Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / On The Run - egy CPlus4 játék Amigán
. 1 . 2 . >>
Szerző Üzenet
AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 08:58 - Szerkesztve: amigaone


Hellosztok, már régen jártam erre...

Az elmúlt pár hónapban készítettem egy kis játékot igazi Amiga 1200-ason is, a klasszikus Amiga assembly motorom segítségével. A játék részletei megtalálhatóak a honlapomon (http://www.charlemagne.hu), de azért pár dolgot kiemelek:
- a játék ötlete egy Commodore Plus/4 játékból ered, aminek a címe: MENEKÜLÉS
- az intróban lévő 3D kocka a blitter vonalrajzoló módjával, egy újabb 3D leképezéssel és a láthatatlan élek eltüntetésével készült
- az irányítás joystickel történik, joy-fire vagy LMB=start, S=hang ki/be, M=zene ki/be, TAB=térkép (ennivaló/ellenség/), ESC vagy RMB=kilépés
- a képernyő jobbra-balra-fel-le gördül
- a Hiscore lista magyar ékezetes betűket is használ és el is mentődik

https://www.youtube.com/watch?v=SWfYMXKWiw4

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SWfYMXKWiw4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

00:00 -> 06:36: igazi Amiga 1200
06:37 -> 09:57: Windows 10 - WinUAE - 4.osztály
09:58 -> 12:57: igazi Amiga 500
12:58 -> 15:06: Windows 10 - WinUAE - 8.osztály
15:07 -> 18:11: igazi Amiga 500+
18:12 -> 20:35: Windows 10 - WinUAE - 7.osztály
20:36 -> 24:14: igazi Amiga 600
24:15 -> 27:19: Windows 10 - WinUAE - 4.osztály
27:20 -> 30:55: Android (Sony Xperia) - Uae4all2

dino
Kék troll

# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 09:11


amigaone
Ez igen!
Es a nebulok mit szoltak hozza? :)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 15:57


dino
Köszönöm szépen!

Nos a tanulók is többfélék:

- van aki már túlkoros (azaz többször járt egy-egy osztályt) és őt a YouTube-on kívül más nem hatja meg igazán.

- van az a típus, aki szereti kipróbálni, hogy mi történik, ha nem csinál semmit, vajon így is továbbengedik-e majd évvégén?

- volt aki rajongott a Pacman játékért, meg is említette, hogy csináltam egy klónt, de mikor eltévedt a labirintusban, a rajongása alábbhagyott.

- amin a legjobban meglepődtem, amikor az egyik odahívott és mutatta, hogy ő ott áll, a sajt meg a fal másik oldalán, és nem tud odamenni. (mintha át akart volna menni a falon? Kerülőút meg sem fordult a fejében? Hiába értelmiségi anyuka-apuka?)

- volt aki nem hagyta magát és az összes ételt összegyűjtötte, kapott is egy 5-öst.

Végülis oktatási szempontból sem rossz, mert fejleszti a memóriát, ugyanis a labirintus egy kicsit nagy (3x3 képernyőnyi).

Tulajdonképpen lekötötte őket nemtől függetlenül: a fiúk beleképzeltek valami akciót (a karatés egér), a lányok meg cukinak találták a kisegeret, meg csámpásnak. Ha a PacMan történetéből is indulunk ki, meg a fogyasztói társadalomból: kajálni kell, és kitalálni a káoszból, nameg elkerülni az ellenséget, ami nem túl intelligens, majd a következő részben talán.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 17:54


Jobb alsó sarokban a térkép az sprite?

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 20:24 - Szerkesztve: amigaone


Yellow Dog

Jót kérdeztél, mert erről el is felejtettem írni.

Egyetlen sprite-ot sem használtam a játékban. A Dual-Playfield elég volt: ahol a páros számú bitplane-nek tartalmazták a labirintust, az ételeket és a macskákat, ezeket kellett görgetni. A páratlanok voltak a kisebbek, ahol az intro, az egér és a térkép valósult meg.

Mindegyik nagyon érdekes, de talán az a legérdekesebb, ahol az egér van, hiszen ha gördül az egész képernyő, akkor az egér a képernyő közepén egyhelyben van. Viszont ha eléred a labirintus széleit, akkor az egér mozog.

De jó ötletet adtál, mert sprite-okkal talán színesebb is lehetett volna az egész, de ez most így sikerült, sokat tanultam, és sokat is káromkodtam a fejlesztés alatt, mert volt, amikor 5 napi munkám veszett el, mert a CF kártya rakoncátlankodott, mire rájöttem, hogy vagy túlmelegedett, vagy valamivel nem akart kibékülni. De miután másik helyre tettem, a probléma nem jött elő többet. Igazából én sem értettem.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 13. 22:16


Milyen nyelven íródott egyébként?

mc68k
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 14. 09:43


Örömmel látom, hogy megy az alkotás. ;)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 14. 12:44


Yellow Dog

Ezt az információt viszont szinte mindenhol megemlítettem, lásd fent: "... a klasszikus Amiga assembly motorom segítségével ...". Még a játék intrójában is, ahol többek között dino és a Te neved is felvillan... :-)

Tehát az első byte-tól az utolsóig Assembly-ben készült, de ilyen jellegű alkalmazást nem is érdemes másban csinálni, ezt már a Commodore Plus/4-es időszakomban megtanultam, amikor a BASIC-be voltam belehülyülve, és gyártottam a csak részben játszható játékok tömkelegét, ennek ellenére örültem nekik... :-)

Az Amiga assembly-je sokkal könnyebbnek tűnik, mint az (IBM) PC, ahol ugye az alkatrészek változhatnak és először is azokat kell felismerni (azt is szerettem, annak is megvolt a maga varázsa), de Amigán ilyennel sem kell szórakozni. Mintha ezt a gépet tényleg játék-készítésre találták volna ki. Bár az tény, hogy sok dologra sok próbálkozás árán lehet csak rájönni, mert vagy nincs megfelelő dokumentáció, vagy van bennük pár hiba, ami félrevezet. De ennek meg ez a varázsa: olyan, mint a kicskeresés!


mc68k

Jééé egy "új arc" a láthatáron. Hááát, hogy őszinte legyek, nem sűrűn járok erre, de amikor ide jövök, akkor legalább egy kicsit felkavarodik az álló víz, mert úgy látom az "igazi nagy Amigások" elücsügélnek a fenekükön és sajnálkoznak, hogy "mindenkinek lehet Amigája"... :-)

Természetesen az alkotás is bizonyára hatékonyabb és gyorsabb lenne, ha volna külön grafikus, zeneszerző, designer még mellettem, de így egyszemélyes hadseregként ennyire futja... :-)

Ezt a játékot is még sokáig lehetett volna optimalizálni és megtoldani további ötletekkel, de akkor sohasem publikáltam volna.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2018. Ápr. 14. 20:19


Quoting: amigaone
Még a játék intrójában is, ahol többek között dino és a Te neved is felvillan...


Ohhh, mino megtiszteltetes. :)

Kiprobaltam, videken is mukodik jol RPi3, C64 hazban EUAE n is. :)
kep

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 14. 22:41


dino

Ohhh, nekem megtiszteltetés, ha egy Amigás mutat némi érdeklődést az Amiga iránt... :-)

Kösz, hogy kipróbáltad, láttam már régebben is, hogy nagyon ráálltál a RaspberryPi-re (pár dolgot én is kipróbáltam már rajta), és ez a C64-es dolog is arról árulkodik, hogy kreatív agyvelő vagy. Joystickot is rá lehet kötni erre az egyedi megoldású gépre? A C64-billentyűzetet hogyan kötötted rá a Raspberry-re?

Ha jól emlékszem Neked van zenekarod, és két gyereked is. A gyerekeid vajon mit szólnának egy ilyen labirintushoz? A keresztfiam imádja a labirintusos rejtvényeket. Bár a mai gyerekek eléggé türelmetlenek.

A játék nem erőszakos (végülis nem a másik ötlet valósult meg), nem nevel rosszra és agresszivitásra, inkább kitartásra, így eléggé széles korosztályt érinthet meg.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 15. 15:05


Ja, assembly motor, elsiklottam felette... Én ott tartok, hogy lustaságból eszköz illesztőt is (nem írom, hogy driver, mert nem az) Basic-ben fejlesztek, igaz Blitz2-ben...

Quoting: amigaone
dino és a Te neved is felvillan...

Na, erről is lemaradtam valahogyan, igaz csak a youtube videoba pörgettem bele. Mondjuk a minősége azért nem a legjobb, ha egy mód van rá, szerintem jobb lenne videokamerát használni, mondom ezt nem rosszból, és mondom ezt folyamatosan a facebook-on is főleg, ha álló videot látok... ;-)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 15. 17:48


Yellow Dog

Milyen eszköz illesztőt fejlesztesz? (főleg azt kellene assemblyben, nem?)

A tanítás során megtanultam, hogy valamit többször is el kell mondanom, tehát semmi gond, ha lemaradtál valamiről... :-)

A videót illetően teljesen igazad van, de most meg fogsz lepődni, mert videokamerával készült és egy része állványról. A minőség sokmindentől függ, a fényviszonyoktól, a felbontástól, stb, stb. De bevallom nem az volt az elsődleges célom, hogy (U)HD minőséget produkáljak, ami talán még 8GiB-be sem fér bele és 2 nap mire feltöltöm...

Így megúsztam 500 MiB-el és 2 óra feltöltési idővel. A hangulat remélem azért "átment". (13-án töltöttem fel, a YouTube mégis 12-ét ír, bár azon csodálkozom, hogy a zenéket nem cenzurázták és nem ölték meg a feelinget)

De az osztályok hangsávját nem hagyhattam fent, mert volt pár érdekes beszólás a gyerekek részéről, nameg a személyiségi jogaik, jajajaj... :-)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2018. Ápr. 15. 22:17


Quoting: amigaone
Joystickot is rá lehet kötni erre az egyedi megoldású gépre? A C64-billentyűzetet hogyan kötötted rá a Raspberry-re?

Van egy olyan cucc, hogy keyrah V2 panel, ez csinalja a konverziot, igy mukodik az eredeti C64 billencs is, van neki Joyportja is, pont ott, ahol a C64 nek, egy bajom van vele, EUAE alatt a tuzgomb nem mukodik, ezen a porton, kicsit programozni kene hozza, egy baratom most probalt meg segiteni ebben, de meg nem jutottam ra. Viszont, hogy mondjak jo hirt is, egy classic USB s joypadon frankon mukodik minden cucc, emu. Soot, van egy analog peces USB s dzsojom is, RPi alol a DOS emu ala fel van teve tobbek kozott az X-Wing is, szenzaciosan mukodik ez is, rengeteg emulatort felelleszettem mar rajta. Pusztan a kivancsisag hajtott, hogy hogy megy egy huszezer forintos erteku gepen a klasszik Amiga. Oke, nem veri agyon a 060 ast, hiaba nagyobb bencsmarkot hoz, viszont ezt leszamitva, kurvajo cucc. Na es most mennyi egy 060? Vagy akar egy 030? Siman ki merm jelenteni, hogy ez a szegeny ember Amigaja :) na...megha Amiga lenne, de retrokonzol is meg mediapleyer meg nem is ragozom tovabb, mi minden... nekem tenyleg bejott, itt van az asztalon mindig, ha belebasz a villam, meg rendelek masik pi lapot hozza, ennyi. Igy nem kell felteni az exotikus meregrdaga hardvereket...:)
Nem utolso sorban teljesen nema a hardver, semmi mozgo alkatresz...

Quoting: amigaone
A gyerekeid vajon mit szólnának egy ilyen labirintushoz?

Igen... le koti oket, bar a kissebb meg csak 5 eves, ot nem annyira.
Bar ilyenkor mar nem sokat vagyunk gep elott, ma pl egesz nap egy erdoben voltunk, nemreg jottunk haza..de, hogy te mennyit tudsz rolam? Pedig faszbukkom sincs... :)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 16. 11:51


dino

Utánnanéztem én is ennek a Keyrah V2-nek:
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=1144

Úgy látom Commodore Plus/4-est is rá lehet kötni (egy kis forrasztás után).
...és szállítással együtt kb. 13 000 Ft...

Szóval erre a Keyrah V2-re még rákötöd a Raspberry Pi-t azon a (nyomtató)USB foglalaton keresztül? Esetleg egy fényképet tudnál küldeni? Mert úgy könnyebb elképzelni.

(majd rákérdezek a Plus/4-eseknél hogy használ-e valamelyikük ilyet)

Jó időtök volt a kirándulásra, mi legutóbb a haverokkal geoládákat helyeztünk el egy biciklitúra alkalmával.

Nekem sincs facebook-om, mint régebben írtam is, a suliban is letiltottam az elérését... :-) Általában megjegyzem kinek mikor mit mondtam (és ő mit mondott), fiatalabb koromban azt is tudtam hány másodperckor hangzott el egy mondat, ez még 2000 előtt volt érdekes, mikor nem mindenkinek volt netje, és nem boldog-boldogtalan irkált a chateken: pár nő rendesen meg is lepődött, mikor idéztem egy-egy régebbi beszélgetésünket (pedig nem volt lementve sem).

Öregszem... :-) ...de Te mesélted hogy nagy gyűjtő is vagy, ami látszik is!

siz
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 16. 12:42


Én nem használtam Keyrah-t és másról sem tudok, hogy használt volna plus/4-hez. De ez nem jelenti azt, hogy nem is volt ilyen.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2018. Ápr. 16. 13:17 - Szerkesztve: dino


Quoting: amigaone
Szóval erre a Keyrah V2-re még rákötöd a Raspberry Pi-t azon a (nyomtató)USB foglalaton keresztül? Esetleg egy fényképet tudnál küldeni? Mert úgy könnyebb elképzelni.


Megtalaltam a (2017. Ápr. 15. 21:32) topikot:
Ehune

Quoting: amigaone
Te mesélted hogy nagy gyűjtő is vagy, ami látszik is!

Akkooo neked tenyleg jo a memoriad... :)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 17. 10:04


siz

Miután megbizonyosodtam, hogy tényleg senki nem csinált ilyet, lehet hogy ráhasalok a témára, mert valljuk meg őszintén egy Commodore Plus/4-esnek csak szebb és praktikusabb a billentyűzete, nem olyan otrombán-robosztus, mint a sokak által agyondicsért C64... :-)

Ráadásul úgy gondolom ehhez nem is kell szétszednem egy működőképes Plus/4-est (mert van, ami nem működik), ami tényleg szentségtörés lenne!


dino

Beleolvastam az általad linkelt szálba, és további kérdéseim merültek fel... ...első körben még büszkén arra gondoltam, hogy talán hatással volt Rád a honlapomon lévő leírás a Raspberry Pi 2-ről (SYS:Raspberry Pi 2) amivel az AmigaOne 500 Plus-t "gyaláztam". A RPi2-t még 2016 február 29-én vettem (amikor a RPi3 éppen megjelent) és egy darabig új színt is tudtam vele vinni az informatika-órákba, majd a figyelmem az éjszakai kamerázás felé fordult.

De aztán tovább olvastam és csalódottan vettem tudomásul, hogy nem erről van szó... :-) ...szóval a Keyrah V2-őt USB-n lehet rácsatlakoztatni a Raspberry Pi-re, a Keyrah USB csatlakozása melletti bekapcsológomb mit kapcsol be, mintha arról is ejtettek volna pár szót, hogy a Raspberry-t is be lehetne onnan kapcsolni...(?)

Elsőbb nem találtam az említett "PertoPie"-t... :-) ...aztán mégiscsak meglett RetroPie-néven:
https://retropie.org.uk/

Egy kicsit eltértünk az eredeti témától, de úgy is felfoghatjuk, hogy a tesztelési környezetet bővítjük csak ki... :-)

Az EUAE alatti tűzgomb gondod megint érdekes, hiszen ha az irányítás tökéletes, akkor a tűzgombnak is kéne mennie, érdekes, hogy csak ezt hagyták volna ki... ...így még az "On The Run"-t sem tudod elindítani, bár akkor is ott az egér...

https://wiki.samygo.tv/images/f/ff/C64joy.png

dino
Kék troll

# Elküldve: 2018. Ápr. 17. 11:04 - Szerkesztve: dino


Quoting: amigaone
USB csatlakozása melletti bekapcsológomb mit kapcsol be, mintha arról is ejtettek volna pár szót, hogy a Raspberry-t is be lehetne onnan kapcsoln


A billentyuzet kiosztasat lehet valtoztatni, masrol en nem tudok.

Quoting: amigaone
"PertoPie"-t...


Fuuu, a "hej(ly)esiras" elnezest, nagyon ciki, a leglenyegesebb reszt irtam el :) amugy valojaban rejtvenynek szantam, de megfejtetted... :D :D :D
viccet felreteve elnezest megegyszer.

Quoting: amigaone
Az EUAE alatti tűzgomb gondod megint érdekes, hiszen ha az irányítás tökéletes, akkor a tűzgombnak is kéne mennie, érdekes, hogy csak ezt hagyták volna ki


Az, de mondom megegyszer, ez a problema csak a keyrah dzsojportnal jelentkezik, ha egy sima pc s, USB s joypadot feldugok, az rendesen mukodik,(ezen hibatlanul mukodik a tuzgomb is) jelen pillanatban is ilyent hasznalok, de azert jo lenne, ha egyszer sikerulne bekonfigolni majd a keyrah ot is.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 17. 12:22


Quoting: amigaone
Milyen eszköz illesztőt fejlesztesz? (főleg azt kellene assemblyben, nem?)

De, csak nincs annyi időm, sőt fél éve elő sem vettem a dolgot, ezért egyelőre titok még ;-) Nagyjából "működik" de még nincs bemutatható állapotban...

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 17. 14:12


Quoting: dino
EUAE alatt a tuzgomb nem mukodik, ezen a porton, kicsit programozni kene hozza


Ahogy írod is, a PC-s joysticked USB-s, azt rákötöd rPI-re és kész. Nem lehet, hogy a klasszikus C64-es joystickkel van valami baj? Tehát nem értem mi köze lenne a programozáshoz, itt másvalami van.

Quoting: dino
itt van az asztalon mindig, ha belebasz a villam, meg rendelek masik pi lapot hozza, ennyi. Igy nem kell felteni az exotikus meregrdaga hardvereket...:)


Villámcsapás ellen nekem bevállt az APC túlfeszültségvédője:

https://tulfeszultseg-vedo.arukereso.hu/apc/performance-surgearrest-8-plug-tel-tv-pl8 vt3-de-p78437582/

Annyira jól bizonyított, mikor éppen megvettem a PC-met 5 évvel ezelőtt, alig telt el 2-3 hónap és becsapott egy villám szinte a szomszédba, de akkora, hogy még a másik utcában is tönkrevágta a számítógépek hálózati kártyáját (még úgy is, hogy nem voltak bekapcsolva, az enyém viszont éppen töltött le valamit a netről), legalábbis volt aki csak annyival megúszta. Így Az AmigaOne 500 Plus is kapott egy ilyet! Igaz a klasszikus Amigák is már megérdemelnének ilyet. Én mégis azt mondom hogy egy ilyen igazi gépet mégis hátborzongatóbb nyomkodni, persze megérthető a guminő (+a szilikonmellek) esete is! :-)

Mellesleg nekem nem azért van ilyen-olyan gépem, mert őrültsok pénzem van és nem tudom hová tenni, csak ahogyan egyik fórumtémában ecsetelted is, mindenkinek megvan a maga keresztje és mondjuk valaki nem cigire meg piára költi a pénzt...


Quoting: yellowdog
De, csak nincs annyi időm, sőt fél éve elő sem vettem a dolgot, ezért egyelőre titok még ;-)


Dehogyisnem, az embernek arra van ideje, amire akarja, a többi csak kifogás. Mellesleg abban hasonlítasz rám, hogy én is szeretek titokban dolgozni egy-egy dolgon, mert ha elárulom, akkor már nem érdekel annyira... :-)

De remélem megtudjuk mi az ami majdnem "működik" még ebben az életben!

ui.: nyugi nekem is van olyan "projektem" (nem program, csak forrasztás lenne), ami lassan egy évtizede pihen... ...és egy VIC20-hoz van köze, és ez nem VICC... :-)

thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 18. 05:04 - Szerkesztve: thomassd


Wooow !!! Ez mar valami !
Lenyugozo ! Elismeresem ! Foleg hogy nebulok is latjak , hasznaljak.
Hetvegen kiprobalom a gepemen . Koszi a munkat !!

A web oldal kulon elismerest erdemel !

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 19. 14:13


Hello thomas^sd ,

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket, remélem az engem szapulók is olvassák majd... :-)

Quoting: thomassd
Wooow !!! Ez mar valami !
Lenyugozo ! Elismeresem ! Foleg hogy nebulok is latjak , hasznaljak.


Nem akarlak meggyanúsítani, de véletlenül nem a "Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolá"-ban dolgozol?

Quoting: thomassd
Hetvegen kiprobalom a gepemen . Koszi a munkat !!


Ezt meg én köszönöm!

Quoting: thomassd
A web oldal kulon elismerest erdemel !


Ezt is! :-)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 19. 21:18


Quoting: amigaone
az embernek arra van ideje, amire akarja, a többi csak kifogás

Egy lakatlan szigeten minden bizonnyal... azért van pár kötelezettség még a munkán kívül és csak azután lehet a maradék szabadidővel garázdálkodni, meg persze mindig jön valami fontosabb (kérés), szóval nem csak rajtam múlik ;-)
A dolog nem titok, már itt is írtam róla, csak mivel nem haladok, nem akarom feleslegesen fárasztani vele a közönséget.

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 20. 11:41


Quoting: yellowdog
Egy lakatlan szigeten minden bizonnyal...


Ha akarnád... :-)

Quoting: yellowdog
azért van pár kötelezettség még a munkán kívül és csak azután lehet a maradék szabadidővel garázdálkodni, meg persze mindig jön valami fontosabb (kérés), szóval nem csak rajtam múlik ;-)


Nem is erről beszéltem, én jelenleg 3 munkahelyen dolgozom, persze a fizetés nem 3x, tehát hidd el hogy másnak is vannak elfoglaltságai... :-)

Quoting: yellowdog
A dolog nem titok, már itt is írtam róla, csak mivel nem haladok, nem akarom feleslegesen fárasztani vele a közönséget.


Értem én, tehát lusta vagy leírni, hogy egy SMBFS-szerűségben gondolkozol 2015 eleje óta, már ha jól silabizáltam ki az itt-ott mélyenszántó szakmai eszmecseréből, amelyet az utalt szálon olvastam.

Nekem is várnom kellett 4-5 évet mire sikerült egyáltalán felcsatlakozni a netre (pontosabban csatlakozni már 2013-ban sikerült), ugyanis csak most év elején tudtam úgy felszerelni az Amiga 1200-at, hogy ez megvalósulhasson és netezni is lehessen.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 20. 17:19


Quoting: amigaone
hidd el hogy másnak is vannak elfoglaltságai

Én nem hitetlenkedtem, azt mondtam, hogy nekem (jelenleg) nincs nagyon szabadidőm, gyakorlatilag "be vagyok táblázva" jó időre előre és nem számtech dolgokkal, mondhatom, hogy sajna.

Quoting: amigaone
tehát lusta vagy leírni, hogy egy SMBFS-szerűségben gondolkozol 2015 eleje óta

Langyos, de nem lustaság, ha nincs újdonság valamivel kapcsolatban akkor minek fárasszam vele a nagyérdeműt? Ha lesz új fejlemény, úgyis elkezdem a dicsekvést, de addig minek ismételgessem magam? Egyébként van még pár függőben lévő dolog, nem csak ez a nevezzük nevén Amiga-PC fájl transzfer dolog, amelyek közelebb állnak a kész állapothoz de azokról is majd akkor firkálok, ha azt mondhatom, hogy na KÉSZEN van, vállalható a portéka ;-)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 21. 11:04


Quoting: siz
Én nem használtam Keyrah-t és másról sem tudok, hogy használt volna plus/4-hez.


Nyilván igazad volt, tényleg nem használtak még ilyet, így ha elakadok senki nem tud segíteni.


Quoting: yellowdog
gyakorlatilag "be vagyok táblázva" jó időre előre és nem számtech dolgokkal, mondhatom, hogy sajna.


OK, megértettem... ...csak örültem hogy találtam valakit, aki még fejleszt valamit, nem csak magyaráz.

Quoting: yellowdog
ha nincs újdonság valamivel kapcsolatban akkor minek fárasszam vele a nagyérdeműt?


Nem biztos, hogy mindenki fárasztásnak venné, bár ha nem tudnak érdemben segíteni, akkor valóban igazad van. ...csak azt hittem, hogy elakadtál, és itt, ahol állítólag sok nagy amigás van, talán tud valaki segíteni, de tévedni emberi dolog.

Quoting: yellowdog
nem csak ez a nevezzük nevén Amiga-PC fájl transzfer dolog


Valami olyasmit is olvastam, hogy a célod ezzel az, hogy PC és Amiga között vigyél át dolgokat (file-okat) minél kevesebb memóriafelhasználással. (tehát nem feltétlenül SMB, meg TCP/IP)

Nos, ezt a problémát én egy NULL Modem kábel segítségével oldottam meg, ahogyan a kábel elkészítéséről és használatáról is írtam a honlapomon: http://www.charlemagne.hu a Work:Hobby/Electro részben.

Ami a Te szempontodból érdekes az az Amiga Explorer, ezt is kipróbáltam az összes klasszikus Amigámon (Amiga 500, 500+, 600, 1200) minden probléma nélkül ment is. A sebességét illetően pedig kb 5-6-7 perc egy ADF file (880KiB) átvitele. Tehát nem villám, de a célnak megfelel. Természetesen nemcsak ADF-et mozgathatsz vele, hanem amit akarsz, még az Amiga ROM-ját is másolhatod. ...és tény, hogy meg sem közelíti a dh1 által említett 450MiB/90 perc sebességet... :-)

Az AmigaOne 500 Plus és a PC között meg a szimplán csak Smbfs-nek nevezett kis programot használom erre a célra.

ui. (OFF): Nekem a német tanárnőm volt szexis, bár az orosz és az angol sem volt olyan messze lemaradva... :-)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 21. 14:45


Quoting: amigaone
AmigaOne 500 Plus és a PC között meg a szimplán csak Smbfs

Null Modem kábellel?

Az én célom olyan 100kB/s körüli sebesség, persze ezt lehet lejjebb kell adnom, és a lényeg, vezeték nélküli kapcsolat a PC-vel, és igen, a lehető legkisebb terhelés mellett, tehát TCP/IP van a dologban, de nem kell AmiTCP vagy MiamiDX amelyek állítólag azért zabálják az amúgy is szűkös erőforrásokat. Természetesen alap A1200-as gépre tervezem mindezt.

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 21. 19:52


Quoting: yellowdog
Null Modem kábellel?


Lehet, hogy egy csöppet félreérthetõ voltam, vagy megint átsiklottál valamin, de a NULL Modem kábel-t a klasszikus Amigák és a PC összekötésére használom.

Az AmigaOne 500 Plus (amelyrõl jelenleg is írok) meg természetesen az õ maga hálózati kártyáján keresztül csatlakozik a helyi hálózatra és az említett Smbfs: http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=network/samba/smbfs.lha programmal valamint a PC-n egy megosztott könyvtárral szépen megy is a dolog. Még annó a Nostromo fejlesztésekor is így mozgattam a képeket meg a hangokat a két gép között.

Mellesleg milyen WiFi PCMCIA kártyát használsz? EasyNet?
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=121
(nem csesztette a CF kártyádat?)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2018. Ápr. 22. 20:42


Valóban, az "One" felett elsiklottam, azt olvastam, hogy Amiga 500 Plus azért is kérdeztem, hogy milyen csatlakozást használsz, de így értem, minden oké.

Quoting: amigaone
milyen WiFi PCMCIA kártyát használsz

Semmilyent, nem is írtam, hogy WiFi kártyát használok, hiszen azokhoz kell driver és MiamiDX vagy hasonló program, amelyek (felesleges memória és erőforrás) használatát szeretném elkerülni. Szóval egy ESP8266-ot próbálok illeszteni a buszra... ;-)

AmigaOne500Plus
Tag
# Elküldve: 2018. Ápr. 24. 11:19


Quoting: yellowdog
ogy WiFi kártyát használok, hiszen azokhoz kell driver és MiamiDX vagy hasonló program, amelyek (felesleges memória és erőforrás) használatát szeretném elkerülni.


Hááát írhatnál egy közvetlen programot, ami nem használ olyan sok memóriát, hiszen a drivert és a MiamiDX-et is emberek írták. ...és talán többen vesznek PCMCIA kártyát, mint ESP8266-ot, amit még Te is csak próbálsz ráilleszteni a buszra... Persze ha csak szigorúan saját részre tervezed, akkor nem szóltam.

Utánnanéztem ennek az ESP8266-nak:

https://www.google.com/search?q=ESP8266&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQqrPKx9 LaAhUQMewKHdKMBoMQ_AUICigB&biw=1278&bih=619

...és ahogy a WikiPédia ír róla ez egy alacsony árú Wi-Fi microchip...

Jó elképzelés, remélem sikerül megvalósítanod, hiszen ha nagyvonalakban számolok, az általad említett sebességgel képes leszel 540MiB/90 perc sebességre, amivel dh1-et is lehagyod! :-)

. 1 . 2 . >>
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / On The Run - egy CPlus4 játék Amigán
 
 

Powered by forum script miniBB™ © 2001-2023