Szerző |
Üzenet |
PeachMan
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 10. 07:08
@charlie Értem. Akkor azt hiszem a PowerMac-re már nem veszek key-t, hanem csak PowerBook-ra, amint találok egy megfelelőt.
Köszönöm az infókat mindenkinek
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 10. 09:17 - Szerkesztve: dekanyz
Jobban jarsz vele!
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 15. 21:47
Ma este ugy alakult, ogy szkennelnem kellett. Gondoltam pont itt az ideje, hogy kiprobaljam a Scandal-t mukodes kozben. Teljesen jol mukodott a dolog!! Gratula a MOS-os csapatnak erte! Nemi guglizas kellett a beallitashoz, de nem volt veszes.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Okt. 19. 22:35 - Szerkesztve: charlie
Mióta az MorphOS 3.2-ben az R300 3D driverek első változata kiadásra került, azóta ismert tény, hogy a driverek még nem optimálisak. Az R300 chipekkel mért 3D teljesítmény legtöbb esetben még az egy generációval régebbi, R200 kártyák teljesítményét sem érte el.
Most viszont - ki más - Mark "bigfoot" Olsen nekiállt és az elmúlt néhány napban jelentős fejlesztéseket hajtott végre az R300 driveren, hogy OpenGL alatt jobb teljesítményt nyújtson. Az első benchmark eredményeket - fodquake-kel mérve - már közzé is tette:

A frissített driver - amelybe még további fejlesztéseket is terveznek- természetesen a készülőben lévő MorphOS 3.4 részeként kiadásra kerül majd.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 20. 01:24
siraly!
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 20. 09:39
Bigfoot egy felisten :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 26. 14:40
Nah, meggondoltam, nem kell a PB-re az OSX ... szegenykem lassu volt, lehet Tigerrel kellett volna probalni, azt szerettem anno dual G5-on.
Viszont keresztkerdes ...
A touchpad nalam olyan furan erzeketlen. Mondjuk OSX 10.5.8 alatt sem volt olyan mint a mostani MBP-m tapipadja (kozben rajottem, hogy az inteles MBP-ken levo tapipadok minden masnal jobbak. Egyszeruen sem PC-n sem mason nem talalok hasonloan jo cuccot ... szal amennyibe egy MBP kerul mostansag ha vegre pc-be is epitenenek ilyen tapit akkor en inkabb azt vennek hackintoshnak negyedaron, mert winfos se kell).
Szoval akar hogy allitom az erzekenyseget a tapipad olyan nehezkes, lassu. Valahogy nem szep az atmenet a gyors es a lassu kozott. Bizonyos ujhuzasi sebessegig lassu, egyre gyorsabban huzom, de semmi majd hirtelen tok gyors lesz ... ranezesre picit szaggat is, de lehet csak a lassusag miatt erzem igy.
Szal ez nem normalis, vagy feature? :)
Mintha itt mar valaki irt volna a tapipadrol MOS alatt. Valtozott a helytzet nala, vagy hasznaljak egeret inkabb?
Jah, tenyleg, ha kettot koppintok egy ujjal es a masodik koppnal rajtatartom a tapin az ujjam akkor ha ezt egy ablak fejlecen teszem es elkezdem huzni a pointert miert nem lehet vonszolni vele az ablakot? Roviden, miert kell ablakmozgatashoz a gombot (is) nyomni, van erre allitasi lehetoseg? Eddig nem talaltam ...
Amugy siraly a cucc, van, hogy 3D keprnyovedo eseten felporog a venti eleg hangosan, de roccenesmentes minden. Az egesz sokkal gordulekenyebb mint a latest PPC OSX volt.
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 26. 19:13
Quoting: dh1 Mintha itt mar valaki irt volna a tapipadrol MOS alatt. Hat igen... en voltam.
A tapipad lassusaga sajnos feature... Nagyjabol megszoktam, de nem mondom, hogy nem tudnek megszokni egy kicsit jobb kezelhetoseget!
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 26. 19:37
Nos, nálam is ilyen.
Én inkább egeret, vagy mást használok (más: trackball :D).
Mondjuk pécés laptopon is hülyét kapok a tapipadtól. :/
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 26. 20:03
Quoting: dh1 Nah, meggondoltam, nem kell a PB-re az OSX ... szegenykem lassu volt, lehet Tigerrel kellett volna probalni
A tiger is lasssssuuu sajnos. Ha bekapcsolod valamelyik bongeszot OsX alatt, minden jonak vege szakad...
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 27. 07:38
Quoting: dino A tiger is lasssssuuu sajnos. Jaja... es meg a programok is regiek!
Ha PB, akkor MOS! De gondolom ezert is vetted! ;)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 27. 11:51
Azert van par olyan program ami valoszinuleg sajnos nem lesz MOS-ra. Pl. Photoshop, QuarkXPress.
Amugy meg van mai napig karbantartott Firefox is PPC PSX-re, szal leszamitva, hogy kicsit lassu, nem olyan rossz ... Dual G5-on kifejezetten klassz!
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 27. 14:01
Quoting: dh1 Azert van par olyan program ami valoszinuleg sajnos nem lesz MOS-ra. Pl. Photoshop, QuarkXPress. Ez sajnos igaz...
Nekem regota piszkalja a fantaziam a BSD. Neztem, hogy van almas gepekre is. Ki kene probalni, csak most nincs kedvem ujra installalni mindent. Hatha az bejovosebb, mint az OSX. Linux-ot probaltam... az nem valt be.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 27. 14:31
Alapvetoen a legnagyobb baj, hogy a mostani webtartalmak es bongeszok annyi ramot zabalnak, amennyi nincs egy PB-ben.
Nekem Linux es BSD nem jatszik, mert nincs rajtuk olyan progi amit hasznalnek. Majd meglatom meg, lehet teszek vissza OSX-et, de tuti nagyobb vinyora.
De egy adblockkal egesz turhetoen lehetett 10.5.8 alatt bongeszni.
Sot amin kifekudtem, hogy a ceges melom is ment rajta (pedig az flash szigoruan) es tok hasznalhato volt.
Viszont az gaz, hogy a flash nem hasznalja ki a GPU-t ... ezert szar a youtube (PPC OSX-en).
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 27. 21:25 - Szerkesztve: dekanyz
Quoting: dh1 Alapvetoen a legnagyobb baj, hogy a mostani webtartalmak es bongeszok annyi ramot zabalnak, amennyi nincs egy PB-ben. Nekem 1.5 GB memoria van benne, de nem szokott megtelni. Szerintem a RAM mennyiseggel nincs gond. Inkább a sebesség a szük keresztmetszet..
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 06:01
Jaja, nen a RAM keves, neztem iStat pro val, az OsX a baj, hogy nincs fejlesztve.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 09:14 - Szerkesztve: dh1
De a ram a legfobb problema. Most egy 4 gigas MBP napi szinten epp, hogy meg eleg.
Szimpla boot utan 2,5 giga szabad csak.
Ha megy a bongeszo a nap kozepere megeszi a ramot, full 4 giga megzabalva, bongeszo restart, purge parancs futtatasa ... es mindez egy fejlesztett rendszeren.
Akkor gondold el, hogy egy evek ota nem fejlesztett rendszeren a 1-1,5-2 giga ram mennyire keves mar ...
Nekem is 1,5 van. De erosen hdd-re swappolgat, a 4 gigas MBP is.
Itt mar 8-16 gigas MBP-kel rohangalnak ...
Asztali gepem is 16 gigas, es meg tudom tolteni ...
Ami segithetne az SSD, de dekanyz azt irta, hogy meg-megbicsaklik.
A masik nagy problema, hogy a GPU pl. flash tartalom alatt nincs hasznalva, mivel x verzio utan az Adobe eltavolitotta adott gpu-k tamogatasat. Ezert bizonyos gpu-k alatt a flash egy kinlodas a gepnek, mert a CPU-ra nincs optimalizalva egyaltalan. Reynolds peceje ra a legjobb pelda dual core 2-es cpu, 2 giga ram. Messze erosebb mint egy G4-es PB. De csak alaplapi intel gpu, flash mar nem tamogatja (regen tamogatta) es az addig minden gond nelkul lejatszott flash 720p-s videok 360p-ben is szaggatnak. Kiprobaltam masik gepen is. Szinten mar nem tamogatott gpu-val es abban a gepben a letezo legerosebb C2D cpu volt. A jelenseg ugyan az. 360p video kifekteti. A gep kapott egy szaros 9000 Ft-os 5xxx sorozatu ATI kartyat es minden repulni kezdett ...
Itt is ez lenne a jo, ha a flash tamogatva lenne gpu-val, de nincs, MOS alatt meg gondolom nem is lesz, hiszen a flash nem szabad szoftver ...
Szoval roviden, manapsag nem az a cel, hogy agyonoptimalizaljanak valamit, mert az ultrabrutal gepek elrejtik ezt az egeszet, izombol lenyomjak. Csak aztan jon egy MOS ami megmutatja, hogy adott hardver a teljes eletciklusa alatt nem volt rendesen kihasznalva, csak agyoneroltetve ...
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 10:06
En MOS alatti helyzetrol mondtam, hogy nem keves a RAM... ;) OSX alatt lehet.
SSD: Az meg kerdeses, hogy miert mukodik ugy, ahogy mukodik. Az is lehet, hogy kifogtam egy rossz peldanyt, de persze lehet, hogy PB-al nem szeretik egymast.... vagy a MOS-sal.
Valamikor fel akarok dobni egy Ubuntut, hogy a MOS bunosseget kizarjam.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 10:13
Quoting: dekanyz En MOS alatti helyzetrol mondtam, hogy nem keves a RAM... ;)
Ok, de en Dinonak irtam :) MOS alatt uj elete van a gepnek. Kiraly, egyedul a tapipad hasznalhatatlansaga zavar ... bar mondom OSX alatt se volt tokeletes (nem hibas, ennyit tud szerintem). El vagyok kenyeztetve az uj MBP gepekkel :)
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 10:43
Quoting: dh1 De a ram a legfobb problema. Most egy 4 gigas MBP napi szinten epp, hogy meg eleg.
Azt ugye tudod, hogy a (valamire hasznalhato) Tigrisnek volt a legkevesebb memoria igenye az OsX ek kozul. 256MB, ajanlott a 512, vagy 1GB, aztan ahogy multak az evek, ez a RAM mennyiseg is emelkedett a Mountain Lion nal es a Mavericksnel mar minimum 2GB RAM szukseges, de ajanlott a 4GB. No ezert fogy el a RAM a MBP dban hamar. Nyilvan egy tigrisben nem fogy el olyan hamar (mert rendszer alatt is tobb marad), viszont lassu, mert mar nem fejleszt ra senki. A net pedig mar majdnem olyan fapados rajta, mint egy 50Mhz s 060 assal az Ajbroz :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 10:58 - Szerkesztve: dh1
Persze, tudom miert nem eleg a ram ... en a Mac DTP-t meg G3-as iMac idokben kezdtem :) akkor meg OSX sem volt hanem 9-es MacOS (de szar volt), annyira ruheltem ... aztan lett egy dual G4-es PM es arra mar volt kulon indithato OSX. Hat attol befostunk. Bar program meg alig volt ra, de mar akkor latszott, hogy jo lesz!
A Tigert sem veletlenul emlitettem, de a meg leginkabb kompatibilisebb PPC OSX a Leopard (10.5) ... persze lassabb mint a Tiger (10.4), ami a ket cpu varians tamogatas miatt is ilyen.
Viszont Leopard alatt PPC-n a TenFourFox hasznalhato. Egy erosebb asztali gepen majdhogynem nem is gazos (dual G5 :), PB-n azert erezheto, hogy a lassu vas azert egy mai laptophoz kepest (OSX alatt csak persze) viszont TenFourral meg a flash is megy rajta. Mondom Ustreamos melo hasznalhatoan megy vele, ami full flash! Lehet egyszer megnezem Tigerrel is ... hatha azon meg gyorsabb. TenFour alatt 11-es flash plugint probaltam.
Egyebkent bar en nem ertek hozza, es istenitik itt a html5-ot a flash elleneben, de en winfos alatt ugy erzem a html5 lassabb ...
|
YADA
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 13:53
Html5 egyetlen elonye, hogy kicsit tobb platformon elerheto, amugy semmi masban nem jobb mint a flash.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 14:35
Quoting: Yada Html5 egyetlen elonye, hogy kicsit tobb platformon elerheto, amugy semmi masban nem jobb mint a flash.
en is igy erzem, de a marketing duma szerint gyorsabb, kevesebb eroforrast igenyel mint a flash ... pedig nem :)
|
Laughing Man
Élő Wikipédia
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 15:56 - Szerkesztve: LaughingMan
Usefull links: Böngésző és os témába .Apple ,ppc gépekre.
http://www.os923.com/
http://mac.linux.be/
http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/archived-flash-player-versions.html
http://ppcluddite.blogspot.hu/2012/01/viewing-youtube-in-mac-os-9.html
http://www.floodgap.com/software/tenfourfox/
http://www.floodgap.com/software/classilla/
http://guides.macrumors.com/Web_Browsers_for_the_Mac
http://firefoxmac.furbism.com/
http://www.tuxation.com/linux-on-mac.html
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Okt. 28. 22:15 - Szerkesztve: charlie
A PPC-s Mac OS problémáinak megbeszélése és az azzal kapcsolatos linkgyűjtemények posztolása ebben a topicban véget ért. Csak mondom. :)
Ellenben nyugodtan lehet off-topic topicot létrehozni az OSX és az OS9 nyűgjeinek.
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Okt. 29. 07:41
Azt valaki meg tudna mondani, hogy az AHI filesave drivert hogy lehet hasznalni?
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 29. 09:46
Nem tudom, nekem anno nem mukodott semmin, vagy legalabbis ugy nem ahogy en kepzeltem :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 29. 15:02
Hehe ... Csarli az Ustreamos Content Monitoring tool megy MOS OWB-bol, es nem is lassu! :D
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Okt. 29. 18:22
Milyen fajlkezelot javasoltok MOS ala? DOpus 4-et akartam, mert azt megszoktam OS4 alatt, de itt valahogy nem jol mukodik es csunya is (duplan huzott vonalak stb.)
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Okt. 29. 20:35
Nem a MOS natív verziót kell használni, hanem az 68k-sat. Az jól működik. :)
... és egyáltalán nem lassú.
|