Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / AmiGus sound card Zorro buszos amigákhoz előrendelhető!
Szerző Üzenet
Scifi
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 20. 13:39

Link:

https://www.amiga-shop.net/en/Amiga-Hardware/Amiga-sound-cards/AmiGUS-sound-card-for- Zorro-Amigas::1413.html

A leírt szöveg fordítása:

Előrendelési kampány 02.05.25-ig A kártya szállítási ideje kb. 7 hét.
A fotókon a prototípus változat látható. A kártya vásárlói verziója piros színű.
A GUS a "Great Unbelievable Sound" rövidítése, és pontosan ezt fogjuk kínálni - kvantumugrást az Amiga hangkártyák minőségében.
Nem kevesebb, mint 24 bites, 192 kHz az előfeltevés, és a jó hír az, hogy ez a minőség bármely Amigán elérhető, köszönhetően a teljes funkcionalitású hardveres szintetizátornak és keverőmotornak, valamint a tömörített hangformátumokhoz szükséges CODEC chipnek.
Célunk, hogy magas színvonalú zenei produkciót és reprodukciót hozzunk vissza az Amigába, így mindenki számára élvezetes élményt nyújtunk.

AmiGUS funkciók listája:

Zorro II kártya Amiga 2000 / 3000 / 4000 számítógépekhez, vagy kompatibilis buszkártyákhoz.
Szabványos RCA sztereó kimenet, 192kHz @24 bites. TOSLINK optikai kimenet, 48kHz, 96kHz és 192kHz @24 bites támogatással.
3x analóg audio bemenet (PAULA, CD-ROM, KÜLSŐ), mintavételezés 192kHz @24 bites. Kiváló minőségű digitális keverő, amely teljes 192kHz @24 bites felbontással működik.
AHI pufferelt adatfolyam interfész, amely támogatja a 8/16 és 24 bites módokat a lejátszáshoz és a felvételhez. MP3/OGG/FLAC/WMA hardveres dekóder (VLSI VS1063), amelyet egy nagy teljesítményű DMA adatfolyam-puffer egészít ki. 32 csatornás hullámasztalos motor - hangonként: 8-/16 bites minta támogatás, 192kHz @24 bites keverési sebesség.
Minta indítás, leállítás és hurokmutató a hatékony egylövéses vagy folyamatos lejátszási módokhoz. 32 bites mintafázis-akkumulátorok az extra finomszemcsés hangmagasság-meghatározáshoz.
Opcionális hangonkénti mintainterpoláció a sima hangzás érdekében. Csatornafüggetlen bal / jobb sztereó pásztázás. Hardveres ADSR fejlesztő generátor. 32 MB beépített mintamemória - többcsatornás mintakövetéshez vagy MIDI-hez használható. Flash-alapú keverőbeállítások, amelyek indításkor automatikusan betöltődnek.
Frissíthető FPGA Core JTAG-on vagy Amiga-alapú flash eszközön keresztül. Nyílt hardver - Szoftver, PCB Gerbers és FPGA Bitstream szabadon elérhető.

Támogatott illesztőprogramok:

AHI
MHI
AMD (jövő)

Minimális Amiga konfiguráció:

Amiga 2000 68000 @ 7,09 MHz 1 MB chip / 4 MB gyors OS 1.3

Ajánlott Amiga konfiguráció:

Amiga 2000 / 3000 / 4000 68030 @25Mhz 2 MB chip / 16 MB gyors OS 3.9 vagy 3.2.2

Csomag tartalma:

AmiGUS kártya
Nyomtatott használati utasítás német és angol nyelven
Video-Slot-Paula-Adapter

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 20. 20:23

Először nem értettem milyen AMD támogatás lesz, aztán leesett, hogy az CAMD azaz MIDI lesz! :O Ezek szerinte kap majd egy wavetable szintetizátort a cucc.

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Ápr. 22. 13:53

Nem zsenge!

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 17. 00:24 - Szerkesztve: derringer

Megjött, beüzemelve, nagyon pöpec

Egyelőre tesztelem.

https://drive.google.com/file/d/1wfgy9LcQJp8LHHk8F4o_6r52Mj0Ty-PV/view?usp=sharing

Szóval 500-asban is mükszik.

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 21. 10:08 - Szerkesztve: derringer

Első tapasztalatok. Itt jobbára Paula és Prelude replika az összehasonlítási alap:

Hozzá kell fűzni, hogy a kártya 24 bit 192KHz-tud, de csak 16bites anyagokkal etettem meg. Továbbá az AHI csak 64KHz-et tud, emiatt a kártyában van tartalék, ami kihasználatlan.
Digitalizációs képességeit még nem próbáltam, nyilván ez is egy fontos rész lenne.

Dobozos termék, nyomtatott útmutatóval. +
A kártya kivitelezésén (ALINEA forrás) nem spóróltak, látszik, hogy minőségi munka. +
Telepítő rákérdez mindenre +

Első lejátszás során egy minőségibb MP3 (320kbit) próbálkoztam, de igazából bmit játszottam le, hangzásra is szembetűnő (sic). Tényleg Studió szint. +
(AHI 16 bit HIFI ++)

AMiga AMP és Hippoplayerben már van támogatása a kártyának:
MP3-ak a szokásos 0-3% terhelik a CPU-t csak. Ez a Prelude-nél is ugyanígy volt.

Viszont pl Hippo-ban az AMIGUS mixer bekapcsolva egy 30csatornás xm-is ugyanilyen CPU terhelést produkált. Szóval itt szintén van hw-es támogatás. +

A mixer programja sokkal jobb a Prelude-nél. Egyrészt több bemenet van a kártyán, de mivel a500+-ban nincs cpu slot, így a hozzá adott paula konverter nem tudom hová tenni.
Marad a Paula RCA out és jack kábel a Line in bemnetre tétele. Műkxik!

Sőt Prelude-del ellentétben itt már boot során van hang, nem csak a rendszer indulás során. +
A mixerben van a hangszint mértékéről vizuális visszajelzésünk. Prelude nél nincs.
A Prelude egy nagyon szép kártya, de egy nagy baja van, halk. Minden maxra állítva a normál hangszint alatt van. Ez zavaró, AHI-ban (4.18 és 6.7) nem reagál semmit a vonal Db szint emelésre.

AMIGUS: tökéletes hangszint, van bőven tartalék az emelésre, ha az ember szeretné.

A vonal bemeneti szintet és az összes forrás szintjét lehet bal-jobb szabályozni. Sőt a sztereo mértékét is. Tehát a régi 4 csatornás számok nem csak Hippo-ban tudnak mindkét oldalon szólni. (pl dob, basszus alap elég zavaró az aMigás rendszerben, hogy csak egyik oldalt szól... Na itt ez kedvünkre állítható! +

Nem sok játékban néztem, de pl. Settlers 2 ben ahol 40fps a játék AMIGUS-sal, addig prelude-del az 30 fps... Ezt nem teszteltem agyon, még fogom.

Negatívumok: Digibooster2, hangszerkesztők, játékok nagy részénél, videó lejátszásánl ha elindítok vmit hol van hang, hol nincs, hol kifagy a program. (program indítás) A kártyát 4.18-as AHI-val ajánlják, én alapból 6.7-el próbáltam. Megnéztem 4.18-al (L: AHI handler és DEVS AHI.device-ot cseréltem csak), de ugyan az a helyzet. Prelude esetében hasonló volt az ajánlás, de atom stabil volt mindenhol.

Digibooster 2: modul betöltésnél vagy elindul a lejátszás vagy nem. HA nem állítok a hangkártya bemeneten a configban, mentés és jobbára elindul. Viszont 48KHz-en van néhány xm amin téveszt egy egy tempo-t, ha 64KHz-re teszem, tökéletes a visszajátszás, de olyan, mintha egy-egy hangra nem lenne cpu idő. Pedig max 20%-van a terhelés.

Eddig szinte minden hónapban volt szoftver és firmware update, remélem ezeket fixálják.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 21. 22:05 - Szerkesztve: dino

Huh, koszi a beszamolot, nagyon erdekes.

Quoting: derringer
A Prelude egy nagyon szép kártya, de egy nagy baja van, halk

Ezt sem tudtam, anno a VSS mixere is ilyen volt, halkan szolt minden rajta. Aztan egyszer csak elpusztult, dockynak odaadtam javitasra anno, de lefelejtette visszaadni. :) reg volt...
Igaz itt off, de nekem 3 fele kangkarim van, egy capauszonynak kinezo Delffina lite, ebbol kb 128 vagy 160kbps as MP3 lehet kicsikarni belole, mondjuk olvastam, ha a kvarckavicsot. lecsereled nagyobnra, elbirkozik a nagyobb bitrataval is, csak akkkr a DSP t nem art meghuteni. Toccata, huh ezt nagyon szeretem, tok jo vele digitalizalni, meg a mixere is csudajo, hogy tenyleg gyonyoruen atenged magan mindent, amit rakotok. Van meg egy Prisma Megamix, de ugye ez mar inkabb zenekartya, mint hangkartya, talan igertek hozza AHI t, de en meg nem talalkoztam vele :D mondjuk szerintem ez is halk, a mixere foleg. A Toccatan keresztul engedem at, es ugy jobban tud szolni. Mert sajna a Toccata meg nem tud MPharmat. :) Meg van meg egy par AD516 SunRize cucc is, ezen is van DSP, de nem tud sajna MP3 kodolni, mert gyengusz. Viszont AHI n keresztul szepen szol, na ennek van szignal indulaskor a fent emlitetteknek nincs. Ez nekem egy A2000 be van. Kar, hogy ezen sincs mixer, vagyis nem lehet atengedi csak ugy rajta a Paulat. Viszont tetszik a hangja, allitolag digizni is szepen lehet vele, ezt meg nem probaltam. Azthiszem ennyi.

forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / AmiGus sound card Zorro buszos amigákhoz előrendelhető!