Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről :)
<< 1 ... 72 . 73 . 74 . 75 . 76 . 77 . 78 .
Szerző Üzenet
dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 21. 21:35

Quoting: Calhoun
Írtam volna, hogy én pedig egy ilyen bordát tudnék felajánlani

No, ajanld fol akkor nekem. :) ez a borda nekem tokeletes, gondolom nem log bele semmibe. En flexel faragtam regeben, de csunyasag, meg sokkaltta kissebb, viszont en nem akarok semmikepp sem zugo ventit a gepbe, meg ha kissebb fordulaton jar, akkor sem, viszont ez a borda nekem nagyon tetszik. Gondolom jol vezeti a hot mindenfele. Mivel ragasztottad fol? Mennyin jaratod a 060 at? A tobbi fekete, milyen borda? Koszi.

Calhoun
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 22. 15:52

Quoting: dino
No, ajanld fol akkor nekem. :) ez a borda nekem tokeletes, gondolom nem log bele semmibe

Hát Stingernek már felkínáltam a kölcsönös segítség jegyében. Bár látom, hogy mennyire precízen megtervez mindent, előfordulhat, hogy ha csak ideiglenes használatra is de igényt tart rá.

De ha nem, akkor a tied lehet természetesen.

Annyira új amúgy még nekem is, hogy tegnap kaptam végre kézhez. Így aztán még nem sok tapasztalatom van vele. Egészen beletörődtem volna, hogy passzív lesz, amíg meg nem láttam, hogy Stinger milyen szépen megoldja a ventilátor csatlakoztatást.

1mm vastag Artic Colling thermal padal tettem fel, de szerintem fél milliméteres jobb lett volna.

Először ezt hittem, hogy elb**tam a szög megadását, de aztán rájöttem, hogy eltávolított merevlemez bölcsővel sajnos a billentyűzet kicsit behajlik és ez az 1-2 mm behajlás elég is, hogy hozzáérjen. (Ma kezdtem intézni egy átalakított bölcső nyomtatását, mert a scan plus aga nem fér el a normál bölcső alatt.)

A többi hűtő simán az aliexpressről van. 8.8x8.8x5mm-es a RAM-okon és 20x 20x10mm a CPLDken. A kicsik öntapadósak, az utóbbiakra meg ugyanaz a padot tettem, mint a CPU-ra.

A minimális tapasztalatom pedig kb 20 perc FPU-t is igénylő demo megtekintése 75Mhz-n ventilátor nélkül.

Viszont tudnod kell, hogy vagy a TF1260 vagy a CPU háklis, mert pl 66 MHZ-n szétfagy minden, 58,25-ön (erre áll be azt hiszem ha cpspeed speed=60-at írok be) meg furcsa hibákat generál. 75-ön meg úgy túnik stabil. Felette megint fagy.

De a CPU-m egy különlegesség és jó 10 éve volt is már erről szó ezen a fórumon. Ugyanis bár minden tesztprogram azt írja hogy Rev6-os, és mint fentebb írtam, FPU-t igénylő demokat néztem 75MHz-n, mégis anno úgy adták el az ebayen, hogy átfestették. A fotón is láthatod a különleges festését. A maszk számon kívül minden feltüntetett azonosító nem létező marhaság. Hogy mi vezérlt anno valakit, hogy ilyet tegyen, nem tudom. Láttunk már 40-est lekapart maszkkal, hogy aztán L88M legyen rászitázva, illetve olyat is, hogy LC 60-ast festettek át teljes értékűre, de olyat, hogy Rev6-ot átfessenek Rev6-ra, még nem. :-)

Mindenesetre ami biztos, hogy ezzel a passzív hűtéssel 75Mhz-n járattam kb 20 percet tegnap, mert ennyi fért bele. Az FPU használat szerintem meg még hozzá is adott néhány százalékot a disszipációhoz. Gondolom egy hardverszaki megmondaná (vagy akinek több tapasztalata van TF1260-al) hogy mit művelhet ez a szoftveresen állítható időzítgetés, hogy alacsonyabb órajeleken vagy fagy vagy hülyül a gép (pl nem létező hd hibákat ír, vagy futtatható állományra azt mondja, hogy nem futtatható.) Természetesen 50Mhz-n hűtés nélkül is stabil, úgy azért már jópár órát ment. Csak néhány hete vettem használatba, most forogta ki, hogy legyen TF1260. 11 évet állt elcsomagolva.

A borda nem ütközik semmibe , szépen elfér természetesen. Viszont ahogy látod, az ide portját a kártyának legfeljebb kábellel lehet használni. Vettem ugyan alacsonyabb hűtőtbordát is a CPLD-hez, de nem izgat azóta, hogy kiderült, hogy hiába vettem TF-hez való kickstartot, ha a kártya IDE portjáról csak akkor bootol, ha az alaplapi vezérlőre legalább egy üres ide illesztő van dugva. Kösz, akkor az pont elég nekem.

Az aktív hűtést én kapcsolósra szeretném szerelni. Eszemben sincs normál használatnál megemelni az órajelet. Végül is ezért jó, hogy paranccsal állítható. Ha kell neki a kakaó, akkor felemelem, és akkor mehet a ventilátor is. De zenéléshez, játékhoz, vagy egyéb szöszöléshez elég az alap.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 09:28

De ha nem, akkor a tied lehet természetesen.

Rendben, majd megirod, hogy kellett e neki.
kártya IDE portjáról csak akkor bootol, ha az alaplapi vezérlőre legalább egy üres ide illesztő van dugva.

Esetleg egy IDE terminator? Akkor gyorsabban is bootolhat. Amugy en meghagyom az alaplapi idet rendszernek, a TF1260 on meg a nagysebessegu adatatvitel teljesen jo az adatfileoknak, MP3 stb...
(Ma kezdtem intézni egy átalakított bölcső nyomtatását, mert a scan plus aga nem fér el a normál bölcső alatt.)

No ezt jo, hogy mondtad, nekem is ilyen scandoublerem van, de meg nincs a gepben, igy legalabb tudom mire szamithatok.

Watt
Tag
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 15:38

Elnézést, ha kicsit offtopic.
Nemrég valaki vett egy "rossz" (szerintem sok baja nincs) A4000-et.
https://www.vatera.hu/commodore-amiga-4000-030-hibas-3479452505.html
Ha esetleg tud róla valaki valamit, érdeklne, hogy mi lett az utóélete.

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 20:30 - Szerkesztve: stingerhu

Hát Stingernek már felkínáltam a kölcsönös segítség jegyében. Bár látom, hogy mennyire precízen megtervez mindent, előfordulhat, hogy ha csak ideiglenes használatra is de igényt tart rá.

Köszönöm szépen a felajánlást, egyelőre talonban tartanám, mert próbálok zöldágra vergődni azzal a kis manufaktúrával, akivel leegyeztettem a prototípus gyártást. Erre várok három hete már lassan. Közben megérkeztek az alkatrészek a vezérléshez, ezt mindenképp összeépítem addig - és a jó benne az, hogy simán használható lesz a te bordádhoz is.

Btw, megvizsgáltuk az ún "blower - ez a fektetett laptop venti" megoldásokat még a legelején. Annak a felfüggesztéséhez plusz tartókeret szükséges, ráadásul abból nincs olyan, ami 10k alatt pörögne, inkább felette - gondoljatok csak a laptopok süvítésére - értelemszerűen minél szélesebb, annál hatékonyabb (6 centi szélesek is akadnak), de nehezen fér el, messzebbre tudod csak eltenni, mert útban van neki kb. minden - a hatásfoka pedig csak nagyobb terhelésnél érvényesül, ergo sajnos nem csendes alternatíva plusz eléggé leszűkíti a rendelkezésre álló helyet és friss levegő áramlás forrását is.

Az eredményed amúgy teljesen valid, önmagában egy nagy disszipációs felülettel rendelkező, speciális kialakítású borda is már nagyon hatásos - a ventinek pedig tényleg csak az a célja, hogy az ott keletkezett hőt elvezesse, erre egy pici cooler is tökéletesen alkalmas. Nem minden CPU stabil minden órajelen, ezt Chucky is leírja amúgy és az exxos fórumon is vannak erről posztok. Legjobban a rev6-osok húzhatóak, de ott is bizonyos léptékek stabilak csak.

| dino: a hangra konkrétan én allergiás vagyok - ennek a ventillátornak összeszerelt állapotban nincs kiszűrődő hangja a gépből, néma csend mellett sem, ez is volt az egyik fő indok. Több típust is kipróbáltam, megnéztem - a noctua, ami a legcsendesebb kicsi coolereket gyártja, sajnos cask 40x40-eset készít, az pedig nem fér be, egyetlen hatékony alternatívának pedig beszerezhető állapotban a Dalap bizonyult. Tökre elégedett vagyok vele, tényleg nagyon csendes.

Szóval igyekszem ezt mihamarább kialakítani. A srácra hétfőn rátelefonálok még, hogy mi a fene van - ha nem sikerül ebből záros határidőn belül eredményes eloxált protót csinálni, akkor lehet nálam is az alis megoldás lesz a végső megoldás (ez volt az eredeti terv is).

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 24. 20:39

Quoting: dino
kártya IDE portjáról csak akkor bootol, ha az alaplapi vezérlőre legalább egy üres ide illesztő van dugva.

Ez amúgy szerintem csak egy bug a 3.2.3-ban, lehet a következő rilízben javítva lesz. Lehet, hogy terminatorral is működik, mert akkor is bootol a rendszer, ha az alaplapi IDE-n nem bootolható és partíció nélküli kártya vagy háttértár van. A boot mindenképp gyors, de az ehide-hoz a gép ígyis-úgyis végrehajt egy gyors resetet az első alkalommal, mert annak rezidensen a memóriában kell lennie ahhoz, hogy felismerje a TF1260 boot partícióját induláskor (aminek a boot prioritása 0-nál nagyobb, kell hogy legyen (mondjuk 1). Ez pedig mindegy, hogy LoadModule, vagy Patchelt Kick.

Calhoun
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 25. 18:22

Quoting: stingerhu
Köszönöm szépen a felajánlást, egyelőre talonban tartanám, mert próbálok zöldágra vergődni azzal a kis manufaktúrával, akivel leegyeztettem a prototípus gyártást.

Rendben. Ha úgy döntesz, hogy mehet, akkor szólj! Eloxálást említettél. Ez azt jelenti, hogy színezni is fogják?
@Dino: akkor a te türelmedet is kérem! Legrosszabb esetben ismét odasomfordálok a spanomhoz és kérek még egy szívességet.

A ventilátor hangján nem gondolkoztam. Nem gondoltam, hogy a fektetett annyira süvíthet. Csak tetszett az elképzelés, hogy felülről szívja és oldalra meg kitolja a bordára. Ezért is vágattam így ketté a profilt, hogy a bordák lefelé fussanak. Elméletileg a szűk hely miatt a billentyűzet hasa leterelné a kiáramló levegőt a gép szélén a hűtőnyílásokhoz. De amiket írtál, az alapján lehet hogy át kell gondolnom ismét. Amúgy az is eszembe jutott korábban, hogy a burkolat felső felére, a rácsozathoz rögzítve, a floppytól pár centire elférne két 40x40x10 ventilátor, amelyeket kicsit lelassítva nagyon halkak lennének.

Quoting: stingerhu
Nem minden CPU stabil minden órajelen, ezt Chucky is leírja amúgy és az exxos fórumon is vannak erről posztok. Legjobban a rev6-osok húzhatóak, de ott is bizonyos léptékek stabilak csak.

Ez lett a saját tapasztalatom is. Volt a héten kicsit több időm és eljátszottam vele. Az írtam, hogy 50Mhz és 75MHz-n is stabilan futott, de pl. 62,5Mhz instant crash-t okozott. Van egy kis tesztprogram a TF1260-hoz, ami végigpörgeti minden frekin. Ez a program 81,25MHz -et elérve lefagyasztotta az egész gépet. De abból kiindulva, hogy a 75MHz-t is úgy találtam meg, hogy kicsit mindig feljebb léptettem, úgy döntöttem, hogy kipróbálom, hátha csak nem szereti azt a frekit, úgyhogy feljebb lépdeltem 6,25-ös léptékkel. 87,5-nél megint csak azonnal szétfagyott minden. Viszont 93,75-nél újabb stabil pontra bukkantam. :-)

40 percig hajtottam így gépet. Miután kifogytam azokból az FPU-s demokból, amelyek futnak anélkül, hogy panaszkodnának valamire teljesen futó WB alól indítva, megnéztem néhány régi kedvenc demomat is. A lényeg az volt, hogy a CPU ne pihenjen. Legvégül újra egy FPU-t is terhelő demo jött. És a gép a 40 perc alatt egyszer sem akadt ki. Leemeltem a billentyűzetet és a bordán még így is rajta tudtam tartani a kezemet. Forró volt, nagyon is, de nem égette meg azonnal az ujjaimat. Ventilátor nélkül, aliexpresses alluminium bordával nem is rossz. 40 percnél azonban már sajnáltam a CPU-t kínozni. Amúgy a CPLD-k még forróbbnak tűntek. 100MHz-re meg már istenkísértés lett volna feltolni. :-)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Okt. 25. 20:10 - Szerkesztve: dino

@Dino: akkor a te türelmedet is kérem!

Hat, en raerek, ha meg nem halok, itt vagyok :) koszi.

Szoval, csak annyit akarok mondani, hogy a 060 amugy sem a huvosebb fajta, nyalogatni nem lehet meg 50Mhz sem :) Az a nagy hutoborda fantasztikus, annak birni kell venti nelkul is 80-90 Mhz n is passzivan. Nekem ilyen nem volt idehaza. Jo otlet. Like!

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2025. Okt. 26. 00:50

Quoting: Watt
Elnézést, ha kicsit offtopic.
Nemrég valaki vett egy "rossz" (szerintem sok baja nincs) A4000-et.
https://www.vatera.hu/commodore-amiga-4000-030-hibas-3479452505.html
Ha esetleg tud róla valaki valamit, érdeklne, hogy mi lett az utóélete.

A gép köszöni szépen, jól van. Volt vele munka, de sikeresen fel lett ébresztve.

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 26. 13:07

Quoting: reynolds
A gép köszöni szépen, jól van. Volt vele munka, de sikeresen fel lett ébresztve.

Mesélhetsz róla, mert én durvának tartok fél millát egy nem működő gépért...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Okt. 26. 13:43

Az hogy a CPU kártya eljutott a szivárványszínekig, ahogy írták a hirdetésben, azért elég jó jel volt... Az alaplap és a prockártya is mondott valamit, valami kód a ROM-ból már lefutott... Én is vettem már drágán (hasonló árban) nem működő 4000-est CSPPC-vel... A CSPPC-n döglött a SCSI, de azt leszámítva végül megy. (És valszeg a SCSI is javítható lenne, de annyira nem ragaszkodtam még hozzá.)

Kukacmarci
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 27. 11:54

@Lt. Reynolds Facebook-on említettél eladó CDTV lemezeket. Ha még aktuális, egy listának örülnék. Köszi.

Derringer
Tag

# Elküldve: 2025. Okt. 28. 18:37

Tegnap egy furcsa ötlettől vezérelve, levetttem a polcon heverő Pi4b-t hogy dacára mindennek, miért is nem működik. És :

https://drive.google.com/file/d/1wA4eFVnBf0nPS0W7BrSwvZ1gad_-gfia/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1EgFiP9kilBs6gn-bTMx-4aIMi1qA7PmV/view?usp=sharing

Calssic demók jobban futnak rajta, mint pi3-on... Spaceballs zene végig szinkronban van, Mad Elks TD meg nem dob ki 5 másodperc után, hanem csak 2,5 perc után fagy le ... :)
Batman végigmegy, de profoundis is stb.

A venti rögzítésére még ki kell találnom vmit.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2025. Okt. 30. 20:39

Quoting: charlie
Az hogy a CPU kártya eljutott a szivárványszínekig

Bilik András vette meg, haver, működik, minden rendben vele de azért fel kell újítani

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 05. 14:18 - Szerkesztve: stingerhu

A TF1260 coolinghoz: holnap végre nálam lesz a prototípus borda, hétvégén megnézem, hogy mehet-e az elox meg a sorozat. A konzolt már véglegesítettük, f@sza úgy, ahogy van, marha jó lett.

A cooler-driver panelt elcsesztem (mint utólag kiderült az első megépítése után ,hogy bár működik, de a rheosztátos trimmeres ford.szabályzás nem megy, mert benéztem a tervezés során vmit) - kijavítottam, újra gyártásba küldtem, most már jó lesz. Van ez így. (viszont az eredeti 100Ohm-os mini-trimmer markáns lesz - 50Ohmos (vagy 25-ös) sokkal finomabb szabályzást tesz lehetővé. De ebből is az egyfordulatos vertikális és speckó lábkiosztású kell persze, ami önmagában párszáz Ft - a legdrágább tétel a board-on, de TME-ről rendeltettem párat).

A szűrőáramkörről viszont készítettem a Commodore Reunion Miskolc facebook csopiba két videót a szkópos mérésről. Röviden: kvajó eredményt produkál, a 80-100mVpp értéket sikerült terhelés mellett (TF1260, demók, AOS3.2, stb.) 8-12mVpp-re csökkenteni. Ez sokkalta jobb eredmény, mint vártam. Közben elkészítettem a 3d beépítőkeretet, a szűrőtartó konzolt, meg az új tápburkolat modellt is - a protó kész, finomítások után most nyomódik éppen az első végleges verzió. (ezekből is raktam fel oda képeket).

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 06. 07:12

Ide orvosi papír nem kell, a tények magukért beszélnek. Írtad, hogy a maradékodat kitben átadnád szerelésre, maradt még ilyen maradék? :D Most hogy van a WarpedVision-öm nem lenne rossz egy ilyen zajszűrő.

StingerHU
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 06. 15:13 - Szerkesztve: stingerhu

Quoting: BSzili
maradt még ilyen maradék?

Persze. :) Még van 4 db full panelre komponens, ezeket összeépítem és ebből tudok adni. Önmagában a szűrőnek ugye nincs doboza, mert úgy terveztem, hogy a burkolaton belül lesz. Ezért a C64 PSU +hoz hasonlóan ennek is készítettem 3d printelt tápegység dobozt és hozzávaló bracketet, Desterrel most véglegesítjük (csak az Amiga logóban levő dupla pipa nem szép a printen, ezzel szőrözök most és utána kész lesz). Felraktam pár fotót az egészről, hogy mégiscsak legyen itt nyoma, hogy néz ki ez az egész együtt - shared google photos galéria link ITT.

[és a méréses videókat is megshareltem itt, plusz benne vannak a TF1260 cooleres fotók is]

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Nov. 06. 18:07

stingerhu
Szep munka, gratu! Bar en maradok majd a nagyobb de passziv bordanal a Zen neveben :D

BSzili
Tag

# Elküldve: 2025. Nov. 06. 21:22

stingerhu
Szuper! Írtam Facebook-on.

<< 1 ... 72 . 73 . 74 . 75 . 76 . 77 . 78 .
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről :)