Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok
<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . 184 . >>
Szerző Üzenet
amigarules
Tag
# Elküldve: 2024. Nov. 01. 11:03

Köszi...kezd rendeződni ez a dolog a fejemben.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2024. Nov. 07. 23:05

Amiga tápdugót lehet valahol venni? Hibás Amiga tápot keresek (zsinórja miatt (természetesen nem a villásdugó érdekel :-) ))

siz
Tag

# Elküldve: 2024. Nov. 08. 08:52

Quoting: amigarules
Amiga tápdugót lehet valahol venni?

https://amigastore.eu/788-amiga-c128-psu-connector.html

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Nov. 08. 09:46

Ha esetleg rendelsz innen, szolj nekem is kellene egy MIDI kabel.
Felesbe a postaba beszallok. :)

GK
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 01. 09:59

Legújabb szerzeményem egy Apple Newton, amire szeretnék programokat rakni, viszont természetesen annyira régi a cucc, hogy soros porton keresztül tudom csak ezt megtenni. Gondoltam az Amiga pont alkalmas lesz a feladatra. Találtam is szoftvert hozzá Amineten, viszont az lenne a kérdésem, hogy milyen DB25-DB9 adapter kellhet ezekhez, mert a Newton 9 tűs csatlakozóval érkezik.

siz
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 01. 15:34

Nem láttam még Newtont (sztem képen sem), de azt feltételezném, hogy egy régi soros modem DB25-DB9 kábel jó lehet hozzá. Vagy voltak abból ilyen DB25 méretű átalakítók is.

GK
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 01. 17:10

Nullmodem kábelre gondolsz?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Dec. 02. 11:19 - Szerkesztve: charlie

Ha a Newton 9 tűs kábele sima 9 tűs szabvány "pécés" soros portba dugható "anya" csatlakozó (lyukak vannak rajta, és nem tűk), akkor simán egy DB25 anya to DB9 apa kell hozzá. Ez szabványos és milliónyi van belőle mindenütt, beágyazott rendszerekhez a mai napig használják.

Úgy is elő szokott fordulni mint "egéradapter". Mert régen a soros egerek szinte mindig DB9-cel jöttek, de sok gépen volt DB25 port... És akkor gondolom leginkább így keresték az userek, aztán azóta is beragadt.

Pl. https://www.tonerpartners.hu/soros-redukcio-egerhez-db9-him-db25-nosteny-szurke-7024- added-215974hu

De mittudomén, próbáltam valami magyar oldalt linkelni, de már nem vagyok képben, hogy mit honnan érdemes. Én mindenesetre ezt vagy ilyet vennék.

GK
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 02. 13:40

Szerintem az lesz, rendelek egyet, köszi!

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 02. 17:01

OFF:
"Soros redukció, egérhez, DB9 hím - DB25 nőstény, szürke" :-D :-D :-D és mindez .hu oldalon ami manapság sajnos semmit nem jelent, nem egyszer találkoztam már cseh-szlávák csalók által üzemeltetettel... Legutóbb fürdő csaptelepet szerettünk volna vásárolni, de gyanús volt az az oldal is, aztán amikor rádobott 14eft(!) postaköltséget, akkor mondom megnézem, hol is van az a cég telephely, ahonnan ekkora költséggel tudják csak elküldeni Sopronba. A város egyébként magyar. :-) csak ugye került közénk egy határkerítés...

thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 10. 12:51 - Szerkesztve: thomassd

Volt egy kis idom igy perverzkedtem kicsit.
A1200 +8mb fastram + pcmcia ethernet beizzitassal.
AZ eredmeny:mukodik, limitaltan. Ha eleri a szabad fastram kb 4.3mb ot a gep dob egy hátast.
Amugy nem rossz a sebesseg 100kb/sec koruli. Ha par kicsi file-t kell masolni jo amig nem maszik ra a pcmcia altal foglalt memoria teruletre.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Dec. 11. 12:41 - Szerkesztve: charlie

De akkor nem lenne egyszerűbb csak 4MB FastRAM-ot pakolni bele, és kész? :) A végeredmény kb. ugyanaz.

Amúgy, erősen Fast RAM kártya függő lehet az eredmény, de lehet hogy lehet valami patkot írni, ami kiveszi a PCMCIA címtartomány elejét a Fast RAM-ból. Az ACA620 meg tudja csinálni A600-on, de ugye ott meg van az az előny, hogy a CPU meg a hozzá tartozó cimdekódoló is a kártyán van, ami megoldhat bizonyos problémákat. Nem tudom ez alaplapi CPU-val is megoldható-e.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Dec. 11. 13:46

Amúgy most irja az internet, hogy van valami patkolás, a card.resource-ra, ami csak I/O kártyáknál (tehát pl. hálózat), megoldja a 8MB Fast RAM problémát. De aztán a fene se tudja.

Ki kéne próbálni hogy pl. AmigaTestKit mit lát $00600000 után, ahol elvileg a PCMCIA tartomány kezdődik.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Dec. 11. 15:23

Van egy PCMCIA problémám...

Van két 1200-esem.
Egy régi, ütött kopott rev 2B és egy Mohikántól anno vásárolt jó állapotú szintén rev 2B. Az ütött kopott vas majd 10 éve bekapcsolva nem volt, szépen elcsomagolva. A szebbet napi szinten használom, TF1260, 128 mega RAM, Lotharek-féle AmSider + SD ADAPTER, és BENQ 15khz monitor.

Történt hogy ez a szebbik vasam elkezdte azt csinálni a képernyő - random - hogy a színek elkezdtek ugrálni majd vissza... azt hittem kontakt probléma de akárhogyan is próbáltam "fixálni" mindig visszajött. Ezért a másik, öregebb 1200-est vettem elő mely kapott egy recapolt alaplapot.

Rendesen megy, nem ugrál a kép stb. ... DE!

A PCMCIA-val gondom van. A gép a régi rendszeremet kapta amit eddig is használtam, szal azzal nem lehet baj...

A hibajelenség az, hogy a picimaciba van kártya az szépen megjelenik, minden látszik, WB alól vagy DOPUS alatt. DE! Ha elkezdek átmásolni bármit egy idő után megáll a másolás... DOPUS vagy a WB megáll és homokóra van. Nem megy tovább. Semmire nem reagál, WB-n sem probálok bármit megnyitni de merevre megáll. Fogom, kihúzom a picimacit majd a "Tedd vissza a következő lemezt "EMTPY" ! üzenetet kapom. Újra vagy Megszakitás lehetőségem van... A picimacit vissza téve kattintva az "Újra"-ra kattintva tovább megy... Ha megfelelően nagy a file akkor ugyan ezt a kihúzom a lemezt majd vissza és "Újra" újra és újra eljátszom akkor hibátlanul átmásol mindent. De egy 600 megás ISO-nál pl. ez khm... :( egy 6 megás file-t 3 menetből tudok átmásolni csak ...

Mindent néztem már... vajon mi lehet a baj, picimaci beállításokat stb. de semmi...

És persze az eddig hasznát rendszerem van fent, semmi változást nem történt.

Van valakinek ötlete mi lehet ez a hibajelenség?

A másik gépem amelyen a kép szarakodik azon ez meg ugyan azzal a rendszerrel működik :(

HELP! :(

thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 12. 21:28

Koszi Csarlie!
Barmilyen megoldas erdekel.

Nyomtam egy probat nullmodemen keresztul masoltam a ket gep kozott, haat nagyon lassu.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2024. Dec. 14. 21:50

https://github.com/MastaTabs/a500spwr

Ez jó ötlet szerintetek?

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 16. 17:03 - Szerkesztve: alivemoon

Parnet nem jó? Mindig is ezt használtuk Veszprémben, ha másoltunk.

Parnet video!
AMInet

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Dec. 16. 17:52

Quoting: thomassd
nullmodemen keresztul masoltam a ket gep kozott, haat nagyon lassu

Igazabol en (majdnem) mindent kiprobaltam.

Quoting: alivemoon
Parnet nem jó?

Eleg lassu ez is.
Amugy attol fugg milyen gepek kozott kell masolgatni?

Ha A1200 akkor leggyorsabb a PCMCIA-CF kapcsolat.
Van egy Sdboxom is, de ez sem nagyon karcos, foleg egy alap A500 ban.
Ha van ra mod es mind ket gepben van CD akkor ez sem rossz otlet, foleg ha CDRW t irsz, azt sokszor lehet ujrahasznositani.
Igazabol az a legyorsabb, ami a leglassabb :) szetszeded a gepet, kiszeded a HDD t, akarmit, es UAE alatt, gyors adatatvitellel feltoltod az egeszet, ha apro dolgokat kell masolni, akkor meg a fentiek. Lehetoseg szerint.
Eleg kenyelmes meg kis fileoknal egy kulso Gotek hasznalata is, akkor floppy sem kell, AdfOpus van pumpa alatt, az jo cucc. Ez sem gyors, de legalabb van, mint lehetoseg :D

Ize, kihagytam valamit? :)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Dec. 17. 11:24

Senkinek semmi ötlet? :(

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Dec. 17. 15:10

Quoting: dh1
Senkinek semmi ötlet? :(

Lehet hulyeseg, de en azert elso korben kiprobalnam egy minimalis konfigu (esetleg friss) masik rendszerrel is, igy tutira meggyozodnek, hogy nem szoftverbug.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Dec. 17. 21:54

"Biztos", hogy nem az. :D

A rendszerem egy éve változatlan.
Semmi de semmi nem változott :(

De egy lecsupaszított rendszert is megnéztem, de ott is ez a gond...

Idén már a szerelős haverom nem már nem nézi meg a vasat (jövőre megnézi, csak gondoltam hátha van valakinek ötlete). :(

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Dec. 19. 07:45

Quoting: dh1
"Biztos", hogy nem az.

Esetleg egy masik PCMCIA CF adapter?
Csak azert, hogy teljesen kiszurjuk a hibat ;)

thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2024. Dec. 27. 00:20 - Szerkesztve: thomassd

Koszi Alivemoon, Dino

Pcmcia kihuzva probaltam mindent.
Marad a regi hw lehuzos megoldas a copyra.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Dec. 29. 13:15

Minden megoldást kipróbáltam, de semmi, nem is értem :(
Másik Picimacit is :(

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Jan. 18. 15:34

500-as téma: a Revision/Evoke/stb. compógépnek is használt A500-am az utóbbi időben (értsd: elmúlt kb. 5 év) billentyűzetfáradás jeleit kezdte mutatni, a billentyűzet különösen első hidegindítás után ritkán működött, a Caps Lock különböző villogásokkal próbálta rá felhívni a figyelmet hogy a Keyboard MPU nem boldog.

Ismert hiba állítólag bizonyos A500 generációknál(?), hogy a keyboard MPU forrasztásán hidegtörések alakulnak ki, valamint hogy a kondik elfáradnak-megfolynak kis keyboardra épített vezérő nyákon.

Nos, kicseréltem mindhárom kondit és újramelegítettem az MPU lábain az ónt - hát nem volt rajtuk túl sok. Most a probléma egyelőre megszűnt. Meglátjuk mennyire lesz tartós a dolog! Valószínűleg az MPU-t ígyis-úgyis újra kell forrasztani, de szereznem kell valahonnan ólmozott forrasztóónt, mert a régi és az új típust nem illdomos keverni, amennyire tudom.

A problémát és a megoldást ez a cikk is részletezi (angolul), az én 500-asom is pontosan ettől szenvedett. Ha esetleg valaki beleszalad ebbe a problémába, meg tudom erősíteni, ez segít rajta:

https://retrorepairsandrefurbs.com/2023/05/19/commodore-amiga-500-500-keyboard-repair /

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Jan. 18. 20:04 - Szerkesztve: dino

charlie
Ez igazan hasznos info, erre nem is gondoltam, hogy ott is lehet problema. Koszi!
A multkor mikor az Amiga 500 hoz az GVP Inpact II, SCSI vezerlohoz probalgattam a SCSI vezerloket (ZuluSCSI, SCSI2SD) sajnos a ZuluSCSI floppy vezetek forrasztas kozben sikerult az 5V helyett 12V rakuldenem a ZuluSCSI vezerlore, fust ugyan nem szallt fel, de azonnal megadta magat. (balfaszsag rulez) :( Lehetseges ezt javitani? Hallott mar valaki ilyen problemarol? Vagy az egesz kuka?
Egyebkent a SCSI2SD t sikerult bekonfigolnom, tokeletesen mukodik. A ZuluSCSI t, meg ha sikerulne valahogy megjavita(t)ni, beletennem valami nagyobb sebessegu SCSI rendszerhez.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Jan. 18. 22:00

Ebben az egészben csak az vicces (szomorúvicc!), hogy a ZuluSCSI-nek nem is kéne táp póver, ha egy másik eszközön vagy a vezérlőn be van kapcsolva a Term Power, arról is elzörög... De ja, én is így jártam a minap, hogy egy helyi júzer az Amiga klubban fordítva tolta rá a floppy tápot a GOTEK-re... Erős volt, okos nem. A Gotek túlélte, a beledugott USB drájvom a kismillió válogatott ADF-fel nem.

Pech. Én nem hiszem, hogy hacsak nincs valami biztosíték a táp felőli oldalon, akkor a ZuluSCSI túlélte. Igazából az az öröm, ha a 12V a ZuluSCSI felől nem vándorolt a Term Power-en át vissza a gépbe...

Szóval ja. Lyúzer error. Lyúzer kifizeti a tanulópénzt. Ez ilyen. Nem ítélkezem. Emlékezetes, hogy én a 4000T-mbe ejtettem be egy csavart anno úgy, hogy pont egy Zorro slot 12V-os lábára érkezett... Meg ami vele szemben van. PUKK.

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2025. Jan. 19. 07:16

Nekem eddig csak egy olcsó kínai USB-s gamepad-et sikerült tönkretennem fordított polaritással, de azt is nagyon sajnáltam.
Pedig mindent ellenőrzök 3x.
Ráadásul vannak olyan csatlakozók, pl. a dominó DIN5, amit fordítva is be lehet dugni. Ilyen pl. a Primó tápaljzata. Tiszta orosz rulett...

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Jan. 19. 09:08 - Szerkesztve: dino

Hat jah, sosem jartam meg igy. Raadasul ennek a szarnak kincs is szuksege 12V ra. Szoval legkozelebb meg a kornyekere sem viszek 12V os drotot, mer minek.
Van egy csomo cuccom, ami tonre ment magatol az idogepbe is. :( fura, hogy A500 es kiegeszitoi doglottek meg az utobbi evekben. Pl belso A500 Floppy driveok, azok helyett mar Goteket rakok. Supradrive XP Scsi vezerlo, RAM ha benne van, gep nem indul, pedig ez is olyan szep, hogy gyujtoi allapotban van, megis szar. A600 rozsaszin screennel jelentkezik be, kickstartvalto sem mukodik csak a 2.0 al, arra sem emlekszem, hogy milyen kickstartok vannak benne, meg valami oreg 2.5 HDD, ami egy resetig el sem indul. Van meg egy A3000, amit mostansag nem probaltam, bar utoljara ket eve mikor elovettem, mukodott, csak a tobb eve allt SCSI HDD t kellett elotte megmaszirozni, mert beallt evek alatt a HDD csapagya, de ebbe is teszek majd ZULUT ez az egyik legjobb alternativa, van meg olyanom, amit nem nyirtam ki... Van meg CDTV doglott driveal, lehet kondizas segithet. Van meg egy alap A1200 amihez mar cserebereltem egy TF1260 at rev6 al, ebbe a gepbe kene meg egy scandoubler, dezz igert egyet meg a mult evben... Szoval lenne mit barkacsolni.

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Jan. 24. 16:44

No, ez is egy érdekes troubleshoot szituáció.

Még korábban készítettem egy C1581 drive replikát, talán posztoltam is róla a másik topikban. Szép építés, látszólag minden stimmel - a WD1770-et, a 8520-at és a 6502-t muszáj volt rendelnem, ebből nem volt tartalékom. Csak most jutottam el oda, hogy tesztelgessem is - természetesen ez sem éledt fel elsőre úgy, ahogy a Sixtyclone-om sem, de ott sikerrel végződött a dolog, remélem majd itt is.

A probléma az, hogy a drive-ot bár érzékeli a C64, de se olvasni, se formázni, se directory-t nem tudok vele indítani. A helyzet az, hogy nem teker a stepping motor, nem mozog a fej, csak forog a drive és pörgeti a lemezt, ha beteszem. A bekapcsoláskor az inicializálás szépen lefut, világít a piros led, világít a zöld, majd a zöld szépen kialszik, a piros pedig égve marad. Próbáltam formázni, diszket listázni, de semmi. Az error channel-t se tudom kiíratni, mert Data Load error-t ír, ami annyit jelent, hogy üres a regiszter, meg sem kezdődik ez a folyamat.

Ez amúgy egy Samsung SFD-321B PC drive, így elvileg át kéne alakítani amiga drive-á, hogy működjön a C1581-ben - hacsak nincs egy ilyen adapter, amit használok https://gitlab.com/toms01/1581-pc-drive-adapter ), ezzel kvázi bármelyik pécés meghajtó működik ebben a drive-ban. Az adapter jó, azt már széjjel analizáltam. Lehetséges, hogy megmakkant ez a fránya meghajtó? Másra már nem tudok gondolni (a WD1770-et már cseréltem, a 6502-t is, a logikai ttl ic-k mind ellenőrizve vannak - igaz nem 6502A hanem sima 6502, de ezzel is mennie kéne, sajna nincs 6502A-m, hogy kipróbáljam).

Van még egy lehetőségem, a régi A500-asomból megvan még a Chinon meghajtó a padláson - majd kikutatom és adapter nélkül, csak simán a boardra csatlakoztatva annak elvileg jónak kellene lennie, átalakítás nélkül... csak hát nem tudom, megette-e az idő vasfoga. Kicsit tanácstalan vagyok.

<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . 184 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok