| Szerző |
Üzenet |
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 03. 19:46
Ezt a két topikot érdemes követni a témában, főleg Fra hozzászólásait: https://eab.abime.net/showthread.php?t=123246 https://eab.abime.net/showthread.php?t=121310 Hogy miért nem működnek a programok amik nem dobnak fel egy requester-t induláskor? Ki tudja. Egy biztos, Thor-t teljesen hidegen hagyja, a hiba a programban van, javítsa ki a fejlesztője. Persze csak találgatás megy, mert Thor soha nem fogja kipróbálni őket, hogy legyen egy pontos diagnózis. Helyette van egy általános lista, hogy biztos leitltja a multitaszkot, nem használja a blittert, egyesével írja a pixeleket, stb. Nem azzal van a bajom, hogy a kártya működéséből fakadóan inkompatibilis egyes programokkal, hanem az egész hozzáállással ahhoz, hogy kompatibilitási problémák vannak. Ugyanez volt a HyperionOS 3.x-nél is amikor valaki panaszkodott, hogy egy program nem működik. Thor azonnal megjelent és kijelentette, hogy a program hibás, szólni kell a fejlesztőjének, hogy javítsa ki. Ja hogy a fejlesztő 30 éve nem Amigázik? Akkor így járt a felhasználó, az Os (így szokta írni) tökéletesen működik. WTF.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 03. 20:54
és miket tud? csak mert ez így ... :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 03. 22:02
ki ez a th0r? ő írta a P-Vision illesztő programot? érdekes, hogy korábban hallgatott mint szar a gazban ... én P-Vision-el kapcsolatban eddig csak a Oliver_A-t tartottam etalonnak :D
de ha egy ilyen faxnak "kell" megírnia a drivert akkor semmi jóra sem számíthattuk :(
bocs de én eddig a https://www.a1k.org-in követtem aztán egy jó hónap kimaradt és akkor látom mi a helyzet ... sajna nem vagyok perfekt német (az sem) ...
ettől függetlenül lehet beszerzek egy P-Visiont, és talán javul a helyzet ...
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 04. 06:35
THOR nem más mint Thomas Richter, egy igazi kódológép és Amiga veterán. Fantasztikus tudású ember, akinek a megannyi futó projektje mellett még van ideje egész nap fórumokon vitatkozni :D Természetesen nem akarok senkit se lebeszélni a kártyáról, csak a jöttem kicsit kisírni magamból a csalódottságot.
|
megott
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 04. 10:06
Sziasztok, én vagyok a miskolci P-Vison tulaj. Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a kártyába, hetekig lestem, vártam, hogy elérhető legyen. Megvettem, megérkezett, kipróbáltam, bajom volt a P96-al (vettem már egy régebbi verziót a PiStormhoz, most ehhez is kellett), elsőre elkeseredtem, reménykedtem, hogy megment a kétmonitoros használattól. Sajna nem mentett meg, illetve csak részben, ezért majdnem visszaküldtem a kártyát. Valami rémlett, hogy a DELL U2410 tud két bemenetet PIP módban is, nosza próba. A WB egész jó már nagyobb felbontáson is, a natív olyan amilyen (hiába reAmiga 1200 a lap és vga-n megyek közvetlenül a monitorba), viszont a legnagyobb előnya ott hjön ki, hogy van tisztán 2MB ramom, nem kell szenvedni a felszabadításával. Tény én csakis kizárólag demoscene nézegetésre használom, játszani nem szoktam, illetve komolyabb appokat nem futtatok WB alatt.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Aug. 04. 21:59 - Szerkesztve: charlie
thor egy érdekes figura, maradjunk annyiban hogy legalább annyi hülyeséget is beszél mint okosat. Pl. megpróbálta az "új P96" hype-csúcsán elmagyarázni Frank Mariaknak, hogy a CGFX ilyen szar monolitikus blob, és minden új grafkártya driverhez újra kell fordítani (ami nettó marhaság) - mindezt úgy, hogy nem tudta h. Frank akihez beszél, a CGFX fejlesztője. Opsz.
Vagy pl. nekem egyszer kifejtette h. a Free Pascal milyen szar hogy "custom" bináris objekt formátumot használ, ami "semmivel sem kompatibilis". A "custom" objekt formátumot úgy hívják hogy: ELF... :) Oké, hogy Amigán kevésbé használt, de azért fogalmazzunk úgy h. nem totál ismeretlen...
Amúgy ez amit BSzili ír ez abszolút jellemző rá. Pl. kioptimalizálta a "modern" Kickstartokból hogy még a bootolás kezdete előtt inicializálja a console.device-t, mert az minek. Na a NetBSD onnantól nem is bootolt vele (meg szerintem egy rakás más se), aztán megpróbálta elmagyarázni az EAB-on h. a bootblock tévesen hívja meg az Alert()-et (az egész kódban 0db referencia volt az Alert()-re) végül persze valakinek ki csak kellett javítani - helyesebben workaroundolni a NetBSD-ben - aki valaki én lettem.
Ilyenek. Gondolom itt is valami hasonló intergalaktikus innováció van... De majd elolvasom a topicokat ha túl sok időm lesz. :)
Amúgy kár ezekért mert amúgy tényleg nagytudású valakiről van szó, akinek az MMULib-en, P96-on ill. pl. a DOS dokumentációján (és még sok egyében) végzett munkája kritikus infrastruktúra, és tiszteletreméltó. De hát erre mondják h. sose találkozz a hőseiddel, ami manapság az Internet korában egyre kevésbé megoldható.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 05. 14:52 - Szerkesztve: dh1
Perlekedés Mania — Szóval ... velünk együtt mindenki unja már világszerte a pereskedést a Hyperion és a Cloanto/Amiga Corp. között. Ha az egész nem nyomasztana minket már csaknem két évtizede, már ki tudja, hol tarthatna az AmigaOS ... de ez egy másik, külön történet ... aki akarja, leírhatja ezzel kapcsolatos gondolatait.
Lényeg, hogy a két perlekedő fél, úgy tűnik (!), peren kívül megegyezett az összes vitás kérdésben és elrendezték közös ügyeiket az elkövetkező évekre. Új licenc-szerződést kötöttek, mely a régi helyébe lép ... mi ennek a lényege? (a teljesség igénye nélkül! aki akarja a forrásoknál elérheti angoluk a publikált szerződésszöveget és a részletes ismertetést)
— A Hyperion elismeri az Amiga Corp. tulajdonjogát — többek között — a következő védjegyek fölött: "Kickstart", "Workbench", "AmigaOS", "AmigaOne", "BoingBall" (beleértve ezek ragozott, szóközzel elválasztott változatait is /ahol ez értelmezhető/). Amiket a Hyperion esetlegesen megszerzett a múltban, azok átruházásra kerülnek az Amiga Corp-ra. — Az AmigaOS 4 megmarad a Hyperion szellemi tulajdona és továbbra is fejlesztheti, forgalmazhatja PPC vagy más platformokra (kivéve 68k). A Hyperion licencjoga az AmigaOS 3.1 forráskódjának, valamint az "AmigaOne" elnevezés használatára rögzítésre került. — A Hyperion különleges, határozott idejű licencjogot kap az AmigaOS 3.2, egy új AmigaOS 3.3 kifejlesztésére és terjesztésére 2027. december 31-ig bezárólag. A licenc ezekre csak update-ként érvényes, azaz már rendelkeznie kell a vásárlónak AmigaOS 3.1 licenccel. Nem használható ún, retro konzolokban. Az Amiga Corp. minden eladás után jutalékot kap. — A Hyperion 2027. december 31 után ki kell vonuljon a 68k piacról, a 68k platformra készített forráskódokat pedig át kell adnia az Amiga Corp-nak, amely azt továbbviszi. Ez alól kivételt képeznek az AmigaOS 4-ből "backportolt", azaz abból átvett kódrészletek, melyekre nincs átadási kötelezettség. (Megjegyezzük, nem teljesen egyértelmű, hogy a 3.1.4 forráskódján túl, ami egyértelmű, a 3.2 és a majdani 3.3. forráskódját is köteles lesz-e átadni?) — Annak érdekében, hogy az Amiga Corp. a Hyperion kilépése után is folytathassa az AmigaOS 3 fejlesztését, a Hyperionnak a kilépését követően fel kell mentenie a projektben részt vevő összes fejlesztőt a belga céggel szembeni minden kötelezettség alól.
Timothy de Groote a Hyperion részéről azt nyilatkozta, hogy neki személyesen ez a megállapodás volt a fő célja Ben Hermans távozása óta. Mi pedig reméljük, hogy ez az egész előreviszi és nem hátráltatja az AmigaOS-ek jövőbeni fejlesztéseit ...
Forrás: — Hír1: https://amiga-news.de/en/news/AN-2026-08-00028-EN.html — Hír2: https://amiga-news.de/en/news/AN-2026-08-00022-EN.html — Megállapodás: https://amiga-news.de/files/2026-06-05_hyperion-amiga_settlement-agreement.pdf
(bigbilly)
#Hyperion #Cloanto #Amiga #AmigaOS
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 06. 19:24 - Szerkesztve: BSzili
Quoting: charlie Amúgy ez amit BSzili ír ez abszolút jellemző rá. Pl. kioptimalizálta a "modern" Kickstartokból hogy még a bootolás kezdete előtt inicializálja a console.device-t, mert az minek. Na a NetBSD onnantól nem is bootolt vele (meg szerintem egy rakás más se), aztán megpróbálta elmagyarázni az EAB-on h. a bootblock tévesen hívja meg az Alert()-et (az egész kódban 0db referencia volt az Alert()-re) végül persze valakinek ki csak kellett javítani - helyesebben workaroundolni a NetBSD-ben - aki valaki én lettem. Erről eszembe jutott még egy vicces sztori aztán egy időre leállok a pletykálással. A 3.2-es Kickstartnál úgy döntött Thor hogy jó ötlet lesz alapból lefoglalni 12 KB Chip RAM-ot, mert az kell a Mac emulációhoz. Aztán elkezdtek jönni a panaszok, hogy nem indulnak a demók és egyéb chip RAM igényes programok még startup-sequence nélkül sem. Mikor kiderült mi áll a dolog mögött elintézte azzal, hogy le kell futtatni egy parancsot a s-s-ben ami felszabadítja a 12KB memóriát. Többen sérelmezték hogy a Mac emuláció prioritást élvez a natív programokkal szemben, miért nem azok futtatnak le egy parancsot akik Mac-et akarnak emulálni ahogy eddig. Ebből aztán hetekig tartó vita lett, rosszul vannak megírva a programok, használjanak Fast RAM-ot (LOL), stb. A vége az lett, hogy 3.2.3-ban ez az alapból lefoglalt 12KB felszabadításra került, mert addigra Thor már nem volt a csapat része. Ezek után kérdezze meg valaki miért borzongok azon ha valaki képes 3.2-as ROM-ot pakolni a gépébe :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 06. 22:34
Bazzeg, akkor lehet emiatt nem megy a ShapeShifter rendesen nálam? :) 3.2.2.1 van fent ...
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2026. Aug. 07. 07:42 - Szerkesztve: dino
Na, milyen jo, hogy most vettem egy szlovak csavotol 3.2 kickstartot az egyik ezerkettesembe. :/ mar banom hogy penz adtam ezert a szare. Mindegy, jo lesz kutya utan vetni. No es kerdem en, hogy a 3.1.4 el mi a helyzet?
Szerk: Ok, most olvasom, hogy a 3.2.3 ban mar javitottak ezt, es halistennek az enyem is ilyen, amit vettem... Huh... Viszont most olvasom, hogy a FreeCardMem progival menni kene a sima 3.2 vel a sapkasifternek. Az amineten talan fent is van. Majd meselj, hogy jo lett e.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 10. 02:19
Worms Mania — Worms: The Director's Cut – 30. évfordulós kiegészítőcsomag
Uraim, igen, megjött! A Worms harmincadik évfordulójára készült különleges kiegészítőcsomag a klasszikus játék világát idézi meg egy gondosan összeállított válogatással.
A csomag új pályákat, saját készítésű terepelemeket, valamint több mint 50, a Worms 2, a Worms: Armageddon és a Worms World Party játékaiból átdolgozott pályacsomagot tartalmaz.
A válogatás célja, hogy a sorozat három évtizedes történetének legjobb hangulatát és jellegzetes pályavilágát egyetlen kiadványban elevenítse fel.
Harminc év Worms – három évtizednyi féregcsata, humor, pusztítás és felejthetetlen pillanat egyetlen kiegészítőben.
A teljes csomag letölthető!
A teljes projekt egyetlen, kényelmesen letölthető csomagban is elérhető. A letöltött archívumot a WORMSDC könyvtárba kell kicsomagolni (ZIP vagy LhA).
"Csak" a pályákat és a saját készítésű terepek kapunk
Aki nem szeretné letölteni a teljes csomagot, külön is hozzáférhet a pályákhoz, saját készítésű terepekhez és hegyvidéki terepsorozatokhoz.
A letöltött archívumokat a WORMSDC könyvtárba kell kicsomagolni.
Véletlenszerű a pályák sorsolása
A WormsDC tájgenerátorában a jobb egérgombbal kell kattintani, majd beírni a CUSTOM parancsot, végül az Enter billentyűvel megerősíteni.
Ezt követően a WormsDC véletlenszerűen kiválaszt egy egyedi készítésű pályát. Bal egérgombbal újabb kattintással bármikor újabb véletlenszerű pálya sorsolható.
Mintacsomagok külön is letölthetők
Tahát aki csak néhány kiválasztott mintacsomagot szeretne letölteni, azokat külön-külön is megteheti ezt. A csomagok a Worms 2, a Worms: Armageddon és a Worms World Party pályáiból és elemeiből származó válogatásokat tartalmaznak.
A kiválasztott archívumokat a WORMSDC/TWSAMPLES könyvtárba kell kicsomagolni. Van magyar archívum csomag is!!! ;)
A „csak hangeffekteket” tartalmazó mintacsomagok kizárólag az adott játék hanghatásait tartalmazzák, beszédhangokat nem. A WormsDC először betölti a hangeffekteket, majd a beszédhangokat a DEFAULT csomagból használja.
Ez a beszédhangokat tartalmazó csomag olyan tartalmakat is tartalmaz, amelyeket egyesek sértőnek találhatnak. A ’90-es évek már csak ilyenek voltak – más idők jártak. ;)
A Worms: The Director’s Cut eredeti alkotója, Andy Davidson által 2026 augusztusában kiadott ingyenes kiegészítőcsomaghoz egy kilenc zeneszámot tartalmazó remixalbum is készült.
A különleges zenei kiadvány Bjørn Lynne ikonikus, eredeti Worms-főcímzenéjét gondolja újra, kifejezetten a klasszikus Commodore Amiga platform hangulatát és zenei világát megidézve.
Worms: The Director’s Cut online pályaszerkesztőt is kapott
A Worms: The Director’s Cut online eszközével közvetlenül a böngészőből készíthetők kétrétegű pályák, hegyvidéki pályacsomagok, egyedi terepek és saját csapatok – lényegében a WormPrefs 2.0 modern, online változata, amely immár telepítés nélkül, a böngészőből is elérhető.
Közreműködők
A projekt válogatását, koordinálását és elkészítését Andy Davidson és Ben „Squirminator2k” Paddon végezte.
Worms: The Director’s Cut ©1997, Team17 Digital Ltd.
A Team17® és a Worms® a Team17 Digital Limited bejegyzett védjegyei.
Az eredeti koncepció Andy Davidson munkája. Minden egyéb védjegy, szerzői jog és logó a jogos tulajdonosok tulajdonát képezi.
https://worm.net/ https://worm.net/expansion.html
|
YADA
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 11. 20:57
Engem jobban erdekel, elvileg jott ki SuperFrog engine atirat is PC-re, eredeti adf lemezeket igenyli.
https://almost-there-games.itch.io/
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 13. 01:56 - Szerkesztve: dh1
Launcher Mania — Pocket Launcher avagy a Zsebindító
Eszedbe jutott valaha is, milyen fantasztikus lehetett volna, ha az Amigára is létezett volna valami hasonló, mint például a Delphi vagy a Visual Basic? Milyen jó is volna, ha lehetne korszerű, vizuális és kényelmes módon fejleszteni úgy, hogy közben nem volna szükség minden egyes platformhoz mindent újraírni?
Pontosan ez lett a MacumbaEditor alapötlete. Egyetlen terv. Egyetlen képi (vizuális) szerkesztő. Egyetlen szkriptnyelv: a MacumbaScript. Innentől pedig valódi natív alkalmazásokat lehet létrehozni Amigára (AmigaOS 2.0+ és AmigaOS 1.x), Mac Classicre, Atari ST-re, MS-DOS-ra… és még néhány olyan platformra is, amelyek valószínűleg soha eszedbe sem jutottak.
A MacumbaEditor segítségével készült el a Pocket Launcher avagy a Zsebindító is!
Egy WHDLoad-indító Amigára, mely minimum AOS 2.0 vagy újabb rendszerekre támogat. Átvizsgálja a lemezeidet, katalógusba rendezi a slave fájlokat, majd egy borítóképekkel ellátott listából indíthatod őket. Ideális hatalmas játékgyűjtemények kezeléséhez.
— Mit tud is tud? • Mint írtuk egy WHDLoad launcher. A működése pofonegyszerű: átvizsgálja a meghajtóidat, katalogizálja a slave fájlokat, majd egy borítóképes listából indíthatóak lesznek a játékok-demók-utilok. Nagy gyűjteményekhez különösen praktikus. Kicsi, gyors és hatékony!
— A mi a legjobb benne? Az nincs szükség külső könyvtárakra! • Egyetlen, körülbelül 380 KB-os futtatható fájl, nagyon gyors (mely az iGame-ről nem mondható el). Egyszerűen átmásolod, és már működik – telepítésre sincs szükség. • Nem igényel MUI-t (az iGame-nek szüksége van rá), sem datatypokat, guigfx-et vagy egyéb külső fájlokat. • Kizárólag a Amiga ROM-ban található könyvtárakat használja. Ezért akár egy teljesen alap Workbench 2.0+ rendszeren, CD32-n, illetve 1–4 MB memóriával rendelkező rendszereken is fut.
— Katalogizálás és források • Intelligens automatikus katalogizálás: kiolvassa a slave fájlba beágyazott nevet és az igame.data adatait (cím, műfaj, év, játékosok száma, chipset, argumentumok), és önállóan megkülönbözteti a játékokat a demóktól. • Egyszerre több forrás: akár 16 mappa vagy kötet is megadható. Felismeri a csatlakoztatott köteteket, és kiszűri a duplikátumokat. • Új elemek hozzáadása: az Update Index funkció inkrementálisan működik, vagyis csak az új slave fájlokat veszi fel, nem kell minden alkalommal az egész gyűjteményt újra átvizsgálnia. • Integritás-ellenőrzés: megtalálja a hiányzó slave fájlokat (például ha törölted vagy áthelyezted őket), és eltávolítja ezeket az adatbázisból. A nem csatlakoztatott köteteken található bejegyzéseket viszont megtartja, így például egy kihúzott CF-kártya miatt sem veszik el az adatbázis tartalma. • Alacsony memóriaigényű mód, valamint optimalizált, nagyobb memóriával rendelkező gépekhez készült gyors mód.
— Képek • Natív IFF képek dekódolása, datatypes használata nélkül. • Támogatja a lace, progresszív (hires) és RTG módokat. • Multi-IFF: a játék könyvtárában található összes .iff képet meg tudod nézni, nem csak egyetlen fájlt. • Kétféle méretezési mód: Fill és Sharp – utóbbi pixelpontos megjelenítést biztosít, nagyítás nélkül.
— Beállítások és segédprogramok • Beállítható a névmegjelenítési mód (hogyan jelenjenek meg a slave-ek nevei), a keresés, az alacsony memóriaigényű működés, a bélyegképek, a képátméretezés és a Multi-IFF. • Beépített ToolType-szerkesztő: közvetlenül az alkalmazásból módosíthatod a .info fájlokat, nincs szükség az IconEdit megnyitására. • Automatikus indítás rendszerindításkor, valamint opcionális teljes képernyős mód.
— A kezelőfelület • Rendezhető táblázat, amelyben többek között a cím, platform, műfaj, év és játékosszám oszlopaiban böngészhetsz. • Háromféle szűrő kombinálható: nyelv – angol, német, spanyol, francia, olasz és további nyelvek; platform – OCS/ECS, AGA, CD32, CDTV; típus – játékok, demók, magazinok, cracktrók, alkalmazások. Emellett cím alapján is kereshetsz, akár valós időben, akár az Enter megnyomásával. • Rögzített, 640×188 pixeles ablak, amely PAL és NTSC rendszeren egyaránt működik. • Teljes képernyős mód a L-Amiga + F billentyűkombinációval. • Ikonizálható AppIconként, globális gyorsbillentyűk támogatásával.
— Pocket Launcher verzus iGame • Az iGame-hez hasonlóan ugyanazokat az információkat használja, mivel ugyanabból az igame.data fájlból dolgozik. A Pocket Launcher azonban nem igényel MUI-t vagy egyetlen külső könyvtárat sem.
— Emellett további előnyöket is kínál: • Multi-IFF támogatás • automatikus indítás rendszerindításkor • beépített ToolType-szerkesztő • egyetlen futtatható fájl mindössze!
Egy fájl, átmásolod, elindítod – és már használhatod, ennél nincs egyszerűbb!
José Francisco „Pancho” Manera: Minden védjegy, szerzői jog és logó a jogos tulajdonos tulajdonát képezi.
https://macumbaeditor.com/examples/pocketlauncher.html https://macumbaeditor.com/
|
KZ3D
Tag
|
# Elküldve: 2026. Aug. 13. 08:35 - Szerkesztve: KZ3D
3D Object Converter Mania
A v1.801 elkészült WEB update formájában.
A program frissíthető a Help/ Check for updates funkció használatával.
A következő modulok lettek hozzáadva a v1.80 megjelenése óta: Europe Racer *.D3D Load Refractor Engine 2 (Battlefield 2142; Battlefield Heroes) *.COLLISIONMESH Load
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Aug. 17. 15:02 - Szerkesztve: dh1
"3D Object Converter Mania"
Kiváló! Congrat! ;)
Kérdezem, hogy próbaverzió elérhető a programból?
|