehetségtelen volt. Az Outrun miatti örök sírás is olyan, mint hogy a Quake-t miért nem lehet megírni fél megás 500-asra, minek hozzá hatvanas. Mert nem lehet. Nagyon sok mindent el lehet érni okosabb algoritmusokkal, optimalizációval, de ha valamit eredetileg is arra írtak, hogy kihasználjon egy a maga korában brutálisan gyors, erősen specializált hardware-t ott sokszor nincs segítség, csak kell a relatív értelemben vett brutálisan gyors hardware. Nincs ingyen ebéd.
Szerintem isteni csoda, figyelembe véve h. mit kell a kódnak megmozdítania, hogy ez nagyjából játszható egy '030-on. Lehetett volna-e egy olyan portot csinálni aminek Amigán jóval alacsonyabb a hardware igénye, de több megjelenítési és egyéb kompromisszum van benne? Lehetett volna egy olyan verziót csinálni ami arany középút az arcade eredeti és a gatyitech originál port között? Lehetett volna egy olyan verziót csinálni, ami egy minden szempontból jobb, a gép képességeihez szabott játék Amigán? Valszeg igen. De nem ez volt a cél, hanem az arcade eredetihez való közel kerülés. Ahhoz meg ez a vas kell.
Egyszóval akinek nem tetszik az Outrun Arcade port, az várjon további 35 évet nyugodtan, hátha készül egy jobb port. Addig meg örüljön h. valami végre kihasználja a PiStormot. :) Vagy játszon az Atari ST-s verzióból származó eredeti Amigással... Fúj...
Vagy még inkább a Lotus96k-val. :) Az mindig opció marad. Köszi, Stingray.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 05. 06:15
Quoting: charlie Sega Arcade eredetiben 2db(!) 12Mhz-s 68000 dolgozik, és mellé egy hardware-s FM chippel megtámogatott Z80 biztosítja a hangot. Emellett egy 6(!) különböző custom chipből álló brutális sprite-blaster hardware van, ami 128 sprite forgatását, nagyítását, tükrözését, Z-bufferelését, tilemapolását, árnyékaik átlátszóságát, stb intézi - szintén teljesen hardware-ből. Ezt nem gondoltam volna, igy mar masabb a leanyzo fekvese.
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 07. 22:48
charlie A fanyalgókon én is kifeküdtem. Gyakorlatilag kaptunk egy arcade-perfect portot , de most is csak azon megy a csámcsogás, hogy ennek A500-ason is futnia kellene, mert abban is 68k proci van, meg hát ott a Lotus és a Mega Drive Outrun. Az miért lehet, ez meg miért nem? Amíg világ a világ mindig tobzódni fognak az amigások között a táltosok, akik egy kép vagy videó alapján el tudják dönteni, hogy egy játéknak milyen gépigény lenne a reális. Ami azt nem éri el, az nincs eléggé optimalizálva, C-ben lett megírva, stb. :D
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 08. 06:46
Minap epp azon elmelkedtem, mikor a nem reg padlasrol felmokolt pentijum 1 est feltoltottem gamekkal, es ahogy nezem a jatekokat, mar nagyon keves van, ami nem lett atprortolva Amigara, a nagy nevek szinte minden. No es nem kell szegyenkezni egy 50Mhz s 060 alatt sem pl a p100 mellett. Az oprendszerrol nem is beszelve, nekem szepen kimaradt anno a win korszak, mar xp vel kezdtem. Hogy az Amiga Os mellett, mennyire hasznalhatatlan szar volt minden, az ember rendeses sajnalta a HDD t a pcbe, mikor allandoan swapolt a korai kindozok alatt. Azert megkegyelmeztem a p1 en csak DOS van :) minek basszam szet a CF kartyat egy kindozzal. Szoval igy tudom tesztelni fej-fej mellett a dolgokat. Nem bantam meg, hogy az eletem akkori reszet nem egy budos szar pc elott basztam el :D Azt is vallalom, hogy fanatikus Amiga hivo vagyok.
Vegszokent: RESPECT MINDEN EGYES PORTERT!!!! No es mekkora kar, hogy akkoriban nem adatott meg ez a lehetoseg.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 08. 09:02 - Szerkesztve: charlie
@BSzili: Amúgy ha már a "lehetne a géphez jobban passzoló Outrun-t csinálni Amigára" meg a MegaDrive verzió felmerült, akkor a MegaDrive verzió portolásán lehet h. érdemes elgondolkodni. Abban is vannak dolgok, amiket nem triviális átírni - az MD is tud 80 spriteot (20-at scanlineonként), de valszeg mint kiinduló pont, sokkal alkalmasabb egy low-end Amiga porthoz.
Bár valszeg a ROM content mennyisége miatt, a "félmegás ötszázas" itt is kizárt, és még az 1MB is netzes (főleg mert Amigán ugye a hang/zene sample-ek is több ramot visznek mint az FM synth). De arra azt mondom, hogy esetleg.
Szerk: Most megnéztem, 1MB-s a MegaDrive Outrun ROM, szóval az 1MB RAM is kb. kizárt, ha eredeti formájában akarod áthozni a játékot...
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 09. 12:13 - Szerkesztve: derringer
Leszögezném, mint "fanyalgó", hogy eleve tök jó, hogy bmi, főleg egy ilyen projekt megvalósulhatott Amigára. Másik, kicsit beleásva, és Charlie által összefoglalva, a fő gond nálam olyan triviális okonál keresendő, mint pl TFT vs Crt. Nincs régi monitorom sajnos. Az idő, és a felbontás... Nemrég betöltöttem az Agony-t. Emlékszem a kilencvenes évek elején fél órákat tudtam a pályák közötti átvezető képeket bámulni. Most meg, TFT-n ehh, mi ez, instant F10.
Illetve vannak olyan megoldások az outrunban (pl zene választó rész), ami az eredetiben sem volt kidolgozva/pont 1987 szintjén volt ok, de már pár évvel késöbb is nagyon rosszul öregedett volna. Itt meg gondolom az 1:1 való törekedés volt a lényeg. Ami olyan amilyen.
Más, ami meglepett Outrun zenei része: Az eredeti zenét átírva (sfx-et leszámítva) kb. 13 csatornás tracker tudja lejátszani a zenei részeket. Amigán meg ugye ez 4 csatorna a max. Tudományos alapon próbálták a hangokat egymáshoz illeszteni. Külön táblázat alapján mi szól egyidőben. Ez az optimalizáció sok régi demónál is megfigyelhető volt. Amennyiben egy basszus hangok és egy lábdobot rakunk egy csatornára, ott elég béna lehet, ha megszakadnak a hangok az új lejátszásával. Viszont ha összhangban van és olyan lábdobot és basszust rakunk ide, ami pl. rövid lejátszású és illik egymáshoz, akkor ezt nemcsakhogy nem hallja meg egy laikus, de erősítik egymást. stb.
Itt nyilván ez is kevés volt, és végül a több csatornát mixeltek egy hangmintába. Annó ez egy megoldás volt. (pl mod2sample program) Nyilván itt sem mindegy mit mixelsz össze, dinamika, stb megmaradjon. Ezen mixelt hangminták variációit hozták össze. Másik megoldás nyilván a CPU realtime mix lett volna, de ezzel max pi-re jött volna ki a játék.
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 10. 16:33
Fanyalgók alatt nem azokat értem, akik nem szeretik az Outrun-t, őszintén szólva engem se nagyon köt le. Nekem azokkal van a bajom, akik arcade-perfect portot vártak A500-ra, és reassembler-en köszörülik a nyelvüket, mert ők szemre megmondják minek milyen gépigényűnek kell lennie Amigán.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 11. 00:05 - Szerkesztve: dh1
Nincs bajom a Outrun-nal. Sőt még tetszik is, de (le is írtam), hogy egy Amiga verziónak "jobban" örülnék avagy agy Amigára kihegyezett verzióra is örölnék.
Aztán én egy Amiga audiónak is örülnék, mert ez az arcade audió Amigás hangszerekkel jobb lenne.
Vagy a játék 060/100 mhz-n úgy megy mintha 30 fps-nél elvágnák a sebességet... és 250 km/h-nál nem tudja elérni a 350 km/h-t, nem tudná meglépni azt és "csak" 30 fps-el megy. A legtöbb hitech autó 250-nél leszabályoz és "csak" poroszkál a kocsi. Persze jó meg minden, de pont ezért nem adsz rá 10 pontból csak 8-at mert valahogy, valami hiányzik, ami egy Lotus-ban meg marhára megvan. Soha nem éreztem ezt a hiányt Amigán.
Ez közel az arcade verzióhoz mintha kivennéd a geforce kártyádat a PC-ből és azon tűnődnél miért nem fut úgy mint a Lotus standard Amigán, pedig minden adott... de valahogy valami hiányzik...
Mentem sokat az új Amigás változattal, de nekem "csak" 8 pont a tízből ami persze egy kiváló eredmény ...
Nem vagyok programozó de láttam már standard A500-on vagy A1200-n olyan játékot amely nem volt szebb vagy gyorsabb standard Amigán mégis valahogy ment úgy, hogy mégis hozta az Amigás feelinget minden szempontból.
Amigán a Lotus 3 lefolyik a képernyőről! Az Out Run 250-nél leszabályozza az autódat ;) Úgy halottam készül egy újabb Amiga verzió az Out Run-ból, valószínűleg másoknak is van némi hiányérzetük ...
Az anno 1989-es Out Run (Sega) / Out Run (U.S. Gold) változat szerintem katasztrofális lett. Lehet 89-ben még elment de véleményem szerint egy A500 ennél többet tudott. Én nem hittem el, hogy 89-ban ezt így kiadták. Pedig de ...
Nem kell egy arcade-perfect port, de egy Genesis like sebességű Amiga audióval megáldott Amiga változat jöhetne! :D
Jelenleg ez a legjobb port 060/100-on, amíg nem jön egy jobb ;)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 11. 01:03 - Szerkesztve: dh1
AI chatbot Mania: AmigaGPT 2.8.1 – Újabb frissítés az Amiga számítógépek szerelmeseinek
Cameron Armstrong neve egyre ismerősebben cseng az Amiga közösségben, különösen azok számára, akik szívesen kísérleteznek mesterséges intelligenciával ezen a legendás platformon. Legújabb projektje, az AmigaGPT, egy ChatGPT-alapú csevegőprogram, amely az OpenAI legfrissebb modelljeit is képes használni – beleértve az új o1 modellcsaládot is. A program kompatibilis az AmigaOS 3.1 és újabb verzióival (beleértve a 4.1-et is), valamint MorphOS rendszereken is gond nélkül fut.
Egy kis háttértörténet
Az Amiga számítógépek a ’80-as és ’90-es évek fordulóján forradalmasították az otthoni számítástechnikát a grafikai és multimédiás képességeikkel. Bár a Commodore csődje után a platform piaci részesedése drasztikusan csökkent, a rajongói és fejlesztői közösség máig aktív maradt. Az évek során számos modern fejlesztést sikerült átültetni a régi hardverre és az utód-operációs rendszerekre, így mára olyan funkciók is elérhetővé váltak, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna – például a felhőalapú mesterséges intelligencia.
Az AmigaGPT ennek a folyamatnak az egyik csúcspontja: a program képes közvetlenül az OpenAI szervereivel kommunikálni, így az Amiga-felhasználók ugyanazokat a fejlett AI-modelleket használhatják, mint a modern PC-k vagy okostelefonok tulajdonosai. Ez óriási ugrás egy olyan platform számára, amelynek eredeti hardverei 7–14 MHz-es processzorokkal és néhány megabájt memóriával rendelkeztek.
A 2.8.0 újdonságai
A szoftver forráskódja nyíltan elérhető, így bárki testre szabhatja vagy fejlesztheti. A 2.8.0-s verzió több hasznos új funkcióval bővült:
– A Nézet menüben új „Rögzített szélességű betűk” opció jelent meg, amely lehetővé teszi, hogy a csevegés bevitelét és megjelenítését fix szélességű betűtípussal lássa – praktikus kódok vagy formázott szövegek esetében.
– Új beállítások jelentek meg a felhasználói és az asszisztensi szöveg igazításához, így mindenki saját ízléséhez igazíthatja a chat megjelenését.
A 2.8.1 frissítés – finomhangolás és hibajavítás
Nem sokkal később, 2025. augusztus 4-én, 21:46-kor megérkezett a 2.8.1-es verzió, amely főként stabilitást és kényelmi funkciókat hozott:
– Javították a nem működő menüpontokat.
– Az alkalmazás mostantól megjegyzi az ablak méretét és pozícióját, így újraindítás után minden a megszokott helyén folytatható.
– Pontosították a licencinformációt az „AmigaGPT névjegye” ablakban.
Nem sokkal még később, 2025. augusztus 9-én megérkezett a 2.9.0-es verzió:
– Hozzáadva a GPT-5 alapú chatmodellek, és ez lett az alapértelmezett chatmodell.
– Javítva a hibás karakterek megjelenése az AmigaGPT névjegye ablakban.
– Kijavítva a rögzített szélességű betűtípusra váltáskor fellépő összeomlás.
Az Amiga jövője és az AI
Az AmigaGPT példája jól mutatja, hogy a retro számítógépek nem csupán múzeumi darabok: élő platformok, amelyek a modern technológiát kreatívan ötvözik a klasszikus felhasználói élménnyel. Bár a hardver több évtizedes, a lelkes fejlesztői közösség és az internetkapcsolat lehetősége olyan új távlatokat nyit meg, amelyekkel a ’90-es évek Amiga-tulajdonosai talán még csak álmodni sem mertek.
https://github.com/sacredbanana/AmigaGPT/releases/download/2.9.0/AmigaGPT.lha
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 11. 08:37
dh1 A Mega Drive VDP kenterbe veri az Amiga chipset-et, és mivel a különbözetet nyers erőből kell megoldani az se menne A500-ason, sőt 1200-esen se turbó nélkül. Folytatódna ugyanaz ami eddig volt: bezzeg a Lotus, mindkettőben 68k van, stb.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 00:43
Tesó, nem érted (vagy én nem :D), lehetett volna egy jobb Amigás verziót csinálni mely a kevesebb több lett volna, ha érted ... ;)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 07:12
B Szili, meg a tobbi sztem a portolasrol beszel, nem egy teljesen nullarol irt, uj jatekrol. :)
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 12. 21:10
dh1 Jaja, szerintem nem ugyanarról beszélünk. Meglátjuk, hogy az agermose-féle Outrun AGA (+OCS) milyen lesz, az tényleg 0-ról Amigára készül.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 13. 21:30 - Szerkesztve: dh1
Settlers II Mania - Sokunk kedvenc valósidejű városépítő stratégiai játéka volt a Settlers Amigán.
Sajnos a második rész 1996-ban már nem jelent meg kedvenc platformunkra, aminek igazából sosem az volt a gátja, hogy a hardver ne bírná … egy erősebb Amiga. Az utóbbi időben sok házi készítésű port készült el és egyre több kisebb cég is bevállal már, akár új játékok kiadását Amigára (pl. Thalamus). Arra viszont - legalább is én - nem gondoltam volna, hogy nagynevű cégek is bevállalnak ilyet.
Nos, éppen ez történik a Settlers II-vel, melyet - a hírek szerint - 2025 októberében kiad az Ubisoft Amigára! Ehhez a remek hírhez érdemes tudni, hogy még 2001-ben felvásárolták az eredeti fejlesztőket, a Blue Byte csapatot, így lényegében az eredeti fejlesztők készítik és adják ki.
A PC-s változatot nem kell bemutatnunk, így itt csak pár érdekességet említünk meg az Amiga portról. Tehát, az átirat a Gold Edition változaton alapul. 30 különféle foglalkozású "sherpa" (mifelénk csak így hívták őket) és 6 különféle katona áll rendelkezésre. 4 különböző embercsoport van: lómaiak* (bocs: rómaiak), ázsiaiak, núbiaiak és vikingek. 10 római hadjárat, 9 világhadjárat, 130 bónusz pálya. A játék 4 nyelven jelenik meg: németül, angolul, franciául és lengyel barátaink örömére, lengyelül.
Milyen gép kell hozzá?
AGÁ-s természetesen, legalább 40 MHz-re képes Motorola 68040 processzorral, 32 MB fastrammal, ami így egy gyorsítókártyás A1200-t vagy Amiga 4000-et jelent (+vélhetően CD32-t is, de arról nem írnak). Természetesen van ajánlott konfig is, ami 68060 és 50 MHz vagy annál nagyobb sebességű rendszert jelenti videókártyával (RTG), 64 MB fastrammal. Lesz natív PPC változat AmigaOS 4.1-hez, de azt mondják futni fog WarpUP rendszeren is.
Steffen Häuser, a fejlesztők részéről így nyilatkozott: "Célunk, nem csak a Settlers II megvalósíthatóságának technikai bemutatása volt, hanem egyedi játékélményt is akartunk Amigára, olyat, amilyen 1996-ban lehetett volna."
Dobozos, digitális és gyűjtői változatban elérhető az előrendelés. Mi nagyon várjuk! (+rendelést leadtuk … csak asszony meg ne tudja)
Források: – Hír: https://amiga-news.de/en/news/AN-2025-08-00050-EN.html – Előrendelés: https://lookbehindyou.de/en/product/thesettlers2amiga
(bigbilly) #CommodoreAmiga #Settlers #AmigaGames
– Mit adtak nekünk a lómaiak? Settlers II-t 🙂
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 14. 07:00 - Szerkesztve: BSzili
Pár kiegészítő infó a fejlesztőtől: - a licensz miatt nem lehet natív MorphOS verzió, de a WarpOS exe futni fog rajta - azért adják ki DVD-n a fizikai változatot, mert CD-n nem férnek el a videók mind a 4 nyelven - a Mac verzió forrásán alapul a port
Ezt már csak én teszem hozzá, de megint megy a szenvedés, hogy miért kell neki 68040 mikor a Mac-en minimum gépigény 68030. Nyilván a hangadók sose próbálták ki hogy fut a Mac-es verzió egy ilyen konfigon. Ismerek olyat aki igen és kb játszhatatlan, pedig őt hallottam már 10fps-re azt mondani, hogy jól fut :D Ez most cinikusan fog hangzani, de én mellékeltem volna a lemezen egy 030 exe-t azoknak akik kínozni akarják magukat. Egyúttal többet is adnának el belőle ha alacsonyabb a minimum gépigény.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Aug. 14. 07:28 - Szerkesztve: dino
Durva, lehet meg erem, hogy egyszer majd lesz egy X-Wing port is, ha szabadda tennek a forrast.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 14. 08:41
@BSzili: De nem értem, Shape-ben ki lehet próbálni hogy hogy megy a Maces verzió. Akkor meg minek a dünnyögés...
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 14. 22:34
Quoting: BSzili Ezt már csak én teszem hozzá, de megint megy a szenvedés, hogy miért kell neki 68040 mikor a Mac-en minimum gépigény 68030.
Szerintem aki az utóbbi pár évtizedben rendelkezett működő Amigával az most Klasszik vonalon vagy pistorm, vagy vmilyen 060 kártyával rendelkezik. Továbbá Kék vagy Piros NG géppel.
Ebben a kontextusban, hogy most 030 vagy 040 ... Ne már. Pistorm miatt van vas, kvázi erő, nyilván soha nem lesz már mainstream platform, de ezek tök jók, hogy jönnek. Korán lesz karácson...Nevezek egyre.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Aug. 15. 15:40
Erre ne vegyél mérget. A másik topicban meg ott sípol Yellow Dog h. semmi sem igazi Amiga, ami több mint egy Fast RAM-os A1200... Az OCS/ECS demóscene produktumok de-facto standardja pedig továbbra is az 1MB-s 500-as, floppyval.
Szóval, persze, van abban valami amit mondasz, de a világ továbbra sem ilyen fekete-fehér.
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 15. 19:28
Szerintem itt nem is az a lényeg, hogy mi igazi Amiga és mi nem, vagy hogy egyes processzoroknak milyen a lefedettsége. Én azon derültem, hogy szemrátétellel ismét megállapították, hogy a S2-nek futnia kell 030-on, és mivel az Amiga verzió nem fog ez kizárólag azért lehet, mert nincs optimalizálva. Elvégre a Mac verzió dobozán is 68030 szerepel, igaz játszhatatlan vele, de a fórumos szakértés mellett nincs idő ilyesmiket kipróbálni. Olyan ötleteket is láttam optimalizáció-szakértőktől, hogy AGA-n Blitter-t kellene használni, mert az tudvalevően sokat gyorsít Fast RAM-os konfigokon :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Aug. 20. 01:56 - Szerkesztve: dh1
Apidya Mánia – Az Apidya visszatér!
Apidya különleges bejelentés előzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=OHiFhz-yJkE
Most már végre nyíltan kimondták. 😎
Az Apidya Special 2026-ban érkezik!
Ez valami igazán különleges lesz! Főleg, mert számukra, Amigások számára ez egy olyan játék, ami mély benyomást tett ránk, és amely szorosan hozzátartozik az Amiga-kultuszhoz.
A grafika, a zene, a kemény, de mindig igazságos játékmenet – és nem utolsósorban a legendás intró.
Az Apidya újra színre lép, visszahozva a klasszikus játék hangulatát. Egy legendás cím újjáéledése, amely ismét magával ragadja a rajongókat. Különkiadásként minden modern rendszerre: felújított grafikával, korszerű technológiával és még kifinomultabb játékmenettel.
A valaha készült talán legjobb Amiga shoot ’em up így már nem marad kizárólag Amiga-exkluzív. De ez nem számít – nagyszerű lesz, és alig várjuk, hogy újra átélhessük!
PC (Steam), PlayStation 5, Xbox Series X|S, és Nintendo Switch...
Sajnos jelenleg Amiga megjelenésről nincs szó, de bízzunk benne legalább AGA Amigákra ellátogat! És ahogy lett Turrican II AGA így lesz Apidya AGA (esetleg egy ECS verzió). ;)
|
Yellow Dog
Tag
|
# Elküldve: 2025. Aug. 21. 17:26
Quoting: charlie A másik topicban meg ott sípol Yellow Dog h. semmi sem igazi Amiga, ami több mint egy Fast RAM-os A1200... Ez így ebben a formában nem igaz, volt egy kisebb eszmefuttatás, hogy ki szerint mi is az Amiga valójában, amelyben én a hardver mellett tettem le a voksom. Semmi gondom nincs a bővítésekkel a Fast RAM mellett használok pl. Goteket is és ha tellene rá, egy olcsóbb processzor megoldást, egy PiStorm kártyát is szívesen vennék :-)
|