Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS - UAE integráció
. 1 . 2 . >>
Szerző Üzenet
neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 27. 17:15 - Szerkesztve: neongod


Rápillantottam az AROS-ra, hogy mik történtek ott az elmúlt hónapok során és meglepetten tapasztaltam, hogy Oliver Brunner bár a bounty határidőből már kicsúszott, de elég jól áll az UAE integrációval. A követelmények közül szinte már csak 1-2 hiányzik, a screenshotok ígéretesnek tűnnek, látszólag 'seamless' futnak AROS ablakokban a 68k-s app-ok, mennek a helyfüggő MUI context menük, stb. Nem tudom ez a Janus-UAE -re keresztelt cucc benn van-e már a mostani Icaros Desktop release-ben, de nagyon kiváncsi vagyok rá. Az AROS egyébként szépen csendben fejlődik, van már USB meg 3D support, Intel GMA driver, Catweasel támogatás, portolgatnak rá mindenféle appot, Remote desktop és VNC kliens és minden egyéb, bár még így is fényévekre van a MorphOS és OS4 jelenlegi verzióitól. Viszont kétségtelen előnye, hogy a hw függetlenség miatt az idő nekik dolgozik... Nem lesznek örökké piacon használt PPC-s Mac-ek és aranyárú custom hw-ek.

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 27. 21:16


Hát, ha végleg elfogynak a PPC-s hw-k, akkor az OS4/MOS gárda kénytelen lesz portolni a cuccát sux86-ra, meg belerakni pár fostömlő hw támogatását.
Vagy abbahagyják... :P

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2010. Sze. 27. 21:19


Me uj PPC procik nem johetnek???

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 27. 21:24


Izé, asszem félreérthető voltam. PPC hw alatt nem PPC CPU-t értettem, hanem PPC-s gépet. Neonnak igaza van, ha nem éri meg, senki nem fog PPC-s számítógépeket csinálni.

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 07:28


dh1: Nem azt mondom, hogy nem jöhetnek új PPC procik, csak azt, hogy nem valószínű, hogy számíthatunk új PPC hw özönre. Vagyis olyan alaplapokra, gépekre, amiket kellő számban és megfizethető áron gyártanak _consumer_ piacra. Tehát amik valami reményt szolgáltathatnának userbase szám bővítést illetően.

Genesi is átállt ARM-re, LimePC/CherryPal befuccsolt, annyi hw-t se gyártottak le, mint ahány Efika-t a Genesi. Apple már rég otthagyta a PPC-s világot, Sony bannolta a Linuxot a PS3-ról, stb.
Vagyis jelenleg a használt PPC Mac-ek és az ACube jelentik az amigások számára elérhető PPC platformot. Az A-EON-ról meg egyelőre semmi biztosat nem tudhatunk, egyelőre vaporwareként kezelendő, de annyi tuti, hogy "megfizethető" kategória aligha lesz.

MorphOS elől a használt Mac piac lassan elöregszik és kihal, az ACube és A-EON nem barát. Tehát bár a használt Mac stratégiailag jó ötlet volt, nem sokáig tart. Valamerre lépni kell, vagy le kell húzni a rolót.
És ebből a szempontból az AROS már kitaposott egy utat.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 09:40


@neongod:

OFF:
Ne kezdjük a M****OS x86 témát jó? :) Egyelőre a használt - értelmes - Mac-ek támogatásának megírását fejezzék be. Ez még 1-2 év biztosan. Utána a nép nyilván ezt használja is egy darabig a nép, tehát erre jönnek ki új szoftverek, ill. a meglévők optimalizált változatai. Pl. az OWB browser gyorsításában még nagy potenciál van, akár egy Pegasos 2-n, R9200-vel is, a G5-ös Maceken megy az 1080p HD videó MPlayerrel, még WiFi-ről szó nincs, ami pedig x86 gépeken még égetőbb lenne, szóval van még itt min dolgozni mielőtt azon kezdenének gondolkodni, hogy másik procira áttolják az egészet.

Plusz nyilván egy kompletten új CPU-ra portolni az egész kócerájt, tök új driverekkel kb. a 0-ról, nem két nap ennyi emberrel. Elég ha megnézzük mióta tart a Mac port... És akkor még a visszafele kompatibilitás problémáját nem feszegettük, de maradjunk annyiban hogy egy Janus-UAE szintű kókányművek dologhoz a M****OS csapat nem adná a nevét ez szinte biztos.

Szóval optimista becslés szerint fél évtizeden belül biztos nem lesz enduserek számára is használható M****OS x86-ra. Addig meg még bármi lehet, vagy éppen semmi se. Tehát téma over, tuskópécéket el lehet csomagolni vagy AROS-sal szopni, Windózt telepíteni, Linux-szal bénázni. A M****OS-re x86-on meg térjünk rá vissza mondjuk öt év múlva, hogy reális-e, OK? :)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 09:46


Quoting: charlie
Tehát téma over, tuskópécéket el lehet csomagolni vagy AROS-sal szopni, Windózt telepíteni, Linux-szal bénázni.

Az OSX et kihagytad a szorasbol! :D

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 09:53 - Szerkesztve: neongod


Nem emlékszem, hogy kifejezetten az x86-ot említettem volna. Konkrétan ARM-ra gondoltam. Pl. Genesi Smartbook és Efika MX tekintetében. Meg rakás más portable eszköz is szóbajöhetne. És nyilván nem 1-2 év meló ez, nem is azt kérdeztem, hogy hol van már a release. De ha bele akarnak vágni, akkor minél előbb annál jobb.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 10:25


@neongod:
Az ARM (egyelőre?) nem elég erős, hogy a PowerPC visszafelé kompatibilitást érdemben biztosítani lehessen. Aminek a hiánya - figyelembe véve, hogy én pl. az AmIRC-en meg 1-2 minimál utilon kívül gyakorlatilag már nem is használok 68k-s cuccot - az öntökönszúrás netovábbja lenne egy olyan, bináris kompatibilitásra építő rendszer számára, mint a M****OS. Ezenkívül az általános vélekedés az ARM-ról az, hogy hosszú távon valószínűleg ugyanúgy bedarálja majd az x86, mint az összes többi CPU platformot. Kijön egy sacc/kb. versenyképes Atom, köt az Intel néhány szerződést a nagyobb telefongyártókkal, és szevasz. És desktopon sosem volt igazán ARM, az 1-2 smartbook nem csinál nyarat, a tabletek meg egy egész más műfaj... Ezenkívül az ARM-ra is igaz, hogy nézzük meg mire jut öt év múlva, mert addig PPC-n is van bőven mit tenni.

Mellékesen azthiszem nagy titkot nem árulok el azzal, hogy a M****OS csapatban sem síkhülyék ülnek, és tudatában vannak, hogy a PowerPC desktopra építeni hosszú távon nem túl okos dolog és folyamatosan figyelemmel kísérik a többi CPU platform és úgy általában az informatika trendjeit. Szóval a rendszert nem fogják lehúzni a klotyón az utolsó bedöglő használt PowerMac-cel vagy Pegasossal, ebben biztos lehetsz.

@dino:
Szerintem OSX nélkül is érthető volt, hogy mire gondolok. :)

sadddam
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 13:07


chain: ott az arm a desktopon már igen régóta: riscos!:))

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 13:59 - Szerkesztve: TCH


Quoting: charlie
Ezenkívül az általános vélekedés az ARM-ról az, hogy hosszú távon valószínűleg ugyanúgy bedarálja majd az x86, mint az összes többi CPU platformot.
Nem fogja. Nem egy terület van, ahol verhetetlen az ARM. Egyébként a többi CPU platformot sem darálta be a koszos sux86, csak egy párat. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_CPU_architectures

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 14:11


Quoting: TCH
Nem fogja. Nem egy terület van, ahol verhetetlen az ARM. Egyébként a többi CPU platformot sem darálta be a koszos sux86, csak egy párat. URL

Persze ez ok, csakhat x86 os fel aron van, nem a cpu ra gondolok. Sajnos az egyedi keves dbszamu gyartasnak mindig nagy ara van. Nembeszelve a felmareknyi fejlesztokrol.

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 14:17


Quoting: dino
Sajnos az egyedi keves dbszamu gyartasnak mindig nagy ara van. Nembeszelve a felmareknyi fejlesztokrol.
Vérrel írt igazság. :(

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 14:40 - Szerkesztve: charlie


Valami Power.org-os fejes a minap büffentette el magát a minap, hogy hát sajnos problémás a Power CPU-k marketingje, merthogy nincs "flagship desktop platform" Powerhez. Húbazmeg breaking news, csak 10 éve mondjuk ezt, megjósoltuk az Apple váltásánál is nekik, még 2005-ben. Azért megnyugtató, hogy ilyen széles látókörű, remek jövőképpel rendelkező emberek vezetnek felelős szervezeteket...

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 15:01


Szánalmas. Nem értem, miért nem képesek legalább annyit mondani, hogy "há' van azér, csak kevesen használják".

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 15:09 - Szerkesztve: neongod


TCH: Azért, mert egy néhány 100 ember által használt platformot senki se vesz komolyan. De ez kezd itt erősen OFFá válni, folytassuk ezt az Amiga jövője vagy valami hasonló topicban.

Inkább azt írjátok meg ide, hogy próbálta-e valaki az új Icaros Desktop-ot, van-e benne már Janus-UAE és mennyire gáz? :)
Még nem volt időm megnézni.

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Sze. 28. 15:14


Hazamegyek, kiírom a latest buildet és megnézem. Már nagyon rég láttam AROS-t és akkor meglehetősen "kiforratlan" volt. :P A Haiku többet tudott nála.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2010. Okt. 22. 02:46


Eredmeny?

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 22. 10:25


Próbálgattam, bár csak QEMU alatt (ami bazi lassú). Továbbra is az az érzésem, hogy ezt én még mindig nem tudnám használni. Félkész feelingje van és a fejlesztési modellből adódóan mindig is félkész lesz.
Egyébként látványosan fejlődik, egyre több ware van, egyre több hw-t támogat, de nincs meg benne az a fajta igényesség, ami pl. a MorphOS-re jellemző (érdekesmód én OS4 alatt se éreztem annyira), hogy ha már kiadunk valamit, akkor az legyen legalább valamennyi jó, működőképes, komplett és natív. Itt hakkolt, épphogy működő cuccok a jellemzőek. Néha előbukkannak Wb3.x-es 2 színű ikonok, néha kifagynak dolgok kapásból, egy program vagy akár az OS funkcióiból sose tudhatod mi működik és mi nem és ha nem akkor azért mert valamit hiányol vagy mert nincs implementálva, stb.

Az UAE-t nem tudtam kipróbálni, mert ahhoz kellettek volna a Kickstart ROM-ok és Workbench ADF-ek, amiket QEMU alatt nem tudtam neki szolgáltatni. Szabad partíciót meg nem szánok neki, nekem annyit nem ér most ez az egész :)

desco
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 22. 23:51


VirtualBoxban egész jól megy az icAROS. Ha engem kérdez valaki, akkor valóban az MOS AROS páros ígéretesebb.

Az X1000 ára egy vicc. Low cost 5 dolcsis XMOS chipre verni magukat, amikor van belőle 2 és 4 magos is valamit dsp procinak is fel lehet programozni....

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 04:04


X1000-nél az XMOS és Xorro-ra verhetik magukat, amire többet is lehet rakni. Olyan széria alaplapra és alkatrészekhez hasonlitjátok az árakat, amit komunista rabszolgák gyártanak ázsiában, vagy már nem gyártanak, nem fejlesztenek.

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 07:31 - Szerkesztve: neongod


Desco: az ugye megvan, hogy az XMOS chip az nem a "main" CPU az X1000-en? Az kvázi egy "customchip", vagy co-proci szerepet tölt be ("Xena" 500 MHz XCore XS1-L1 128 SDS). Maga a CPU egy "Dual-core 1.8 GHz PowerISA v2.04+ CPU" a spec alapján, egyelőre nem tudni pontosan melyik gyártó melyik modellje.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 07:50


Quoting: alivemoon
Olyan széria alaplapra és alkatrészekhez hasonlitjátok az árakat, amit komunista rabszolgák gyártanak ázsiában, vagy már nem gyártanak, nem fejlesztenek.


Tok mind1 ... ebben az arkategoriaban ezzel a szegenyes sw felhozatallal ez nem eletkepes.

A siker oltaran aldozni is kell ... amigas cegek meg soha nem szerettek ...

desco
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 10:31 - Szerkesztve: desco


Quoting: neongod
Desco: az ugye megvan, hogy az XMOS chip az nem a "main" CPU az X1000-en? Az kvázi egy "customchip", vagy co-proci szerepet tölt be ("Xena" 500 MHz XCore XS1-L1 128 SDS).


Persze. Mivel utánanéztem. Mindent lehet vele csinálni, ami nem CPU. De hogy a legolcsóbbat rakják bele és lófittyet sem programoztak bele csak IO cuccokat.... kdrágán hááát.

Engem az zavar, hogy már egy telefon többet tud, mint az X1000. Ilyen alapon nem csodálom, hogy nincs fejlesztő.

Akár tetszik, akár nem az Apple nagy huzása volt, hogy x86-ra tértek át. Túlélték és BSD kernelre építették rá a saját rendszerüket. Lásd még Android, MeeGo, Maemo.

Amigán meg mi van. Az AOSnak sikerült mindenféle IFace szarságot beleraknia a rendszerbe, hogy a rohadt jól programozható APi-t teleszemeteljék.

Mellesleg mi a franc fogja tolni az H264-es full HD videókat. Radeon? Vagy mondjuk rá kéne forrasztani még egy XMOS csipet, amiben bele lehetne tömni a kodekeket?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 13:03


Quoting: desco
Mellesleg mi a franc fogja tolni az H264-es full HD videókat. Radeon?

A proci? :) Egy morcosabb G5 simán eltolja az 1080p-t, egy rendesebb MPlayer porttal, normális OS-en. Nem olyanon persze, ahol a video alrendszerben ötven tonna bloat van, ami harmadára lassítja a videolejátszást (lásd még: OSX, Linux címszavaknál).

Az 1.2-es Mac mini G4-em éppen elbírja a 720p HD-t ilyen módon... :)

desco
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 17:15


Quoting: charlie
Az 1.2-es Mac mini G4-em éppen elbírja a 720p HD-t ilyen módon... :)


Hát erről beszélek. Ha betolnak a XMOSba egy codeket az elbíná SZVSZ.

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 18:57


Quoting: desco
az Apple nagy huzása volt, hogy x86-ra tértek át
Jah, azóta ők is fostömlőt gyártanak, csak BSD kerneles OS-t raknak rá, jó húzás volt, hogy húznák fel bilgécet a fára.
Quoting: desco
Mellesleg mi a franc fogja tolni az H264-es full HD videókat.
Real men watch PAL 720x576. ;) Azonfelül meg amilyen filmek vannak manapság...

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Okt. 23. 19:13


Quoting: desco
Akár tetszik, akár nem az Apple nagy huzása volt, hogy x86-ra tértek át. Túlélték és BSD kernelre építették rá a saját rendszerüket..
Viszont megszunt a konkurencia,mostanra meg a rotacios kapa is x86 compatible...

desco
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 24. 02:30


Quoting: dino
Viszont megszunt a konkurencia,mostanra meg a rotacios kapa is x86 compatible...


ARM

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Okt. 24. 09:42


Quoting: desco
ARM

sajnos ez elenyeszo, nem konkurencia az X86 osnak...

. 1 . 2 . >>
forum.amigaspirit.hu / AROS / AROS - UAE integráció
 
 

Powered by light forum script miniBB™ © 2001-2024