Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Általános / Atari: ismerjük meg a kortársat is tudásvágyból
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Szerző Üzenet
dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 23. 12:05 - Szerkesztve: dh1


Van valahol magyar nyelvu Atari irodalom?
Kiprobaltam vegre az angliaban 1,5 evet varakozo 1040STFM-et.
Le kell szogeznem soha nem talalkoztam mukodes kozben Atarival, vagy max nem en hasznaltam, csak neztem valami osszeroffenesen.
Bekapcsolas utan egy ideig feher kepernyo van majd bejon egy feher alapon zold hatteru GUI, par legordulomenuvel es egy szimpla loadwb-nel is kevesebb hasznalhatosaggal ...
Ez wtf?
Nem ugy van mint Amigan, hogy lemezrol, HDD-rol jon az OS/GUI???
Nem tudom melyik TOS lehet, mert nagyon okos modon az About menuben nincs verzioszam ... van 3 ikon, A es B meghajto, meg egy szemetes ... ennyi.
Ennek ugy kb. mi ertelme van?
Van kulon TOS oprendszer lemezen? Vagy van ez a fix gui es ez alatt siman csak progikat lehet inditgatni?

Van valakinek Atari emuhoz kesz rendszerrel hardfajlja? Kene! :)
privatban: dh1 kukac amigaspirit dot hu

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2015. Máj. 23. 14:40


dh1: Atarin ST-n a TOS a romban van. Mint az közismert. :D
Amit diszkről lehet berántani az egy "side projekt", amit az Atari MultiTOS néven forgalmazott, ebből lett a MiNT. Ehhez elég egy ST, alap 68k CPU-val :) meg legalább négy mega rammal :( Cserébe viszont a floppyja 720k-s tehát lehet kiírni a gamékat floppyra egy bármilyen pécén.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 23. 15:44


Quoting: ratman
dh1: Atarin ST-n a TOS a romban van. Mint az közismert. :D


EZT EN IS TUDOM :p

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Máj. 23. 21:04 - Szerkesztve: charlie


@dh1:
Bekapcsolas utan egy ideig feher kepernyo van majd bejon egy feher alapon zold hatteru GUI, par legordulomenuvel es egy szimpla loadwb-nel is kevesebb hasznalhatosaggal ... Ez wtf?

Ez a WTF a GEM, a TOS GUI része.

Nem ugy van mint Amigan, hogy lemezrol, HDD-rol jon az OS/GUI???

Nem. Lehet utólag is betölteni OS-t, de alapból is desktopig tud bootolni a ROM-ból. Szerintem pár elvakult Atarison kívül senki nem tudja mi a faszért tart fél percig a ROM-ból való boot. :)

Nem tudom melyik TOS lehet, mert nagyon okos modon az About menuben nincs verzioszam ...

A., Teljesen mindegy, az összes egy határ szar. B., A mindenttudó Atari FAQ aszondja, az About ablakban a copyright évszámból(!) határozható meg a ROM verziója.

van 3 ikon, A es B meghajto, meg egy szemetes ... ennyi. Ennek ugy kb. mi ertelme van?

Semmi.

"Hölgyek és urak, ez itt Csubakka. Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondolják csak meg; ennek nincs értelme! (...) Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme! De ami még fontosabb: ennek az egésznek mi köze a most tárgyalás alatt lévő ügyhöz? Semmi. Hölgyek és urak, ennek semmi köze az ügyhöz. Ennek nincs értelme. Nézzenek rám! Ügyvédként védek egy hatalmas kiadócéget, és Csubakkáról beszélek. Van ennek értelme? Hölgyek és urak, ennek semmi értelme. Az egésznek nincs értelme. Tehát emlékezniük kell, amikor majd vitázgatnak és döntögetnek az Emancipációs Kiáltványról: van értelme? Nincs. Hölgyek urak, úgymond esküdtszék! Ennek nincs értelme. Ha Csubakka az Endoron él, ítéljenek bűnöst. A védelem végzett."

Komolyra fordítva: az egész 16/32 bites Atarinak annyi az értelme, hogy Tramiel bosszút esküdött a C= és az Amiga ellen, és egy olcsóbb, hamarabb a piacon lévő géppel akarta őket lenyomni. Ebből a "hamarabb a piacon volt" (egy hónappal) és az "olcsóbb" sikerült is. Minden más - na hagyjuk. :)

Van kulon TOS oprendszer lemezen?

Ez is TOS. Meg lehet másikat (frissebbet) betölteni lemezről. (AFAIK.)

Vagy van ez a fix gui es ez alatt siman csak progikat lehet inditgatni?

Igen és nem. :)

Ps: Lehetne, hogy az Atarizáshoz csinálunk valami offtopic témát? Pl. "Az Atari ST szar, bizonyítékok ebben a topicban" vagy ilyesmit. Kthx. :)

Szerk: Közben olvasgatom ezt az Atari FAQ-ot és sírok. Onnan nyit, hogy "just wait a few minutes for the GEM desktop to come up on it's own" - érted, few minutes(!) ROM-ból(!), és onnan még tudja súlyosbítani, pl. mikor megemlíti, hogy ha 5 perc(!) után sem kapsz mást fehér képernyőn kívül, akkor vagy elromlott a gép, vagy egy korai ST-rőll van szó, aminek Kickstart lemezhez hasonlóan TOS ROM lemez kell, vagy ahol elmagyarázza hogy bizonyos programok csak szines, mások csak fekete-fehér monitorral működnek. I rest my case.

siz
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 24. 12:11


Szívesen hozzászólnék még az ST témához, de valaki akkor csináljon neki saját topicot és mozgassa át oda a hozzászólásokat. :)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 24. 12:46


Minden ami Atari...

Guybrush
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 24. 15:23


Hogy muzsikál az amelyiket nekem mutattad? :)

siz
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 24. 19:43 - Szerkesztve: siz


Az előzmények nélkül kevésbé érdekes, de majd előkerül Csárli és átpakolja azt is. :)

Szóval kicsit az ST védelmére kelnék (oké, elájulva én sem vagyok tőle, túl sokat nem is használtam), de azért nem minden annyira szörnyű, mint ahogy Csárli írta. Pl. igen, tényleg qrva lassan indul el, ha nincs benne floppy lemez, mert induláskor onnan töltené be a GEM konfigurációját (amit eddig láttam benne: milyen felbontásra állítottad, de lehet, hogy mást is). Ha nincs lemez, akkor nagyon sokat szüttyög. Ha teszel bele egyet, akkor gyors(abb). De engem pl. Amiga 3.1-es Kickstart is szopatott már: azt hittem nem működik a gép, pedig csak lassan indul vinyó nélkül. (Legalábbis 1200-al).
A színes/monó módok közötti megkülönböztetést én sem nagyon értem, nyilván gagyi a video chip és nagy felbontásnál/nagy frekvenciánál (színes=50/60Hz, mono=72Hz függőleges és 15/31 vízszintes) nem tud még színt is kezelni. Nekem a legjobban az fáj belőle, hogy egy monitoron nem is tudsz mindenféle képet megjeleníteni vele, mert ráadásul a video-csati bemenete dönti el, hogy melyik módra inicializálja magát. Nyilván lehet hekkelni olyan kábelt, amiből mindegyik kijön és multiscan monitorral még meg is tud jeleníteni minden felbontást, de az átkapcsolás közöttük akkor is kézi és kizárólag a gép kikapcsolt állapotában lehet. :/

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 25. 10:58


ehh floppylemezzel 5 sec a boot

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 25. 11:01


Mondjatok 1040-re par demot es jatekot amit erdemes megnezni, hovatovabb annyira jo, hogy leteszem a hajam tole! :) Koszi!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Máj. 25. 11:41 - Szerkesztve: charlie


Hát azt nem tudok, de kérdeznék...:

Van ST-hez mittomén 020 v. 030 turbó? Meg ilyen min. 16MB Fast RAM. Poén lenne pl. az AROS-t portolni rá. Ofkoz a HW bang cuccok nyilván nem mennének, de valami AmigaOS-szerű igen... :)

Szerk: Átraktam a témát az "Általános" kategóriába, mivel offtopic a fórumon, amivel nincs baj, ha nem az Amiga classic hardver kategórában van. :) Valamint átmozgattam a régi hozzászólásokat is ide, az Amiga szoftverproblémák témából. Ha valamit elkúrtam, bocs. Jó Atarizást amúgy, a továbbiakban!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2015. Máj. 25. 13:25


Thx!
Nem terek at Atarira, csak kivancsi vagyok az ellenfelre.
Mondjuk egy TT030 grafkartyaval meg DTP progival jobban erdekelne, de A4000T arban vesztegetik oket ...

Rambovito van de asszem max 4 mega ...
060-as CT63-on kivul mas turbinarol meg nem olvastam, de nekem az is meglepo, hogy maga a gep nem is nagyon lett tovabbbovitesre tervezve ... Azert az A600-ban is van legalabb egy ide busz meg egy rambovitesi lehetoseg.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Máj. 25. 22:28


@dh1:
Ja nem ugy ertettem, hogy valtasz, csak jo Atarizast itt a thread hatralevo reszeben. :)

--
@Thread:
Ha mar Atari: a csavo, amelyik meghekkelte a Q2 3D motort stock Atari Flakonra, nagyot mert almodni... "Beyond Quake II"... video itt

Balage
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 27. 01:26


Ez a Quake port biztos, hogy nem hasznalja a DSP-t? Mert szerintem igen.
Barhogy is, nekem tetszik :)

Csak ha valakinek nem volt ilyen gepe... a 16MHz-es 030 (~4 MIPS) csak a jeghegy csucsa. Van a gepben egy 32MHz-es Motorola 56001 DSP (~16 MIPS, sajat 96kB (?) 0 wait memoriaval), amit kepnezokhoz, zene- es filmlejatszokhoz is hasznaltak. Ez abban az idoben jpg, mp3 es mpeg file-ok feldolgozasat jelentette.
Hala a DSP-nek, a Doom majdnem full screen jatszhato volt, mig a DSP nelkuli verzio belyeg meretben is ugyanugy vanszorgott, mint Fast RAM A1200-on. Sok kiserleti 3D game is epitett ra valamint az "igazi" Falcon scene demok alap, hogy kihasznaltak az erejet.

Anno az a hir jarta, hogy a Falcon-ba azert kerult 16MHz-es 030, hogy ne legyen gyorsabb, vagyis sebessegben ne legyen alternativaja a 32MHz-es (es egyben dragabb) Atari TT-nek :)

dekanyz
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 27. 09:33


Szerintem az Atari ST-knek a legvonzobb ficsore a Cubase volt!
Sok helyen lehet olvasni, hogy egy ilyen regi Atari+Cubase szekvencer meg mindig valamivel precizebb idozitessel dolgozik, mint a fasza modern PC-k (Apple-t nem tudom).

Pityusz
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 27. 19:22


Quoting: dekanyz
Szerintem az Atari ST-knek a legvonzobb ficsore a Cubase volt!
Sok helyen lehet olvasni, hogy egy ilyen regi Atari+Cubase szekvencer meg mindig valamivel precizebb idozitessel dolgozik, mint a fasza modern PC-k (Apple-t nem tudom).


Pontosan így van! :)

Clyde Radcliffe
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 27. 23:07


És ki csinál még ilyen vassal zenét?

dekanyz
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 28. 09:08


Gondolom aki nem hasznal VST-t...
(Megjegyzem, otthonra nekem is boven eleg lenne egy ilyen cucc MOS-ra, ha lenne!)

Balage
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 31. 21:20


Anno nekem is Cubase miatt volt, meg mas zenei programokat neztem rajta. Monochrome monitor, ofkoz. Jol megfert egymas mellett a ket platform.
Az Atarit egyszer rakotottem TV-re, mert kaptam valahonnan par jatekot, lemezujsagot, kivancsi voltam megis milyenek. Haaaat... hallottam hiret a nagy Atari-Amiga ellentetnek, de a warekat elnezve egyszeruen nem ertettem mi a vita alapja. Kb tobb ertelme lett volna azon vitazni, hogy a C64 vagy az Amiga a jobb. Nem is ertem hogy jott az Atari a kepbe.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Máj. 31. 21:29


@Balage:
Gondolom az Atari vagy Amiga osszehasonlito cikksorozat a Mikrovilag ill. Alaplap magazinbol, ami az Atarit hozza ki gyoztesnek, az megvan? :)

Balage
Tag

# Elküldve: 2015. Máj. 31. 23:17


Nem, azokat nem olvastam :) Talan nem is vesztettem semmit. Ugy altalaban hallottam, hogy nagy az ellentet az atarisok es amigasok kozott. PeCsa bolhapiacon, meg tudomisen, ahonnan a korabeli user epp beszerezte betevo lemezeit. Ja, zenesz korokben is megkaptam (= Atari users), hogy az Amiga egy jatekgep.

Pesten volt, hol nem volt, egy csaladi vallalkozas, ahol Atarit javitottak. Az enyemnek kezdetektol rossz volt a billentyuzete, igy valamikor a mult szazad vege fele elvittem javitasra. Javitas kozben (kbd csere lett a vege) elokerult a kerdes, hogy mire, aztan meg miert csak Cubase-re hasznalom az Atarit? Mert minden masra ott az Amiga. Talan ezt nem kellett volna, mert onnantol kaptam a magamet :) Atarira minden van, es mennyivel jobb, mint az Amiga, es az Amiga mennyire szar konstrukcio, javitottak olyat is, elszall, ha radugom a joy-t, mert nincsenek levedve a port-jai...
Lehet, de en vinyot akarok beletenni, kepeket, animaciokat szerkeszteni, fenysugarkovetni, tajkepgeneralni, multimediazni, zenet hallgatni es mindezt, ha lehet, egyszerre.
Mellesleg a joy-t eleg sokszor radugtam. Mindket port-ra. Mukodes kozben. Sosem morgott erte ;)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Máj. 31. 23:54 - Szerkesztve: charlie


Volt már ide linkelve a fórumba, de akkor közkívánatra ismét, a maximálisan objektív összehasonlító cikkek, egy bizonyos Klettner Péter tollából:

Első rész, a Mikrovilág magazinból itt olvasható.
Ízelítőül: "Az Amiga 1000 volt az első Amiga gép, de sok hátrányos tulajdonsága miatt hamar megbukott így gyártását már régen leállították." meg "Amigán viszont a POWER-LED egy hangszűrő egység bekapcsolásával kialszik, a DRIVE-LED-et pedig a programok össze-vissza kapcsolgatják a lemezegység működésétől függetlenül, ezért általában a felhasználónak fogalma sincs róla, hogy mit csinál a gépe."

Második rész, az egyik első Alaplap magazinban, 20-22 oldal között.
Izelítő: "az Amiga resetelésére is van mód, a CONTROL-AMIGA (bal)-AMIGA (jobb) billentyűk egyidejű lenyomásával, de ez szoftveres megoldás, tehát a rendszer esetleges "elszállásakor" nem segít." meg "Hangsúlyozzuk, hogy az ST igen nagy sebességgel tudja megváltoztatni a képtartalmat BLITTER nélkül is" meg az a rész, amikor elmagyarázza, hogy a 320x256-os felbontás az miért sokkal szarabb mint a 320x200 Atarin. És persze a külön megvásárolható Atari 68010-es bővítő, "cash memóriával". Ja és a floppy porvédő. Priceless, tényleg.

Na, most már tudjátok miért szar az Amiga és király az Atari. Bazmeg még sokadjára olvasva is sírva röhögök rajta... :D Amúgy valaki ismeri ezt az okos embert, aki írta? :) Azért én elbeszélgetnék vele így 25 év után, egy sör mellett, hogy ezt most így hogy... :)

Balage
Tag

# Elküldve: 2015. Jún. 01. 05:36


Atarija volt, na :)

Atarit persze messze nem ismertem/ismerem annyira mint az Amigat, illetve az Amigat sem annyira, mint szeretnem, ezert elolvastam mindket cikket...
Ja, ezek a villogo LED-ek. Tenyleg fogalmam sincs mit csinal a gep.
CPU bovites A500-on pedig ugy nezem ismeretlen fogalom.

Tovabbi jo ejszakat! :)

dekanyz
Tag

# Elküldve: 2015. Jún. 01. 09:36


Nincs ebben semmi kulonos: Ha valaki csak szobeszedekbol tajekozodik, akkor nem lesz kepben. De, hogy egy ujsagban ezt igy le lehetett kozolni, azert az a legnagyobb gaz!

Amugy meg, mindig is ment a harc, foleg fiatalabb korban:
- C64 vs. ZX Spectrum
- Amiga vs. PC
- Amiga vs. Atari (bar mifelenk nem voltak atarisok)

De az elet mas teruletein is ez van: Jo, ha a masikat lehet valamiert utalni!

Clyde Radcliffe
Tag

# Elküldve: 2015. Jún. 01. 13:13


Én ebből kimaradtam, pedig jártam amiga klubba is, meg majálisra, meg mindenhová ahol Amiga volt anno. A zenekészítéssel arra céloztam, hogy egyszer láttam egy atari falcon-t a BNV-n kirakva és azon akkor valami szekvencer program mehetett amivel nem tudtam mit kezdeni, úgyhogy leültem inkább gitározni. Még mielött én lennék a hülye, jó pár zenét hegesztettem amigán.

dekanyz
Tag

# Elküldve: 2015. Jún. 01. 16:38


Quoting: Clyde
Még mielött én lennék a hülye

Ha ez nekem szolt, akkor nem hulyeztelek le.

Szerintem egy alap szekvencer meg ma is sok mindenre jo: Ha van valami MIDI eszkoz, ami fogadja/ertelmezi/megszoltaltatja a kuldott hangokat (pld. egy szintetizator), akkor az is eleg lehet. Azt hittem, hogy a mai modern es divatos szerkesztokhoz hasonlitottad - amik tele vannak tomkodve mindenfele vSTi-kel - es azert kerdezted, hogy mire jo ez a regi cuccos...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Jún. 23. 10:49 - Szerkesztve: charlie


Höhöhöhöhö:
http://www.retrocomputers.eu/2015/06/22/the-atari-st-can-run-the-heating-system-they- said/
:D

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2016. Okt. 03. 22:10 - Szerkesztve: charlie


Atari sucks. :)dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Okt. 03. 23:05


Congrat!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2016. Dec. 27. 22:47 - Szerkesztve: charlie


Atari sucks even more:Sajnos meg annyira sincs epkezlab GNU assembler meg linker TOS-ra mint Amigara, igy a nativ verzio kisse problemas.

Amugy arra remek alkalom volt, hogy megismerjem kicsit az Atarit - nos, nem jo. Ellenben rossz.

Peldaul: arra kulon API van, hogy Fast vagy ST RAM-ba foglalsz memoriat, es az egesz csak Atari TT-tol elerheto. A defaultot pedig a TOS futtathato allomanyban ilyen flagekkel lehet allitgatni... Ennek hianyaban hiaba van 128MB TT RAM-od, akkor is a 8MB ST RAM-ba akarja tolteni a waret es foglalni a memoriat is. Facepalm. Akkor ilyen, hogy regi TOS-okon (ertsd: ami az eredeti gepek tobbsegen van), szamit, hogy hany memoriablokkot akarsz lefoglalni, mert ha tul sokat, azt a TOS nem tamogatja. Meg a kozepesen bonyolult rendszerfuggvenyek egy jo reszenel ilyenek vannak a doksiban, hogy pl. "ne hivjuk meg tul surun" mert belefagyhat a rendszer. Hibaellenorzes meg annyi sincs mint Amigan, a legtrivialisabb dolgokkal hanyatt lehet rugni a rendszert.

A korabeli Kickstartoknak is van baja, de hat mihez kepest, tenyleg...

Szerk: persze ertem, hogy aki floppyrol jatekindito alrendszernek, vagy kb. kizarolag Cubase futtatasara hasznalta a gepet annak ez baromira nem szamit... Es hat nyilvan az ST-nel ezerszer gyengebb es bugosabb gepeknek is van rajongotabora. De attol meg az AmigaOS-be ha belenezel, akkor 2016-ban is azt tudod mondani, hogy igen, ezt erre a hardverre igy kell csinalni. A TOS-nal meg egyfolytaban az jar az ember fejeben, hogy ezt most miert kellett vagy miert igy...

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
forum.amigaspirit.hu / Általános / Atari: ismerjük meg a kortársat is tudásvágyból
 
 

Powered by chat forum software miniBB™ © 2001-2023