Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Gotek floppy emulátor távirányítása Android telefonnal
. 1 . 2 . 3 . >>
Szerző Üzenet
Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Jún. 30. 00:36 - Szerkesztve: yellowdog


Most, hogy A500-asom megkapta a Viktor féle scandoublert ;-) immár lassan minden akadály elhárul, hogy újra használatba vehessem, és kényelmesen használhassam hosszú-hosszú idő után újra a kedvest :-)
Az utolsó, a tönkrement lemezeimre megoldást kínáló Gotek drive is bent csücsül már a gépben, DE(!) a kezelése... a kijelző a résben pislákol, ami szerintem nem arra a célra hivatott, nem látszik rendesen, és valljuk be nem is esztétikus. A házat megfúrni, és oda kihelyezni pedig szerintem nem megengedhető, túl nagy áldozat lenne tönkretenni a szép burkolatot és feláldozni a használhatóság oltárán... és hasonló a probléma a gombokkal is,
megtoldva azzal, hogy egyesével kell nyomkodni, és persze tudnunk kell, hogy a konkrét óhajtott ADF lemez hányadik is a sorban. Igaz "pörgethetünk" is, de akkor is a vége az ide-oda léptetgetés, mire pontosan "pozícióba" kerülünk. A dolog minden csak nem kellemesen használható... Létezik ugyan egy lemezszerű oldalt kilógó verzió is, ha jó láttam, de amellett, hogy a fenti kényelmetlen használaton nem segít, szerintem több mint ocsmány, már bocsánat, ha valainek esetleg tetszik, nekem nagyon nem, eléggé "tájidegen" és kicsit amatőr hatást ad, méltatlanul meredezik kifelé szeretett barátnőnk becses és szebb időket megért "réséből" ;-)

Na, de a lényeg, amiért új témát merészeltem nyitni, lassan (nagyon lassan, de azért biztosan) készül egy WiFi-s Amiga-PC adatátviteli kütyüm, melyben a ma bütykölös berkekben nagyon felkapott és népszerű ESP8266 egység lesz hivatott az Amiga oldalon szolgálatot teljesíteni... Nem kevés időt rászánva sikerült kicsit közelebbről is megismernem, a sok remek funkciói mellett található (típustól függően) több-kevesebb IO láb is a modulon, ez adta az ötletet, mi lenne ha nem nekem kellene a gombokkal bajlódnom, hanem két kimenet segítségével helyettem/helyettünk "nyomkodná" a megadott lemez sorszámának megfelelőn, amig oda nem ér a léptetés. És ha már WiFi modul, kézenfekvő egy külső, hordozható egység segítségével még kényelmesebbé tenni ezt az egész lemezcselélgetést :-) Nekem Android telefonom van, ezért esett erre a választásom, illetve erre tudok fejleszteni. Jelen állapotban már működik az elvnek megfelelően a páros, de ez csak teszt még, mindenféle design nélkül ;-)
A végleges verzióban a lemezkép kiválasztását egy listából szeretném elérhetővé tenni, ahol is az ADF nevei lesznek láthatóak, a választást megkönnyítendő. Ennek kitöltése lehet manuális, néhány darab esetében, de nagyobb darabszám esetén illetve miatt úgy tervezem, hogy az elkészített SELECTOR.ADF-et beolvassa a program és abból kinyeri a fájlok, vagyis a lemezek neveit.

Itt pedig egy kis video, hogy mire is gondolok pontosan ;-)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2016. Jún. 30. 01:08


Quoting: yellowdog
Itt pedig egy kis video, hogy mire is gondolok pontosan ;-)

Na, ez egy ertelmes cucc, gratulalok az otletert is.
Mennyibe faj kb majd?

LacaHero
Tag
# Elküldve: 2016. Jún. 30. 01:42


Ez nagyon tetszik! Gratula!

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Jún. 30. 02:16 - Szerkesztve: yellowdog


Köszönöm szépen :-)
Itt egy kép a méreteket illetően, nagyon pici, szépen berakható az egységbe. Pár dróttal csatlakozik az MCU-hoz, szinte pár perces művelet ;-) Persze itt csak bele van dobva a fénykép kedvéért, kell rögzítés is a végleges verzióban.

Gotek with WiFi

Az Android programmal még van tennivaló, jut eszembe, ha esetleg van ötlet, tanács, szívesen veszem, külalakot funkciókat illetően :-)

Ára még nincs, mivel nincs készen, és nem szeretnék mások hibájába esni, ki tudja milyen buktató jöhet még közbe, bár igazából ez már csak Android programozás, meg néha-néha az ESP-ben apróbb módosítások. De a lényeg, ha itt van érdeklődés, akkor a forumtársakon természetesen nem szeretnék gazdagodni. És van két opció, vagy komplett egységet kér valaki, vagy a meglévőbe beépítést, vagyis küld egyet és én küldök helyette egy készt, ha neki is megfelel, végülis darab darab ;-)

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2016. Jún. 30. 06:50


Ez beteg, de pozitív értelemben! 😂

Jó lenne olyan lehetőség, hogy bepötyöghesd a sorszámot, amit el szeretnél indítani!

Az ötlet óriási, szerintem mindenki ámulni fog :-).

YADA
Tag

# Elküldve: 2016. Jún. 30. 21:24


Ezen mar csak az dobna, ha a lemezlistat is wifin keresztul a gotekrol szedne... szep alom, de annak jo. Igy is hatalmas segitseg.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Júl. 01. 00:53 - Szerkesztve: yellowdog


Quoting: adsr
Jó lenne olyan lehetőség, hogy bepötyöghesd a sorszámot, amit el szeretnél indítani!

Igen, ez már bent van a próbaverzióban is ;-) Lehet készítek egy Lite verziót, amely nem kezeli az ADF neveket, csak a léptetést automatizálja, és lesz egy név alapján (is) használható, így lehet választani, kinek melyik tetszik majd jobban, vagy lesz számára használhatóbb.

Quoting: Yada
a lemezlistat is wifin keresztul a gotekrol szedne...


Én is törtem a fejem, hogyan lenne ezt a lehető legelegánsabban megoldani... Sajnos ehhez módosítani kellene a Gotek firmware-t, hogy mondjuk soros jelfolyamban tolja át az éppen berakott pendrive tartalmát, amit viszont csak az írója tudna megtenni, de mivel nem tudom elérni email-ben...

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Júl. 01. 01:00 - Szerkesztve: yellowdog


Egyébként ha volna kedve a bütykölgetéshez, akkor ha már soros kapcsolat lenne a (Gotek) MCU és a WiFi modul között, szükségtelenné válna a "nyomkodás szimuláció", hiszen visszafelé meg át tudnám adni neki a konkrét lemezsorszámot amit egy pillanat alatt ki is tudna akkor választani, nem lenne adot esetben több másodperces várakozási idő míg oda pörög a számláló.
Szóval lennének jó, még jobb lehetőségek, de én egyedül csak a két gomb bemeneten keresztül tudom utasítani az MCU-t, és csak léptetésre.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Júl. 01. 17:45


Kicsit utána jártam a dolognak, ha minden igaz, fent nevezett fejlesztő egyéb okok miatt befejezte a dologgal való foglalatoskodást... :-( Szóval ez az út nem járható.
Hirtelen felindulásból az egyébként flasheléshez is használatos RT/XT vonalat rákötöttem PC terminálra, 115200-on bekapcsoláskor kiküld egy üzenetet, firmware típus, fejlesztő neve, stb illetve pendrive csatlakoztatásakor az USB OK üzenetet. Léptetésre viszont sajnos semmit. Innentől tapogatózás a sötétben, próbáltam jó pár "parancsot" a magam logikáját követve, de nem jön rá semmi válasz, szóval vagy nincs is ilyen opció, vagy nem tudom (és ezt nem is lehet kideríteni) hogy esetleg elfogad-e és ha igen, milyen parancsokat. Pedig már kezdtem örülni... ;-)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 01. 23:44 - Szerkesztve: yellowdog


Ne véééégre! :-D

Elkészültem a fent nevezett kütyüvel illetve a hozzá való Android telefonon futtatható programmal. Ez utóbbi egyelőre 480x800-as felbontású, de ha túljutok a v0.9 verzóin, a v1.0 több felbontásban is elérhető lesz...

Három képernyőt tartalmaz a program:

1. Bejelentkező vagy főképernyő, semmi különös, 5mp-ig várakozik majd tovább lép automatikusan a tényleges távirányító felületre, illetve ha megérintjük, akkor egyből, nem várakozik feleslegesen:
2. Távirányító felület, innen történik a Gotek firmware-es floppy emulátor távirányítása. Mivel ez a "Lite" verzió, itt csak az ADF-ek vagyis "lemezek" sorszáma adható meg, hogy melyiket szeretnénk "behelyezni" a számítógépbe. Tervezem egy Pro verzió készítését is, ahol ezek mellett névlistából is ki lehetne választani a szükséges lemezképet, de itt még vannak kérdések, a lista feltöltését illetően. Sajnos a drive nem kommunikál, ezért nem lehet abból kinyerni az USB tartalmát. Vagy kézzel lehet beirogatni, vagy arra gondoltam beszélek a HxCEdit program írójával, ez az a program, amelynek segítségével Win alatt fel lehet másolni az ADF-eket illetve elkészíti az u.n. SELECTOR.ADF tartalmát is, hogy esetleg tegyen bele egy "Export" funkciót...
Visszatérve a "Lite" verzióhoz, három féle lehetőségünk van:
1. - beírjuk a billentyűzeten a sorszámot, majd "Enter"
2. - a plusz és mínusz gombokkal tudunk egyesével lépkedni
3. - a négy darab "Memoria" gomb segítségével, az előre memorizált sorszámúak közül tudunk választani.
3. Beállítás képernyő, itt látható a Wi-Fi modul, valamint a Drive állapota, az első esetében azt mutatja, hogy be van-e kapcsolva a telefonon a Wi-Fi, míg a másodiknál, hogy felépült-e a kapcsolat a telefon és a drive-ban lévő modul között. Innen elérhetjük közvetlenül a telefon Wi-Fi settings képernyőjét, ha esetleg valami miatt az szükséges. Található egy kilépés gomb, illetve egy "Counter Reset" amelynek az a feladata, ha valami folytán nincs szinkronban a két egység aktuális számlálója, ezzel nullázhatóak így mindkét egység tudja "hol tart". Noha a drive is és a program is megjegyzi az utolsó értéket, pl. egy újratelepítés után szükséges lehet a drive alaphelyzetbe állítása.
Fontos megemlítenem, hogy a program indításkor ellenőrzi a Wi-Fi állapotát, és amennyiben az ki van kapcsolva, automatikusan bekapcsolja! Így ezzel külön nem kell foglalkozni. Ha pedig már egyszer felcsatlakoztunk a drive-ra, akkor onnantól automatikus a kapcsolódás is, akár csak a routerek esetében :-)Amint látszik, ez a képernyő nincs készen teljes mértékben, a középső részre szeretnék pár gondolatot írni... amolyan "About" szerűen ;-)

Ehhez kérném az itt lévők segítségét, tanácsát, mit szoktak, mit érdemes, vagy mit kell mindenképpen megemlíteni?
A másik kérésem, ha valaki jól beszéli az ANGOL nyelvet, megköszönném, ha segítene, vagyis lefordítaná a programban található szövegeket a nevezett nyelve, köszönöm előre is.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 00:02


Like! Grat!

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 00:10


Köszönöm :-) Látom Te tudsz angolosan, csupa külföldi szót használsz... ;-)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 00:13


AM lefordithatja neked, kene valami textfileba mit kell - es melle lesz irva, kuld mailba

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 00:21 - Szerkesztve: yellowdog


Köszönöm a felajánlásod :-) Ha összeáll a szöveges rész, jelentkezem ez ügyben.

Jut eszembe, nem ismersz designer hajlammal megáldott személyt? ;-) Nagyjából megfelelőek a képernyők, mondjuk úgy, nekem tetszik... de az ikonnal nem boldogulok, nem tudom mit tegyek 48x48 pixelbe, ami jól is mutat és egy kicsit erről az egészről szól. Próbáltam sima floppy képet, Amiga logót, de mindegyik olyan snassz volt a telefonon...

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 00:31


En alkalmazott grafikus vagyok. Ha gondolod otletelek majd.
En rajzolom az Amiga Racert. Anchor osszes programjanak grafikajat stb.

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 02:42


Quoting: dh1
grafikus vagyok

Igen, tudom, már beszéltünk erről, ezért is "kérdeztem", ismersz-e valakit ;-)

Quoting: dh1
Ha gondolod otletelek

Köszönöm szépen, előre is :-)


Gyorsan összedobtam egy kis videót, hogyan is néz ki mozgás közben :-)

Aragon
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 08:33


Fa$a cucc! Gratulalok!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 14:06


Csucs a cucc, bar en maradok a floppynal.
Tehat 48x48-as ikon?

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 16:18 - Szerkesztve: yellowdog


Quoting: dh1
Tehat 48x48-as ikon?

Igen, 48x48 a 480x800-as felbontás esetén. De szeretnék még pár elterjedt felbontáshoz igazított verzióit is, hiszem egyre több az ennél nagyobb felbontású készülék, és ott vannak még a tabletek is. Szóval még esetleg a 72 ill. 96 pixel méret lenne jó, ha megoldható.
Köszönöm szépen előre is.

Quoting: dh1
en maradok a floppynal.

Idő kérdése... ;-) Csak viccelek :-)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 18:16


v1

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 02. 22:12 - Szerkesztve: yellowdog


Tecccik, nagyon ötletes :-) Köszönöm szépen!

Ő, izé, jogok meg ilyesmi?!? Csak kérdezem...

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 00:22


Minden bevetel fele az enyem! :)
Vagy mire gondoltal? :D
Termeszetesen vektoros, szal lehet barmekkora meret

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 05:21


Quoting: dh1
Vagy mire gondoltal?

Nem tudom, csak más tollával... ;-)

Quoting: dh1
Termeszetesen vektoros

A felrakott kép nekem png...

dino
Kék troll

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 06:02


Hm, nem semmi. Ugyesek vagytok.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 10:19


Quoting: yellowdog
A felrakott kép nekem png...


ezt most nem mondod komolyan, egy vektoros kepet hogy tennek fel ide?! :)
nema ez, alap
adj mailt bazzeg

dino
Kék troll

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 13:24


Az lesz a viktorvektor :)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 17:25


Quoting: dino

Hm, nem semmi. Ugyesek vagytok.

Köszönjük, igyekszünk ;-)

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 17:29 - Szerkesztve: yellowdog


Quoting: dh1
egy vektoros kepet hogy tennek fel ide?! :)

Igen, az érdekes elenne :-)
A mail címem a régi, mert 100usd lesz a modify... :-P szóval: csikos_gabor@freemail.hu
Köszönöm szépen ismételten! :-)

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 19:32


SENT MAIL

Yellow Dog
Tag

# Elküldve: 2016. Sze. 03. 22:13


Köszönöm!!!
Nagyon jó az 1.3-as is ;-) De elég lett volna egy verzió, akkor nem kellene döntenem...
Az 1.3 mellett szólna, hogy szerintem A500-ba alternatíva elsősorban ez a Gotek floppy, bár akinek nincs A1200-ben bővítő az nem nagyon tud a vinyó ellenére sem WHDLoad-ozni...

Szóval, mi/melyik legyen???

. 1 . 2 . 3 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Gotek floppy emulátor távirányítása Android telefonnal
 
 

Powered by light forum script miniBB™ © 2001-2023