Szerző |
Üzenet |
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 06:54
@dh1:
Ki akar CD-rol bootolni? Az alap telepítő médium a CD a mai napig. Akárcsak OS4-en... Be lehet bootolni bármiről a rendszert (lásd lent), de kis kézimunkát igényel, a legegyszerűbb írni egy CD-t, főleg ha kezdő user vagy.
Me? Nem lehet? :P Lehet. Sőt, HDD-ről is lehet, még USB drive sem kell hozzá. Bebootol a rendszer az .iso fájlból közvetlenül ha kell, csak a boot.img-nek kell olyan helyen lenni, hogy az OF lássa. Majd ha ezt utána csinálja más rendszer, akkor lehet ":P" smiley-kat használni, csókolom... :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 06:57
@thomas^sd:
Ez URL megfelelo hw lenne MOS alá ? Módosítás nélkül biztosan nem, mivel nVidia grafikus kártya van benne, és a MorphOS csak az ATi kártyákat ismeri.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:10
Quoting: charlie főleg ha kezdő user vagy
nem vagyok :)
Quoting: charlie Bebootol a rendszer az .iso fájlból közvetlenül
akkor mire a siras? :) :P
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:11
Quoting: thomassd Ez URL megfelelo hw lenne MOS alá ?
Viszont cserelheto benne a kartya ATI-ra :)
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:14
Quoting: charlie Bebootol a rendszer az .iso fájlból közvetlenül ha kell, csak a boot.img-nek kell olyan helyen lenni, hogy az OF lássa. Es pontosan hol van az a hely? Erdekelne ez a modszer!!
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:31 - Szerkesztve: charlie
@dekanyz: Következő az eljárás Mac-en:
1., Felmountolod a BOOT: partíciót pl. Mounterrel. Ez ugye egy HFS partíció, ahonnan az OF betölti majd a boot.img-t. Jegyezd meg a partíció számát! 2., Fogod a morphos.iso-t és kimásolod belőle a boot.img-t (32 bites Mac-en ez a mac_ppc32 könyvtárban van, a könyvtárnak alapból nincs ikonja, tehát Ambientben nem látszik, csak ha átállítod All files-ra!) a BOOT: partícióra. (Ez Ambient drag & drop művelet kb., lévén az Ambient be tud menni az .iso-kba, felmountolás nélkül.) Jó eséllyel ott már van egy ilyen nevű, tehát az újat pl. bootnew.img vagy hasonló néven másold oda... :) 3., (Ez a lépés 3.x-en elvileg már nem kell, de én nyuszi vagyok és mindig lefuttatom, nehogy bootolásképtelen rendszer legyen a vége...) Shell-ből: HFSSetMacBoot BOOT:bootinfo.txt 4., Jegyezd meg hol van a morphos.iso-d! Az amigás path-ja fog kelleni. 5., Reset. Utána OF-be belépés (CMD-OPTION-O-F). 6., Parancs: boot hd:x,\\bootnew.img ramdebug bootimage=DHX:<path_to_iso>/morphos.iso
Ahol x, a partíció száma (a Mounter 1-től az OF meg 0-tól számozza a partíciókat, vagy fordítva, tehát lehet hogy le kell belőle vonni, vagy hozzá kell adni egyet, nem emlékszem), DHX: az .iso-t tartalmazó eszköz MorphOS-alatt látható neve, a <path_to_iso> pedig az .iso-t tartalmazó könyvtár elérési útja.
Ha mindent jól csináltál, a MorphOS ezután bebootol az .iso fájlból. A módszer minden gépen működik (Pegasos, Efika is), de nyilván az OF parancsok eltérhetnek, valamint más gépeken nem kell a boot partícióval szórakozni. Ha a már felinstallált rendszert szeretnéd az .iso-ból bebootolni (tehát ugyanaz a boot.img), akkor annak a kimásolásával sem kell szöszölni.
Tipp: A boot.img ramdebug paramétere rövidíthető "rd" a bootimage paraméter pedig "bi" néven. Tehát a boot.img rd bi=blabla is működik.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:42
Quoting: thomassd Ez URL megfelelo hw lenne MOS alá ?
Bazz mindenkinek 2,7-es vasa lesz? Én is a hétvégi búcsúba löttem egyet.
egyébként vga cserénél ha nem mac-es kártyát veszel, érdemes ezt átbogarászni:
http://themacelite.wikidot.com/ati-radeon
én legutóbb belefutottam egy 9800 pro-ba. Azt hittem főnyeremény. Kiderült, viszont hogy a ramok csak 250MHz-en mennek. (téglalap alakú hynix csíkok, nem 4zet alakú samsung) emiatt ez csak SE, és nem is fog soha működni macben. Ejj, de rég volt ez a gyári vga hűjités, már ki is ment a fejemből...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 09:46
@Derringer: És megvetted? Mármint a 9800-at. Ha igen, és megvan még, lehet, hogy engem érdekel, mert elvileg a PC-s 9800-ak közül néhány működik Pegasos 2-ben és ott pont leszarnám, hogy csak SE, mert a PC-s BIOS kell neki, meg valszeg így "butítva" is gyorsabb mint egy 9200.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 10:12
@dh1:
"főleg ha kezdő user vagy" nem vagyok :) Erről megoszlanak a vélemények... :)))) :P
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 10:26
@Charlie Koszonom, ez jol johet a kesobbiekben.
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 15:29 - Szerkesztve: dekanyz
@Derringer: Lehet, hogy inkabb valami ilyesmi kellene: ez + ez.
Nem tom mennyire stabil ez a kinai csoda 1.25 $-ert...
Szerk.: Ugy nezem, hogy ez a cuccos teljesen passziv! Csak osszekoti a megfelelo pontokat. Akkor mukodnie kell.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 29. 21:10 - Szerkesztve: derringer
Quoting: charlie @Derringer: És megvetted? Mármint a 9800-at. Ha igen, és megvan még, lehet, hogy engem érdekel, mert elvileg a PC-s 9800-ak közül néhány működik Pegasos 2-ben és ott pont leszarnám, hogy csak SE, mert a PC-s BIOS kell neki, meg valszeg így "butítva" is gyorsabb mint egy 9200.
@Charlie: egész pontosan egy haveromé, aki ideadta, hogy csináljam meg, mert néha újraindításkor reklamál, hogy nincs rajta a tápcsati. Ahogy néztem, a +5V-nál koszlerakódás van a hátsó molex csatiján, ennyi a baja...
Amúgy 256MB-os.
ha kell és mondasz rá valamit, szerintem tiéd lehet.
@Dekanyz: CF és egyéb finomságok nem rosszak (seek, acces time), de sebességben egy jobb PATA vinyót nem érnek utól. Ekkor már egy natív pata SSD, még itthon is 30k ért meg lehet venni.
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Ápr. 30. 09:12 - Szerkesztve: dekanyz
@Derringer: Az atalakito, amit vettunk, nem kompatibilis az ujabb SATAIII-as cuccosokkal igaz?
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 01. 00:17
Quoting: dekanyz @Derringer: Az atalakito, amit vettunk, nem kompatibilis az ujabb SATAIII-as cuccosokkal igaz? Szerintem igen, SATAIII eszközök visszafelé kompatibilisek.
|
siz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 01. 09:47
Bármelyik SATA eszköz megy bármelyik vezérlővel (elvileg, van néhány inkompatibilis kombináció, de az nem általános), de a kettő közül a lassabb fogja meghatározni a sebességet. Más (érdemi) különbség meg nincs a SATA különböző verziói között.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 03. 11:51
@Derringer: Hatalmas köszi, hogz elhoztad a kártyát, de sajnos nem jó Pegasos II-be, mert csak 1.5v-os kártya (AGP 8x only) míg a Pegasos II-be csak a 3.3v-os, vagy az univerzális kártyák mennek bele...
Bővebben a mindenféle AGP variánsokról a Wikipedián. Szóval tanulópénz megvolt, erre figyeljen majd mindenki, aki esetleg R300-ra adja a fejét.
Egyébként ez a kártya pl. jó lenne G5-ös Macbe, mert abban 1.5v-s az AGP slot, ha mondjuk flashelhető lenne, de hát nem az...
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Máj. 03. 11:58
@chainq: Mert kicsi rajta a rom? Létezik 64kb-os flashba tolható rom is ám. :)
Legvégső esetben nagyobb flash, felprogramozni és utána páka a barátod. :)
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 03. 13:42
@Ratman, olvass vissza. Ehhez a kartyahoz a RAM konfigja miatt nincs Maces ROM.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 04. 11:51 - Szerkesztve: derringer
Nekem az maradt meg, hogy Pega 2 az 2x agp. Azt hiszem 9200pro v valami hasonló kártya volt benne.
Anno rengeteg gépet építettünk, és legtöbb pc-alaplapon egy időben ott volt az 1.5 vs 3.3v figyelmeztető matrica, de mivel rendszerint kurrens alaplaphoz kurrens kártya ment, ezért csak annyi maradt meg, hogy az agp1-gyel vigyázni kell, a többi (2x felfelé) mükxik. Ezek szerint vannak szivacsok...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 04. 16:48
A Pega 2 az igazából nem AGP, hanem egy 3.3v-os 66Mhz-s PCI slot, ami fizikailag 2x-s AGP slottá van fordítva, hogy ne kelljen bele ritka PCI-s kártyát vadászni, hanem menjenek az elterjedtebb AGP-s kártyák is. De az AGP-s extra featurékat (pl. sideband DMA) értelemszerűen nem tudják használni, a Linuxos drivereket is kézzel kellett force-olni PCI módba, mert meglátta az AGP-s kártyát, megörült neki, aztán meghalt. :D
De emiatt (3.3v) nem is mennek a kisebb feszültséget igénylő kártyák, így ez sem.
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 09. 01:00
Quoting: dekanyz Az atalakito, amit vettunk, nem kompatibilis az ujabb SATAIII-as cuccosokkal igaz?
Csak annyi a sata 3-hoz, hogy g5-ön belefutottam abba a problémába, hogy alapból, nem látta a rendszer az ssd-t. Igazából ittt jön elő a sata 3 ill. I különbsége. Firmware upgrade az ssd-n megoldotta.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 21:41 - Szerkesztve: charlie
Kommentár nélkül...:
Jó eséllyel sosem lesz belóle release... De azért még mindig itt lopakodik a kertek alatt... :P
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 21:46
Azta! Nem találok szavakat.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 21:50
Bigfoot művek követte el a G5 meg az R300 között, kb. tegnap estétől ma délutánig... Köszi Ratmannak a teszthardvert. :)
|
ratman
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 21:54
Oh, wait. WUT?! :)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 23:13
Haaaaaat nem birtatok kiiiiii! :)
Amugy Like!
|
dino
Kék troll
|
# Elküldve: 2013. Máj. 18. 23:51
:)
|
Derringer
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 19. 18:54
gondolom béta, de morphos 3.2 (05.17) ez a szenyóság
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2013. Máj. 20. 12:29 - Szerkesztve: charlie
@Derringer: Aki bétateszter, az kb. 1 nappal a 3.1 után már 3.2-t használt, lévén megnövelik azonnal a verziószámot release után... :) Ez csak annyit jelent, hogy a pénteki 3.2 béta alá lett belehekkelve a PowerUP-os kernel.
|
dekanyz
Tag
|
# Elküldve: 2013. Máj. 28. 10:28
Na, en rendeltem egy ilyen cuccost a PowerBook-ba.
Mivel az OSX-et es a Linux-ot a mostani gepemen elvetve hasznaltam (leginkabb mikor wifi-re volt szuksegem), ezert csak MOS lesz rajta. Telepiteni is egyszerubb, meg a helyet se foglaljak foloslegesen. Kivancsi leszek... :)
|