Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Regisztráció - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / Motorola 68000 Assembly kezdőknek
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Szerző Üzenet
AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2013. Már. 24. 11:42 - Szerkesztve: alivemoon


Ok! Kösz erre voltam kíváncsi!
Gondoltam annyira evidens, nem tűnt fel!
De ha jól értem 2.x-alatt nem működik?

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2013. Már. 24. 12:13


Quoting: charlie
(OS2.x+ feature)


Szerintem ez azt jelenti, hogy 2.0 es afelett

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2013. Már. 30. 12:55 - Szerkesztve: alivemoon


Hol van a PROGDIR: ről leírás?

Mert csináltam egy ilyet:
lea gp_s_assign(pc),a0
move.l a0,d1
lea gp_s_prgdir(pc),a0
move.l a0,d2

jsr _LVOAssignPath(a6)
tst.l d0
beq.b .load_esc_02

Ahol:
gp_s_prgdir: dc.b "PROGDIR:",0
gp_s_assign: dc.b "SSU",0
aztán probálok betölteni:
gp_s_level_01: dc.b "SSU:level_01.txt",0

Az Assign requester elöugrik, hogy tegyem be a "PROGDIR:" lemezt :)
Természetesen 3.1-el probálkozom :)

Az az igazság rákerestem neten, de nem nagyon találtam róla infót, azon kívül hogy létezik a "PROGDIR:"

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2013. Már. 30. 15:41


@AliveMOon:
Mert csináltam egy ilyet:<snipp>

Ne csinalj ilyet. :)

Csinalj ilyet:
gp_s_level_01: dc.b "PROGDIR:level_01.txt",0

Es az egesz felesleges assign taknyolast vedd ki. Nem kell.

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2013. Már. 30. 15:47 - Szerkesztve: alivemoon


Itt egy kód ami kívánt eredményt produkálja:

move.l gp_p_dos_base(pc),a6

jsr _LVOGetProgramDir(a6) ; ez megadja honnan lett betöltve a program
move.l d0,d1
move.l d1,-(a7)
jsr _LVOSetProgramDir(A6) ; be is állítom

lea gp_s_assign(pc),a0
move.l a0,d1
move.l (a7)+,d2
jsr _LVOAssignLock(a6) ; be assignolom ssu:

Így mondjuk a progiban SSU:pic/fulke5.iff stb...-re hivatkozhatom

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2013. Már. 30. 15:50


Quoting: charlie
Csinalj ilyet:
gp_s_level_01: dc.b "PROGDIR:level_01.txt",0

Es az egesz felesleges assign taknyolast vedd ki. Nem kell.



Természetesen ezzel kezdtem :)
De a assign reqvester MCX vagy mi a bánatban, mindenképpen fel ugrott, mutassam meg neki hol a progdir:!
Azt meg nem akarom!

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2013. Ápr. 02. 11:17


ssu0_18.lha

Ebben már blitter pajti kitölti a körvonalakat.
8 színnel tud operálni.
Van már benne wb inditó is de kikommenteztem, mert az AsmPro Debug-ot meg hiúsítja, ha bent van, várna a wbportra, amit soha nem kapna meg.
Legalábbis még nem találtam rá megoldást.

smokey2k
Tag

# Elküldve: 2013. Ápr. 02. 11:53


AlivemOon csak így tovább, ha nem tévedek magyarhonban ez az egyetlen jelenleg élő 68k assembly thread !

smokey2k
Tag

# Elküldve: 2013. Ápr. 02. 11:56


amúgy ha van valakinek ideje és kedve hozzá én nagyon szívesen látnék egy rendszerbarát assembly init-et mondjuk ks 1.3 tól felfelé, miért hogyan stb. alapon.

YADA
Tag

# Elküldve: 2013. Ápr. 02. 14:27


Lehet vadaszni a howtocode fileokra :-) igazi hianycikk a jelek szerint. Neten csak eleg regi verziot lattam belole (amigahoz kepest is elavult).

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Jan. 03. 19:55


Srácok!
AsmPro-ban hogyan lehet a source-ba breakpointokat rakni?
TRAP hány?

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Jan. 05. 15:50 - Szerkesztve: alivemoon


Elmult héten akadt egy kis időm és felmásoltam aminet-re egy fejlettebb:
http://aminet.net/package/dev/asm/SSU_0_19

Lineáris algebra implementációkat el lehet belőle lesni, skaláris szorzást(dotproduktot) és egyéb vector műveleteket, FPU nélkül!

Még van benne egy bug, egyenlőre van amikor a blitter kifut a shapeból, ha túl éles szögben-törik függőlegesen a vonal, egy pixelt ki kéne spórolni a csúcson, de még nem jutott eszembe, elég jó megoldás :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2014. Júl. 07. 20:29 - Szerkesztve: charlie


Néhány jó cikk és hasznos oldal, amit a minap találtam miközben Motorola 68k fejlesztési kérdéseket Gugliztam. Inkább haladóknak mint kezdőknek, de hátha másnak is hasznos lesz. Angolul.

Hogy működik a 68000 processzor utasítás prefetche és a belső időzítések. Nem Amiga specifikus, de az abszolút többsége érvényes ránk is:
http://pasti.fxatari.com/68kdocs/68kPrefetch.html

Easy68k: egy 68k processzor szimulátor:
http://www.easy68k.com/index.html

A Motorola 68000 processzor tervezése mögötti filozófia:
http://www.easy68k.com/paulrsm/doc/dpbm68k1.htm
http://www.easy68k.com/paulrsm/doc/dpbm68k2.htm
http://www.easy68k.com/paulrsm/doc/dpbm68k3.htm

... és úgy általában ez az oldal:
http://www.easy68k.com/paulrsm/index.html

Szerk: az Easy68k oldalát amúgyis érdemes böngészgetni, további jóságok is előfordulnak, valamint ha valaki 68k assemblyt akar gyakorolni az Amiga környezettel járó extra kötelezettségek és debugolási gondok nélkül, akkor feltétlenül ajánlott.

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 12. 21:00 - Szerkesztve: alivemoon


Lenne egy kérdésem:
Az intuition PrintIText csak sorokat tud írni, vagy van mód rá, hogy egy struktúrán belül új sort kezdjen?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2014. Júl. 13. 04:42


@AliveMOon:
Ez nem 68k assembly hanem AmigaOS API kérdés... De figyelembe véve, hogy szerintem a PrintIText() csak egy wrapper a graphics.library Text() függvényére, ami nem tud új sort kezdeni, ill. pontosan ilyen célból lehet felfűzni az IntuiText struktúrákat láncba és egymáshoz képesti koordináta-offszeteket megadni, ez szerintem el is dönti a kérdést.

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 13. 13:51 - Szerkesztve: alivemoon


Aha!

Na a következő:
Probáltam csinálni saját struktúrát include-ban
de folyton ** Duble symbollal fáraszt, pedig nincsen.
TotalCommanderrel belekerestem az include könyvtárakban nincsen hasonló szimbólum.

Valami ilyen:
IFND GP_SHT_I
GP_SHT_I SET 1

IFND EXEC_TYPES_I
INCLUDE "exec/types.i"
ENDC

STRUCTURE CRS,0
APTR crs_p_file ; 0

; -- tab root --
APTR crs_p_root ; 4

; -- crs_position --
LONG crs_alfa ; 8
LONG crs_num ; 12
LONG crs_pos ; 16

LONG crs_n_load ; 20
LONG crs_n_tab ; 24

LABEL crs_sizeof ; 28

ENDC

Mit hagyok ki? Kell még valami?

Szerk.:
Sose jövök rá most meg működik, azaz jó!

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 26. 08:46 - Szerkesztve: alivemoon


Írtam egy kis szöveg szerkesztőt, van benne egy új ötlet!

https://www.dropbox.com/s/dcu3z5n9vbvfst0/gp_rulesV0_21.lha

Akinek van kedve próbálja ki!

anchor
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 12:48


kipróbáltam, nálam szét töredezik a szöveg :)
(winuae, alap a1200 config)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 16:19


screenshoot-ot tudnál mutatni?
Hogy azt már ki javítottam e vagy új "feature" :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 16:33


Melyik fontot használod? És milyen mérteben?

anchor
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 17:14


alap font. az talán topaz?

anchor
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 17:23 - Szerkesztve: anchor


ha entert nyomok, kiírja hogy 13, és sort lép, de amit ezután írok, az mindkét sorban íródik. ha törlök szöveget, akkor meg szellem karakterek jönnek be.
shot

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 28. 17:58 - Szerkesztve: alivemoon


Ó!
Kösz!
Értem!
Bene hagytam a debug sort, ami kiírja, közvetlenül, melyik billencset nyomkodja a felhasználó.
Na erre nem gondoltam, hogy AMIGO alapból 4 színben indul és a szöveg is és a debug is kék lesz :)
Cursor is van, csak azt meg gondolom narancs helyett szintén szürkével rajzolja :)
Kösz! Korrigálom :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Júl. 31. 06:54 - Szerkesztve: alivemoon


Előjött egy kisebb probléma, amikor nagyon kis számmal akarok nagy számot osztani

Sima 68k-n így oldottam meg elsőre:


;-------------------------------
; GP_DIVU_d1_d0_d1rd0q
;-------------------------------
GP_DIVU_d1_d0_d1rd0q:
. . . . .divu.w d1,d0
. . . . .bvs .no_good
. . . . .move.l d0,d1
. . . . .clr.w d1
. . . . .swap d1
. . . . .and.l #$ffff,d0
. . . . .rts

.no_good:
. . . . .; 32bit osztása kicsi számmal
. . . . .; hi ----------------
. . . . .move.l d0,d2
. . . . .clr.w d2
. . . . .swap d2
. . . . .divu.w d1,d2 . . . . .; d2: hr:hq
. . . . .; lo ----------------
. . . . .and.l #$ffff,d0
. . . . .divu.w d1,d0 . . . . .; d0: lr:lq
. . . . .; q1 -----------------
. . . . .move.l d0,d3 . . . . .; d3: lr:lq
. . . . .swap d0 . . . . . . . . . .; d4: lq:lr
. . . . .move.w d2,d0 . . . . .; d0: lq:hq
. . . . .swap d2 . . . . . . . . . .; d2: hq:hr

. . . . .move.w d2,d3 . . . . .; d3: lr:hr
. . . . .swap d3 . . . . . . . . . .; d3: hr:lr
. . . . .divu.w d1,d3 . . . . .; d3; rr:rq
. . . . .move.l d3,d1
. . . . .clr.w d1
. . . . .swap d1 . . . . . . . . . .; d1: R
. . . . .and.l #$ffff,d3
. . . . .swap d0 . . . . . . . . . .; d0: hq:lq
. . . . .add.l d3,d0 . . . . . . . . . .; d0: Q
. . . . .rts

Ha valaki ismer másikat megoszthatná, biztos van jobb is :)

OFF;
Web motorban nem lehetne engedélyezni a tab-ot?

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Aug. 31. 21:09 - Szerkesztve: alivemoon


Készült egy új verzió a pogiból!

gpr_0_227.lha

Új feature, hogy már képes képletekből egy pszeudokódot fordítani és azt lefuttatni, természetesen egyenlőre igen limitált képességei vannak :)
Mellékeltem egy példa projektet "qube" azt érdemes tesztelni.

Örülnék, ha kipróbálnátok és lennének kérdések :)


Mellékeltem a forrást!
Ha valakinek kedve van garázdálkodni benne, bátran, kíváncsian várom, a megoldásokat :)

Eddig Amiga1200 030 50MHz-en és WinUAE-n tudtam kipróbálni.
Holnap kipróbálom OS4-alatt, de kíváncsi vagyok MorphOS-alatt mit tud?

Kíváncsi lennék, a OS4 és Mos mennyire kultiválja, az önmódosító 68K kódot, van értelme nekiállni futás közbeni kompiler készítésnek?

Ps:
OS4-en egész szépen fut,
de az alap Amiga 2000-es is megbírkózott vele, bár ott kell kb 3-4sec míg végigszámolja a qube táblát :)

Azt hiszem a minimal konfig egyenlőre a 030@50Mhz.

Ps2:
Kiprobáltam AROS 68k-val és fut, csak úgy néz ki a GetSysTime másképp működik és nem változik az idő, így áll a kocka. Érdekes :)

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2014. Sze. 08. 02:59 - Szerkesztve: alivemoon


gpr_0_232.lha
Újabb verzió!
Most puffereli az ablak tartalmát és abból frissít!
Kitaláltam egy gyorsabb címzést a táblázaton belül.
És tömb címzésnél az elemekből nem rögtön csinál másolatot, hanem előbb csak a címét tárolja és majd csak műveletek előtt generál belőle tömböt, ami végül maga az eredmény is lesz. Kevesebb memória használat.

Következő lépés az lesz, hogy többször frissítem a szerkesztet rubrikát és kevesebbet a többit (ha lassabb a gép), így 500-ason is kezelhető lesz!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2015. Ápr. 20. 17:57


Kiadták a Revisionos Oxyron A500 demó, a Planet Rocklobster forrását. Tökig assembly persze, erősen Windows alapú keresztfordító környezettel.

https://github.com/AxisOxy/Planet-Rocklobster

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2015. Ápr. 21. 06:21


Quoting: charlie
Kiadták a Revisionos Oxyron A500 demó, a Planet Rocklobster forrását. Tökig assembly persze, erősen Windows alapú keresztfordító környezettel.

Totál laikusként kérdezem, ez miből derül ki?

BSzili
Tag

# Elküldve: 2015. Ápr. 21. 09:02


Esetleg ezekből? :)

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2015. Ápr. 21. 09:08


Quoting: BSzili
Esetleg ezekből? :)

Köszi, de ezt a filet nem nyitottam meg, csak a .asm végűt ;-).

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / Motorola 68000 Assembly kezdőknek
 
 

Powered by light forum script miniBB™ © 2001-2019