| Szerző |
Üzenet |
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Jún. 02. 22:15
Az Alinea szerint nincs készleten, ilyen gyorsan elkapkodták?
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Jún. 04. 12:24
Igen, napok alatt mindet elvitték! :(
Természetesen lesz még! ;)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Jún. 04. 19:14
Emlékezik valami a BlizzardVision PPC limitációjára AGA módban? Amelyet nagyrészt a "Boot With No Startup-Sequence" módban használtuk mert csak limitált színeket és módokat vitt át (na meg egy BVision mellett minek is)...
Szal emlékszik valaki erre?
Nekem valami 8 vagy 16 szín ugrik be ... de lehet tévedek ... help :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Jún. 05. 09:42
Igen. Szerintem csak 4 színű mód van, ami a default boot mód. És igen, pont arra jó, hogy a NoStartup shellt, meg az Early Menüt, esetleg egy alap Wörkbencset amíg felteszed a BVision/CVision driverét, látni tudd. Játékok, ilyesmik nem mennek vele, ráadásul böszme lassú is, tényleg csak ilyen "valamit látsz" megoldásnak jó, ha máshogy nem tudsz valami láthatóba bebootolni.
Ahogy az RTG rendszer (ami ugye hosszú ideig kizárólag a CGFX volt) elindul, utána ez a funkció szerintem kikapcsol.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Jún. 05. 19:54
Köszi Chain-Q!
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Jún. 11. 13:20
Oliver Achten Mania — Megérkezett a következő generáció: Demon D1260
Oliver Achten jelenleg az Demon D1260 1.0-s revízió fejlesztés dolgozik, amely több alapvető változást is hoz magával.
A SATA támogatást sajnos el kellett hagynia Oliver-nek, mivel a szükséges bridge chip beszerzése rendkívül nehéz, sőt gyakorlatilag lehetetlen lett. Nem szertetett volna emiatt más FPGA-ra váltani és a teljes kártyát újratervezni.
Az eredmény? Véleményé szerint a kártya így még jobb lett. :-)
— A Demon D1260 Revision 1.0 főbb jellemzői — Eddig a leggyorsabb 68060-as gyorsítókártya Amigához ;-) — 256 MB SDRAM — PWM vezérlésű ventilátorszabályozás — 32 bites DemonBus® bővítőcsatlakozó például a készülő DVision számára — Két microSD kártyafoglalat (egy belső és egy külső) (ÚJ) — Beépített 100 Mbit-es Ethernet vezérlő (ÚJ) — Beépített DMA-alrendszer az I/O műveletekhez, akár 50 MB/s adatátviteli sebességgel (ÚJ)
Az új csatlakozók egy külön kivezetőpanel (breakout board) segítségével kerülnek az Amiga 1200 hátlapjára, így kívülről is könnyen hozzáférhetők lesznek.
Előzetesként itt látható a jelenleg körülbelül 85%-os készültségi szinten álló nyomtatott áramköri lap (PCB) látványterve.
Imádom ezt a csókát! ;)
https://files.catbox.moe/d9dtg5.png https://files.catbox.moe/v5rvrb.png https://files.catbox.moe/s9wch2.png
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Jún. 12. 08:10
Ez mind nagyon jól hangzik, de mi az, amit ebből egy Warp1260 nem tud? A "leggyorsabb" '060 accelerator - mi alapján? Egy 85%-os készültségű PCB alapján?
Oké, ilyen különbségek vannak, hogy a Warp1260-on nem ethernet hanem WiFi vezérlő van, viszont eleve rajta van az RTG, nem bővítés lesz, a két MicroSD helyett az egyik egy CF/IDE port... Viszont pl. van rajta USB is, meg nemtom.
Nyilván, tök jó h. vannak opciók meg a bőség zavara, csak nagy csinnadrattával megint be van jelentve világrengető újdonságként egy "fejlesztés alatt" lévő valami, ami amúgy évek óta elérhető - hát jó, oké.
Az ACA1260-at is a "leggyorsabb" '060-as gyorsítóként jelentette be a Jens, a benchmarkokban van legalább 1 számjegyű differencia, százalékban, a gyakorlatban viszont minimális (érzékelhetetlen) a különbség a szoftverek többségében. Főleg hogy azóta a Warphoz is jött egy FW update, ami az L2 cache fejlesztéseknek köszönhetően lökött rajta egyet.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Jún. 25. 00:31
Oliver válasza:
"Már egy mindössze 85%-ban elkészült nyomtatott áramköri lappal (valójában ennél is kisebb a készültségi fok, de ezt most meghagyom a "szakértőknek"...) a memóriasávszélességem 20%-kal nagyobb, mint az összes eddigi kártyáé. ;-)
És ez nem pusztán elmélet, hanem a gyakorlatban is egyértelműen látható volt mindenki számára, aki vette a fáradságot és eljött az ARC-ra (jó, Budapest azért egy kicsit messze van...).
A Warp sajnos a megosztott memóriaarchitektúrája és a DDR3 memória miatt soha nem fogja elérni ezt az adatátviteli sebességet. A 68060-as processzor nem tud mit kezdeni a DDR3 nagy sávszélességével – neki az számít, hogy a lehető legkisebb késleltetéssel, azonnal megkapja az adatokat.
Persze lehet (és kell is) egy L2 gyorsítótárral enyhíteni a problémát, de ennek is megvannak a korlátai (például az FPGA blokkmemóriájának kapacitása a tag- és adatmemória számára), ráadásul egy L2 cache-vezérlő a CPU adatútjába is beiktat 1–2 extra várakozási ciklust.
Ha RTG-n nagy felbontásban használod a Workbenchet, akkor az én megoldásom előnye még nagyobb lesz. Nálam ugyanis a DRAM-vezérlő külső zavarás nélkül, kizárólag a CPU memóriaforgalmára koncentrálva tud intelligens bankkezelést és frissítésvezérlést (refresh management) végezni.
Ez nem azt jelenti, hogy a Warp rosszul lenne megtervezve. Egyszerűen – a Demonnal ellentétben – egy rendkívül kifinomult all-in-one megoldás, ami viszont szükségszerűen kompromisszumokat követel meg más területeken.
Teljesen más célkitűzésről van szó, mint az én szerény hobbi projektemnél, amely nevetségesen olcsó FPGA-kra és memóriákra épül. És igen, én is csak most kezdtem igazán bele. ;-)
Ezért minden Warp-felhasználónak csak azt tudom tanácsolni, hogy ahelyett, hogy más megoldásokat lehúzna, inkább ösztönözze a fejlesztőket. Hiszen köztudott, hogy a verseny viszi előre a fejlődést, és valljuk be: a méregdrága 68060-as processzorokat újra kiforrasztani a kártyából nem éppen a legjobb móka, ugye?"
kicsit lemaradtam, az elmúlt 2 hétben még nem néztem Oliver válaszait, ha jön valami ide postolom (már ha érdekel valamit... :D)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Júl. 01. 22:12
BSzili!
A napokban eszembe jutott a Terep illetve a Terep2 nevű game. Egy DOS-alapú, 3D-s terepjáró-fizikai szimulátor, amelyet Nagymáthé Dénes fejlesztett ki, és amelyet először 1996. május 4-én adtak ki. Ebből egy Amigás port? :D Tudom! Kapjam be :D
https://archive.org/details/terep-30th-anniversary-edition
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Júl. 02. 21:37
Előbb szerezze meg valaki a forrást, addig nem nyilatkozok :P
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Júl. 04. 18:25
FinalWriter Mania — Megjelent a FinalWriter 7.3 új verziója
A FinalWriter Team bejelentette a FinalWriter 7.3 megjelenését AmigaOS 3.1 vagy újabb rendszerekhez, közel két évvel az AROS-verzió kiadása után. A legendás szövegszerkesztő eredetileg a SoftWood fejlesztése volt, és az Amiga egyik legismertebb irodai alkalmazásává vált.
Az új kiadás számos fontos fejlesztést kínál, többek között egy teljesen új helyesírás-ellenőrzőt, továbbfejlesztett többnyelvű támogatást, korszerűsített RTF-kezelést, natív PDF-exportot, valamint közvetlen nyomtatási lehetőséget FTP és IPP protokollokon keresztül. Ezek az újdonságok jelentősen javítják a program kompatibilitását és használhatóságát.
A FinalWriter 7.3 fő újdonságai
Az új verzió többek között az alábbi fejlesztéseket tartalmazza: — új helyesírás-ellenőrző (spell checker); — továbbfejlesztett többnyelvű környezetek támogatása; — modernizált RTF-kompatibilitás; — natív PDF-export; — közvetlen nyomtatás FTP és IPP kapcsolaton keresztül; — hibajavítások és folyamatos frissítések a következő kiadásig.
Ár: A FinalWriter 7.3 ára körülbelül 44 euró, illetve 50 amerikai dollár. :(
Rendszerkövetelmények A program minimálisan Motorola 68020 processzort igényel, de a fejlesztők 68040 vagy 68060 CPU használatát ajánlják, lehetőleg grafikus kártyával (RTG), hogy a szoftver teljesítménye és felhasználói élménye optimális legyen.
Rövid története A FinalWriter hosszú múltra tekint vissza az Amiga platformon. A SoftWood fejlesztéseként indult, és rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb, professzionális szövegszerkesztővé nőtte ki magát. Sok Amiga-felhasználó számára ez a program bizonyította, hogy a platform nemcsak játékokra, hanem komoly irodai feladatokra is kiválóan alkalmas.
A 7.3-as verzió ezt a hagyományt folytatja: a fejlesztés középpontjában a jobb kompatibilitás, a korszerű fájlkezelés, valamint a dokumentumok egyszerűbb exportálása és nyomtatása áll.
Elérhetőség A FinalWriter 7.3 már elérhető AmigaOS 3.1 és újabb rendszerekhez. További információk a program hivatalos termékoldalán találhatók.
https://final-writer.com/ols/products/finalwriter-70-amigaos-31
|
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2026. Júl. 06. 06:33
Quoting: BSzili Előbb szerezze meg valaki a forrást, addig nem nyilatkozok :P
Évekkel ezelőtt már próbáltam, sikertelenül...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Júl. 07. 13:30
Az internet szerint a Terep 2 100% x86 assembly-ben íródott. Nyilván minden portolható, csak kérdés mekkora efforttal. Innentől viszont akár disassemblálni is lehet és nekiugrani, nincs nagy különbség. :)
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2026. Júl. 07. 19:41
Egyszer pár ezer sor x86 assembly-t átírtam C-be, igaz az rendesen kommentelve volt, szóval ha erősen megnéztem nagyjából értettem mit csinál még ha nem is tudom fejből mindegyik utasítást. Mondjuk nem biztos, hogy még egyszer alávetném magam ennek :D
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2026. Júl. 09. 15:37
Én akartam írni ilyen assembly-konvertert pitonban vagy valami ták nyelvben, amiben egyszerű parsolni. Ha a kód többségét átírja 68k-ra, már jó vagyok, a többit meg flageli h. kézzel légyszi (pl. szegmens-mágia, ah/bh direkt access, DOS stb INT-ek) az már nem kis segítség. De persze nem tudom h. a valóságban ez mennyire jól működne. Nyilván a bemenő kód függvénye is. És persze az x87 FPU egy további Pandora szelencéje...
Majd ha kész vagyok az időkibővítőgéppel...
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Júl. 11. 17:33
OctoControl Speak Mania — Az OctoPrint egy ingyenes, nyílt forráskódú 3D nyomtató-kezelő szerver, amellyel hálózaton keresztül vezérelheted és felügyelheted a 3D nyomtatódat. Leggyakrabban egy Raspberry Pi-re telepítik és most már Amigára is elkészült!
Ez egy MUI-alapú kliensprogram, amely lehetővé teszi az OctoPrint vezérlését Amigáról, anélkül hogy modern webböngészőre lenne szükség.
A programmal lehet: — figyelni és vezérelni egy 3D nyomtatót, — G-code fájlokat feltölteni, — nyomtatást indítani, — valamint a fontos eseményeket hangosan felolvastatni a SAY parancs és a narrator.device segítségével.
Két változat található a csomagban: — OctoControlSpeak – francia nyelvű felület — OctoControlSpeak_EN – angol nyelvű felület
A programot valódi Amiga 1200 Tower 68060 konfiguráción, valamint PiStorm/Emu68 rendszeren is tesztelték. Az AmigaE forráskód is mellékelve van.
Letöltés: https://aminet.net/package/comm/misc/OctoControlSpeak_EN
|
KZ3D
Tag
|
# Elküldve: 2026. Júl. 13. 14:37 - Szerkesztve: KZ3D
3D Object Converter Mania
A v1.80 elkészült kliens és WEB update formájában.
A program frissíthető a Help/ Check for updates funkció használatával.
A következő modulok lettek hozzáadva a v1.70 megjelenése óta: Foundation Engine (Marvel Studios' Avengers: Endgame) *.LULLMODEL Load Moto Racer *.3DF/MAP Load Tenchu: Return from Darkness *.BGM Load
Egyidejűleg a 3D Object Converter AmigaOS 3.x / 4.x portolva lett MorphOS and AROS i386 alá:
Rendszer követelmények: - TCP/IP Stack (Internet kapcsolat a programfrissítő számára)
Weboldal: http://3dconverter.synology.me/3doc
3d modellek: http://3dconverter.synology.me/3doc/downloads/3d_sample_models.lha
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2026. Júl. 15. 20:15
3D Object Converter Mania ...
"Ma reggel ezt a levelet kaptam: ️ I saw the news about this tool and wanted to see if you would be willing to show case and discuss it's capability and your development of it at AmiWest 2024 in Sacramento CA, Oct 25-27th. We can support you in person or remote, which ever is better for you."
végül is volt bemutató?
|