| Szerző |
Üzenet |
csigabig
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 07. 08:39
Forrás megjelölés. https://mirari.vitasys.nl/ -- https://www.amiga-news.de/en/news/comments/329201.html
A jelenlegi kialakítás teljes specifikációja: -Formfaktor: micro-ATX kompatibilis, 244x170mm (H x Sz) -T10x2 (2-4 e5500 mag) akár 1.5GHz-ig / T2081 (4 kétszálú e6500 mag Altivec 2.0-val) akár 1.8GHz-ig -DDR3L (1.35V) SODIMM rangösszefűzéssel (T10x2 akár DDR1600; T2081 akár DDR2133) -PCIe x16 foglalat 4 sávval (PCIe 2.0) -PCIe x4 foglalat egy sávval (T10x2 PCIe 2.0; T2081 PCIe 3.0) -PCIe x1 foglalat egy sávval (PCIe 2.0) -2x SATA 2.0 (csak T10x2, 300Mbit/s sebességgel) -2x NVMe foglalat (a második foglalat kölcsönösen kizárja egymást a második SATA porttal) -8 USB 2.0 port (4 a hátsó I/O-hoz csatlakozik; 4 belső USB 2.0 fejlécekhez csatlakozik) -4 USB 3.2 Gen1 port (2 a hátsó I/O-hoz csatlakozik; 2 belső USB 3.0 fejléchez csatlakozik) -10/100/1000Mbit Ethernet -192 kHz/24 bites analóg hang (mikrofon, vonali bemenet, vonali kimenet a hátsó I/O-hoz; mikrofon, fejhallgató a HD audio csatlakozóhoz) -S/PDIF / Toslink digitális audio kimenet -9 tűs RS232 a hátsó I/O-hoz -Micro SD kártya (push-in push-out) rendszerindítási forrásként -24 tűs ATX tápcsatlakozó -4 tűs ATX CPU tápcsatlakozó -CPU ventilátorcsatlakozó PWM -mel -Ház ventilátorcsatlakozó
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 07. 13:12
Volt róla szó máshol, én személy szerint várom.
Powerbook még szépen muzsikál, de pl. egy újrapasztázást szétszedés már nem nagyon szeretnék rajta. Powermac G5 - ez egyelőre permanens fekete képet produkáló állapotban van nálam. Vettem most egy imac g5-öt, kitisztítottam, SSD upgrade, az alaplap hátsó kondijai még rendben vannak, de meddig... És ezt sem könnyű szét és összeszerelne, ha akarok vmit benne változtatni. Vagy akárcsak a hűtésen optimalizálni. Böngészés sebessége: többet vártam.
Ez a deszka megoldaná a hw öregedési problémákat. Ahogy látom a fejlesztési naplóból a Morphos szépen hegesztődik rá, gondolom a jövő év eleji 3.20-as kiadásra az alaplap is kapható állapotba kerül.
Ami alapvető gond ezzel a hardverrel: Továbbra is 2005-ös sebesség szint. Jelenleg ami hw szinten hot a világban: ARM. Ez teljesen szembe megy vele.
Összehasonlítva a leggyorsabb MOS vassal (2,7GHz G5 dual - 2,5GHZ G5 Quad)
CPU: Valószínűleg csak a nagyobb (altivec-es változat) érdekel csak, ez is, ha könnyen lehet húzni 2-2,2GHz lesz a max. Ez nem fogja elérni a G5 2,7GHz teljesítményét. Tehát böngészés lassú lesz. Produktivitás (o365, GW -hez kevés lesz) HD videó max, de itt is válogatni kell, hogy bitráta lapján megküzd vele vagy sem.
Sokat dobna a többmagos kezelés, ahogy a PC világban is ez lett a következő lépcsőfok.
Ami reményt adhat: gyorsabb buszrendszer.
Memória: DDR1 vs DDR3
USB: 2.0 vs 3.0
IDE+SATA1 vs SATA3+NVme
AGP/PCie 1 - csak mac es kártyák vs. PCie 2.0 normál kártyák
Audio: ez mindkét rendszerben teljesen ok volt, itt 192KHz-el ki van maxolva.
LAN: bár minkét rendszerben GBLAN, de a buszrendszer miatt, és remélem a driver miatt a Mirariban az átvitel gyorsabb lehet.
WIFI: Powermac-ben AFAIK nem megy MOS alatt, itt pcie kártyával - driver mellett esély van erre.
Vannak apróságok, amik a Mirariban sokkal jobban vannak megoldva: gombelem, aki vadászott a powermac g5-be elemet az tudja. Tápegység: Mirarihoz szabvány atx tápot tudsz illeszteni, egy mac-nél alakítgatnod vagy vadásznod kell használtat, vagy fell kell újítanod, egyik sem egyszerű optimális.
Videokártyánál a kérdés, lesz e bmilyen video lejátszás támogatás, dekodolás segítés a lassú cpu-t ezzel ki lehetne váltani. Mint annó eredeti Amiga koncepció.
Illetve amiról nem esett szó, deszkán ott csücsül egy Trion FPGA. Ezt nem tudom mire tervezik használni, talán itt jöhet be a képbe a hw-es videó dekódolás támogatása?
Szóval a kérdés:Mikorra és 1000EUR környékén ki tud e jönni mindez? Én a nagyobbra inkább ennek a dupláját várom. Annyira nincs alternatíva és érdekes hw, hogy mindenképpen lesz.
Értelme: Megint az a probléma, hogy ok, hogy drága, de nincs meg az az érzés, hogy vettél egy olyan gépet ami mindent lenyom. Az egészet egy átlag 2010-es PC lenyomja...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 08. 15:54
Quoting: "Derringer" Videokártyánál a kérdés, lesz e bmilyen video lejátszás támogatás, dekodolás segítés a lassú cpu-t ezzel ki lehetne váltani. Mint annó eredeti Amiga koncepció. OS4-en már van ilyen. MorphOS-en a fő probléma, hogy Macekkel nem nagyon tudtunk előrelépni GPU téren, amíg a többség valami PowerBook G4-gyel nyomta, vagy max. PMac G5-ökkel, addig a Radeon X800 volt a dolgok teteje érdemben. Az X5000 pedig mikro-minoritás volt a felhasználói bázisban...
Ez most változhat, de ez nyilván ár függvénye is.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 21. 09:42 - Szerkesztve: derringer
Amiga 40 prezentációból néhány info, akinek nincs meg:
A lapot 2026-ban szeretnék piacra dobni, azt hogy ez az első, vagy az év harmadik harmada, azt most még nem látszik.
Az ára tervezetten 500-600EUR lesz. Filózófiában egy Entry-level deszkának szánják, és az árát is. Ez a kisebbik processzorra értendő. (Deszka, CPU,ram)
Lesz nagyobb (2081) CPU is, de először a kisebb cpu-val fog megjelenni. Itt újra kell fordítani mindent.
Bmi is lesz ezt 2035-ig tudják megtenni, NXP addig tervez max gyártani ilyen cpu-kat.
Az alaplap megjelenéskor day 0 futtatni tudja a MorphOS-t.
Modern (AMD RX 480/580 pl.) vga támogatás egyelőre 2D, többi infót lásd Charlie hozzászólásában.
Multicore támogatás: SMP valószínűleg nem lesz, de pl. a kisebb CPU több mag kihasználását valahogyan tervezik fejleszteni.
|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 21. 18:54
Az €500-600 egész baráti a Tabor-hoz képest ami kb 2x ennyibe kerül, ráadásul erre nem SPE procit raknak.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 22. 13:46 - Szerkesztve: charlie
Adminként, vettem a bátorságot hozzá, hogy a "Mirari"-t előbbre vegyem a topic nevében, hogy könnyebb legyen megtalálni a topicot ha az ember csak szemmel átfutja a listát.
Amúgy meg ezt csak úgy itt hagynám: https://mastodon.social/@chainq/115417592006768519
Szerk:Valamint ezt is: https://mastodon.social/@chainq/115419219660427109
|
Lt. Reynolds
Amiga Maniac
|
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 09:03
Charlie, kéne kontaktálnunk, kérdésem volna. Előre is köszi.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 09:15
Az email címem még mindig charlie (bödön) amigaspirit (zutty) hu...
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 10:20
Nice!
Tudom, hogy relatív, de a system bus csak 600MHz?
Amúgy milyen, szubjektív vélemény?
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 11:16 - Szerkesztve: charlie
Hát, kb. az arany középút a Sam460 meg az X5000 között. Processzorteljesítményben (1.4Ghz, bár 1.6Ghz-re clockolható a "BIOS"-ból) nyilván elmarad a G5-höz meg az E6500 maghoz képest. Altivec sincs, ugye. A legnagyobb látványos különbséget az okozza, hogy ebbe bele tudok tolni egy 256MB-s 10 EUR-os PCIe-s Radeont és hát az repül... (Ahhoz képest amilyen HW-im MorphOS-hez nekem korábban voltak.) És hát van benne tartalék, ha egyszer megérjük h. lehet több mag meg 2GB feletti RAM...
Ami hiányzik (MorphOS-ről tudok csak bármit mondani) - NVME SSD driverek még nincsenek (készülőben), külső PCIe ethernet kártyát kell használni, mert az alaplapi drivere szintén nincs még kész (szintén készülőben), az UBoottal itt is macerák vannak az USB keyboardok és egyéb USB perifériák környékén akár csak X5000-n (Sam460-ról nem tudok nyilatkozni). USB3 támogatás nincs (a hardware jelen van, Linuxon megy is).
De főleg a board gyermekbetegségeit, meg hogy milyen hiányt pótol, könnyű (könnyebb) elviselni párszáz EUR-ért. 2000-ért már annyira nem lenne... De ahhoz képest hogy május elején még azt sem tudtuk h. ez a cucc létezik, most meg már itt zörög az asztalomon, stabil, és kódolok rajta. Hát ... az elmúlt év(tized)ek nextgen amigás tapasztalatainak tükrében - mondjuk azt h. ezt nem láttam jönni. :)
Szerk: ja és a fentihez - ne felejtsük el, hogy a fentiek egy "Proto 2" állapotú board néhány napos használata közben szerzett tapasztalatok. Ez még nem a végfelhasználói termék és a szoftverfejlesztés sem ért véget.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2025. Okt. 24. 20:19 - Szerkesztve: charlie
Első poszt Mirari-ról, MorphOS alól, Wayfarerrel. :)

|
BSzili
Tag
|
# Elküldve: 2025. Nov. 22. 14:00
Mirari NVME támogatás MorphOS-ben: https://www.youtube.com/watch?v=jWegsIzQ8Z4
|