Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 07. 13:12
Volt róla szó máshol, én személy szerint várom.
Powerbook még szépen muzsikál, de pl. egy újrapasztázást szétszedés már nem nagyon szeretnék rajta. Powermac G5 - ez egyelőre permanens fekete képet produkáló állapotban van nálam. Vettem most egy imac g5-öt, kitisztítottam, SSD upgrade, az alaplap hátsó kondijai még rendben vannak, de meddig... És ezt sem könnyű szét és összeszerelne, ha akarok vmit benne változtatni. Vagy akárcsak a hűtésen optimalizálni. Böngészés sebessége: többet vártam.
Ez a deszka megoldaná a hw öregedési problémákat. Ahogy látom a fejlesztési naplóból a Morphos szépen hegesztődik rá, gondolom a jövő év eleji 3.20-as kiadásra az alaplap is kapható állapotba kerül.
Ami alapvető gond ezzel a hardverrel: Továbbra is 2005-ös sebesség szint. Jelenleg ami hw szinten hot a világban: ARM. Ez teljesen szembe megy vele.
Összehasonlítva a leggyorsabb MOS vassal (2,7GHz G5 dual - 2,5GHZ G5 Quad)
CPU: Valószínűleg csak a nagyobb (altivec-es változat) érdekel csak, ez is, ha könnyen lehet húzni 2-2,2GHz lesz a max. Ez nem fogja elérni a G5 2,7GHz teljesítményét. Tehát böngészés lassú lesz. Produktivitás (o365, GW -hez kevés lesz) HD videó max, de itt is válogatni kell, hogy bitráta lapján megküzd vele vagy sem.
Sokat dobna a többmagos kezelés, ahogy a PC világban is ez lett a következő lépcsőfok.
Ami reményt adhat: gyorsabb buszrendszer.
Memória: DDR1 vs DDR3
USB: 2.0 vs 3.0
IDE+SATA1 vs SATA3+NVme
AGP/PCie 1 - csak mac es kártyák vs. PCie 2.0 normál kártyák
Audio: ez mindkét rendszerben teljesen ok volt, itt 192KHz-el ki van maxolva.
LAN: bár minkét rendszerben GBLAN, de a buszrendszer miatt, és remélem a driver miatt a Mirariban az átvitel gyorsabb lehet.
WIFI: Powermac-ben AFAIK nem megy MOS alatt, itt pcie kártyával - driver mellett esély van erre.
Vannak apróságok, amik a Mirariban sokkal jobban vannak megoldva: gombelem, aki vadászott a powermac g5-be elemet az tudja. Tápegység: Mirarihoz szabvány atx tápot tudsz illeszteni, egy mac-nél alakítgatnod vagy vadásznod kell használtat, vagy fell kell újítanod, egyik sem egyszerű optimális.
Videokártyánál a kérdés, lesz e bmilyen video lejátszás támogatás, dekodolás segítés a lassú cpu-t ezzel ki lehetne váltani. Mint annó eredeti Amiga koncepció.
Illetve amiról nem esett szó, deszkán ott csücsül egy Trion FPGA. Ezt nem tudom mire tervezik használni, talán itt jöhet be a képbe a hw-es videó dekódolás támogatása?
Szóval a kérdés:Mikorra és 1000EUR környékén ki tud e jönni mindez? Én a nagyobbra inkább ennek a dupláját várom. Annyira nincs alternatíva és érdekes hw, hogy mindenképpen lesz.
Értelme: Megint az a probléma, hogy ok, hogy drága, de nincs meg az az érzés, hogy vettél egy olyan gépet ami mindent lenyom. Az egészet egy átlag 2010-es PC lenyomja...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 08. 15:54
Quoting: "Derringer" Videokártyánál a kérdés, lesz e bmilyen video lejátszás támogatás, dekodolás segítés a lassú cpu-t ezzel ki lehetne váltani. Mint annó eredeti Amiga koncepció. OS4-en már van ilyen. MorphOS-en a fő probléma, hogy Macekkel nem nagyon tudtunk előrelépni GPU téren, amíg a többség valami PowerBook G4-gyel nyomta, vagy max. PMac G5-ökkel, addig a Radeon X800 volt a dolgok teteje érdemben. Az X5000 pedig mikro-minoritás volt a felhasználói bázisban...
Ez most változhat, de ez nyilván ár függvénye is.
|