Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / MorphOS / MorphOS 3.19
Szerző Üzenet
Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Jan. 18. 13:11

Megjelent a MorphOS 3.19, ami a 3.18-et követő "szokásos" bugfix verzió.

Bár a páratlan verziók általában mindig nagyon hamar követik a páros számú verziókat, ezúttal több mint másfél év telt el a 3.18 óta. Ez leginkább azért volt, mert a MorphOS csapat "elég stabilnak" ítélte meg a 3.18-at ahhoz, hogy ne kelljen sietni egy frissítéssel.

De mostanra elegendő mennyiségű kisebb-nagyobb bugfix és külső library frissítés gyűlt fel ahhoz, hogy egybecsomagolva megjelenhessen mint 3.19.

A frissítés nem tartalmazza az időközben megjelent Radeon 3D projekt valamint Wayfarer böngésző és Iris mail-kliens frissítéseket, de ha ezeket telepítetted, a 3.19 frissítés közben a telepítő nem is fogja felülírni őket. Elvileg... :) Ezek majd a MorphOS 3.20 részét fogják képezni.

Letöltés a szokásos helyről:
https://morphos-team.net/downloads

Változtatások teljes listája itt (angolul):
https://morphos-team.net/releasenotes/3.19

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Jan. 18. 14:26

Először kicsit meg is lepődtem, hogy semmi újdonság TinyGL fronton, aztán rájöttem hogy ez "csak" bugfix verzió :P

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 03. 22:31

Ha jól tudom, csak ATI Radeon 9250-ig támogatja a Warp3D-t. Ebben lesz valami változás?
Esetleg valakitud eladó MAC edition 9000 Pro vagy 9200 kártyát?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Ápr. 04. 04:26

Van egy belső projekt, amivel bármilyen TinyGL driverrel rendelkező kártyán bírnak futni a Warp3D-s cuccok. Ilyen belső Rave3D to TinyGL driver wrapper. Demóztuk Amiga 38-on. Majd a 3.20-ba, talán.

Csak nekem kéne rajta dolgozni és én inkább netről szedett lehentelt C116-okat javítgatok éppen. Hát ez van, bocsi. :)

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 04. 12:34

Quoting: charlie
Csak nekem kéne rajta dolgozni és én inkább netről szedett lehentelt C116-okat javítgatok éppen.

A TED-es gépek a szívem csücskei, ezért megbocsátok! :-)

Szóval akkor várjak türelmesen, ne invesztáljak sok pénzt régi Radeonokba...

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 08. 12:02

Csak nekem kéne rajta dolgozni

Hmmm.... Nagy szükség lenne OS3.x alá egy jó WARP3D Radeon driverre is...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Ápr. 08. 12:49 - Szerkesztve: charlie

Ez itt offtopic, de kb. a nemhivatalos vélemény/álláspont az, hogy majd akik tékóverelték a classic vonalat erővel, azok majd csinálnak. Ha tudnak. Jó szórakozást hozzá!

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 12:20

Ez itt offtopic, de kb. a nemhivatalos vélemény/álláspont az, hogy majd akik tékóverelték a classic vonalat erővel, azok majd csinálnak. Ha tudnak. Jó szórakozást hozzá!

Aki tudna nem csinálhat hivatalosan, akinek joga lenne, az meg béna. Szép kilátás... Pedig a Ragnarok már ki tudná hajtani A Radeon 9250-et...

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 12:22

Viszont nem offtopic, igazán supportálhatnák a Mediator+Sonnet PPC combót MOS-re!

nzo
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 12:43

Nekem X1950GT van az otthoni pumpában. Remélem az supported lesz.

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 12:55

Quoting: nzo

Milyen csatolós?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 13:20

Quoting: Sax
igazán supportálhatnák a Mediator+Sonnet PPC combót MOS-re!

Ezen már végigmentünk néhányszor és az esélye ennek továbbra is nagy kerek nulla. Mindig van valami hardware, amiért rinyál valaki, hogy az miért nincs supportálva, és őszintén, ha valamin dolgozni kéne a jövőre nézve, az az x86_64 és pl. egy arm64 port (ez utóbbi személyes véleményem, nem kell belelátni semmit), nem egy 20+ éves processzorból, 20+ éves GPUból, és egy kispéldányszámú 30 éves buszrendszert tartalmazó busboardból egy 35 éves gépbe épített kártyavárat.

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 14:10

Ezen már végigmentünk néhányszor és az esélye ennek továbbra is nagy kerek nulla. Mindig van valami hardware, amiért rinyál valaki, hogy az miért nincs supportálva, és őszintén, ha valamin dolgozni kéne a jövőre nézve, az az x86_64 és pl. egy arm64 port (ez utóbbi személyes véleményem, nem kell belelátni semmit), nem egy 20+ éves processzorból, 20+ éves GPUból, és egy kispéldányszámú 30 éves buszrendszert tartalmazó busboardból egy 35 éves gépbe épített kártyavárat.

Nekem meg az a személyes véleményem, hogy minél több dolgot kellene supportálni. A classic Amigáknak kellene az első helyen lenniük. A diverzitás meg fog szűnni, ha minden x86_64-re fog korlátozódni, vagy akkor legyen kettő platformra. :-( Gyakolatilag mindenkinek egyforma gépe lesz, eldöntheti, hogy szürke házzal vagy feketével kéri. És ez nem csak MOS-re igaz. Örülhetsz, ha egyáltalán op. rendszert is választhatsz. (majd eldöntheted, hogy az MI szürke vagy fekete hátteret adjon)
Látom a sötét jövőt. Mindenkinek egxen gép, egyen op. rendszer, aztán esetleg azt konfigurálhatod (egy darabig), aztán meg ne okoskodj, legyen jó az, ami mindenkinek jó! Mi a bajod azzal a szürke háttérrel? Majd a 101-es szobában elmagyarázzák...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 21:40 - Szerkesztve: charlie

Nekem meg az a személyes véleményem, hogy minél több dolgot kellene supportálni.

Ha az alapgépeket vesszük, A MorphOS jelenleg kb. száz(!) különféle PowerPC-s Macet, AmigaOne-t, Pegasos-t meg miegymást támogat, köztük majdnem két tucat különböző laptop modellt - ezt egyedüliként az amigás rendszerek közül. Szóval ez a "de hát több mindent kéne támogatni" érv/rinya szimplán csak alaptalan és enyhén nevetséges, ezen a ponton.

Arról nem is beszélve, hogy 20+ éve megy a dünnyögés minden alkalommal, hogy ha csak ezt a következő X/Y/Z hardvert támogatná, akkor bezzeg jó lenne. Legalább ennyien, vagy még többen is vannak, akik meg az nVidia kártyák támogatásáért rinyálnak, de az is olyan lenne, hogy "tessék, megy a 2D", akkor meg azonnal a 3D-ért kezdődne el a rinyálás... Vegyél egy Radeont, oszt' kész, pont. Vegyél egy gépet, amit támogat a rendszer, pont.

Mert ha MorphOS-t akarsz futtatni, van hardware-választék. Most. Itt. Remélhetőleg lesz még több is, de előrefelé, a jövőbe, és nem vissza. Sajnáljuk, hogy az asztalodon lévő mérsékelten működő kártyakupac pont nem tartozik közéjük. Az élet kemény és igazságtalan.

A classic Amigáknak kellene az első helyen lenniük.

Azon is voltak. Vagy 25 éve. (Negyed század. Te jó ég...) Aztán a világ elment másfelé, és nem kéne visszamenni. Lásd a kártyavárról amit fent írtam.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Ápr. 09. 23:30 - Szerkesztve: charlie

Quoting: nzo

Minden kívánságod így teljesüljön, mert ez ha jól értem egy Radeon R580 alapú kártya, ami már elvileg most is megy, mivel ez már pont az ún. AtomBIOS-os által támogatott sorozat, vagyis a firmware-je az OS által más gépeken is lefuttatható nem kell hozzá x86 CPU.

Más kérdés, hogy mivel PCI Expressz a kártya, így PCIe-s PowerMac G5, Sam 460, vagy AmigaOne X5000 kell hozzá, ill. mivel a PowerMac-ek OpenFirmware-je nem tud semmit az AtomBIOS-ról, ezért ott nem lesz pl. OpenFirmware parancssor támogatva, ill. semmilyen OS-előtt megjelenő bootképernyő, bootmenü, stb. De ez a korlátozás csak a Maceket érinti.

MorphOS alatt viszont már mennie kéne, így vagy úgy. (Ha nem megy, akkor lehet h. csak a PCI ID-je a kártyának nincs hozzáadva a driverhez. Ez viszonylag egyszerűen orvosolható.)

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 10. 07:57

Azon is voltak. Vagy 25 éve. (Negyed század. Te jó ég...) Aztán a világ elment másfelé, és nem kéne visszamenni. Lásd a kártyavárról amit fent írtam.

Nos... Van C64-esem is. Nyilván azon nem akarok futtatni MOS-t. Nem reális. Viszont az A4000-esem elbírná. Megértem, hogy nem gazdaságos, OK, de lehetne...

Másik: van Aplle épem, olcsón hozzá lehet jutni, megy rajta MOS. OK. Nem fogtad meg a lényeget. Nem azért kapcsolom be néha a C64-esem, mert mp3-at akarok hallgatni. Nincs abban semmi rossz, ha valaki egy oldtimer autóval akarja beutazni a világot!

nzo
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 10. 19:58 - Szerkesztve: nzo

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Én a MOS x86 verzióját használnám majd az X1950GT-vel.

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 18. 15:33

Én már megvrom a MorphOS 3.20-at. :-)

forum.amigaspirit.hu / MorphOS / MorphOS 3.19