Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic AmigaOS / Hálózat, internet beállítása
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Szerző Üzenet
CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 14. 09:18


Leszedtem a drivert melyben benne van az én típusom ( 3C562D ) fel is telepítettem, de hogyan tovább? A bővítőkártyámon van egy kapcsoló amivel tudok 8 és 4 mega között váltani, úgyhogy 4 megára váltva látja a cnet.device a hálókártyát, de nem tudom mi a következő lépés. Van más megoldás amivel tudok netet csiholni?

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 14. 10:08 - Szerkesztve: neongod


A HW problémák topicban kezdett offtopic lenni, így átmozgattam egy új témába.

Mit jelent az, hogy "látja a cnet.device a hálókártyát"? CardPrep látja?
Ha jól értem neked egy 3Com kártyád van. Azt a cnet.device nem támogatja, ezért kell hozzá egy 3Com SANA-II driver, ami itt van. Ha ez megvan még mindig csak odáig jutottunk, hogy le tudjuk kezelni a hálókártyát, de még nincs net, mivel az AmigaOS 3.1-ben alapból nincs TCP/IP stack. Nem tudom, hogy a te Bloodwych féle ClassicWB-d tartalmaz-e ilyet, vagy valaki előtted rakott-e fel rá, de a ClassicWB honlapja alapján úgy gondolom, hogy nem.

A legjobb és legegyszerűbb TCP/IP stack Amigára a MiamiDx. Ez viszont sajnos nem ingyenes. Emellett már nem is támogatott és megvásárolni sem lehetséges, így legális forrásból nem tudsz hozzájutni a keyfile-hoz. Demo van Aminet-en (main archív itt, gui pedig itt), de nem tudom mik a limitációi. Gondolom lesznek itt egy páran akik ki tudnak segíteni egy kulcsfájl-lal, ha megadod az emailcímed. De ha rákeresel google-ban arra, hogy "MiamiDXkeys" minden bizonnyal ott lesz a zip fájl az első 10 találat között.

A másik lehetőség az AmiTCP, ami viszont parancssoros (unix-like) és nem olyan könnyű bekonfigurálni, ha nincs unix-világbeli tapasztalatod. Bár vannak hozzá különféle GUI-k, ezekkel én nem kísérleteztem. Ajánlom, hogy a Miami-nak állj neki, sok szenvedéstől megkímélheted magad :)
Ha eljutsz odáig, hogy van Miami-d és elindul, segítek beállítani.

CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 14. 10:56


Nagyon köszönöm a segítséget. Ez már legalább egy kiindulópont lehet, csak már megint estig kell várnom :-)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Okt. 14. 11:54


Esetleg fontos, hogy a MiamiDx kulcsait a MIAMI: konytarba kell tenni, nem az S:-be es/vagy az L:-be mint a legtobb progi eseten... :) Az Aminetes MiamiDx demo pedig elvileg a kulcsoktol teljes erteku lesz. Ja es meg valami: van egy "Miami" nevu cucc is, (Dx) nelkul, ami asszem foleg modemezeshez jo, es gyakorlatilag a MiamiDx regebbi/butabb valtozatanak tekintheto. A megteveszto, hogy a legutolso verzioszama asszem 3.2-es. Ne higyjunk neki, tegyunk fel 1.0-s MiamiDx-et. :)

CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 15. 00:50 - Szerkesztve: CodeRed


Hát elvileg idáig jutottam :-)
http://kephost.hu/image-A831_4AD654B1.jpg

És ez alapján próbáltam haladni:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=35373

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 15. 11:16 - Szerkesztve: neongod


És ezután elindul a MiamiDx? A program könyvtárában kell lennie egy 'MiamiDx' ikonnak, azzal indítsd el. Ha minden jól megy, megnyílik egy MUI ablak, benne a beállítási lehetőségekkel. Ha ez megvan, akkor nekiállhatunk bekonfigurálni.

CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 15. 15:08


Előre is köszönöm. Megint waiting van estig :-I Viszont találtam egy ilyet
http://www.freeweb.hu/smt/letoltes.html
illetve MiamiDx magyarul!
http://www.freeweb.hu/smt/progshot/miamidx.jpg

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 15. 15:42 - Szerkesztve: neongod


Na, ez talán meg is könnyíti a dolgot. A teendő a következő: Hardver menüben létrehozol egy új hardvert, elnevezed mondjuk 3Com-nak, és SANA-II device-nak megadod az aminetről letöltött 3Com drivert (ide kellene megadni a cnet.device-t, ha azt használnánk). A SANA-II paraméterek gombra előjön egy ablak, ahol a "query device" gombbal lekérdezheted a kártya MAC address-ét és egyéb adatait. Ha ez megy, akkor minden OK!

A következő lépés az Interfész menü, ahol létrehozol egy új interfészt, legyen ez mondjuk Eth0 nevű és megadod neki hardvernek az imént létrehozott 3Com nevű hardvert. Az IP, Netmask, Gateway mezőket értelemszerűen kitöltöd a saját hálózatodnak megfelelően, vagy DHCP-re állítod. DHCP esetén kell még a TCP/IP beállítások gomb is, ahol a "Get dynamic DNS servers" kapcsolót állítsd "verify & add"-ra és a DHCP enable mellé tegyél egy pipát.
Az előző interfész képernyőn pipáld még ki a GUI default és a Control Panel opciókat, így ha a főablakban megnyomod az Online gombot, az ezt a kapcsolatot fogja vezérelni.

Ha statikus beállításokat használsz, akkor a DNS szervereket megadhatod az Adatbázis menüben, a DNS szervereket választva a legördülő menüből (lásd pl itt).

Ha online vagy, egy új CLI ablakba írd be az alábbit:
miami:miamiping www.google.com
Ha megy, akkor nyert ügyed van.

A fentiek feltételezik, hogy egy routeren vagy egy másik gépen keresztül csatlakozol a netre. Ez erősen ajánlott, mert ha közvetlenül akarsz betárcsázni ADSL modemmel az nagyobb kaland lehet. Persze semmi se lehetetlen. Ez esetben a hardvernél a miamipppoe.device-t lehet a barátod. Itt egy leírás ADSL-hez (németül..)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Okt. 16. 16:05


Visszanyitottam a topicot... Ha valaki szandekosan zarta le, kerem postolja ide, hogy miert.

CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 16. 17:13


Most, hogy néztem hol is van itt az oldalon a LEZÁRÁS lehet, hogy én voltam? Akkor elnézést kérek, ez úgyis gyorsan kideríthető :-)

Akkor témánál maradva majd este próbálok képet linkelni mindent úgy csináltam ahogy le vagyon írva, a kapcsolatot okésnak jelzi (online) de net nincs. Most vagy a böngészőmben a hiba vagy nem tudom :-)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Okt. 16. 17:21 - Szerkesztve: charlie


Eeee? ... hogy lett neked lezárás gombod? :P

Szerk: hat ugy lett, hogy mivel tied az elso post a topicban, ezert te vagy a letrehozoja... Ezert lezarhatod, ha akarod... :)

CodeRed
Tag

# Elküldve: 2009. Okt. 16. 17:29 - Szerkesztve: CodeRed
thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2009. Nov. 06. 12:06


Hihi ez a zaras jol hangzik :)


Miami key muxik ?

csuka
Tag

# Elküldve: 2009. Nov. 23. 20:31


Valaki feltudná venni velem a kapcsolatot miamidx-el kapcsolatban? Nem találom a progit sehol.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Nov. 24. 12:25 - Szerkesztve: charlie


Erre tessék. Vagy warez kulcs is kellene hozza? :) Ejnye! :) (De egyébként meg, ahogy írva volt korábban: Gugli a barátod.)

csuka
Tag

# Elküldve: 2009. Nov. 24. 20:49 - Szerkesztve: csuka


aha! Most jött meg a PCMCIA 3com hálókatyi(e-bay) aztán az ember is írt 1 cd-t hozzá, csak a miami nem akar felmenni. Azt írja előbb installáljam a miamiMUI-t. A MUI38usr felment, de a MiamiDx10c-Mui-t nem tudom hogy mit hova.

csuka
Tag

# Elküldve: 2009. Nov. 25. 07:19


Ok. Megvan én bénáztam.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 15. 19:13


Üdv.
Régen nem írt senki ide. Remélem azért nem kopogtatok rossz helyen.
Két segítségre lenne szükségem.
1. A1200 RCA1220/881/8mb ketyerémmel szeretnék egyetlen egy amigás weblap tartalmát rendszeresen letölteni. Netgear 411-es PCMCIA LAN kártyám cnet16.device segítségével be lett röffentve amit a mellékelt kártyateszt is igazol. Nem akarok miami-t használni, mert nem akarok mui-t. Genesis érdekelne de logikailag nem ál össze a fejemben az egész. Bekonfigurált automata IP osztós routerem van. Ebbe kellene nekem segítség.
2. Múltor az amiga klubban berohant egy ember és az English Amiga Board honlapján mutatott egy trükköt/jelszót/azonosítót amivel el lehetett érni az egész adatbázist. Nem tudna nekem segíteni ebben valaki?
Előre is köszönöm.

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Dec. 15. 21:47


@amigarules

Az EAB fileszerver adatai itt találhatóak.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 20. 11:56


Segítség....
Nem értem.
Jatek gépét ki konfigurálta?

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Dec. 20. 16:28 - Szerkesztve: neongod


@amigarules

Ha nem akarsz Miamit (bár mintha ahhoz is lett volna nem MUI-s felület, de erre nem esküdnék meg), töltsd le a Genesis-t vagy az AmiTCP-t, utóbbihoz jól jön egy GUI is. Feltelepíted és beállítod.
Ha a routered osztja az IP-t akkor sok mindent nem kell állítanod rajta.
Ha jól emlékszem a Genesis és a Miami beállító felülete is hasonló logika szerint épül fel. Először fel kell venned egy "hardvert", aminek megadod a cnet.device-t, hogy lássa a hálókártyádat a program. Utána pedig fel kell venni egy interfészt (pl. eth0 néven) amit DHCP-re (vagy automatic-ra) állítasz, mivel mindent a routertől fog kapni.
A Gensis-hez mintha lett volna valami "varázsló" is, amivel lépésről-lépésre be lehet állítani, de nem emlékszem mennyire volt működőképes a végeredmény, amit produkált.
A legtöbben MiamiDX-et használtak, úgyhogy abban biztos többen tudnak segíteni.

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 21. 21:19


A miamival még nem is lenne bajom de ettől a MUItól sokkot kapok...

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 21. 21:24


A kártya cnet16.device-al teljesen hibátlanul megy (vagyis resetkor kihúz-visszadug de ott egye meg a fene). Arra gondoltam, hogy felrakok egy amigasys-t vagy egy classikwb-t de egyik sem műxik. Az egyik hibásan jön le a másiktól meg bootolás közben begurul a gépem...

neongod
Alapító Tag

# Elküldve: 2009. Dec. 21. 22:01 - Szerkesztve: neongod


amigarules: mi a bajod a MUI-val? Annál jobb GUI Amigára nem létezik. Azon kívül a telepítése pofon egyszerű és sok vizet nem zavar a későbbiekben sem. Viszont amigás programok ezrei használják, így kvázi nélkülözhetetlen.

A hálókártya kihúz-visszadug probléma ismert A1200 bug. Resetkor nem küld reset jelet a PCMCIA buszra. Van rá patch, CardReset névre hallgat.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Dec. 22. 12:55


... es a CardReset melle ildomos feltenni meg a CardPatch nevu cuccot is. MUI-val meg ense ertem mi a baj. Ha valami default beallitasa nem tetszik, at lehet allitani... Mondjuk ilyen FastRAM-os alapgepen lassu, az teny. :)

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 22. 19:41


Én a 3.0-ás workbench-em szürke-kék hátterével meg a fehér fiók formájú ikonjaimmal annyira de annyira meg vagyok elégedve és annyira örülök, hogy ilyen hamar bebootol hogy csak na...Az a4000t-men van mui. De a 14MHz-es 1200ra nem szeretnék...

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Dec. 22. 21:33


Ugye nem keverjuk ossze a MagicWB-t a MUI-val? :) Vagy nem ertem, hogy jonnek a WB ikonok meg a bootido a MUI-hoz...

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 24. 23:13


Most akkor a MUI lassítja a gépemet vagy nem?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2009. Dec. 25. 01:16 - Szerkesztve: charlie


Alapbol nem lassitja. Mivel a MUI (MagicUserInterface) - classic eseten - egy _KIEGESZITO_ library csomag, amit jonehany program hasznal a GUI-hoz. A MiamiDx eseten egyebkent a GUI mukodes kozben kikapcsolhato, csak a beallitashoz kell hasznalni. Tehat alapbol a rendszer mukodesere nincs hatassal, hogy most MUI-s vagy masmilyen beallito GUI-t hasznalsz... Egyebkent mint neongod is mondta, egy rakas program nem is megy MUI nelkul...

A MagicWB pedig egy ikonkeszlet, es Workbench szinbeallitas. (Screenshot.) A ketto maximum annyit fugg ossze, hogy ugyanabbol a muhelybol kerult ki, ezert a MUI szeret alapbol MagicWB ikonokat es szineket hasznalni, de ez opcionalis es beallithato. Tehat a MUI-hoz nem kell felrakni a MagicWB-t, ahogy forditva se. Viszont a fenti osszefugges miatt gyakran keverik a kettot.

Szoval tegyed csak fel a MUI-t, attol meg a MagicWB nem kotelezo...

amigarules
Tag
# Elküldve: 2009. Dec. 25. 10:00


Értem, köszönöm.
(Parancs, vettem...anyámat lóbálom...)
Hol is van az a MUI Key? :)

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic AmigaOS / Hálózat, internet beállítása
 
 

Powered by web forum software miniBB™ © 2001-2024