Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok
<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . 184 . 185 . 186 . >>
Szerző Üzenet
dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Sze. 10. 01:53

Sok(k) de amíg nem oldják meg a "bevág" a raszter problémát én tuti nem veszek...

mc68k
Tag

# Elküldve: 2025. Sze. 10. 12:54 - Szerkesztve: mc68k

Az biztos. Bevág, mint egy rossz gatya. :) Az egész így gatya. :)

amigarules
Tag
# Elküldve: 2025. Sze. 11. 09:13 - Szerkesztve: amigarules

Nekem egy LinuxJedi féle RAMesses v1 van, de azóta se raktam bele 1 gépbe se... Mondjuk az pont a kettő között volt féláron árban, de viszont a 2MB-t tudó Agnussal jött beépítve.

https://linuxjedi.co.uk/amiga-ramesses/
https://www.retrosupplies.co.uk/amiga-ramesses (de out of stock, és ez a V2 ami Agnus nélkül jött)

Szerk:
Ez amúgy nyílt forrású, szóval akinek affinitása van, megépítheti magának: https://github.com/LinuxJedi/RAMesses

Már megint félreolvastam valamit... :-)

amigarules
Tag
# Elküldve: 2025. Sze. 11. 09:28 - Szerkesztve: amigarules

Elment az Amiga 500 (Plus) Rev. 8A.1, Fat Agnus (8375), Super Denise (8373)

205000 Ft-ot utaltak ... bazzeg :)

Az igen!

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Sze. 11. 15:07

Quoting: amigarules
Kedves Emberek!
Keresek valakit aki már látott A500 REV6-ot 2 Mb Chip RAMmal és tudna segíteni információval, hogy mit kell átkötni a működéshez.

kep

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Sze. 11. 16:17 - Szerkesztve: stingerhu

Quoting: charlie
Ha meg valami kőegyszerű pad kell, ami biztos megy, akkor ilyesmi nem jó?

Hát, vettem egy ilyet, hazahoztam, kipróbáltam és balra felfele megy, egyébként semmi. Próbáltam itt-ott, PC-n gyönyörűen működik, de az Imperiummal meg se mukkan Amigán. Azt hiszem, dobom az Imperiumot és veszek egy olyat, amit te javasoltál. Köszi a tippet!

update: vettem, jól megkérik az árát, 16k HUF szállítással egy db. A mindenségit.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Sze. 12. 01:33

Én anno vettem 4 db Imperium Solo-t

https://www.spinpoint.org/imperium/

nekem mind jó, semmi baja nincs, Amigára és CD32-re vannak belőve szerintem jók

de én abból indultam ki, hogy a legjobb a PS kontroller, akár hányat is veszek alapul, veszek mindig is csak a PS kontroller lesz az etalon (nálam), szóval vettem egy ilyen kütyüt:

https://github.com/SukkoPera/OpenPSX2AmigaPadAdapter

illetve 2 darab eredeti PSX kontrollert és hát ez a tuti! :)

kiváló, pontos stb., stb. azért lássuk be a Sony azért nem ma kezdett kontrollert gyártani ... és nem is csalódtam!

egy másik de ide tartóz téma ...

anno itt a spiriten írtam meg ha jól emlékszem 'SIZ' kolléga is, hogy beszereztem egy ArcadeR Joystick-et és hogy milyen faszányos stb.

hát némileg módosítanám az akkori irományomat ...

mégsem annyira jó sajnos :(

mégpedig azért nem mert pl. játszom a Dynablaster-rel (egyik nagy kedvencem) ahol is szembesülnöm kellett azzal húzom a joy-t az egyik irányba, majd - legyen ez balra - majd hirtelen irányba kell váltanom a játékban, legyen ez a felfelé ... de! Itt jön a nagy de! :)

én már felfelé húzom a botot de a beépített "rugó vagy mi - nem szedtem még szét szal nem tudom mit alkalmaz a vas" még mind az előbbi fel irányt próbálja "rámerőszakolni", mintha a két irány összeakadna ...

ilyenkor a játék hevében nem érted mi van, a játékosod miért nem fordult be a sarkon, és miért még mindig az előző balra irányban van...

persze pillanatok alatt felfogom mi történt s ilyenkor az egyetlen megoldás egy pillanatra elengedni a kart, ilyenkor azonnal középállásba helyezkedik a bot és már húzhatom amerre menekülni szeretnék ... igen ám, de pont annyi idő hogy egyszerűen a Dynablaster játszhatatlanná válik emiatt és már meg is haltál

a Dynaban kiba gyorsan kell sarkokon befordulni, vagy azonnal az ellenkező irányba futni ...

oké lehet velem van a baj, akkor itt a PSX kontroller, elkezdek azzal játszani és lássunk csodát minden és mindenki, úgy, és ott fordul ahol én szeretném ... argh... szerintem ezt a játékstílust ennél a joy-nál nem tesztelték eléggé vagy fene tudja de bármilyen régi vagy új, régi vagy öreg joy-nál ez nem jön elő ...

de ez az új kontroller ezzel nem tud megbirkózni ...

persze ez az új joy ettől még faszányos de Dynablastert nem játszanék vele nagy mennyiségben, mert amikor 4 joy-al nyomjuk és megint nem akkor fordul amikor kellene ... hát én mér a hajamat téptem :)

hehe :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2025. Sze. 12. 18:17

Quoting: dh1
https://github.com/SukkoPera/OpenPSX2AmigaPadAdapter

Analóg üzemmódot is tudja?

amigarules
Tag
# Elküldve: 2025. Sze. 20. 14:07

Vissza A500 rev6 2Mb chip ramra...nem lesz de. Szereztem Rev8-at. :-) https://retrohax.net/amiga-500-ram-hax/

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Sze. 26. 15:49

Megjött vmelyik nap a mouSTer, amit Charlie javasolt - elsőre, minden kontrollert megeszik, azt is, amit az Imperium nem. Toltam rá egy kis szoftver upgrade-t, de tökéletes, szóval köszi a tippet. Kár, hogy ennyire drága a drága. :)

Próbáltam teljesen noname kontikkal, vezetékes és wireless usb dongle-s egerekkel, minden azonnal működik. Hihetetlen mennyire fluidabb egy wireless optikai egerentyű a hagyományos görgőshöz képest. :)

Egyetlen baj van csak csupán: hogy egyet rendeltem, kettőt kellett volna, de kövi hónapban jön a másik is.... szóval thx Charlie, ez egy Top#1 tipp volt! :)

Sax
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 03. 18:47

Valakinek van tapasztalata a VA2000 RTG kártyával?
Amiga 2000-be kellene, nem tudom mit tud abban teljesíteni.
Sokan azt mondják, hogy Z3-on is lassú a kártya, milyen lehet Z2-esen.
Egyébként sebességen összehasonlítva egy Picasso IV-el vagy a nagy konkurens
GBAPII++ -vel (Picasso 2) mit tud?

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 03. 21:10

Quoting: Sax
Valakinek van tapasztalata a VA2000 RTG kártyával?

Csak kibicként: szemezgettem ezzel, illetve a zz9900-zal az 500-asomba. (Chekmate+zorro adapter), de aztán jött a pistorm. Igazából uezen okból, ECS buszon ezek nem túl acélosak, az egyetlen Zorro portot meg inkább hangkártyának tartottam fenn.

GK
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 05. 13:22

Quoting: stingerhu
Megjött vmelyik nap a mouSTer, amit Charlie javasolt - elsőre, minden kontrollert megeszik, azt is, amit az Imperium nem. Toltam rá egy kis szoftver upgrade-t, de tökéletes, szóval köszi a tippet. Kár, hogy ennyire drága a drága. :)

Ja, a mouSTer jó cucc. A fejlesztő sráccal iteráltunk párat ~fél éve a görgő támogatáson, most már az is úgy-ahogy működik.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2026. Feb. 07. 08:15

Skacok, van itt valaki, aki irna nekem ket darab epromot? Koszi.

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2026. Feb. 07. 08:19

Én Gyulán tudok (E)EPROM-ot írni, de az oda-vissza szállítás költsége miatt nem biztos, hogy megérné. Hol lax?

dino
Kék troll

# Elküldve: 2026. Feb. 07. 11:31

Fuzesabony, de eprom is kellene (kickstart) tartalmam az megvan. Szoval ugy csak 1 posta :)

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2026. Feb. 08. 06:06 - Szerkesztve: Dr.OG

Mekkora kellene (méret / PIN szám)?
Van itthon pár DIP-tokozású elfekvőben, főként 28-as (W27E257 / C512) meg 32-es (AT27C080).

Szerk.: Bocs, átsiklottam a Kickstart felett. Olyanhoz egyrészt nincs alapanyagom, másrészt a kínai íróm sem támogatja natívan, csak adapterrel. Mondjuk utóbbit majdnem vettem egyszer FB-n, de lemaradtam róla...

dino
Kék troll

# Elküldve: 2026. Feb. 08. 14:12

Azert koszi, hatha meg valaki bejelentkezik...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2026. Feb. 10. 21:30

Nekem minden van hozzá (égető, adapter, EPROM), de ez Berlin, szóval innen meg szerintem olcsóbb ha megrendeled valami webboltból vagy eBayről...

CirrMee
Tag

# Elküldve: 2026. Ápr. 02. 12:39

Táp mizéria:
szakikhoz lenne olyan kérdésem, hogy egy ATX táp segítségével mennyire lehet megbízhatóan meghajtani régi kedvenceimet. Az 1541 II tápja eleve döglötten érkezett hozzám, és jó lenne leváltani a C64 / két A500 -as tápját is. Elég csak rádobni a kábeleket a tápra, vagy kell mást is mókolni? Tudom, hogy Amiga fronton ott a Meanwell, de ha már egyszer akad nálam ATX, és azzal is megoldható, akkor nem költenék feleslegesen. :)

Illetve C64: ott a 9v váltót mennyire biztonságos úgy megoldani, ahogy az az egyik Jan Beta féle YT videóban látszik? Konkrétan abban két "telefontöltő" szerű egységet barkácsolt össze egy dobozba, aztán mindkettőt a C64 kábelére csatolta. Értelemszerűen itt az ATX lenne az egyik érintett táp.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2026. Ápr. 02. 13:22

nem vagyok hozzáértő de a Meanwell tápok kalap szar kategória :( saját tapasztalat ...

Peti
Tag
# Elküldve: 2026. Ápr. 02. 22:06

CirrMee: Amigán én is ATX tápot használok, holnap írok részletesebben.

Peti
Tag
# Elküldve: 2026. Ápr. 04. 20:22

CirrMee: bocsi, csak ma tudtam írni, szóval

a hőskorban én AT-s tápot használtam sokáig, egy házibarkács adapterrel, de rengeteg gond volt vele, aztán áttértem az ATX-re (nem a legolcsóbbat vettem, hanem minőségit, mindenféle védelemmel rendelkezőt), amin van IDE kábel + Molex csati + Mini Molex (FDD) kábel. Először egy gyári ATX-AT konverter vettem, hogy a régi barkács adapterrel (plusz egy levágott kábelű eredeti Amiga táppal, a kocka csatlakozó miatt) tudjam tovább használni, de a gondok csak nem szűntek. Hogy mi volt a gond? Hát az, hogy hiába világított a Power led zölden, a világosabb zöld már nem jelent meg -> nem volt kép. Ez pedig az 5V hibájára (ez a legkritikusabb) vezethető vissza, ha nem 4.75 és 5.25 közötti a feszültség, akkor instabil/el sem indul az Amiga normálisan. Eztán meguntam az egészet, és rendeltem egy ATX adaptert (https://tinyurl.com/yw32a824), amibe már csak be kell kötni a levágott tápkábel megfelelő kábeleit, és kész! Ha még tovább mennék, a kocka csatit is lecserélhetném újra, de én itt megálltam. És azért nem kockacsati-kábel-táp egybeépített verziót vettem, mivel kapható ilyen is, de mi van ha a védelmek ellenére mégiscsak elfüstöl a táp / kevés a teljesítménye, akkor vehetek újat - igy meg csak egy tápcsere, és kész is. Spórolni nem érdemes semmin, mert csak az Amiga bánhatja / rengeteg szívás van vele.

Remélem tudtam segíteni.

Kukacmarci
Tag

# Elküldve: 2026. Ápr. 17. 18:21 - Szerkesztve: Kukacmarci

Expertektől szeretnék tanácsot kérni. Láttam a neten VIS CD-t. Az eladó azt írja: Compatible with VIS and Amiga CDTV systems. Életemben nem is hallottam ilyenről. Doboz hátulján a felirat: Required hardware VIS Player. Ilyen sem találok a neten. Se kép, se cikk, csak egy letölthető lejátszó program. Találkozott valaki már ilyennel? Látott már ilyet valaki? Lemezt valóban lejátsza a CDTV? Köszi mindenkinek:-)
Playert végül is megtaláltam: Video Information System Console
Ez mennyire CDTV kompatibilis? Máshol meg CDi kompatibilitást ír az eladó... Gondolom kamu.
VIS

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2026. Ápr. 18. 03:26 - Szerkesztve: dh1

Ezzel az ISO-val próbáltam...

https://archive.org/details/world-vista/

De szerintem amit te EBAY-en bemásoltál az nem a CDTV változat :(
mivel miért tüntetné fel bárki is a VIS paramétereket miközben neked csak a CDTV verzió releváns ... és ha megnézed a CDTV változatot akkor ott csak is a CDTV adatok szerepelnek, 99% (szerintem) hogy a kettő nem ugyan az! Egy CDi lemezt nem fog elindítani a CDTV... hacsak nem kettő lemez van a csomagban, egy CDi és egy CDTV... Ha tévednék akkor bocsánat! :(

Ez nem más mint egy a sokféle interaktív lexikon jellegű kiadványból. Letöltöttem és megnéztem (WinUAE alól mert a CD32-met már eladtam, CDTV meg sosem volt sajnos).

itt is más a CDTV csomagolása:

https://www.zimmers.net/commie/canonical.php?UPTOP&cat=CD+Software+Series&prod=1&mode l=CDT-7506&SEARCH=World+Vista

https://www.zimmers.net/commie/canonical.php?cat=CD+Software+Series&prod=1&model=CDT- 7506&SEARCH=World+Vista&command=IMG&variation=0&iname=CDT7506-WorldVistaAtlas.jpg

A csomagolás itt is más mint az EBAY-es csókáé, és ugyan az ami a CDTV-é:

https://www.retro8bitshop.com/product/world-vista-cdtv/

Tuti, hogy ennek a sima celofános csomagolása volt csak (egyébként nagyrészt a Commodore "leszarta" celofán vagy karton a celofán javára. És egyébként is bontatlant kapsz 20 euróért, tesó!

1991-es kiadvány, de szerintem ennél öregebb (jóval) az adatbázis, manapság már nagyon nem érvényes a tartalma, igencsak elavult már...

Megnéztem Budapest címszót. Egy általános lexikon, átlagos tudással... 91 előttről. 1991-ben klassz lehetett, főleg egy CDTV-ről, az újdonság erejével hatott. CD-ről kisebb/nagyobb szövegek, általános jellemzések az adott területről, pár fotó, egy-egy térkép fotó (nem túl jó minőségben (persze 91-ben egy CDTV és 1084-es monitor mellett egész pofás lehetett - de WinUAE és FullHD monitoron már nem olyan szép a látvány).

Vegyük számításba, hogy olyan 500 mega az egész, tehát még a maximálisan CD sincs kihasználva a lemez (650-700 MB). Anno mikor minden mellé újság mellé adtak egy-két CD-t megtöltve HTML-es tartalommal és minimális pénzért száz-szám adták el az ilyen kiadványokat, ezek akkoriban mentek "nagyot".

Minden ország zászlaját is megnézheted. A CD miatt az adott nyelvebe is belehallgathatsz egész jó minőségben, "Igen. Nem! Hogy van?". Nyelvenként kb. 20 mondat. Magyar egész jól szól, de a Hindustan-i eléggé súg :).

A CD folyamatosan tölt a lemezről ha össze-vissza ahogy lépkedsz a nyelvek és szavak között. CDTV-n gyorsnak tűnik de ide a bökőt, hogy eredeti hardverről nem ilyen gördülékeny... Ahogy lépegetek a menürendszerben folyamatosan apró "recsegés" hallatszik, de ez lehet a ISO + PC + WinUAE (túl gyors neki?) együttesen produkálja, eredeti HW nélküli marad az enyhe recsegés/súgás.

Digitalizált térképek is van, szintén nem túl jó minőségben... (de egy CD azért nem egy DVD vagy Blu-ray lemez, ezzel a kapacitással nem vetekedhet de egyébként nem rossz).

Minden országhoz van kb. 8, színes HAM6-os kép, nem túl jó minőségben (gondolom helyhiány miatt). Minden kép feliratozva van angolul hogy mégis mit nézel épp...

Minden országhoz van egy rá jellemző zene ... a magyar címszónál pl. csárdás szólt - elég rossz minőségben (szintén gondolom a tárhely "nagysága" miatt).

Van pár adat legmagasabb pontja, legalacsonyabb pontja, nagyon és minimális kevés adat... vannak mezőgazdasággal kapcsolatos adatok, táblázatok stb., sokat nem kell várni, egy diplomamunkát ne ebből írj ;).

Van 20-30 kiemelt topik jellemző tartalmakról, például: miket importálnak, a terület rövid leírása, nők-férfiak várható élettartama, népsűrűség, bruttó hazai termék, a kormány... persze az mára már nem érvényes (már a Földgolyón is többen lakunk mint 91-nen amikor ezt kiadták...

Videó nincs az egész kiadványban, gondolom szintén a helyhiány miatt (aminek ellent mond, hogy a digitális anyaga a teljes helyet sem használja fel ...

A végén meg lehet nézni hányan készítették... 11 emberke dolgozott rajta!

Az egész kiadvány fel van készítve arra, hogy CDTV-n esetleg CD32-n egy kontrollerrel az egész minden probléma nélkül vezérelhető.

Szóval érdekességnek jó volt. Szeretem megnézni ezeket a kiadványokat de Kukacmarci kolléga EBAY-en megnézte az eladási árát (egy nagyon szép, bontatlan változatnak) én durván csuklani kezdtem :D
Az "elavultsága" miatt csak abban az esetben gondolkodnék a vásárlásban ha gyűjtő lennék, és már csak ez hiányozna a gyűjteményemből. De ebben az esetben is elég meredek az a 150 USA dollár (szerintem). Én max 10-20 dollárt adnék érte... de persze "szerencsére" ezt nem nekem kell eldöntenem ;)

Még valami! Nálam WinUAE és CD32 ROM-mal döcögősen indult de annyira, hogy a CD32 beboot-olás után a főmenüben nem akart továbbmenni (az indulás is esetleges volt)... akár mit is csináltam, nekem nem sikerült. De ha CDTV ROM volt bent akkor nem volt problémája, minden gond nélkül ment (ugyan azon PC-n)... de mivel ez ugye emu alól ment teljes mértékben nem mondhatom azt hogy ez jó vagy sem... CDTV módban jól ment, CD32 módban nem ...

Sok sikert kolléga! Ennyit tudtam segíteni! :)

Egyébként ilyen jellegű, más kiadvány bemutatója érdekel valakit? Mert csinálhatok! :) Szinte minden CDTV és CD32 megvan... ;) Sőt Kukasmarci is besegíthet hiszen nála lassan minden CDTV eredetiben megvan ... szal ha nem is ilyen bőven de ha gondoljátok ... ezzel növekedne a Spirit tartalom. Persze nem egyedül szeretném csinálni ... hehe :)

Kukacmarci
Tag

# Elküldve: 2026. Ápr. 19. 00:15

Köszönöm szépen a kimerítő ismertetést. Ebay-en az eladó írta, hogy CDTV kompatibilis, bár ebben kételkednék. A CDTV-s változat - persze - megvan, és igen, mai szemmel nézve... hát. 2003 óta vadászom a CDTV lemezeket, jelenleg 184-nél tartok. Ebben a sportban az árakat nem a használhatóság határozza meg sajnos, hanem ki mennyire éhes. És sajnos gyakran látok meghökkentő összegeket, pedig én azért hajlandó vagyok ezért áldozni is, a józan ész határain belül. Mindenesetre köszönöm, hogy ennyire beleástad magad a témába.
Igazábó elkezdtem szemezgetni a CD+G lemezekkel, mert ezek is kompatibilisek a CDTV-vel, s a hivatalos katalógusban is megemltik őket. De ezek még keményebb diók, mint az eredeti CDTV lemezek. Egyszerűen nem látom őket. Ebay-en is csak egyet látta, s mire eldöntöttem, hogy kell, már nem volt meg. Ezekről lenne szoó:
CD+G

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2026. Ápr. 19. 03:03

A CD+G formátum a szabványos audio CD-ken nem használt R–W alkódcsatornákat használja ki. Ezek a hat bit szolgálnak a grafikai adatok tárolására. A CD+G rendszerben 16 színű (4 bites) grafika jelenik meg egy 300×216 pixeles raszteres felületen.

Felhasználás:
— Kifejezetten karaoke gépekben
— NEC TurboGrafx-CD és TurboDuo
— Philips CD-i
— Sega Saturn
— Sega Mega-CD
— JVC X'eye (más néven Wondermega)
— 3DO Interactive Multiplayer
— Amiga CD32
— Commodore CDTV
— Atari Jaguar CD

Ezen kívül egyes CD-ROM meghajtók is képesek kiolvasni ezeket az adatokat. 2003 óta pedig néhány asztali DVD-lejátszó is támogatja a CD+G formátumot.

Konkrétan neked karaoke lemezeket kell keresned!

Azokon van CD+G tartalom, de konkrétan egyetlen direkt Amigás CD+G lemez sem készült, nincs direkt Amigás tartalom ezeken.

https://www.youtube.com/watch?v=B0ojfkgTm4s

Kukacmarci
Tag

# Elküldve: 2026. Ápr. 19. 23:57

Köszönöm Mester!

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2026. Ápr. 21. 22:27

T. Mindnyájan,
A Vampire V500-am még régebben) letérdelt. Elvileg újraflash-elni megoldaná a problémám.
Van valakinek javaslata, technikai háttere a feladathoz?

Sax
Tag

# Elküldve: 2026. Ápr. 23. 09:43

Quoting: dh1
A CD+G formátum a szabványos audio CD-ken nem használt R–W alkódcsatornákat használja ki. Ezek a hat bit szolgálnak a grafikai adatok tárolására. A CD+G rendszerben 16 színű (4 bites) grafika jelenik meg egy 300×216 pixeles raszteres felületen.

Mindig tanul az ember valami újat! Ráadásul ez a 4 bit grafika annyira amigásnak hat!

<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . 184 . 185 . 186 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok