Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS SMP
Szerző Üzenet
trewt35
Tag
# Elküldve: 2019. Okt. 07. 19:00 - Szerkesztve: trewt35


Üdv.

Az AROS screenshotok között van egy kép, ami arról ad hírt, hogy az AROS már támogatja az SMP-t.

Tud valaki erről valami konkrétabbat? Ez valódi SMP és a kernel osztogatja ki a többi magot a processeknek/threadeknek, vagy ez "csak" ilyen "manuális SMP", hogy a kernel ad egy API-t a programoknak arra, hogy kódot futtathassanak a többi magon?

Vagy egyéb?

mc68k
Tag

# Elküldve: 2019. Okt. 07. 19:10


Elszállt az idő az egész felett. 1997-ben ha kijött volna egy final version, esetleg lett volna rá user is. Mára kihaltak még a hardcore fanok is.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2019. Okt. 07. 19:49 - Szerkesztve: charlie


@trewt35

Valodi SMP elvileg, de van baja. Amennyire tudom, megcsinaltak azt amit amigan senki nem akart, hogy a Forbid()/Permit() paros megallitja az osszes magot, annak minden teljesitmenyproblemajaval egyutt (ertsd: a Forbid/Permit paros egy nagyon olcso 1 flag atbillentesevel jaro muveletbol egy rohadt draga, eroforraszabalo muvelette valik). Ezen kivul csak x86_64 es ABIv1-es AROS-ra van, amire kb. semmilyen szoftver nincs, mert hivatalosan meg nem stabil.

Raadasul meg igy is elrontottak valamit, mert pl. a Free Pascalos thread-tamogatas (es altalaban veve a meglevo amigas thread-tamogatas a kulonbozo cuccokban es nyelvekben) nem megy vele egyaltalan. Szoval sikeresen egyesiti az osszes megoldas hatranyat. De majd a BSzili kijavit, ha rosszul mondom. Akkor ment rajta a f*szveres hogy ez a jovo, aztan nem tortent semmi, es kozben volt eleg drama az AROS haza tajan is, szoval most nem tudom mennyire haladnak egyaltalan barhova.

BSzili
Tag

# Elküldve: 2019. Okt. 07. 19:50


Nem készült el teljesen, de egyébként valahol a kettő között lenne. Nem manuális, de alapból minden processz egy processzoron / magon tököl a visszafelé kompatibilitás miatt. A plusz az, hogy új programok állíthatnak thread affinity-t, és akkor a kernel szétosztja őket belátása szerint a magok között.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2019. Okt. 07. 19:52 - Szerkesztve: charlie


Na, akkor rosszul tudtam. En csak annyira neztem bele, hogy Alb42 kiprobalta es mondta h. az SMP verzio rohadt instabil, es mi sem megyunk vele rendesen, szoval meh, aztan kb. 1x bebootoltam, hatha konnyu kifixelni, vegul de nem lett vele semmi. Mas sem kerte azota, szoval ennyiben maradt.

BSzili
Tag

# Elküldve: 2019. Okt. 07. 20:45


A Forbid/Permit eleinte biztosan úgy működött ahogy írtad, de akkor még nem volt az, hogy alapból minden a 0-ás magon fut, és csak az a processz kerül át a többire amit engedsz. Magából az OS-ből ki is irtották kb mindenhonnan, és spinlock-okat raktak be helyette, azóta nem tudom változott-e valamit a helyzet. Nem tudom hogy az instabilitást ez okozza-e, mert az x64 ABIv1-et most is kb egy ember csinálja, szóval ki tudja mikor fog stabilan futni, főleg rendes vason. i386 ABIv0 platformon kívül nem nagyon van értelme mással foglalkozni egyelőre.

forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS SMP
 
 

Powered by bulletin board script miniBB™ © 2001-2023