Szerző |
Üzenet |
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2024. Máj. 22. 17:34
https://index.hu/techtud/2024/05/22/microsoft-copilot-pc-snapdragon-x-elite-arm-chip- macbook-air/ Mna, erre vartam, hogy elkezdjek az apple utan m$ok is az ARM ot nyomatni. Vegre lealdozik az X86 nak, ammen...mar sziveset fődet hánynék rá.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2024. Máj. 23. 14:30 - Szerkesztve: charlie
Én még azért nem lapátolnék olyan nagyon... Itt még évtizedek lesznek, mire az x86 kikopik, ha egyáltalán. Pluszban, továbbra sincs nagyon más workstation jellegű gép, ami felvehetné a versenyt érdemben pl. az AMD Threadripperekkel, vagy szerverben egy-egy nagyobb AMD EPYC-kel. Csak esetleg ilyen Power10 meg ilyenek, alig-darabszámban, a világ összes pénzéért... Persze, ha az energiafogyasztáshoz mérjük, akkor az ARM64 chipek mind picsagyorsak, de ha nyers kraft kell, akkor a high-end x86_64 még bőven elöl van... És nagyságrendekkel többet adnak el belőle.
Nekem egy M2 Prom van ez kb. olyan gyors mint egy Snapdragon Elite, csak éppen majd egy évvel öregebb. A Ryzen 5950X-em single coreban ugyan elmarad mindkettőtől, de multicoreban még mindkettőt megeszi reggelire. És ez egy 4 éves CPU tech, egy 8 éves platformon (AM4), aminél már van újabb, gyorsabb. Szóval ja.
A laptopok fontosak ugyan, de csak egy dolog... Olyan ez, minthogy lassan mindent is Linux hajt, viszont az érdemi desktopon kb. még mindig 1-számjegyű a részesedése, százalékban...
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2024. Máj. 23. 17:10
Persze, ertem en hogy benzin, de legalabb kozelebb kerultunk mar, hogy egyszercsak lesz mas valasztasi lehetoseg. Es nem kell, egy atlagmarhanak, hogy picsagyors legyen, csak hogy el lehessen lenni vele a hetkoznapokban...es ezekkel azert mar el lehet lenni. Foleg, ha a kinaiak leklonozzak es eladjak majd kevesebb, mint fel aron :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2024. Nov. 18. 00:08
Miért nem haladnak az amigás projektek, sokadik fejezet:
Ezen a hétvégén egy 35 éves bugot kerestem meg és fixeltem ki a DOS-os Turbo C 2.01-ben, mert valaki belefutott és feltette a kérdést hogy "ez miért nem működik". És persze megint én vagyok az az állat, aki ebbe beleássa magát, mert nem bírja ki, hogy ne:
Komplett thread Mastodonon, erősen technikai, de sok képpel, itt kezdődik: https://mastodon.social/@chainq/113495428741488516
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2024. Dec. 26. 04:18
Csináltam egy Arduino-alapú USB egéradaptert X68000-hez. Szerencsére volt egy kiinduló projekt, ami keyboard ÉS egéradapter volt, de ezt át kellett alakítani h. csak egéradapter legyen, mert ezen a csudálatos jappppán remekművön a keyboard porton van keyboard ÉS egértámogatás, viszont az egérporton csak egér van, még fizikailag is más a pin-kiosztása, meg a protokoll is egy kicsit más...
Viszont nekem van gyári billentyűzetem, viszont nincs egerem. De ha változtatás nélkül építem meg az adaptert, akkor ugyan lesz egér, de cserébe csak USB keyboardot tudok használni, mivel az a keyboard portba megy... Szóval inkább átalakítottam. Így most megy együtt az origi keyboard + USB egér kombó.
Szóval fantörpikus. Képek itt: https://mastodon.social/@chainq/113716682280820853
|