Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / MorphOS / MorphOS 3.15
. 1 . 2 . >>
Szerző Üzenet
Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2020. Dec. 31. 13:09


Az év utolsó napján megjelent a MorphOS 3.15, ami a szokásos többnyire bugfix release a 3.14-hez.

Nincs hozzáfűzni mit, a szokásos komponens update-ek és bugfixek vannak benne, az egyetlen lényegesebb felhasználó számára is látható változás, hogy az ISO-ba csomagolt OWB-ben javítottak a HTTPS cert-ek validálásának sebességén. Ez a munka egyébként a Wayfarer-ből lett backportolva.

Emellett megjelent egy új, "3.16" verziószámot viselő SDK is.

Bejelentés angolul: https://morphos-team.net/news
Részletes kiadási megjegyzések: https://morphos-team.net/releasenotes/3.15

Letöltés: https://morphos-team.net/downloads

dino
Kék troll

# Elküldve: 2020. Dec. 31. 13:41


Koszonjuk!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2020. Dec. 31. 15:21 - Szerkesztve: charlie


BTW, a MorphOS 3.15 ugye két telepítő image-en érkezik, az egyik a már hagyományos .iso, a másik meg a .hdimg, amit Efikához, Sam460-hoz és X5000-hez ajánlanak.

Ez utóbbi .hdimg a 3.15-ben egy ún. "hibrid" image, vagyis RDB és Apple partíciós táblát is tartalmaz. Az RDB nyilván olyan gépeken használható a bootoláshoz, amik ROM-ból ismerik az RDB-t, pl. USB stickre vagy SD kártyára írva. (Efika, Sam460, X5000)

De ha ugyanezt az USB sticket bedugod pl. egy PowerBookba, akkor az OF promptból kiadott "boot ud:,\\:tbxi" paranccsal a gép bebootolja magát az USB sticket, mert tartalmaz egy Apple partíciós táblát is. Így a MorphOS telepíthető vagy updatelhető egyszerűen USB stickről is.

Sajnos az Apple Openfirmware elég macerás, így lehet h. a boot parancs eltérő lehet a különféle géptípusok között, vagy akár egyáltalán nem működik. És ugyanemiatt az ALT gombra megjelenő boot menüben sem fog feltűnni a diszk. De G5-ön és utolsó szériás PowerBookon (5,8) biztos megy a parancs a fenti formában. A problémák ellenére azért az is biztos h. sok gépen meg megoldás lehet a telepítésre vagy frissítésre, ahol pl. az optikai meghajtó nem működik.

A .hdimg-t pl. MorphOS alatt a következő paranccsal lehet USB stickre írni:

copy direct morphos-3.15-hybrid.hdimg RAWDisk:Devices/usbscsi.device/0/rawdisk

Figyeljünk rá, hogy eközben csak a cél-USB diszk legyen csatlakoztatva. Másként az elérési útban lévő nullát le kell cserélni arra a diszkre, amire írni akarjuk az image-et.

Egyéb OS-ek alatt meg nyugodtan kövessünk pl. valami Raspberry Pi telepítéshez való manuált, és az abban lévő szoftvereket, csak nyilván az RPi helyett a MorphOS image-t írjuk a diszkre.

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2020. Dec. 31. 19:00


Állat. 4000! Köszönjük a fáradtságot!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2020. Dec. 31. 22:09


Yeah!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Jan. 07. 02:24


Megjelent a Wayfarer 1.11.

Főleg bugfixek és optimalizációk vannak benne, a legjelentősebb az a Changelog közepén megbújó "networking crash" fix.

Letölthető a szokásos helyről: http://wayfarer.icu

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Jan. 10. 19:50


Na, a fenti hibrid diskimage történethez: megnéztem, ugy tűnik a régebbi gépek OF-jében nincs "ud" devalias az USB diskre. Szóval ha ez hiányzik, akkor használjuk a lenti leírást. Én egy PowerBook 5,7-en (17") próbálom jelenleg. A lenti leírás egyértelműségéhez fontos, hogy eközben csak 1 USB-s meghajtó legyen csatlakoztatva.

Szóval ott úgy kell, hogy:

1., a dev / ls paranccsal kilistázzuk az OF eszközfát és megkeressük benne az USB diszket. Ez valahol úgy fog látszódni, hogy egy /usb@1b vagy hasonló bejegyzés alatt fogunk látni egy olyat, hogy disk@1. Az kell nekünk.

2., ezután, adjuk ki a devalias parancsot, és keressük meg azt az aliast, amelyik ahhoz az USB porthoz tartozik (a fenti példában usb@1b), amelyikben a disk volt. Ez usb0, usb1 vagy valami hasonló lesz.

3., adjuk ki a következő parancsot:

boot usb1/disk@1:2,\\:tbxi

ahol:
* usb1 az USB portunk devalias-a.
* disk@1 az USB diszk maga
* 2 a boot partíció száma (MorphOS telepítő esetén ez mindig 2.)

Ezután a MorphOS bebootol az USB stickről és a szokásos módon telepíthetjük.

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Jan. 22. 14:50


> De ha ugyanezt az USB sticket bedugod pl. egy PowerBookba, akkor az OF promptból kiadott "boot ud:,\\:tbxi" paranccsal a gép bebootolja magát az USB sticket, mert tartalmaz egy Apple partíciós táblát is. Így a MorphOS telepíthető vagy updatelhető egyszerűen USB stickről is.

Ez király, végre!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2021. Feb. 28. 02:53


https://tinyurl.com/rn9e48wt

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Már. 05. 09:50


Aki a Wayfarer-ben video playback támogatásra vár, annak idetenném ezt:Részletek: https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?forum=9&topic_id=12823&post_id=14 9155&viewmode=flat&sortorder=0&showonepost=1

dino
Kék troll

# Elküldve: 2021. Már. 05. 10:15


szuper, koszi

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2021. Már. 06. 19:41


Aztamindenit. Jaca kemény, mint a kád széle. _o_ /o\ -o- \o/ -o- /o\ _o_
Előre a végtelenbe és tovább! <3

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Már. 07. 11:02


Becsülöm ezt a csávót, egyedül összerakja azt, amit más platformokon 20-30 ember szokott :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Már. 07. 11:55


Mai update: Youtube playback sebesség egy 1.5Ghz-s Mac Mini G4-en:

https://www.youtube.com/watch?v=jBe3iMoMJ9g

Ja és, ahogy látszik, még a subtitle-ok is mennek... :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 17. 20:52


Kijött az új 1.12 Wayfarer, benne Media Source Video támogatással! (Igen, ez azt jelenti hogy megy a YouTube.)

Főbb újdonságok:
* Hardware overlay-jel gyorsított videólejátszás (friss cgxvideo.library-t igényel, a friss verzió az archívban megtalálható).
* Kísérleti Media Source támogatás
* Új Média beállítások tab
* HLS audió lejátszás továbbfejlesztése
* Kezdeti támogatás teljes képernyő (ablak) módhoz.
* Oldal újrarajzolás/frissítés szabályozása, megakadályozza hogy egyes oldalak a teljes processzoridőt felhasználják saját maguk frissítésére
* A hibernált oldalak mostantól több erőforrást szabadítanak fel
* Frissítés a legfrissebb FFMPEG4 verzióra
* Frissítés a legfrissebb OpenSSL és cURL verzióra
* A kilépéskor időnként beragó böngésző hiba kijavítva
* A nagy vagy ismeretlen méretű fájlok letöltésekor jelentkező hibák javítása
* Egyes fájlfeltöltéskor jelentkező hibák javítása

Letölthető a szokásos helyről:

https://wayfarer.icu

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 18. 16:59


Nekem nem sikerült betölteni a YouTube-ot az új verzióban, milyen user agenttel működik nálad? 1.67-es G4-en kb 1 perc alatt eljut odáig hogy a placeholderek látszanak majd örökre ott ragad. Egyébként elképesztő módon lassú minden oldal nálam az új verzióból, egy amiga.hu is vagy 20-25 sec alatt renderel le, nálatok nem?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 19. 08:34 - Szerkesztve: charlie


Mivel a Wayfarer tesztelese kozben megnyuvadt a PowerBookom, ezert ezt most passzolnam. De allitolag a lassusag reszben gyogyithato pl. a mindenfele database fajlok meg cookie-k torlesevel. Mondjuk ugy tunik az uj Wayfarerrel egyeb gondok is vannak, gyanusan sok crash request jon be az utobbi par napban, szoval lesz meg bugfix release ebbol, meglatjuk.

Nekem mondjuk kapasbol ment vele a YT is (amig egy Ad lejatszas kozben meg nem allt a gep, es mar sosem indult el ujra, heh), de nem volt maga a page gyors. A videolejatszas maga mar igen. Igaz en ethernettel probaltam es nem WiFivel, nemtom az mennyire szamit, de ha az egyel korabbi WF meg jol ment akkor valszeg ott valami mas arulas van.

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 08:34


Kijött a bugfix 1.13 verzió. Nálam 10x gyorsabb, már-már használható kategória, de sajnos a YouTube pl. sehogy sem megy vele, semelyik user agenttel sem hajlandó videót adni neki :(

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 08:54


Mondjuk nem is állítja magáról, hogy tudna bármit :)

https://i.imgur.com/z1zDlsj.png

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 10:19


Hat igen, minden MOS-ozas eseten gyomorgorccsel kapcsolom be a PB-t... meddig el meg... :(

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 10:19 - Szerkesztve: charlie


@GK:
Na ez valami büg lesz, mert nálam meg a html5test.com aszondja h. minden van. Sima default Wayfarer install tök új MorphOS-en... Hülye kérdés, de a Prefs-ben a Média fülön tengedélyezve van a "decode video streams"?

Mintha ha upgradelnéd az előző verziót akkor ez kikapcsolva maradna a Prefs-ben... Mert ugye betölti a régi prefst, abban nincs ilyen opció ergó nem állítja be.

Szerk: vagyizé, Settings, nem Prefs, mindegy, érted. :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 10:29 - Szerkesztve: charlie


@dh1
Én vettem 5db PowerBook G4-et... 5,6 és 5,8 mind. Szóval egy darabig elég lesz. :P Figyeltem az itteni "vaterát" a helyi berlini kínálattal 1-2 hónapig, néztem a jóáras használható gépeket és volt PowerBook G4 amit "rossz"-ként vettem húsz EUR-ért... Ezt pl. amiben most megdöglött a HDD, ezt asszem ötvenért árulták, szintén rosszként, nem bootolt. Hát igen, üres HDD-ről nehéz. Hazavisz, reinstall... 2 évig még használtam mielőtt végleg elpusztult a diszk benne. :) Sajnos most már itt is megcsappant a kínálat, meg drága lett minden, de még néha ki lehet fogni.

Amúgy most hogy HDD-t cseréltem, kikaptam belőle az alaplapot is újrapasztáztam a procit meg a GPU-t modern hőpasztával (ne akarjátok tudni mi maradt az eredeti 15 éves pasztából), és most talán egy kicsivel tovább bírja majd. Mondjuk a PB 5,8-ból az alaplap kiszedést nem ajánlom gyenge idegzetűeknek, mert kiszedni és visszarakni is kész rémálom, én nem értem hogy a gyárban ezt hogy bírták tempósan összeszerelni, minden útban van mindennek... A PB 5,6 egy fokkal jobb.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 12:55 - Szerkesztve: charlie


@GK
Még valamit találtam. Ha Faszari-nak spoofolom a brózert akkor nekem is mindenre playback errort ad a YouTube. Ha simán Wayfarer-ként használom akkor visszavált a player valami legacybb módba és simán megy. Meh. :) Elvileg Media Source támogatás kéne h. Safari-ként is menjen, de az erősen experimental és akkora adag Javascript fut a háttérben tőle, hogy G5 alatt eléggé esélytelen...

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 13:12


Nincs hülye kérdés, de természetesen be volt kapcsolva a decode video és igazából ott a környéken minden. A frissítést mappa felülírással oldom meg, nyilván ilyenkor az env (vagy ki tudja hová ment) megmarad korábbról, szóval ez lehet akár baj is, majd megnézem.

A YouTube-ot meg próbáltam minden spoofolással, az 1.13 ugye már szépen betölt, de ahogy a HTML5 tesztes shoton látszik is, azt reportálja, hogy nem tud videót lejátszani, úgyhogy a YT player is ezt hiszi róla. Szóval ja, várjuk az 1.14-et.

(Meg hát tegyük hozzá, amúgy sem élmény ezen a gépen videót nézni semmilyen formában, szóval ha menni fog is elégedetten nyugtázni fogom és valószínű soha többé nem veszem elő, szóval kb mindegy.)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 13:37


Izé, ugye az 1.13-ban lett ilyen fícsör, hogy no Altivec gépeken kikapcsolja a videó playbacket. Nem lehet h. az triggerel be nálad? Gondolom a tizenhetes PB-n próbálod. Az Ambientben lévő System Monitor/System Infó ablak gondolom azt írja h. van Altivec. Csak h. biztosak legyünk benne. :)

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 13:47


Igen, PowerBook5,7 (https://everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/specs/powerbook_g4_1.67_17.html). Meh, akkor ez lesz a baj, köszi!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 13:49 - Szerkesztve: charlie


Dehát abban a gépben van AltiVec nyilván, minden G4-ben van, szóval mennie kéne! A Syinfó azt írja h. nincs? Ez lenne a kérdés.

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Ápr. 21. 15:03


Nyilván G4/7447A, szóval van benne AltiVec, csak félreolvastam, és azt hittem, fordítva írod. Majd megnézem 12"-os iBook-on is este.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2021. Ápr. 22. 05:27 - Szerkesztve: dh1


Quoting: charlie
Én vettem 5db PowerBook G4-et... 5,6 és 5,8 mind.


egyet atadhatnal... csak mert nekem ez a 4. PB ami meg el...
masik 3 mar elpusztult

egyebkent a latest kivont vas meg megvan, uzemel is de VGA problemaja van, szerintem BGA kellene neki... de nekem se idom se kedvem es a labam is szar szal ha valakinek kell 5000 penzert odaadom hatha meg tudja javittatni vagy alkatresznek, 1,67-es PB

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Ápr. 22. 12:34


VGA problema? Ha csikozik a kep beepitett kijelzon az tobbnyire panel hiba. Vagy mas baja van? Vagy a kulso DVI porton is szar minden?

. 1 . 2 . >>
forum.amigaspirit.hu / MorphOS / MorphOS 3.15
 
 

Powered by discussion forum software miniBB™ © 2001-2022