Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Általános / NextGen szubjektív
Szerző Üzenet
Lazi
Mr. AmiCon

# Elküldve: 2009. Már. 01. 22:48


Most, hogy az A1 mellé befigyelt egy Pega2 is -hehe, a sort jól kiegészítené egy Sam3- valami kibukott belőlem.
Ide bepasztézom, aztán majd megmondjátok tegyem-e máshova.

NextGen szubjektív
--------------------

Volt egy időszak, amikor a Commodore csődjét követő hazug reményekkel átitatott hosszú letargia végre kézzelfogható változásnak indult. Két olyan platform is testet öltött az Amiga hagyatékán, melyek humán kompatibilitást ígértek a 80-as évek végén informatizálódott fanatikusok számára. Sajnos a kezdeti eufóriát hatékonyan kezelte a tény, hogy ez a testet öltés meglehetősen elhúzódó folyamat volt.
A 68060-as processzorral és PicassoII grafikus kártyával ellátott Amiga mellett a szükégszerűen meghozandó Döntés nem volt égetően sürgős, így megadatott az idő mindkét rendszernek a bizonyításra.
Egy ilyen Döntés márpedig igen fontos, hiszen a jővőről szól. A három lehetőség közül az egyik - a már említett humán kompatibilitás miatt - kizárható volt, vagyis döglött halként úszni az árral, váltani a gyűlölt ám elterjedtsége okán kényelmes pc-re. Ez, egy a mai napig gyógyíthatatlan klinikiai eset, tehát nincs mese a Pegasos és az Amiga1 közül az egyik kell legyen az üdvözítő gyógyír.

Az idegennyelvű sajtó ügetve elapadt, a hazai is fonnyadásnak indult, de szerencsére az egyre elérhetőbb Internet közben folyamatosan ontotta a Döntéshez szükséges információt. A kétely azonban nem csökkent, a kérdések nem fogytak el.
Valami közösnek minden bizonnyal kell legyen a dinnye és egy számítógép között, mert dinnyét sem vennék anélkül, hogy a maga fizikai valójában nem tapasztalhatom meg téridő síkomban jelentkező kitüremkedését.
Ami azonban korábban egyszerű volt, meglátni, kipróbálni a játékokat egy C64-en, az Amiga 500-on, az A1200-on most nem működik. A Döntés tárgyai olyan lemaradásba kerültek minden téren, hogy a korábbi szempontok a legelején elvetett megoldáshoz vezettek volna.

Az Amigások ekkorra már veszélyeztetett fajjá váltak. Közösségi élettereik elnéptelenedtek, szoftver folyamaik elapadtak.
Az egykori önmaguk árnyékaként tovább élő partikon végül eljött a lehetőség, hogy úgy mint annak idején a PECSÁ-ban az Amiga 1000, az új platformok is elkápráztassanak a hatalmas vászonra kivetített pixeleikkel. Mondanom sem kell, hogy a két érzésben talán annyi közös volt, hogy mindkét esetben lélegeztem közben.
A lépéselőnyben lévő Pegasos/MOS rendszerrel találkoztam először. Meggyőző volt. Ha feleannyi idős lettem volna, akkor biztosan szárnyas paripák plakátjaival díszítettem volna a szobám falát és kék pillangós pólóban rohangáltam volna fel-alá.
Látszólag tehát megszületett a Döntés és ent módjára nekiláttam, hogy beszerezzek egy Bplan által gyártott alaplapot.

Történt közben, hogy a határon túlról egy Amiga1 látogatást tett a Csokiban. Szemben az előző tapasztalattal ez nem volt meggyőző. Lassú volt, nagyon drága és a színeket csúszkák segítségével lehetett állítgatni - maradt meg bennem kitörölhetetlen emlékként.

Döntés a születésétől fogva szépen cseperedett kiváló egészségnek örvendve, mígnem egy Amiga1 újra fel nem tűnt ugyanazon a színpadon. Ezúttal valaki más mutatta be, mi van a színbeállító csúszkákon túl. A rendszer persze ekkor is lassú volt, ám sok más tekintetben is megegyezett az otthon ezidő alatt idegesen feszengő 1200-ason futó OS-el.
Amikor pedig megláttam, hogy az Early Startup Menu megjelenik, majd a kikapcsolt partíciók miatt nem bootoló gépen feltűnik a floppy lemez behelyezésére buzdító jól ismert animáció, akkor Döntés már nem volt önmaga.

Döntés ezután átoperáltatta magát.

A műtétet követően három mikro Amiga1 került be az országba, talán az utolsók, amelyek még újként megvásárolhatóak voltak.
Az első tapasztalatok vegyesek voltak. A karakteres képernyőn virító U-Boot, a meglehetősen szolíd hardver és a gyenge natív szoftverkínálat mellett az OS4-ről kiderült, hogy nincsenek humán kompatibilitási problémái és igéretesen fejlődik.
Az A1200 azóta gyakorlatilag nem volt bekapcsolva és néha ugyan az egész kötődést a pokolba kívánva, de sikerült egy izgalmas - hülye néven: alternatív - platformmal elvégezni csaknem mindent amit én egy számítógéptől elvárok. Hozzá kell tenni, hogy hatékonysága természetesen messze nem optimális, de itt nem is erről van szó.

Döntés egészsége az elmúlt négy éve alatt sajnos hektikussá vált.

Nem érezte jól magát amikor kiderült, hogy az A1-nek vége, több nem készül belőle, de szinte minden fájdalma elmúlt mikor úgy látszott veszélybe kerül a MOS további sorsa. Hirtelen felborult a keringési rendszere, mikor az ainc kontra Hyperion per elmélyült a jog bűzölgő ingoványában. Azonban minden OS4 update sokat javított az állapotán. A kúraszerűen alkalmazot Amicon partik stabilizálták állapotát, de a Sam440ep magas ára és hazai elterjedésének esélytelensége még szövődmenyekhez vezethet.

Egy váratlan esemény azonban nemrég újabb fordulatot hozott a történetben, amiről így ír a prófécia:
"Az Úr már régóta dolgozá, hogy elválassza mindből ami piros és kék. És e kettő ne keveredjen, mert abból Ő sem tudá mi válna. Végül aztán egy nap feladá és akkor az OS4 egyszercsak lesz Pegasos2-re. Akkor majd megpihen és látá, hogy ez jó. De ugyanezt látá majd a nyáj is, amire az Pegasos árak egekbe szökék."

Az OS4 tehát meghódítani látszik egy újabb platformot, ami összehasonlíthatatlanul erősebb az Acube nála jóval fiatalabb üdvöskéjénél. Egy apró probláma azért itt is adódik: a Pegasos is egy halott rendszer. Mindenesetre az olvasó talán már ki is találja, hogy számomra elérkezett a pillanat, hogy egy újabb halott platformot vegyek célba. A józan értékítélet meg bikkmakk.

Sikerült is összeakadni egy rabszolgasorban sínylődő, Linux igát elszenvedő géppel. Miután hozzám került, megelégedéssel vettem szemügyre fajtáját. A mikro A1-hez képest kész karácsonyfa a rengeteg integrált eszköz. Hogy mindez hogyan fog működni OS4-el, az még a jövő titka, mindenesetre a Linux rabigából felszabadítva (ami egyébként számomra meglepően jól ment rajta) felkerült rá egy MOS2.2, mellyel eltöltött első nap élményeiről, tortúráiról egy folytatásban ismerkedhet meg az érdeklődő. (Habár kétlem, hogy eddig bárki is eljutott, úgyhogy ide akár azt is írhatnám, hogy blablablabla, az nem fog feltünést kelteni.)

Lázi

rachy
Tag

# Elküldve: 2009. Már. 02. 10:10 - Szerkesztve: rachy


@Lazi

En elolvastam vegig. Kulonosen tetszett az a resz, ahol Cobra, Chip es szereny szemelyem kozosult bemutatoja meggyozott eleted egyik nagy donteseben... (Elfelejtettuk kozben bejelenteni, hogy "A mellekhatasok tekinteteben kerdezze meg kezeloorvosat, gyogyszereszet..." ;)

Kivancsian varom a folytatast, kulonosen, ha (a korulmenyekhez kepest) objektiv lesz, mert en keptelen vagyok objektiven kozeliteni a temahoz, de szeretnem mar latni, hogy az milyen... :)

EDIT: kozben eszleltem, hogy a tema cime eros ellentetben all az objektiv kifejezessel. Sebaj. :)

Cobra
Piros troll

# Elküldve: 2009. Már. 02. 12:06


Lazi: ha van mukodo Debian Lenny-d a Peg2-n, akkor szeretnek feloled hallani... :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Már. 02. 12:26 - Szerkesztve: charlie


Cobra: Har har har... (Ps: Lazinak 1.2-es OF-je van...:)

Lazi:
Amikor pedig megláttam, hogy az Early Startup Menu megjelenik, majd a kikapcsolt partíciók miatt nem bootoló gépen feltűnik a floppy lemez behelyezésére buzdító jól ismert animáció, akkor Döntés már nem volt önmaga.

1., A M****OS 1.4.x-ben is ott volt mar a Bootmenu kod, csak nem lehetett aktivalni (kiveve PowerUP-on, mindket egergomb lenyomasaval). (2.x alatt a BootMenu v. BM bootparameter, vagy asszem az F1 nyomkodasa hozza elo, de ez utobbiban nem vagyok biztos).

2., Floppy animacio az nincs, ez teny. Mivel hogy a rendszer4 nem kezel floppyt... :)

Sikerült is összeakadni egy rabszolgasorban sínylődő, Linux igát elszenvedő géppel.

Greetings 2 melak. :)))

A mikro A1-hez képest kész karácsonyfa a rengeteg integrált eszköz.

Ooooo itt nemegeszen ertem mire gondolsz... Az uA1-en van integralt video, es ha jolemlexem egyel tobb USB port is van (4 vs. 3). A Pegasos 2 talan az SPDIF, a Firewire es a Gigabit ethernet csatlakozokkal egyenlithet, de ebbol egyikse olyan, hogyha hianyozna, felvagnam az ereim... Szoval nem egeszen ertem, hogy mire gondolsz... Oke, van 3 PCI slot, meg ugye az AGP, de mas kaliber a ket alaplap, szoval...

Cobra
Piros troll

# Elküldve: 2009. Már. 02. 14:27


ChainQ: arra gondolhat szerintem, hogy a Pega2-n surubben tele van tomve az alaplap alkatreszekkel. Anno zacci (tenyleg, mi tortent vele?) ervelt az A1 ellen ezzel, hogy ott milyen "ures" az alaplap mer nincs rajta annyi alkatresz mint a Pegan :D

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Már. 02. 14:30 - Szerkesztve: charlie


Cobra: LOLROTFL. :) Hat az A1SE/A1XE-nel "surubb" az teny, mondjuk foleg azert, mert az XE/SE "melysegeben" full ATX meretu, Pegasos2 meg csak fele meretu, szoval kvazi ugyanannak kell elferni kisebb helyen. De azert az uA1 meg zsufoltabb volt, nyilvan az meg azert, mert integralt gfx + ITX meret. :) Es mivel Lazinak uA1-e van, ezert nem hiszem, hogy erre gondolt. :D

Lazi
Mr. AmiCon

# Elküldve: 2009. Már. 02. 14:53 - Szerkesztve: lazi


@Rachy

Furcsa, de tenyleg jelentos dontes volt, hiszen hatasa azota is toretlenul tart, szoval ezuton is koszonet mindnyajatoknak a bemutatoert. :)

Az objektivitassal kapcsolatban viszont el kell keseritselek, mert az elmult 18 ev tapasztalatainak, hatasainak figyelembevetele nelkul tekintve ket mondatnal tobbet nem erne a dolog. Na ez objektiv volt (es nem igaz) :)))

Szerk: Esetleg szerkeszd kicsit a legutobbi postodat, mert amikor a masodik mondat 12. szavaval ert veget a sor, akkor jott a LOL... :)

Lazi
Mr. AmiCon

# Elküldve: 2009. Már. 02. 14:57


@Cobra

Bocsi, de a Linux miatt elobb kellett volna szolnod...
Kiprobaltam aztan unallokaltama helyet. :)

Gondolom amire kivancsi voltal, arra Charlie mar valaszolt :)

GK
Tag

# Elküldve: 2009. Már. 02. 15:11


Én is kíváncsi leszek a folytatásra.

Lazi
Mr. AmiCon

# Elküldve: 2009. Már. 02. 15:15


@Chain-Q

Latod ezt a floppy animaciot elbukta a MOS. Nr.1 selling point! :)

A karacsonyfa alatt a tobb lehetoseget ertettem. A 3 pci, AGP, alaplapi+hatso firewire, 2 RAM slot (raadasul DDR), rakat internal audio csati, AMR-hez hasonlito slot (nemtommiaz), gigabit.
Azert ez jobban felszerelt, mint a uA1 meg ha nem is nelkulozhetetlen egy resze.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Már. 02. 16:25 - Szerkesztve: charlie


@Lazi:
AMR-hez hasonlito slot (nemtommiaz)

Elvileg az egy masodik gigabit port (mivel a Marvell Discoveryben ha jol emlexem osszesen 3db gigabit ethernet vezerlo van, amibol 2-t drotoztak ki a bPlan-ek). Az egyik ugye ki van vezetve hatul, a masodik jon ki azon az AMR-szeru sloton, de hianyzik rola a transceiver, ami fizikai ethernetet gyartana belole. Erre kis kartyat terveztek, de sosem keszult el, nem volt kaphato. Ezen kivul ha jol emlekszem bizonyos bus debug funkciok is elerhetok azon a sloton, az Articiabol okulva ha esetleg fixekre lenne szukseg, ezert a portot "debug port" neven is emlegeti nehany leiras. (Vegul nyilvan nem volt fixekre szukseg, ezert uresen maradt, hala egnek.)

Cobra
Piros troll

# Elküldve: 2009. Már. 02. 16:33


ChainQ: ezen a debug porton keresztul nem lehetne veletlenul a negyedik USB csatit kidrotozni elore? :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Már. 02. 16:35


Cobra: Tudommal nem, mivel az vmi rejtelyes oknal fogva az AGP labain lakik. (Az eredeti Peg2 manualban van slot pinout, abban azt irjak.)

Cobra
Piros troll

# Elküldve: 2009. Már. 02. 17:09


ChainQ: azt tudom, csak gondoltam hatha a debug porton keresztul is elerheto. Jelenleg az van, hogy ugye elol csak az egyik USB mukodik, es mivel a haz aljan van es nehezen latni, soxor pont a masikba dugom :)

rachy
Tag

# Elküldve: 2009. Már. 02. 17:51


@lazi

Ugyan, kell egy kis mulatsag a nepnek, ne? ;)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Már. 02. 18:07 - Szerkesztve: charlie


@rachy:
... muszaj ekkora magas labdakat feladni? Tudod micsoda erofeszitesbe tellik megallni h. lecsapjam? :)

Lazi
Mr. AmiCon

# Elküldve: 2009. Már. 02. 18:26


@Cobra

Be kell kotni parhuzamosan :)
Ocso hub, nem?

Cobra
Piros troll

# Elküldve: 2009. Már. 03. 13:08


ja, valami belso HUB kene, amire ra lehet dugni a haz kabeleit. Van ilyen?

forum.amigaspirit.hu / Általános / NextGen szubjektív
 
 

Powered by PHP forum software miniBB™ © 2001-2021