Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / USB-s gamepad/joystick/PS3 controller illesztő egység classic Amiga-hoz
. 1 . 2 . 3 . >>
Szerző Üzenet
Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 17. 22:42 - Szerkesztve: Logostino


Na szóval. Megihletett a másik fórumtárs projektje, melyben Playstation2 vezérlőt illeszt az Amiga joystick/egér portjához. Szoftverfejlesztőként dolgozom (mind low és high level téren is tevékenykedem), valamint az elektronikában is van tapasztalatom, tehát gondolkoztam egy kicsit és tovább vittem a történetet. Arra gondoltam hogy készítenék egy interfészt amely képes lenne elsősorban PS3 vezérlőt de egyébként bármilyen HID szabványhoz illeszkedő gamepad-et, joystick-ot vagy egeret az Amiga game portjához illetve párhuzamos portjához illeszteni. PS3 vezérlőt bluetooth-on keresztül is. 
Szóval lenne egy kis dobozka 5 darab USB port-al. Az első az egérnek, a többi 4 pedig a joystick/gamepad-eknek. Az egérnek azért gondoltam egy külön dedikált portot hogy ne kelljen mindig átdugdosni az egeret a játék és az OS között. Lenne két DB9 gameport meg egy DB25 printer port kimenete a (3. és 4. joystick) az Amiga felé. Kellene persze egy 5 voltos táp csati, meg még arra is gondoltam hogy lenne egy USB device kimenet amelyet a PC-hez csatlakoztatva lehetne frissíteni a firmware-t. Ehhez lenne külön driver meg updater szoftver is. De ez utóbbi elég melós, szóval a megvalósítására csak akkor kerülne rá sor ha minden más már működik.
Tehát akkor a működési mód. Az egérnek van egy külön USB portja ez tiszta sor. Az egér átkapcsolható lenne az 1. joy portra (ugye arra szokás az egeret dugni?). Ha az egéren nyomunk meg bármely gombot akkor onnantól kezdve az egérről jövő adatok kerülnek továbbításra az Amiga portra ha pedig a joy1 USB portjához csatlakoztatott vezérlőn nyomunk meg bármely gombot akkor pedig onnantól kezdve az arról jövő adatok kerülnek továbbításra az Amiga felé. Az egeret nem lehetne átkapcsolni az első porton kívül más Amiga portokra. Egeret csak az egérnek fenntartott portra lehetne csatlakoztatni, bármely más USB porton nem működne. A többi 4 USB port pedig csak HID szabványú game controller eszközt (hogy pontosan mely class-okat az még majd kiderül) lenne képes kezelni. Értelemszerűen az első USB joy port az első Amiga joyport-ra lenne route-olva a második USB a második Amiga joyporta a 3. és 4. USB port pedig a printer port felé a 3. és 4. Amiga joynak.
Lenne analóg joy támogatás is (ez ahogy tudom csak az 1. és a 2. Amiga joyporton lehetséges). Ez két módon lenne lehetséges. Vagy egy olyan eszközt csatlakoztatunk az 1 vagy 2. USB portra amely ezt támogatja vagy a PS3 analóg vezérlőjét használnánk. De a PS3 vezérlőben ennél többet látok figyeljetek.
Ha PS3 vezérlőt csatlakoztatunk, (az egyszerűség kedvéért mondjuk USB-n keresztül) akkor annak 3 működési módja lenne ( a működési módok között a MODE gombbal lehetne váltani): az első a szimpla gamepad mód, a második az egér mód: mondjuk a bal analóg karral lehetne irányítani az egeret, az L1 meg R1 gomb lenne a bal és jobb egérgomb, a kar lenyomás mondjuk meg a harmadik egérgomb, a harmadik mód pedig az analóg joy: a jobb analóg kar működne joystick-ként a két tűzgomb pedig az L1 és R1 gomb lenne. A PS3 vezérlők bluetooth-on keresztül is csatlakoztathatóak lennének, de csak olyan porthoz amelyre nem csatlakozik USB-n semmi (a vezetékes csatlakozásnak mindig nagyobb lenne a prioritása). A csatlakozási metódus ugyanaz lenne mintha a PS3 esetében. Először USB-hez csatlakozás, ekkor az interfész átküldi a bluetooth MAC címet. Majd leválasztás után a csatlakozás automatikus lenne. (Ez nem tudom hogy mekkora meló lenne illetve kivitelezhető-e)
Minden USB porthoz tartozna egy RGB led (az egér USB portjához és a 3. és 4. USB joy porthoz nem kellene RGB, szóval nem mindhez :P) amely az USB port állapotát illetve a csatlakoztatott eszköz működési módját mutatná. Például:
- piros : USB-n keresztüli gamepad csatlakoztatva
- sárga (csak USB1 és USB2) : USB-n kersztül analóg joy csatlakoztatva
- zöld (csak USB1) : az USB egér átirányítva a 1. gameportra
- kék: PS3 vezérlő van csatlakoztatva az adott porthoz bluetooth-on keresztül gamepad módban
- lila: (csak USB1) a porthoz PS3 vezérlő van csatlakoztatva egér módban.
- cián: (csak USB1 és USB2) ha a porthoz PS3 vezérlő van csatlakoztatva analóg joy módban
Amiga részről tehát semmilyen szoftveres támogatásra nem lenne szükség. Az eszköz teljesen transzparensen épülne be az USB/Bluetooth eszközök és az Amiga portok közé.
Nem állítom hogy az egészből lesz valami (főleg hogy sokat csináljak belőle), illetve hogy megvalósítható a fenti formában, de most nagyon teszik az ötlet hogy esetleg én is hozzátegyek valamit ahhoz a platformhoz melyhez oly sok régi szép emlék fűz, és amelyhez egyre kevesebb új fejlesztés jelenik meg. Elsők körben mindenképp egy működő prototípus a cél aztán meg majd meglátjuk.
A fizikai megvalósítást már elkezdtem tervezni, a szükséges IC-k is úton vannak (MCU, USB host, USB HUB, műveleti erősítők), a fejleményekről egyfajta blog formájában folyamatosan beszámolnék a fórumon ahogy az időm engedi. Meló mellett készíteném, tehát relatíve lassú lenne a fejlesztés.
Mi a véleményetek az egészről, van valami észrevételetek, esetleg ötletetek?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2014. Nov. 17. 23:08


Subscribe. Lássuk! :)

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 19. 17:59 - Szerkesztve: Logostino


Huh azt hittem azért többen reagáltok, de lehet csak nem hisztek a project sikerében. :-S :-) Holnapra megjön a Farnell-től az MCU plusz a JTAGICE3, gondoltam ehhez a projekthez nem lesz elég egy szimpla MKII ide kell majd egy rendes debugger is. Illetve várom az RS-től az USB host-ot és az USB HUB-ot is meg a bus driver IC-ket. Kezdések felforrasztom az IC-ket próba NYÁK-okra (TQFP144 ;-)) kipróbálom a debugger-t meg ilyenek. Elsőnek szerintem beizzítom az MCU-ban a DAC-ot meg megcsinálom a műveleti erősítős illesztést az Amiga joyport felé, és kipróbálom hogy tényleg úgy működik-e ahogy azt én elképzeltem. Ez a rész lesz felelős az analóg irányításért.
Arra gondoltam még hogy két dedikált USB-s egérport lenne az eszközön, gondolván azokra a játékokra amelyek kihasználják a két egeret (Settlers I. ilyen ha jól tudom). Ez nem jelentene plusz költséget mivel a HUB IC 7 portos, szóval még így is maradna egy szabad USB kivezetés.

Scifi
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 19. 18:26


Szerintem jó ötlet, ha sikerül vevő leszek rá! Hasonló megoldáson én is gondolkoztam, csak időm nem lesz rá sosem...

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2014. Nov. 19. 19:51


De, deeeeeeeeee !!!
KELL a cucc!
Csak ovatosak vagyunk ... sok a bejelentes, valodi tartalom nelkul ... szal varakozunk az elso protora :)

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2014. Nov. 19. 21:25


KHELL. Lássuk mi lesz belőle. :D

siz
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 19. 21:32


Engem is érdekel!

edem
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 20. 07:56


Csatlakozom az elottem szolokhoz. Engem is erdekel.

Balage
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 21. 02:56


Szinten...

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 21. 12:07


Na így már mindjárt más. Rajta leszek az ügyön.

Soka2
Tag

# Elküldve: 2014. Nov. 21. 16:20


Rám is számíthatsz, mindenképp vevő lennék rá.

tassika
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 02. 17:00


Hm... Jól hangzik. Várom itt is a fejleményeket. :-)

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 02. 17:21 - Szerkesztve: Logostino


Nah nincs elfelejtve ám a projekt. Csak mostanában inkább a 3000-esemmel ismerkedtem. Sokáig nem jutottam még, megvan az összes IC. Az MCU-t már felforrasztottam próbanyákra (ATXMega128A1U), be is izzítottam, szépen programozódik működik a debug is ahogy kell. A státusz led-ek áramkörét is összeraktam próbapanelon, 6 darab RGB LED-ből, szépen multiplexbe kötve, tranzisztoros illesztéssel az MCU felé. Még nem tudom hogy a végső változatban használjak egy külön led meghajtó IC-t mondjuk TLC5952-őt vagy maradjon a tranzisztoros multiplexes illesztés. Elsőnek az analóg illesztést akarnám kipróbálni hogyan működik amit én DAC-al terveztem, de Yellow Dog fórumtárs a másik topicban kicsit lelombozott hogy ez ebben az esetben nem lesz nyerő. Szóval ezen agyalok hogyan kéne megoldani. A legnagyobb meló valszeg az USB host + HUB kezelés lesz meg ugye a HID-hez megírni a drivert de ez még odébb van.

Attól is tartok egy kicsit hogyha tényleg készen is lesz egyszer el fog szállni az ára.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2014. Dec. 02. 18:27


Kis szerias egyedi fejlesztesnel nem is gondoltuk, hogy olcso lesz.
De ha bevalik, igenyes lesz, szerintem kulfoldon lenne ra erdeklodes, akar meg kereshetsz is vele nemi zset ...

A vateran van egy szekszardi haverom aki SD2IEC adaptereket gyart C64-hez. Annyira bejott neki, hogy most mar ketfele, dobozolt verziot is arul, kivalo minosegben es eleg szep eladasokat produkal itthon es kulfoldon is ... bar kint eleg nagy lett mostanra a konkurencia ...

De a te projected eleg egyedi, szal szerintem jo ideig nem lenne konkurens.

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 07:59 - Szerkesztve: Logostino


Azt néztem hogy az IC-k úgy 25 darabos rendelés felett kezdenek jóárasodni, 100 darabtól pedig már majdnem feleződik is az áruk. De van még sok előre nem látható költség is. Valamint nem tudom h NYÁK beültetést vállal-e valaki ilyen kis szériában illetve mennyiért, illetve milyen tesztek férnek még bele a gyártás után. Ott van még a doboz megtervezése, legyártatása is. Szóval van még bennem kérdés bőven.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 10:02


Ez ugyben Dezz lenne jo kontakt, o mar vegigjarta a hadak utjat ... :)

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 10:04


Amíg nincs egy működő prototípusom (olyan ami már nem próbanyákokon van összehegesztve) addig szerintem ezen részbe nem folyok bele mélyebben.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 10:06


Egyertelmu :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 10:28 - Szerkesztve: yellowdog


Ez az átka, amikor valaki a könyvjelzősávról indul... egyből a "Classic hardver" jön be és észre sem veszem, hogy van egy "Fejlesztés" nevű téma is. és benne egy hasonló kütyü mint amilyennel én bajlódok :-)

Logostino: Nekem egy kellemes esti (egyszemélyes) fürdés, jó sok habbal, gyertyafény közben jönnek az ötletek és az ihlet, már ha közben meg nem zavarnak, de akkor az meg onnantól már nem egyszemélyes ;-) Szóval, először én is egy ilyen mindent bele kütyüt álmodtam meg, ahogyan jár az ember agya, jönnek hozzá az újabb és újabb ötletek, de sajnos én az a típus vagyok, aki ezután hagyja, hogy leülepedjenek a dolgok, és jön az a rész, hogy ez is felesleges, az is, csak mert én úgysem használnám ki... és innentől azt gondolom, hogy más is hasonlóképpen gondolkodik, bár az a tény, hogy pl. a kereskedelmi tv-k és a sok szennyműsor nagyon jól megélnek, mindenképpen cáfolja a gondolatmenetem.
Szóval a lényeg, jó ötlet az USB, hiszen így valóban sokkal nagyobbra nő az a tábor, aki ez tudná használni. Én mondjuk egy kicsit idegenkedem az USB-től, a Serial-USB átalakítóig jutottam, igaz nem is volt igény többre, illetve más utat választottam. A feladathoz az ethernet adta a megoldást. Miután elkészült a mobilról (mobilnet v. wifi) működtethető kazán illetve fűtésvezérlésem, (melynek előzménye az alábbi cikkemben olvasható, ha valakit érdekel) és ismét egy kellemes esti fürdőzés közepette találtam magam, egyből azon kezdtem gondolkodni, hogyan lehetne az Amigával összehozni a telefon? Nem a megvalósítás mikéntjére gondolok, az adott, csak rákötöm a PIC-et a megfelelő bemenetekre, megírom a programot (Android) és már működik is... De mi??? Ezen töröm a fejem, mi az amit érdemes lenne ilyen módon irányítani, kijelezni, stb, van egyáltalán értelme? Csak azért kérdezem, mert én ugye olyan vagyok, ha van is elosztom kettővel, és akkor már jogos a kétely :-) A joy kiváltás triviális, gombok a kijelzőre és lehet nyomkodni, talán wifi-n elég is lenne a sebesség, vagy a giroszkóppal lehetne bohóckodni, ahogyan a billegetős játékokat is irányíthatjuk.
Na, ha már így előjött a szó, ehhez is várok *SMNV ötleteket, csak a kíváncsiság miatt :-)
Visszatérve a címben megnevezett készülékhez (elnézést a kalandozásért) az analog illesztésre kíváncsi vagyok, sikerül-e előbbre lépni, még az is lehet, hogy valamilyen áramgenerátoros megoldás jó lehet, csak akkor mégtöbb alkatrész kellene és én egy elég kicsi dobozban gondolkodom egyelőre, amíg persze elférek benne. Apropó doboz, eBay-en is érdemes körülnézni, vannak különböző méretek apróbbak, nagyobbacskák.

u.i.: Csak kérdezem az illetékeseket: ez a téma van rossz helyen, vagy az enyém a Classic hardver-ben? Esetleg össze lehetne rakni, úgy értem, külön persze, de egy témakörbe.(*SMNV: Soha Meg Nem Valósuló)

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 11:20 - Szerkesztve: Logostino


A témát lehet én választottam rosszul, csak gondoltam h ez is fejlesztés csak nem Amigára hanem Amigához.

Az én alapötletem csak az volt h USB-s gamepad-et (leginkább PS3-ast mert abból van kéznél leginkább) illesszek az Amiga joy portjához. De aztán sorra jöttek az ötletek h jó lenne még egy kis ez egy kis az, meg még ez is beleférne. Aztán így jött össze az az elképzelés amit az első hozzászólásban összefoglaltam. Nem tudom h minden megvalósítható-e pontosan úgy ahogyan elképzeltem, de szerintem alapvetően működőképes lenne a koncepció. A PS3 bluetooth-os csatlakozás még ami kicsit kétséges, de olvastam már hogy Arduino-val meg tudta oldani valaki, szóval elméletileg az sem lehetetlen. Szerintem sokat hozzáadna az egészhez.

Én meg pont úgy gondolkozom hogy minél több funkciót szeretek beletenni abba amit tervezek. Még ha nem használom ki akkor is, hiszen sokszor a megvalósítás a lényeg (az szórakoztat igazán) nem az h szükségem van-e rá. :-)

Telefonra sajnos nem tudok mit mondani, viszont nekem még van két másik ötletem ami szerintem SMNV lesz :-) :

1. Nem tudom h mennyi gyakorlati haszna lenne de gondolkoztam egy távmenedzsment megoldáson. Mondjuk egy Zorro kártyán. Rajta egy kis saját Ethernet vezérlő és mondjuk tudna képet/hangot átvinni meg ugye az egér/bill vezérlése is meg lenne oldva. Fogalmam sincs h kivitelezhető-e, ez tényleg csak nagyon kósza ötlet.

2. Hardveres MP3/ACC/WMA/OGG/FLAC (na jó ha ebből már kettőt tudna az is elég :-)) lejátszó, szintén Zorro kártyában gondolkoztam. Ehhez persze írni kellene valami épkézláb lejátszó szoftvert is.

Szóval lehetne egy csomó jó dolgot csinálni, ha ebből meg lehetne élni már csinálnám is a saját vállalkozást rá.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 11:49


Quoting: Logostino
2. Hardveres MP3/ACC/WMA/OGG/FLAC (na jó ha ebből már kettőt tudna az is elég :-)) lejátszó, szintén Zorro kártyában gondolkoztam. Ehhez persze írni kellene valami épkézláb lejátszó szoftvert is.


Egy ilyent vennek!!!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 11:56


Egy Zorro II/III-as kartya ami fogadni kepes PCMCIA vagy PCCARD wifi kartyakat, oriasi uzlet lenne!

Csak szoltam! :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 12:48 - Szerkesztve: yellowdog


Quoting: Logostino
2. Hardveres MP3/ACC/WMA/OGG/FLAC (na jó ha ebből már kettőt tudna az is elég :-)) lejátszó, szintén Zorro kártyában gondolkoztam. Ehhez persze írni kellene valami épkézláb lejátszó szoftvert is.


Nekem úgy rémlik, MP3 lejátszó mintha létezne, de javítsatok ki ha tévedek.

Quoting: dh1
Egy Zorro II/III-as kartya ami fogadni kepes PCMCIA vagy PCCARD wifi kartyakat, oriasi uzlet lenne!


Igen, de szerintem a Zorro már egy más kategória mint a gépen található külső csatlakozók... legalábbis nekem. Nagyon sokat kellene utána olvasni, hogy össze lehessen szedegetni innen-onnan a használható infókat, ami szinte nulla a II-eshez. Nézegettem, csak úgy időtöltésképpen, mert jó lenne az A1200-asba mondjuk csak simán egy 4MB bővítő mindenféle egyéb nélkül, hogy tudjam végre használni a WIFI kártyát és a WHDLoad-ot, de nem biztos, hogy megérné a ráfordított idő, itt már a nyák készítés sem olyan egyszerű, szerintem sok pénz kellene a fejlesztéshez és még több idő. És itt, ennél a példánál maradva ott van még a PCMCIA illetve PCCARD lekezelés, gondolom ehhez driver is kellene az Amiga oldaláról. Ezek már inkább a Scanjuggler kategória :-) az ahhoz a szinthez szükséges tudás, dokumentumok és nem mellesleg műszerpark igénnyel együtt. De persze ötletnek nem rossz :-)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 12:51


MAS Player Evolution (MP3 Decoder)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:00


Quoting: Logostino
Telefonra sajnos nem tudok mit mondani, viszont nekem még van két másik ötletem ami szerintem SMNV lesz :-) :

1. Nem tudom h mennyi gyakorlati haszna lenne de gondolkoztam egy távmenedzsment megoldáson. Mondjuk egy Zorro kártyán. Rajta egy kis saját Ethernet vezérlő és mondjuk tudna képet/hangot átvinni meg ugye az egér/bill vezérlése is meg lenne oldva. Fogalmam sincs h kivitelezhető-e, ez tényleg csak nagyon kósza ötlet.


Ez tuti SMNV lesz :-) Pontosan mire gondolsz, valami VNC szerű PC-ről való elérésre/vezérlésre?

dino
Kék troll

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:08


Quoting: yellowdog
MAS Player Evolution (MP3 Decoder)


Csak szolok:

Quoting: Logostino
szintén Zorro kártyában gondolkoztam.


Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:23 - Szerkesztve: Logostino


Quoting: yellowdog
Pontosan mire gondolsz, valami VNC szerű PC-ről való elérésre/vezérlésre?

Valami olyasmire mint ami a szerverekben is van. Pl.: Link Szóval valami hardveres VNC, de annál kicsit több lenne, ezeknek a kártyáknak az a lényegük hogy OS függetlenek, gyakorlatilag a gép bekapcsolásától kezdve használhatóak. Szóval mindent hardveresen illetve a saját firmware-ével megold. Persze ehhez az alaplap részéről is kellene hardveres támogatás, valószínűleg a Zorro nem lenne elé erre. De még ha ez így nem is lenne megvalósítható, lehetne akkor csak egy hardveresen megtámogatott sima VNC, mert javítsatok ki ha rosszul gondolom de a Motorola procik teljesítménye nem lenne elég egy szoftveres VNC megvalósításához, úgy hogy még mellette szépen fusson az OS is meg persze az alkalmazások. De mindegy is mert ahogy említettem ez tényleg csak egy kósza gondolat volt, nem áll szándékomban megvalósítani.

dekanyz
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:38


A szokasos kerdes: Meg ha megvalosithato is lenne, mi haszna lenne ennek a VNC-s cuccnak? Van otthon egy Amiga, ami ejjel-nappal mukodik?

Logostino
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:52


dekanyz
Persze én is érzem ezt, ezért is írtam hogy nem tudom h mennyi gyakorlati haszna lenne.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2014. Dec. 03. 13:54


Logostino A kósza gondolat mindig megelőzi a kész áramkört, szóval én csak kérdeztem, nem akarlak semmiről lebeszélni! :-) Viszont tényleg, mire lehetne ezt használni?

dino
Ja igen, felületesen olvastam. Ez ugyan nem Zorro, de belső kialakítású:
MP3@64 (Clockport MP3 player!)

. 1 . 2 . 3 . >>
forum.amigaspirit.hu / Fejlesztés / USB-s gamepad/joystick/PS3 controller illesztő egység classic Amiga-hoz
 
 

Powered by light forum script miniBB™ © 2001-2023