Szerző |
Üzenet |
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Jan. 19. 07:55 - Szerkesztve: BSzili
Vicces, hogy az Matthew rögtön rárepült a témára, hogy a Warp3D az "AEonKit" védjegye!!!11, szóval ne merészelje senki ezt a nevet használni! Ehhez képest 10 éve kotlanak a régi Warp3D DDK-n, nehogy valaki egy ingyenes driver-t csináljon hozzá, amiből ők nem profitálhatnak. Megvan a véleményem a P96 előfizetéses rendszeréről, de Jens legalább publikálta a DDK-t hozzá.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 20. 04:44 - Szerkesztve: charlie
A vicc az, hogy a Warp3D driver megoldás teljesen rossz egy ilyen hardware-hez mint a Pi. Kell egy alacsony szintű driver API amivel etetni lehet a GPU-t, modern megoldásokkal (értsd: nagy, indexelt bufferek), és tud kb. shade-elt textúrázott háromszögeket rajzolni.
Ennek a tetejére később simán lehet egy primitív Warp3D interfészt tákolni. Meg OpenGL interfészt, meg mittudomén. A Warp3D tényleg annyira oldschool meg primitív, hogy a legnagyobb kihívás az interfész baromságait meg az azt használó driverek bugjait körbetákolni.
A MorphOS is megtette. 25 éve létezik "Goa3D" ugye... Ráadásul szerintem OS4-en is van valami ilyen kombó, ami modern driverre tol valami Warp3D réteget. Meg nálunk is lenne a TinyRave, ha nem lennék egy lusta szar befejezni. :) Az ugye kétszer ez, hogy van egy Warp3D -> Rave3D wrapper, ami a Goa, aztán meg van a TinyRave ami egy Rave3D to TinyGL-Driver wrapper... Oszt mégis megy, elég jól is.
Plusz, ha nagyon kell ott a Wazp3D (bár borzalmas a kódja) azt is lehet kiindulásnak használni, az is mintha tudna OpenGL tetején renderelni.
Szerk: tényleg 750 (hétszázötven) EUR-ért indult Indiegogo gyűjtés? Ez kb. egy átlag freelance szoftverfejlesztő 1-2 napos díja. Ha ennyire egyszerű a feladat, akkor elég szégyen, hogy valaki nem dobta össze egy hétvége alatt. Mondjuk látom már sokszorosát backelték... Feladom, az Amiga világban továbbra sem fordul elő a józan paraszti, mint olyan.
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Jan. 20. 06:42
Belül biztosan lesz valami interface amit később ki lehet nyitni a világ felé, de gondolom mivel az a kevés 3D gyorsított 68k játék ami van közvetlenül Warp3D használ, erre esett a fókusz. A 750 eurót nem csak te kevesellted, de azt mondják Hedeon maga kérte ezt a "jelképes" összeget. Én továbbra is azon röhögök, hogy Matthew már warp3d.library fájl nevére próbál valami jogot formálni. Bármilyen kicsi is az a bizonyos tó, patent trollok mindig lesznek benne :D
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 21. 07:24
"Amikor azt hiszed hogy a helyzet elérte a legalját, valaki mindig előkerül egy ásóval." - de az AEonKit nem aprózza el, ők kapásból egy markológépet hoztak.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Jan. 30. 23:11
melyik vas jobb? :)
az OSSC HDMI Scan Converter avagy a Medusa rev. B SCART EU
Egyáltalán össze lehet hasonlítani őket?
:)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 05:04
Visszakérdezek - főleg milyen géphez kell? Amiga? Valamint mihez, felvételeket csinálni, vagy csak monitor konverzióhoz?
Én továbbra sem használom túl gyakran sem az OSSC-m, sem a Medusa-m...(bár nekem csak Rev. A van, de a Rev B.-ben sincs semmiféle intergalaktikus innováció ahhoz képest).
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 06:45
Ezek a szarok is mind kulso taposak, igaz?
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 11:59
Miért, milyen legyen... Elemes? :)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 15:18 - Szerkesztve: dino
:D Igazad van, csak a belsok mennek mert ott konnyebb megoldani a tapot. Egyebkent en is vettem egy olcso 10k.alatti HDMI s szart, ami erdekes mod teljesen jol mukodik (meg is lepodtem) es meg az interlace szt is kiegyenesiti, remeges mentesen. Pattintsak par fotot? :) vagy uljek le, egyes.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 17:46 - Szerkesztve: charlie
Ha erre a szokásos Amazonos/Temus/Alibabás szennyre gondolsz, a fél perces kikapcsolhatatlan OSD-vel, amit egyes Jutúbereknél is lát az ember, és sírhatnékom van tőle, akkor ülj le egyes. Helyesebben, jó ezis, akinek ez a "van kép, maradhat?" színvonal megfelel. Nekem nem. :)
Madarat tolláról, retrószámítógépbuzit scaleréről ill.. HDMI átalakítójáról, ugye. :)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 20:43 - Szerkesztve: dino
Quoting: charlie Ha erre a szokásos Amazonos
Igen erre gondolok, itt van a kepe.

Lehet, ha nem 15' monitoron neznem, akkor szar lenne, de igy nincs vele bajom, lehet en vagyok az igenytelen allat, de istenbizony szebb ez, mint ha sima scarton keresztul menne egy LCD TV n az Amiga :) Nyilvan nem er fel egy belso scandoublerrel, de nem is annyiba kerul.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 21:20
Nekem is van. Nem használom. Nem ajánlom. De mint mondtam, kinek mi. :)
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Jan. 31. 21:26
Quoting: dino szar lenne, de igy nincs vele bajom Általában ezeknek nem az állóképnél van bajuk (bár néha ott is), hanem amikor pl. üzemmódot kell váltani vagy gyorsan mozog a kép. Pl. kíváncsi lennék (na jó, igazából nem), hogy az interlace-nél mekkora késleltetéssel dolgozik. Én most egy RetroTink 5x Pro-t használok, az ugye nagyon más árkategória, de annak pl. elég pici a késleltetése (hirtelen nem emlékszem, de talán maximum pár scanline - de lehet, hogy ez a 2X-re volt igaz és az 5X Pronál kevesebb)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Feb. 02. 21:06
Amiga természetesen, néha C64 ;)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Feb. 03. 09:52 - Szerkesztve: charlie
Az OSSC semmiképpen semi ideális a C64-hez, mert nem tud SVideót, sem kompozitot (alapból). "Mint az közismert."
Amigához sem annyira, mert közismerten lassú az interlace és a normál mód közötti váltása, valamint ugye ezek egyike sem scaler, technikailag, csak scandoubler, vagyis a kimeneti HDMI/DVI frekvencia megegyezik a bejövővel. Ennek következménye, hogy ha 5mp a tévédnek vagy monitorodnak videómódot váltani, akkor ezt fogod kapni, mert a módváltást nem fedi el.. Nyilván cserébe "sohasem vág be a raszter", de van olyan helyzet, főleg felhasználói programok esetén, amikor inkább arra szavaznál hogy váltson gyorsan módot, a többi mindegy.
Ezen kívül teljesen rá vagy ítélve a megjelenítő scalerére, ha a beépített "képnagyító" mosott fost csinál miközben a bejövő jelet a natív felbontásra nagyítja, azzal sem fog tudni semmit sem kezdeni a cucc. Az OSSC-nek ebből a szempontból viszont megvan az az előnye, hogy nem csak a bemeneti felbontást tudja a digitáiis kimenetre tolni, hanem tud sor/pixelduplázni-triplázni is meg ilyesmi. Bár lehet h. ezt már a Medusa is tudja, a korai firmware-ek nem tudták. Majd megnézem, legalább egy éve nem kapcsoltam be az enyémet... De inkább több. :)
Szóval ja.
Van itt egy tonna scalerem, ezer EUR-os cucc is, de továbbra is egy Extron DSC 301 HD és egy RetroTink 5x Pro kombinációja ami a "mindent vivő sláger" gyakorlatilag mindent ezekkel csinálok. Még az egyéb scandoublereknek (OSSC, Medusa, stb.) is az Extron-t használom "backendnek", mivel hogy ugye van HDMI bemenete is, ergó simán csak scalingre és frekvenciia stabilizálásra ill. gyors módváltásokra is jó, miközben az analóg-digitális átalakítást csinálhatja speciális eszköz.
Szerintem ha már többszáz EUR-t kiadsz, akkor érdemes erre menni. Ha meg ennyire árérzékeny vagy, akkor jó a dino által ajánlott Amazonos vack is. :) Az legalább olcsó.
Szerk: na most előkapartam és beröffentettem a Medusa-mat, 1.0.18-as FW volt rajta, rátoltam az aktuális 1.0.20-at. De olyan sokat nem változott semmi. Továbbra sem tud semmi korszakalkotót, amit eddig nem.
|
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2025. Feb. 04. 22:13
Szerintem Arxon scandoubler. egyszerű mint a faék és gyönyörű képe van a 19"-os NEC monitoromon. Meg kb minden máson is, amin eddig használtam. Persze 30 éves cucc, de tökmindegy, senki se lesz fiatalabb. :D
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2025. Feb. 05. 00:07 - Szerkesztve: siz
Quoting: reynolds Arxon scandoubler. egyszerű mint a faék és gyönyörű képe van a 19"-os NEC monitoromon De annak nem HDMI a kimenete és C64-el se fog menni. dh1-nek meg ezek kellenek. szerk: ja, meg ez csak big box Amigában használható. Nyilván ha az a cél, hogy egy big box Amiga képét egy D-Sub analóg VGA bemenettel rendelkező eszközön nézd, akkor ez egy tökéletes megoldás (feltéve - ahogy Charlie mondta - , ha a megjelenítő jó minőségben skálázza fel a bemenő jelet a kijelző natív felbontására). De az biztos, hogy ezeknél az analóg videójeleknél nem lesz késleltetés, mint ahogy HDMI-nél valamennyi mindig lesz.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Feb. 05. 13:24
köszi! ;)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Feb. 06. 10:13 - Szerkesztve: charlie
Quoting: Lt. Reynolds Szerintem Arxon scandoubler. egyszerű mint a faék és gyönyörű képe van a 19"-os NEC monitoromon. Meg kb minden máson is, amin eddig használtam. Nekem van egy ilyenem, talán valami CV64 mellé kaptam, amit vettem valahonnan, vagy cseréltem valami hardware-ért. Olyan jailbarokat csinál a 17"-os NEC TFT-men, ill. a HDMI átalakítómmal is, hogy a fal adja a másikat. Persze ez lehet a gép baja is, amibe beledugtam. De analóg moncsin biztos jó, persze. Egyébként ezeknek a NEC TFT-knek nagyon jó pont a beépített scalere, szóval nagyon szépen nagyítanak, alig feltűnő ha valami nem natív felbontáson fut - pl. a PIV-emet is 1024x768-ban hajtom egy ilyenen, pedig a natív felbontása 1280x1024, és alig észrevehető, hogy nem natív kép, de sajnos ezek a kivételek, nem a szabály.
Amúgy ha AGA-s big-box amigába ha modern és jó kell akkor ZZ9000, mert az full digitálisban hagyja a jelet, ugye. És emellé még egy korrekt RTG kártya és egy 256MB-s Z3 RAM bővítő is. Lehetne rosszabb.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2025. Feb. 16. 14:42
Old Web Mania
Az archive95.net weboldal azt tűzte ki célul, hogy elérhetővé tesz 1996 előtti, azaz még nagy webarchiváló oldalak megjelenése előtti weblapokat. A célra olyan korabeli kiadású CD-lemezeket használnak, melyeken akkor aktív weboldalak másolatai találhatóak. E lemezeket anno olyan felhasználók számára adták ki, akiket offline szerettek volna elérni egyes vállalkozások webtartalmaikkal. Több ilyen CD-képfájl (ISO) érhető el, de ami a legnagyszerűbb, hogy keresni is lehet bennük. A legérdekesebb talán az “Amiga Plus Extra No. 5/97” lemez lehet számunkra, de más képfájlok is tartalmaznak Amiga-specifikus tartalmakat, például az A/Box régi rajongói oldala, vagy a Newtek cég támogatói lapja, illetve a Gateway közleményei.
- Hír: https://amiga-news.de/en/news/AN-2025-02-00058-EN.html
- Weblap: https://archive95.net/
(bigbilly)
#CommodoreAmiga
|
StingerHU
Tag
|
# Elküldve: 2025. Feb. 16. 18:23 - Szerkesztve: stingerhu
ChainQ: Nálam itt van az 1.21 beta 3 a Medusahoz (ha kell atkuldom, tesztelheted te is, nekem acidmaker alapvetoen a TVC support miatt kuldozgette, illetve amiatt, hogy egyutt dolgoztunk ezen a VIC-II bal oldali fuggoleges raszter elmaszkolasan, most már ez is tudja ez a motyó - de asszem ezt írtam is valahol) - nemsokara jon az 1.22 publik verzio amugy.
Ebben egy rakás fix, javitas es tovabbi funkcio lesz/van mar az 1.20-hoz képest, ami főleg C64-hez és Amigához lesz hasznos. Továbbra is: ha nincs Extron, szvsz a Medusa meg mindig a legjobb választás (mondjuk most mar ez is kva draga, en meg 70E kornyeken vettem a REVB-t (ebben is van pár optimalizáció és plusz funkció a REV A-hoz képest), szóval érdemes meggondolni.
Én csak jókat tudok róla mondani - az OSSC-nél tuti jobb ezekhez a vasakhoz - Extron motyóm meg van, csak nem ilyen kütyü :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Feb. 17. 09:05 - Szerkesztve: charlie
@StingerHU Kösz, de nem nagyon igénylem, majd felrakom ha kijött. Tök szép a TVC support meg ilyesmi, de a RetroTink-be bedugtam a TVC-t, oszt ment (RetroTink SCART, 5X Pro, 4K is), anélkül h. FW-t kellett volna reszelni hozzá. Szóval ja.
Ami érdekes lehet, hogy a Medusa pl. CPC-n a folyamatosan változó képgeometriát tudja-e, amit demók szeretnek nagyon használni. Pl. tavaly Revisionon volt az a CPC-s 4K intró, ami ilyen "etch-a-sketch" táblára (ezt hogy hívják magyarul?) hajazó effektet implementált, és a végén a törléshez "megrázta" a képernyőt, amit a fizikai képgeometria módosításával ért el. Ezt úgy kell elképzelni, mintha minden frameben egy új felbontásba váltana a gép. És a legtöbb scaler ennek megfelelően is reagál...
Ezt a RetroTink 5X Pro simán megette és stabil digitális képet prezentált ebből a folyamatosan változó geometriából (a YouTube-on látható capture tőlem van, a kóder emuban ill. analóg CRT-n fejlesztette, aztán OSSC-vel próbálta felvenni, de nem ment, utána írt nekem). Kétlem, hogy ezt a jelet a Medusa megenné és hogy ekközben bármi használható kijönne belőle, de ha lesz időm kipróbálom (nem ezen a héten, BCC#19 van hévégén és még sehogy se állok).
Szóval ja. A Medusa biztos jó otthoni játszogatáshoz, de a komoly cuccok más ligában játszanak már. És ahhoz képest nem is olcsó annyira, ahogy te is írod.
|