Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS Kickstart
Szerző Üzenet
Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 01. 23:53 - Szerkesztve: charlie


Mint az talán közismert, az AROS-os csókák egy 68k-s Kickstart replacement projekten dolgoznak, amire többek között az UAE-t is fejlesztő Toni Willen-t is sikerült meggyőzniük és az emulátorok mellett a különböző független Amiga projektek (pl. Natami, Minimig) is használhatják a jövőben, valamint megnyithatja az utat a jelenleg igencsak körülményes classic Amiga szoftverupdate-ekhez, valamint a más, Amiga Kickstartot igénylő önálló projektekhez (Az OS jogok körüli huzavona miatt halálra ítélt Amithlon még rémlik valakinek?).

Bár még a meló elején tartanak, UAE alatt már fut az AROS, önállóan. Van egy elég szar videó itt róla, de a lényeg talán látszik.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2011. Jan. 02. 14:10


De ennek mi ertelme?
Marmint UAE alatti AROS-nak?
AROSsebbnek se kellene ... ha mar amugy is X86 nativ nem?!
Nem ertem ... vagy valamirol lemaradtam?

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 02. 14:42 - Szerkesztve: alivemoon


Ennek a lényege, hogy binárisan is kompatibilis legyen az AROS.
Így lesz vadi új kickstart AMIGA-ra.
Azaz gyakorlatilag minden processzoron elérhetővé válik az Amiga OS.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 02. 15:41


@dh1:
A 68k-s AROS binárisan kompatibilis a 68k-s AmigaOS-sel, így a gyári Kickstart helyett lehet majd ezt használni, nem kell megvenni vagy licenszelni (pl. emulátorhoz, vagy a már említett hardver remake-ekhez).

@AliveMOon:
Azaz gyakorlatilag minden processzoron elérhetővé válik az Amiga OS.

He? Na ezt most nem tudom miféle logikai kapcsolattal sikerült ide levezetni, és persze úgy hülyeség ahogy van. Szerintem. De kifejthetnéd... :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 02. 19:51


Létre jön a szabadforrású, binárisan is kompatibilis verzió, ami eredeti vasokon is képes lesz futni, meg az FPGA csodákon.
Viszont az új AROS-fejlesztésekben sztenderdé válhat az igény, hogy classikon, MiniMigen és Natamin fusson jól. PPC-ken szintén maradhat binárisan kompatibilis. x86 és ARM is jó az új cucokra.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 09:22


@AliveMOon: Lehet, hogy én vagyok nehéz felfogású, de még mindig nem értem, hogy jön az x86 meg az ARM egy AROS alapú, 68k-s gépekhez készülő Kickstarthoz valamint hogy ettől a fejlesztéstől hogy fog az AmigaOS "gyakorlatilag minden processzoron elérhetővé válni". Szóval továbbra is nagyvonalú logikai ugrást érzek a 68k-s érvelés, és a mögé biggyesztett "x86 és ARM is jó" között.

Addig értem, hogy az AROS fut szinte bármilyen procin, de esetünkben ez nem a jelen fejlesztésnek köszönhető és nem is újdonság. Szóval még mindig nem értem, mire is gondolsz. :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 13:08 - Szerkesztve: alivemoon


Nekem úgy logikus, azért azonos az AmigaOS-sel mert minden AROS API szinten azonos az AmigaOS-sel, specifikáció szerint a 68k már binárisan is azonos. Matematikailag nekem ez AROS68K == AmigaOS.

Nekam csak a kérdés az menyire tudják a saját céljaikat és specifikációjukat teljesíteni.
Ha ráadásul tudnak majd egy Kickstart rom-ot is prezentálni, amit beteszek az 1200-asba és müxik, minden tiszeletem az övék lesz.

Mondjuk annyira még nem néztem utána, de érdekelne, hogy AROS letudja saját magán fordítani?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 14:38 - Szerkesztve: charlie


AliveMOon: Az AROS eddig is binárisan kompatibilis volt 68k-n az AmigaOS-sel. Lásd pl. az AfA (AROS for AmigaOS) projektet, ami egy rakás library-t átemelt az AROS-ból, hogy plusz funkcionalitást adjon az AmigaOS-hez. És ez már több éves projekt. A Kickstart projekt "csak" arról szól, hogy az önálló működéshez szükséges hardvertámogatást is befejezzék classic hardverhez.

Tehát akkor hogy értsem, az AROS == AmigaOS, tehát mostantól az AmigaOS is megy x86-on. Értem... :) Akkor egyébként ReactOS == Windows? :) Meg FreeBSD == Linux, mert futtatja a Linux binárisokat? :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 14:49 - Szerkesztve: alivemoon


Szerintem igen! Ha képes egy Amiga-n futni és kezelni a hardver komponenseket, futatni Amiga binárisokat akkor az AmigaOS, akár hogy is nézem.

És ha még rom-ba is égethető lesz, akkor AmigaOs-ebb lesz bármelyik másiknál.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 14:58 - Szerkesztve: charlie


Állat. Akkor mostantól a M****OS is AmigaOS? :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 15:00 - Szerkesztve: alivemoon


Végül is szerintem az is az, csak nem ártana egyet fejleszteni, MorphOS, OS4 és AROS kompatibilis legyen. Lehetne a versengés alapja, az hogy melyik müködik jobban, de a komponensek értsenek szót egymással. Most erősen három felé oszlik az erőforrás.

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 15:50 - Szerkesztve: alivemoon


AMIGA azért sem lehet többé kipusztítani, mert van MiniMig és AROS.
Amint a kettö egyesül, azaz AROS fut MiniMig-en van egy viszonylag egyszerüen előálítható komplett AMIGA, amit egy kinai is ösze tud rakni és olcsón eladni.
Teljesítmény meg az FPGA-k árától fog fügni.

TCH
Tag

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 18:58


Quoting: alivemoon
Lehetne a versengés alapja, az hogy melyik müködik jobban, de a komponensek értsenek szót egymással. Most erősen három felé oszlik az erőforrás.
Ezzel csak egyetérteni lehet.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 03. 23:21


Írjál mindent 68k-ra 3.1-es API/ABI-val és akkor menni fog. A PPC natív cuccokban egymás támogatása kb. a daydreaming kategória, ami sosem fog megtörténni, szóval nyugodtan el lehet elfelejteni.

(Hacsak az AROS el nem kezdi támogatni valamelyik rendszer API/ABI-ját mondjuk PowerPC-n, de egyelőre az AROS örülne neki, ha a 3.1-es 68k API/ABI-t bugmentesen tudná, de ettől is elég messze vannak még...)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2011. Jan. 15. 20:46 - Szerkesztve: charlie


Újabb milestone: az AROS fut önállóan egy igazi gépen is, egy PAL A1200-on ACA 030 turboval. Egyelőre floppyról, mert az IDE támogatás még hiányzik.

forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS Kickstart
 
 

Powered by forum script miniBB™ © 2001-2023