Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hatvanasok klubja
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 .
Szerző Üzenet
StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Aug. 18. 12:26 - Szerkesztve: stingerhu

Vakartam itt a fejem kicsit a napokban, hogy lehetne ezt a TF1260-as hűtést valahogy a CPU socket riser-jellegű igénybevétele nélkül megoldani, hiszen mégiscsak ott van egy lapocska, nem túl egészséges az - plusz ezek a megoldások megfelelő airflow esetén jók. (legalábbis cooling szakik ezt mondják, hogy működik, de korántsem hatékony módszer, mert többek közt nincs meg a levegőnek áramlási útja sem, megreked a hő, csökken az effektív hatás).

Mindenesetre, méricskéltem és keresgettem komponenseket, az alábbi móricka rajz elindult a megvalósítás módján. A bordát még nem tudni, hogy meglévő, hasonló méretből esztergáltatom/eloxáltatom, vagy teljesen uj tömbből kerül kifaragásra (mondtak ezt is - azt is, meglátjuk az árajánlatot, melyik a jobb), de ezzel elég nagy felületet képzünk a 68060-ason, elfér a CPLD heatsink is - és megvalósítható az aktív hűtés. A zöld cooler konzolt fusionban összeraktam (finomítom még, a bal oldalon valszeg lesz feltámasztása a burkolat aljára, biztos ami biztos), a kérdés még az aktív cooler rögzítése a keretébe. Valszeg gumiszalagos lesz, ami elnyeli azt a minimális rezgést. Sajnos a 40x40x10-es Noctua cooler nem fér be, mert eléri a billentyűzet alját, de a 30x30x7-es szépen odailleszkedik, elegendő CFM-et is mozgat meg és az airflow iránya is meglesz ezzel sőt - még csendes is (nem annyira, mint a 15dBi-s Noctua, de 18dBi is bőven jó sztem). A WARP-os bloweres is jó lehet - de amit találtam coolereket, mindegyik bőven 10k felett pörög, dbi-ben sokkal hangosabb és plusz panelt is igényelne. Van belőlük 40-50-60mm-es befúvós is, de megpróbálkozom először ezzel a setuppal. A borda alá 1mm-es artic thermal pad-ot terveztem, a méretekkel pedig magad 1.5mm a billentyűzet alja és a borda teteje közt úgy, hogy a cooler teljes felülete direkt a függőleges lamellákat fújja egyenesben.

Majd beszámolok róla, ha a kit meglesz és beépítettem.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Nov. 07. 09:31 - Szerkesztve: charlie

Az Amiga40 után kijött egy új firmware a Warp1260 (és 560) kártyákhoz, 1.768-s verzióval. Benne:

- 64K helyett 96K L2 cache elérhető a '060 számára, amit fejlettebben kezel a rendszer (direct mapped helyett 6 way associative), valamint alacsonyabb a késleltetése is. A memória olvasási sebesség 10-30%-ot, az írási bizonyos esetekben akár 60%-ot is gyorsulhat, leginkább persze olyan méretű adatoknál amik beférnek a cache-be. A kombinált eredmény azonban még drámaibb, pl. van olyan fast-to-fast RAM másolási teszt, ami 270%-ot(!) gyorsult. És a gyakorlatban, pl. demókban is látványos a különbség. Van cucc ami korábban erősen szaggatott, a 105Mhz ellenére, most meg "suhan".

Emellett:
- MHI driver, hardware-es MP3 dekódoláshoz az ARM procin (pl. AmigaAMP-ban)
- fejlesztett USB támogatás, pl. az USB drive-ok 30%-ot gyorsultak, ill. már USB HUB-ok is támogatottak
- Jobb egérgombra előjövő Early Boot menü, amiben a fontosabb opciók (CPU freki, melyik Kickstart "slot" aktív, hűtésszabályzás) külső tool nélkül is állíthatók

Elég fasza. Felraktam, megy jól. Képek itt:
https://mastodon.social/@chainq/115505943929763820

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Nov. 07. 13:25

Quoting: charlie
Warp1260

Ugy latom ez a legfaszabb 060 as kartya jelenleg a piacon. Lehet mar kapni olyant is, ami keszen van, vagy meg mindig elogyartatni kell?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Nov. 07. 16:10 - Szerkesztve: charlie

A processz továbbra is ugyanaz - veszel egy '060-at, elküldöd nekik, ők beépítik. Nem is nagyon hiszem h. lesz máshogy. Nem lehet új '060-at venni, vagy csak olyan áron, amit nem fizet meg senki. (Vagy kínai used/NOS van, ami meg nagy tételben nagyon rizikós. De igazából mindenhogy az.)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Nov. 07. 20:41 - Szerkesztve: dino

Az lenne itt is a jo, hogy ha csak CPU tokozassal arulnak, akkor mindenki olyant tenne bele, amilyent csak akar, bar ugy gondolom igy magasabb lenne es nem ferne el akkora hutoborda, meg a tobbi obelebanc, azert forrasztjak bele a CPU t, hogy alacsonyabb legyen, ez ezerkettesben igy is alig van hely.

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 08. 09:04

dino
Jaja, pont ezért nem árulják foglalattal. Sajnos csak a Warp560-nál van hozzá elé hely, mert ott nem a billentyűzet alá van besuvasztva.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Nov. 08. 15:44

Szerintem azért ez egy megoldható mérnöki feladat lenne, de azt is megértem ha ezért nem tervezik át a komplett kártyát. Mondjuk a latest firmware packban van egy 1260X nevű kártyához való FW, az is kérdés h. az mit fog tudni, nem tudom h. erről valahol beszéltek-e már.

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 09. 14:04

Nekem is lenne rá ötletem hőcsövekkel meg hasonlók, de olcsóbb és egyszerűbb egy ék alakú aluminum hűtőbordát rárakni. Meg így le tudják tesztelni a processzort és egy stabilan működő kártyát kapsz kézhez.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Nov. 09. 19:38

Najó, de ugyanez a "legalább le tudják tesztelni" érvrendszer akkor nem érvényes a Warp560-ra (et.al.) ? :) Az meg foglalattal jön, elvileg. De nyilván értem, de attól még tény, hogy ez egy állandó probléma a Warp1260-nal ha valaki venni akar. Főleg h. jelenleg 6 hónap időintervallumot adnak meg a rendelés teljesítésére, ami a gyakorlatban az eddigi tapasztalatok alapján jóval kevesebb, de azért... Ehm.

Nyilván tetszik-nemtetszik, attól még a Warp1260 az egyik legkiforrottabb és legfunkciógazdagabb gyorsító Amiga 1200-ba, és az első hatvanas kártya ami le tudta váltani tartósan a gépemben az örök etalon Blizzardot. De attól még ez a CPU-küldős macera... Ez na. :)

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 09. 20:56

Én 560-hoz beküldtem a procit és beforrasztották, úgy tudom a többieknél is ez volt az ügymenet. Discord-on írták valamikor, hogy ott elfér a foglalat is. Gondolom lehetett volna azzal kérni, de mivel nálam nem állnak hegyekben a 060-as turbók proci nélkül nem mélyedtem el nagyon a témában :D

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Nov. 09. 23:26 - Szerkesztve: dh1

jajajaja ... ez nekem KELL!
A vesémet adjam el, vagy mit? :D

Tényleg, jut eszembe!

A WARP 4060-ről 2023. december 9 óta semmi hír...

Mi a helyzet vele?
Csak mert lehet én egy olyan turbinát vennék bele... :)

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 10. 08:51

Discord-on augusztus végén azt írták, hogy a WARP1260 Extreme fog előbb kijönni, mert annak az alapjaira építik majd a Warp 7060 (3000 + 4000 + 60) kártyát.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Nov. 11. 07:59

Na, ebben meg nincs CPU, de ugy latom a tokozas meg be van forrasztva. Valahogy a muki csak kiharcolta:
warp

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Nov. 11. 20:52

BSzili mester!
mi várható a WARP1260 Extreme-től?
Discord-tól a hányinger kerülget, inkább kerülöm ;)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Nov. 11. 21:55

@dino:
Ebben van CPU, mivel ez a kártya "másik oldala" látszik is a szellőző-lyukakon át a hatvanas rézszínű magja. Szóval nem a tok van beforrasztva hanem a CPU.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Nov. 12. 04:39

Azthittem az asztal villant meg a vaku alatt, de igazad lehet.

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 12. 20:01

dh1
Ezekben különbözik a Standard változattól, ami egyébként más nem kapható:
- Fast USB port,
- FAST SD card with DMA mode,
- FAST CF card with DMA mode,
- ARM in a new BGA housing with additional RAM for ARM 32MB,
- In the extreme version you will also be testing ARTIX - FPGA with 256MB of very fast cache memory

Ősz óta az Extreme változat van a CS-Labs "polcain":
https://amigawarp.eu/product/warp-1260-board-for-amiga-1200/

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Dec. 29. 12:16

Quoting: stingerhu
Vakartam itt a fejem kicsit a napokban, hogy lehetne ezt a TF1260-as hűtést valahogy a CPU socket riser-jellegű igénybevétele nélkül megoldani, hiszen mégiscsak ott van egy lapocska, nem túl egészséges az - plusz ezek a megoldások megfelelő airflow esetén jók.

Láttam a megoldásod, nagyon jónak tűnik!
Dino: be kell szerezned egy ilyet, ha még nem tetted meg!

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Dec. 29. 18:57

Quoting: Sax

Dino: be kell szerezned egy ilyet, ha még nem tetted meg!

tf060

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Dec. 30. 15:01 - Szerkesztve: stingerhu

Quoting: Sax
be kell szerezned egy ilyet

Most már csak januárban tudok adni, 3 óra alatt kapkodták szét amibayen a maradékot és még nem is lett elég... :)
Januárban készítek egy 2nd batch-et 10-es mennyiségben, már leadtam a bordákra a rendelést.

| viszont Dino megoldása szintúgy hatékony - nem akarsz esetleg csak külön vezérlést, ventit és ventikeretet? Most még tudok neked olyat is, calhoun-nak is így készítettem.

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Dec. 30. 22:36

Dino: hatékonynak tűnik.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 .
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hatvanasok klubja