Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok
<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . >>
Szerző Üzenet
Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 06. 21:23

Való igaz, a CyberStorm MKII generációjú kártyák SCSI-je nem tolerálja jól a túlhúzást. Ez igaz az ugyanerre a technikára épülő Blizzard/IV SCSI Kitre és a Blizzard 2060-ra is. Max. 64Mhz, elméletileg, de van hogy a 60 sem megy. Szóval ez egy olyan kompromisszum, amit meg kell kötni. Én nem erőltetném.

Az egyetlen mód, hogy csak a procit húzod, nem a kártyát, 100Mhz-s 060 beépíthető, ha az órajelduplázást a 040-nek megfelelően állítod. Ekkor 100Mhz-s a kvarc, és ennyin fog járni a 060, de a kártya maga csak 50-en. A hátránya ennek egyértelmű, a memória stb. nem gyorsul, ami jelentős része a sebességnövekedésnek 060-ak túlhúzásakor. A SysInfo persze ki fogja írni a szép nagy számot, meg ilyesmi, de amúgy meg nem lesz annyival gyorsabb a kártya.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 07. 19:03

Koszi, na az van, hogy a scsi midult bedugva nem lat semmilyen scsit. Hdtool ba beirtam termeszetesen, hogy cybscsi.device, a hozzaadott installal sem tortenik mas.
Az letezhet, hogy firmware frissitest kell csinalni, hogy lassa a turbokartya a scsi modult?
Koszi.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 08. 12:58 - Szerkesztve: dino

Na, eddig elmereszkedtem mar:
mk2
Feleslegesen nem rizikoznek, itt azt irja, hogy ok, (bar nem ertem mik vannak az ok elott, valaki elmondhatna), viszont megesem latja. Ez a 37.10 verzson, ez ugyan milyen verzio? Lehet megis flashelni kellene?

Szerk: egyebkent csinaltam backupot a firmwarerol azt engedte.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 08. 14:53 - Szerkesztve: dino

36 miatyank...es nekifogtam, dobbenetes, hogy csak ennyi volt a hiba.
megjott a SCSI es a "szar" ZuluScsi, amivel egy honapig szoptam az A2000 ben, itt egy poccre megjelent firmware frissites utan, be is jott a rendszer, amit UAE alatt piszkaltam a kartyan, meg anno, szegeny nem tudta melyik "system" rol szopkodja be az adatokat. (alaplapi ide vagy a cyberscsi)Tovabbi tesztek kovetkeznek. Addig megveregetem a vallam...kop, kop...el ne kiabaljam.
Holgyeim es uraim, ime:

fw

egy

kep

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 08. 20:24

Mostanában elég sokat emelgetem vagy ki is mozdítom a billentyűzet fóliát a csatlakozóból, (gondolom) ennek eredménye, hogy egyre többször nem megy pár gomb a visszarakást követően, csak ha újra megmozgatom. Egyszer, vagy kétszer(?) már vágtam vissza a végéből de félek, előbb vagy utóbb elfogy, ezért szeretném megkérdezni, van valamilyen módszer vagy anyag a végen található vezetőréteg javítására vagy egyéb fix adapter amelybe fixen be lehetne rakni a fóliát és az csatlakozna bontható kötéssel az alaplapra?
Köszönöm

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 02:48 - Szerkesztve: charlie

Az a baj, hogy az olcsó csere fóliák is hamar döglenek, sokszor hamarabb mint a Commodore-félék...

Erre egy megoldás a vékony PCB használta keyboard fólia helyett. ezekhez általában egy az alaplapi csatlakozóba dugható kis PCB van, él csatlakozóval, ami jóval kevésbé problémás mint a csere fólia, sokkal jobban bírja a ki-be húzkodást. És ha beszarik, akkor elég csak ezt a kis csatlakozó PCB-t cserélni.

Ehhez egy kit pl. itt van: https://www.pcbway.com/project/shareproject/AMIGA_1200_KEYBOARD_MEMBRANE_REPLACEMENT_ IDC_VERSION_2b871e41.html

Aztán van másik fajta, ami ugyanez a koncepció, de egyben vehető, garis, pl itt:
https://sordan.ie/product/713/new-premium-hard-keyboard-membrane-pcb-amiga-500--1200- green/

Igaz ez most egy ideje nincs raktáron, de nekem ebből van vagy 4-5 darab, lassan minden gépben...

Egyébként ebből is van PCBWay-os kit: https://www.pcbway.com/project/shareproject/AMIGA_1200_KEYBOARD_MEMBRANE_REPLACEMENT_ FFC_VERSION_0299903a.html

Namost, elképzelhető, hogy egy C=-féle keyboard membrán maradványa kombinálható valahogy egy ilyen élcsatlakozóval, ha valaki nagyon alacsony költségvetéssel akarja megoldani a dolgot... De kész megoldásról nem tudok, neked kell kiszenvedni valahogy.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 18:42

Köszönöm a sok infót! :-)
Ugyanakkor kicsit szomorú vagyok, nekem szó szerint ma délelőttre kellett volna... :-( most van időm a programozásra, ráadásul a PCB elég húzós (kb. $143 az 5db), és nekem ebből csak egy kellene.
Ma rendeltem grafit sprayt, tűzoltásnak illetve próbának, hátha ideiglenesen életre tudom kelteni, aztán majd meglátom...

Peti
Tag
# Elküldve: 2024. Okt. 10. 23:59

64GB (és feletti) CF kártyák működnek rendesen Amigán?

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Okt. 11. 18:48

128 es 256 is

Peti
Tag
# Elküldve: 2024. Okt. 13. 17:24

dh1: Milyen márkájúak jók nekünk?

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 05:17 - Szerkesztve: yellowdog

Na, mielőtt az újonnan beépített billentyűzet fóliát is lekoptatom, azt hiszem feladom... Hetek óta kínlódok a géppel, "ezerszer" szedtem szét majd miután elindult x. bekapcsolásra, raktam össze, egyszerűen nem találom a hibáját :-( Amit lehetett, átforrasztottam, nagyítóval átnéztem, egy szakadt szálat találtam, javítva, de bizonytalan az egész.
Megkérdezném, foglalkozik valaki javítással vagy hibakereséssel elfogadható időkereten belül és nem új gép árán?

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 06:22

Én 3 emberről tudok, aki Amigákkal (és más retró gépekkel) ilyen szinten foglalkozik:

-Tóth Zoltán - https://commodoreszerviz.hu/
-Nagy Attila (Atlab, AT-vlog) - https://nattila.hu/index.php
-Tihanyi Róbert - Facebook-on aktív

Hogy mennyiért, az más kérdés: nekem néhány éve Robinál egy A1200 javítás + full recap + IDE tüskesor csere (kínai PATA kábel kitépte egy lábát!) 30.000-be került, ami akkor kb. harmada volt egy ezerkettes árának.

Kérdés az is, hogy az elfogadható időkeret mit jelent? Az első illetőre már többen panaszkodtak, hogy hónapok telnek el, mire egyáltalán sorra kerül a gép. Én Nagy Attilától eddig csak repró gépeket (HomeLab RM-32, C1581-RM) vettem, azokat kb. 2 héten belül megkaptam tőle. Tihanyi Robi viszonylag gyorsan megcsinálta az 1200-es alaplapomat, szerintem 3 hétnél nem tartott tovább, de mostanában nagyon elfoglalt a ReAmigákkal, akkor még nem volt ez a projektje.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 07:55 - Szerkesztve: dino

Quoting: yellowdog
Na, mielőtt az újonnan beépített billentyűzet fóliát is lekoptatom, azt hiszem feladom...

Oh , szegeny. Kondik voltak mar cserelve? Lehet osszefugges van, en a A negyezrest a ZuluSCSI betetele elott kondiztam ki, magamnak csinaltam, lehet nem lett a legszebb a forrasztas, viszont, tudom, hogy en csinaltam, de gond nelkul mukodik, de megyek tovabb, a Toccata hangkartyamnak a hangja recsegett, azt is kikondiztam tegnap, most a gep ugy mukodik, hogy van az alaplapi paula, Toccata, meg a Prisma Megamix, utobbi egy zenei kartya, nincs AHI,a Toccataban meg van egy remek kevero, es AHI es hat na..szoval a Paulat es a Prismat bevezetem es a Toccatabol jon ki minden hang,igy nez ki, csak azota mar forrasztottam egy normalis kabelt a AUX2 re.
A4000

Gep burkolata kapott egy vizes polirozast, retrobright helyett, egyedul az Amiga dombornyomott es a melyitett csikozasok belso resze maradt kicsit sarga, viszont eskuszom nekem tetszik, nem is szedem ki.
31 eves gep. Ime a vegeredmeny:
eredmeny

Viszont a fem haz is ossza van mar csikargatva, kellene valahonnan ilyen szinu festeket venni. Esetleg van valakinek otlete, hogy milyent?
Mondjuk porszorozas volna a legfrankobb, de az nem olcso.

Quoting: Dr.OG
-Nagy Attila (Atlab, AT-vlog) - https://nattila.hu/index.php

Ot nem ismerem, masik kettovel mar volt dolgom,(most itt nem reszleteznem, de nyilvan, vannak akik meg vannak elegedve a munkajukkal) inkabb megcsinalom magamnak, amit tudok. Nyilvan, elkeseredesbol mindent elkovet az ember, csak, hogy jo legyen....

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 10:55

Behoztam cégbe, ma (utóljára) átnéztem tüzetesen, leforrasztottam az RGB2HDMI adaptereket a Lisa és Alice chipekről, hogy lássam ott mi van, de szemre okés, azért átforrasztottam még egyszer, hátha. Otthon, délután próba, ha nem megy úgy vágom a falhoz, hogy... :-(

Oszcilloszkópom (digitális) nincs otthon, de az E-clock és a CIA _CS jelek ki vannak vezetve logikai analizátorra, az E-clock fut folyamatosan viszont a _CS jelek a bekapcsolást követően nem sokkal megszűnnek, olyan mintha kifagyna indulás után az egész, arra is gondoltam, nem lehet esetleg rossz valamelyik ROM? Érdekes módon kétféle típus van a gépben...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 11:06

DiagROM soros porton esetleg mond valamit?

Amúgy a 68k CPU ha rossz utasításokat olvas, akkor simán belefuthat double faultba, ami után megáll mint a szög, resetig. Ami megmagyarázhatja hogy miért áll meg a chipselect... Ez ellenőrizhető azzal, hogy a CPU alacsonyra húzza a HALT jelet, ha ebbe az állapotba kerül.

Namost, hogy miért olvas baromságot a CPU, az sok mindentől lehet. Adatbusz, címbusz, egyéb logikai buszprotokoll hiba... Ami lehet hiba a nyákon, de simán lehet valami rossz chip is. Többek között rossz ROM is, igen, de valószínűtlen, hogy ilyen egyszerű lenne...

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 11:14

Köszönöm, bár úgy látom a HLT jel az AA_GAYLE-re megy amely adja egyfelől a chip kiválasztó jeleket, de az E-t is amely viszont fut. Persze nem tudom milyen a belső logika, bármi lehet, ettől függetlenül délután megnézem...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 12:38 - Szerkesztve: charlie

Azt értem, hogy a /HALT hova megy, de attól még a processzor vezérli. Nem azt mondtam h. a Gayle-ben van a baj, hanem hogy így meg tudod nézni, hogy azért áll-e meg CS mert megállt a processzor, vagy nem.

(Szerk: mert ha megáll a proci, akkor onnantól nem lesz semmi a címbuszon, ergó nincs mire CS-elni...)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 13:09

Igen, értem, ezzel kezdem mindenképpen.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 05:14

Táp és kompozit kábeleket csatlakoztattam az alaplapra, úgy tízből tízszer elindul, bejön a Kickstart kép... Viszont megmozdítottam a lapot, ekkor többször zavaros lett a kép kb. alsó fele mint pár éve amikor is kondizni kellett, így elkezdtem kocogtatni de nem jelentkezett a hiba, felállítottam élére, ekkor bizonyos helyzetekben ismét, végül eljutottam a tápcsatiig, ha azt mozgattam megváltozott a kép színösszetétele mintha egy bitplane kiesett volna, természetesen az animáció nem fagyott ki. CF-et még rátettem, bootolt minden esetben, ennek ellenére nem hiszem, hogy rendben lenne, egyelőre ennyire volt időm, beüzemeltem a másik gépet, hogy haladjak is a pár szabad órámban, ezt meg pihentetem azt hiszem, egy darabig.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 08:27

alsó fele mint pár éve amikor is kondizni kellett

Na, a vegen meg kiderul, hogy megis valami kondenzator koruli problema az...

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 08:53

Csak itt most olyan, mintha kontaktos is lenne valami...

siz
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 09:34

Láma kérdés, de nem lehet, hogy a sok basztatástól valahol maga az alaplap sérült? Rossz esetben egy nem látható rétegben?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 09:40 - Szerkesztve: charlie

Nekem az egyik lapomon a LISA elengedte a forrasztást, a nyilván a sok scandoubler fel-le húzkodástól. És hiába forrasztod rá a scandoublert, ha az alaplappal többet nincs kapcsolatban, vagy valami mikrorepedés van... Nyilván nem ez az egyetlen lehetőség, de ez pl. okozhat véletlenszerű fagyást és képproblémákat.

Körbeforrasztottuk (kétszer), most megint jó. Azon a lapon már csak külső doublert használok azóta...

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 11:11

Quoting: siz
sok basztatástól valahol maga az alaplap sérült

Könnyen lehet, ami látható, mindent átforrasztottam, egy via-t is kellett javítani, de azért van még pár ami eléggé korrodáltnak tűnik, sajnos nem mindig volt lehetőségem a megfelelő tárolásra, most is 70% feletti a lakás páratartalma, 100 éves ház, no szigetelés, falak penészednek, stb... nem mellesleg az asztalom feletti kisablak vastag belső párkánya idilli cica alvóhely, ahonnan félkábán úgy ugranak le, hogy rezeg minden, a napokban ebből is volt fagyás, de olyant is láttam, hogy a gépen landolt egyik- másik micmic, vagy a billentyűzeten, vagy ha éppen kibelezve volt akkor az IC-ken, tüskesorokon, láthatóan testi és lelki sérülés mentesen... :-)

Lehet egy új PCB lenne a legjobb megoldás...?

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 18:49 - Szerkesztve: dino

Lehet egy új PCB lenne a legjobb megoldás...?

Az iszonyat melo.
Nekem szerencsem van a gepekkel, van paratalanito a lakasban, meglepodtem ezen a negyezresen is, kondik ide, vagy oda, hogy milyen jo allapotba volt az alaplap, nyilvan itt sem volt minden patika, forrsszemet kellett javitani ket helyen, de korrodacionak semmi nyoma sehol... Remelem a kovetkezo 30 ev meg benne van, akkor meg mar 84 eves leszek, akkor majd atgondolom, hogy elengedjem e... :D :D

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 19:48

Quoting: dino
Az iszonyat melo

Igen, nyilván, csak elmélkedtem, ha más csinálja az meg iszonyat drága, nem pár órás mutatvány. Egyelőre pihentetem, ha lesz szabadidőm, értsd elkészülök az adapterrel, akkor majd előveszem ismét, és kap egy új kondi pakkot, valamint újra átnézem és átforrasztom, de az is lehet, megelégszem egy géppel és esetleg eladom így ahogyan van.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2024. Okt. 31. 17:25

Ha 8371 Fat Agnus van a gépemben akkor lehet 1Mb chip ramom?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 31. 17:32

Szerintem nem lehet. Amennyit a neten találok erről gyorsba, a 8371 Agnus csak 512K chip RAM-ot tud kezelni (ill. pluszban 512K slow RAM-ot).

amigarules
Tag
# Elküldve: 2024. Okt. 31. 22:06 - Szerkesztve: amigarules

Köszi. Én is ide jutottam...csak abba bíztam, hogy van Agnus, Fat Agnus meg Big FAT Agnus és az úgy megy, hogy 512, 1Mb és 2Mb...de úgy tűnik, hogy nem...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 31. 22:48

Szerintem a Fat Agnus az arra utal, hogy ilyen négyzet alakú PLCC tokozású a chip, tehát a tokozásra vonatkozik és, nem arra hogy mit tud. Mert ugye az eredeti az DIP tokozású a "vékony" volt... Szóval a Slim Agnus biztosan 512K-s, de a Fat Agnus lehet 512K, 1MB, 2MB-s. Mind PLCC, de nem mind teljesen lábkompatibilis! Az ilyen Fatter Agnus, meg Big Fat Agnus, ezek csak nem hivatalos becenevek...

<< 1 ... 180 . 181 . 182 . 183 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardver problémák, szervizek, tanácsok