Szerző |
Üzenet |
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2025. Már. 11. 19:37
Ha már lett ZuluSCSI topic, akkor miért ne legyen ez is. Főleg mivel ez a SCSI-shoz képest az ultraszívás kategória. Épp a közepén vagyok egy súlyos pénzekért beszerzett ZI rendszerbefaragásának, mit ne mondjak, tanulságos.
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2025. Már. 11. 20:59
konkretabban?
|
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2025. Már. 11. 21:41 - Szerkesztve: reynolds
konkrétabban, a ZuluSCSI hadra fogása séta a parkban. A ZuluIDE ehhez képest abszolúte aluldokumentált, amellett pedig nem árt, ha az ember észben tart bizonyos dolgokat. Például, hogy hány eszközt is tud alapból levezényelni az Amigák IDE portja... Ott milyen megkötések vannak a partícióméreteket illetően... És a csávó, aki elvileg a tech support-ot adja a tárgykörben, onnan nyit h szerinte tökre egyértelmű, hogy a cucc használatához pl kell Atapiismajik nevű cucc, ami nem más, mint az IDEFIX egy elvileg frissebb, ám annál elcseszettebb elnevezésű megoldása, aminek ugye annyi a szerepe, hogy a 2. IDE busz is elérhető tud lenni vele Amigán. Gondoltam rá, hogy ez lesz amúgy az első hw amit visszadobok a boltnak, de kétlem, hogy bárki kifizetné a cucc árán felül a visszapostát és a 2x vámot... De ha végül működni fog, akkor nagy duzzogva leülök szép csendesen a gép elé és lehet még örvendezni is fogok. Egyenlőre csak bosszankodás van.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Már. 12. 10:17 - Szerkesztve: charlie
"Atapiismajik" ... életemben nem hallottam erről. Ez valami ilyen newschool HyperionOS cucc? De igen, a 4 portozáshoz IDEFix vagy egyéb 4 portot ismerő patk kell... Ez nem a rácsatlakoztatott eszközön múlik.
A problémákat illetően - kicsit úgy érzem, hogy azt vártad, hogy az IDE port (ill. driver, leginkább) limitációit egy IDE portra kötött eszköz majd megfixeli, pedig a probléma eddig sem a nagy drive-okkal, hanem a porttal és a driverrel volt. Mint ahogy az ki is derült.
A ZuluSCSI is olyan, hogy ha jó a controllered, akkor pöcc-röff, ahogy írod is, de ha régi a driver (pl. A590/A2091, régi ROM-mal, stb, jártam már arra...), akkor ott is be kell tartani a limiteket, meg mindent úgy bekonfigurálni. Főleg ha nem olyan FS-t használsz ami DirectSCSI módban fut. Másként ugyanígy szopsz. És ugye egy IDE porton még ez sincs, mert nincsenek SCSI parancsok, a driver emulálja őket. Más gépeken hasonlóan, pl. a Sharp X68000-n amin a legtöbbet szoptam ezzel is igencsak "korabeli" a SCSI (ami igazából még SASI, annyira régi) support, és ha nagyobb image-eket gyártassz a ZuluSCSI-re meg többet mint amit a SASI controller ill. a drivere kezelni tud/akar, akkor -> probláma.
Ennek ellenére egyetértek, hogy a ZuluIDE specifikációja engem sem győzött meg, az Amiga IDE port nyűgjeivel meg ígyis-úgyis küzdeni kell, ezért nem is vettem. Ha ezt a szopást végig akarod játszani, arra elég egy 20 EUR-os kínai adapter is. :)
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Már. 12. 19:35
OS4 serial logban szoktam látni boot-kor ilyet, gondolom annak a része: [scsi.device] No "ATAPIismajik" module found, skipping IDEFix drive detection
|
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2025. Már. 15. 18:55
Quoting: charlie A problémákat illetően - kicsit úgy érzem, hogy azt vártad, hogy az IDE port (ill. driver, leginkább) limitációit egy IDE portra kötött eszköz majd megfixeli, pedig a probléma eddig sem a nagy drive-okkal, hanem a porttal és a driverrel volt. Mint ahogy az ki is derült.
Megmondom, mit vártam: normális, informatív doksit, plug&play hardvert. azért ezek 2025-ben nem kellene, hogy túlmutassanak az általános minőségen. Az IDE port problémáit nézőpont kérdése, vártam-e hogy megoldja. Nyilván mivel nem WB3.0-ról futok rá a rendszerépítésre, így adott limitációkra nem kell(ene) számítsak. Mivel azonban 3.2.2.1 és 3.9 alatt is kapufát rúgtam, gyorsan múlni kezdett a lelkesedésem. A legviccesebb rész azonban nem az Atapiismajik, hanem a "support", illetve annak hiánya. Nincs megemlítve, hogy hány hardfile-t lehet beállítani... milyen méretben... partíciókba ne is menjünk bele... És amikor a levelezésben onnan nyit az ember, hogy - idézem szó szerint - "próbálj létrehozni 4 db 500 MB-os fájlt", aztán következő levélben jut eszébe megemlíteni, hogy ja, kell Atapiismajik, ami gyakorlatilag az IDEFix feketemágiája, majd amikor a készítője a ZuluIDE-nek végül közli, hogy szerinte én nem értem, mire való a ZuluIDE és csak 1 eszközt tud emulálni, na akkor nem csak az édesanyját emlegettem fel de 7 generációig az összes felmenőjét. Az a lényeg, hogy a segítőkész hozzáállásuknak köszönhetően még én érezhettem magam hülyének. Persze a zuluIDE weboldalán nyomokban sem lehet egyértelmű segítséget kinyerni, szóval fáradságos küzdéssel, nem kevés pénzmaggal és elhalt idegszállal eljutottam oda, hogy meg kellene oldanom a hardfile-jaim használhatóvá tételét, akár egyenként, hogy kihúzzam belőlük a fontosabb cuccaim, hogy aztán egy valóban működő háttértárra átvarázsoljam...
|