Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / PiStorm
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 12 . 13 . >>
Szerző Üzenet
nzo
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 09. 09:01 - Szerkesztve: nzo


Megérdemel egy topikot, miután már kijött Amiga 1200-hoz is egy változat. Raspberry Pi nélkül mostani árfolyamon kb. 40.000 Ft-ért szerezhető be a kártya.

Hamarosan készül hozzá egyedi CM4 adapter, ami biztosítani fogja a legjobb hűtést a rendelkezésre álló szűk helyen, és hozzáférést az összes IO-hoz (HDMI, USB, Ethernet) az A1200 Module Slot-ján keresztül - ami a joy/egér port mellett van -, így farigcsálásmentes marad kedvenc masinánk háza.

Fullos (nem lite) verzió a közeljövőben biztos nem készül belőle, mivel az azon levő AB FPGA hiánycikk. Nem mellesleg drágább is és csak Pi CM4-gyel használható. Az egyetlen valódi funkció, amely hiányzik a Lite verzióból, az NVME M.2 SSD slot.

GK
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 09. 11:47


Na ha valaki hozzájut egy ilyenhez, akkor várjuk a tapasztalatokat, engem nagyon érdekel (épp van itt egy Pi4-em elfekvőben)

Sax
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 09. 20:30


Végre valami újdonság! ;-)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Jan. 09. 22:31


Amugy dobbenetes, hogy a classic itt tart teljesitmenyben, lassan lenyomja az oreg G4 mackeket, vagy mar le is nyomta? Egy pi4 el azert eszeveszett lehet, bar az ilyen Quake gamaknal azert meg mindig bevag a raszter, de tenyleg rohadt gyors es fel aron, mint akarmilyen turbokaresz...:)

Kell majd egy ilyen...erdekes allat.:)

YADA
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 09. 23:50


Bevag a raszter :-)
Na de hanyszor?

Logostino
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 10. 14:29


Quoting: Yada
Bevag a raszter :-)

[OFF]
Inkább az vágjon be mint a tanga. xD
[/OFF]

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 10. 16:11


Nekem nem kellene.
Semennyire nem hianyzik.

En Buffee-re vagyok kivancsi, linux nelkul ;)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Jan. 10. 16:41 - Szerkesztve: dino


Quoting: dh1
Buffee-re vagyok kivancsi

Arra en is, mert meg annyira sem mukodik, mint a pistorm...de, hogy a temanal maradjak, itt a pi sormnal hogy oldjak meg a sima Amigas videojelet? Mert itt a HDMI n csak az RTG jon ki, nem?

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 14. 16:04


nem, alapbol a PAL(HDMI) jelet latod

fel kell installalni a P96-ot (abbol is a latest PicassoIV printer patch nelkul!)

itt van egyebkent egy jo leiras

https://youtu.be/VqU6ap8LQBA

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 18. 10:49


Megjött a PiStorm32-m. Kellemes meglepetés volt, mert amikor Claude kiadta a kártya terveit, kirakott egy DONATE gombot, én meg küldtem egy szerintem korrekt összeget, nem sokat, nem is 5 EUR-t azért. Gondoltam ezzel most letudtam hogy a nyílt hardware tervezője kompenzálva legyen, aztán majd ha kapható lesz, akkor valamelyik gyártónál is veszek, így a gyártók is támogatva lesznek. De állítólag ezt a kártyát rettentő olcsó gyártani így a Donate-embe az is belefért, hogy küldjön nekem egy kártyát, ingyen... :) Hát ez ilyen.

Képek: https://mastodon.social/@chainq/109709490306895992

Már csak egy RPi-t kell összevadászni hozzá, lehet hogy ez drágább és nehezebb feladat lesz... :)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 18. 10:51


Quoting: dh1
En Buffee-re vagyok kivancsi, linux nelkul ;)

Emu68-tal a PiStormon sem fut Linux, hanem közvetlenül az ARM-on az emu, direktben a vason. Vagy nem értem a problémát. Én sem akarok Linuxot futtatni a háttérben...

Sax
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 18. 22:01 - Szerkesztve: Sax


Van valahol erről egy jó videó, hogy működés közben mit tud a kicsike, hogyan működik az egész?

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 20. 14:03


@Sax

Szerintem a YT tele van videókkal erről, de nagyjából - a Raspberry Pi-n lévő Broadcom ARM SoC "SMI"-je (Secondary Memory Interface) van illesztve egy külső logikával a 68k buszhoz. Ezzel a Pi hozzáfér az Amiga teljes memóriaterületéhez tetszés szerint. Ezután egy 68k emulátor van ráindítva, vagy Linux alól (Musashi-alapokon) vagy magában az ARM vason (Emu68), és innentől az egész kártya egy (bazi)gyors 68k-ként működik. Pluszban a Pi egyéb erőforrásai (hálózat, SD kártya, grafika, stb.) is elérhetők most már az Amiga oldalról, 68k-s driverek formájában.

Abból a szempontból nem sok különbség van a PiStorm és a PiStorm32 között, hogy mit tud, a különbség csak annyi, hogy utóbbi 32bites buszt és 020/030 buszprotokollt implementál és emiatt 1200-hez csatlakoztatható (ill. elméletileg további gépekhez is majd 3/4K, CD32), míg a korábbi első PiStorm a sima 68000 buszt implementálta, emiatt az azt használó gépekhez volt elérhető. Nem csak Amigához, pl. az Atarisok dolgoznak a saját verziójukon ill. talán régi 68k Macekben is próbálkoztak vele páran.

Amiga oldalról szerintem az egészből kb. annyi látszik, főleg Emu68-tal, hogy bebootol a gép és bazi gyors. :) Mióta megjött a kártya találtam egy Pi4-et itthon elfekvőben, de még nem raktam össze vele gépet. Nem tudom hogy mikor lesz rá időm...

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 20. 19:43


jaaaa hogy ez megint egy linux :( akkor ebbol sem kerek

mondjuk elolvashattam volna de valahogy eddig valahogy ez nem derult ki (vagy csak szamomra)

nincs semmi megoldas 68k implementalasra? :)

bar en mar beletorodtem...

amit eddig lattam PiStormokat egyik sem futott jol Amigakent (marmint a jatekok egy A500/1200 szintjet hoztak ami keves volt szamomra), na most lattam egy faszat (https://youtu.be/9XxhdudGDuc)

De en nem szeretnek linuxokat konfiguralni stb. ... engem az AOS boven kiszolgal ha gepelgetni akarok :D

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Jan. 20. 21:25 - Szerkesztve: dino


konfigolni szerintem csak az elejen kell, valami alap kernerszeruseg van csak a kartyan, nem komplett linux.
Azert ilyen gyors, szinte csak CPU emulacio, no meg ha kell az RTG, meg a tobbi. Nekem szimpibb, mint a vampir...no es fillereke...
Breathless ugyan hogy fut rajta, meg a Genetic, meg az AB3DII.?
Legfokepp a Quake, Duke, meg Doommal demoztak meg.
Kivancsi lennek.
Mondjuk bootidot sem lattam meg, hogy bútol be egy ilyen szornyeteg?
Mert szornyeteg...Frankeistein...:) tobb halottbol vartak ossze..:) majd feltamasztottak, olyan ero lakozott benne, hogy ilyent meg nem latott a 68k. s vilag...:)
Majd bekapcsolaskor, halkan felnyogott: "i'm a monster"

:D

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 20. 23:45


nem erted...

hova hanyjak?

most mar erted? ;)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 00:19 - Szerkesztve: charlie


Quoting: dh1
jaaaa hogy ez megint egy linux :( akkor ebbol sem kerek

Még hányszor és hova írjam le, hogy az Emu68 - ami a "bazigyors" JIT emu hozzá - alatt nem fut Linux, hanem OS nélkül, direktben a procin fut a 68k JIT emu? Ahhoz egyáltalán nem kell semmilyen Linuxot sem installálni sem konfigolni. Linux közelébe sem kell menni, ha valakinek ilyen fóbiái vannak. Ennek megfelelően kb. ugyanaz a koncepció mint a Buffee, ami szintén egy ARM chip, amin egy emu fut direktben...

(Nekem nincs Linux fóbiám, de én sem akarok a procimban Linuxot futtatni, ahogy írtam is.)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 00:46


Quoting: dino
konfigolni szerintem csak az elejen kell, valami alap kernerszeruseg van csak a kartyan, nem komplett linux.

Nem. Két opció van.

1., Musashi (ami egy ismert "általános" 68k emu, pl. a MAME emulátorban lévő 68k-s arcade gépek emulációját is ez hajtja) alatt egy teljes értékű Linux van. Be is lehet bele jelentkezni az Amiga oldalról pl. shell-ből. Kb. mint az A314 kártyán, ami egy Raspberry Pi illesztőkártya ötszázashoz. (Asszem kompatibilis is vele.)

2., Emu68 alatt egyáltalán nincsen Linux, sem semmilyen más "minimál" OS kernel, ill. saját maga az "OS", mivel ő kezeli a teljes hardware-t. Ennek pl. olyan előnyei is vannak, hogy az ARM proci MMU-ját is olyan állapotba konfigolja, meg a különféle címterületeket, hogy az emuláció minél gyorsabb lehessen. Konfigolni annyi, hogy kb. egy tucat fájlt felmásolsz egy FAT32-re formázott SD kártyára, amit betűzöl a Pi-be és go. Már bootol is az Amiga. Linux a környéken se.

A Musashi szerintem ezen a ponton főleg azoknak jó, akik pl. fejlesztenek a rendszeren, vagy a hardware-rel valamit, mert Linux alól sokkal több fejlett debug eszköz érhető el. Az Emu68k meg azoknak, akik sebességet akarnak (sokkal gyorsabb mint a Musashi) és/vagy nem akarnak Linuxszal szórakozni.

Én már többször kifejeztem, hogy engem is a "2" opció érdekel igazán, annak ellenére, hogy fejlesztő vagyok és nincs Linux fóbiám.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 00:54 - Szerkesztve: dh1


ok, ami emu az engem igazan nem erdekel :) igy jo? :D

mondjuk ez a masodik opcio meg erdekes lehet

danke!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 01:01


De a Buffee-re aztmontad hogy azt várod, közben az is csak egy emu... ? :) Szóval nem értem.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 02:21


Nem! Amikor ezt irtam meg nem lehetett pontosan tudni mi is ez a Buffee. Tobb mint egy eve amikor bejelentettek, azota ment a "paraszvakitas". En meg azota ujabb agyverzesen vagyok tul. Szal a mai szakmai tovabbkepzesed felvilaggositott :D ;)

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 21:11


Jah, csak a pistormban éppen a 68k busz illesztés vacak, mert semmi nem megy, ami a buszt bazergálná (bridgeboardok, grafkártyák, DMA-a scsi vezérlők). Mondjuk a pistorm32-nél ez tökmindegy, mert az A1200-re az átlag user nem akaszt ilyet, szóval oda ez ideális lesz. :D Az emu68 meg amúgy kurvanagy jóság, ezt aláírom. :D
(Igen, 68k-s pistormból van A500, A600, A2000 verzióim is. :D)
... és várom nagyon a PiStrom32Lite-ot. :D

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 21:13


Quoting: charlie
De a Buffee-re aztmontad hogy azt várod, közben az is csak egy emu... ? :) Szóval nem értem.

Na, azzal én úgy jártam, hogy előrendeltem egyet, amit utána visszaküldött a posta. Azóta sem küldték újra. így kell elbukni 250 CAD-ot professzionálisan. :D

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 21. 23:00


Quoting: Ratman
Jah, csak a pistormban éppen a 68k busz illesztés vacak

Igen, most fixálják az Atarisok, mert az ST mindenre IS háklis, meg nagyon időzítés érzékeny, a TOS sem bootol ha nincs rendes BUS Error support, stb, az Amigában meg minden szar IS megy. :) Már amennyire.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 22. 01:39 - Szerkesztve: charlie


Nnna, hát megvolt az első kör szopás a PiStorm32-vel, és hát FAIL. Először is, erre még/már nincs is Linux egyelőre, csak az Emu68. Ez persze jó, de limitálja a hibakeresési lehetőségeket némiképpen. Másrészt, az adott példány amit kaptam, az 3 különböző alaplapban, 2 különböző Pi-vel sem volt hajlandó megéledni, végül az Emu68 egyik debug funkciójával leteszteltük az alaplapi kommunikációt, ami szintén elfailelt, konzisztensen, az összes Pi és alaplap kombinációval.

Szóval úgy tűnik vagy döglött a kártya amit kaptam, vagy valami olyan árulás van, amire nem tudtunk rájönni a készítő nélkül. Nyilván ajándék lónak nem nézzük a fogát, de ezért akartam várni én a vétellel, hogy a "turpisságok" kiderüljenek. :) Mindegy, volt már rosszabb is. A problémát jeleztem "odafent". Folyt. köv.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 22. 15:52 - Szerkesztve: charlie


Update: Kiderült a hardware működik, de nem hajlandó kooperálni a v40.68-as 3.1-s ROM image-dzsel amit meg akartam vele etetni. Fura. A Warp1260 megy vele, meg az UAE is.

Szóval valakitől kaptam egy warez 3.2.1-et speciális erre felkészített ROM-ot és azzal megy. De elvileg a 3.1-nek is kéne, most nyomozom, hogy miért nem.

Sax
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 22. 23:18


Quoting: charlie
Chain-Q


Köszi a sok infót! Igazából az érdekelne,, hogy bootol az A1200. Ugyanúgy működik a bootmenü meg ilyenek? Érdekelne, hogy mit szól a demókhoz, különböző bővítésekhez, ilyenek. DH1-el karöltve nem szeretjük az emulátorokat, de valamiért ebben látok fantáziát, lehet, hogy meg tud fogni. Persze ott van a 4000-es "igazi" vasam mellette.

Azért érdekes, hogy nem megy a 3.1 Kickkel...

GK
Tag

# Elküldve: 2023. Jan. 23. 10:22


ChainQ, azt el tudod magyarázni, ezeknek mi köze a Kickstarthoz egyáltalán? Amennyire én látom, a gép egy új CPU-t kap, meg talán a RAM-hoz új címtartományokat, ezek hogy tudnak bármiben is függeni a Kickstarttól? (Ezt már Vampire-nál sem értettem.)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 23. 10:57 - Szerkesztve: charlie


@Sax:

Közvetlenül a hardware-t készítő Claude-val beszéltem, és ő azt mondja, hogy mindenféle 3.x-szel (3.0, 3.1, 3.1.4, stb). tesztelte és mennie kéne. De nálam azóta sem megy. Biztos hogy nem a kártya baja, hanem szoftverkonfigos dolog. Szóval most arra várok, hogy elég ember megkapja a kártyát és rinyáljanak miatta, ha tényleg nem jó, vagy valaki kisüsse, hogy nálam mi nem jó. Meglátjuk. :)

Boot menü - igen, van persze. A kártya miután elindult, teljesen úgy működik mint egy sima 68k-s gyorsító, csak a proci effektív utasításvégrehajtási implementációja nem hardveres hanem szoftveres, a.k.a. egy "emulátor". De pl. a buszillesztés az hardveres, ahhoz van is rajta egy FPGA, ugyi.

Az egyetlen tünet, hogy hidegindításkor - tehát power on, rebootkor nincs! - van kb. 3-5 mp. delay (nem mértem, nagyságrendileg ennyi) amíg a Pi bebootol. De ezt nem tartom problémának, mert egy "hagyományos" 68k CPU kártya is elszöszöl eddig, amíg SCSI-t detektál, meg rebootol a MapROM miatt, meg a jó ég tudja mi mindent okoz. Az itt mind nincs.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2023. Jan. 23. 11:06 - Szerkesztve: charlie


@GK:

Jó kérdés, ezt én sem pontosan értem, de nagyjából a kártya MapROM funkcionalitásához van köze. Vagyis úgy "mappolhatsz" be frissebb ROM-ot, hogy felmásolod a ROM image-et a Pi SD kártyájára, aztán meg beírod egy konfig fájlba. Elvileg amúgy ez a kártya megy az alaplapi ROM-mal is és azt is ki tudja olvasni magának, és mappolni, de én azt sem bírtam működésre bírni...

De mint mondtam, ez az egész dolog nagyon új (most az A1200-s verzióra értve) és még csak most megy ki egy rakás emberhez, szóval remélem kireszelik, ha sokan rinyálnak. Szerintem szimplán csak valami büg van.

De ezek a funkciók mind szoftveresek az Emu68-ban, ami ugye még nyílt forrású is, ahogy a buszillesztő FPGA kódja is, szóval itt talán van esély, hogy valaha megjavul, ha elég sokan nézik... A Vampire-nél ugye csak az van, amit "Vampire Team" (LOL) elhatároz.

Szerk: amúgy szerintem a fő oka a ROM-mal taknyolásnak, hogy ezek a projektek mind A500-ra lettek eredetileg megcsinálva, ahol ugye alap az 1.3, ahol egy ennyire gyors CPU-val gondok lehetnek, ergó ott az volt a "triviális" megoldás, ha a kártya belül tartja az egész ROM mizériát és egyből egy újabb ROM-mal is indult el. Az ezerkettes és a fejlettebb gépek ebben mások, csak a projekt még nem ért el oda. Legalábbis nekem ez a spekulációm...

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 12 . 13 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / PiStorm
 
 

Powered by PHP forum software miniBB™ © 2001-2024