Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Retro hardver
<< 1 ... 27 . 28 . 29 . 30 . 31 . 32 .
Szerző Üzenet
Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2021. Már. 11. 10:35

@GK:
1992? Nem. A 3.1 az 1994-ben lett kiadva és tök jó. :P

De a viccet félretéve, használd azt, amelyik neked tetszik. De sajnos azzal nem tudunk mit kezdeni, ha kevésbé valid combókat találsz ki (skick meg még 3.1.4 is, meg még nemtom, esetleg mindez 3.1 ROM tetején egy Fast RAM-os hatszázason). Azok sajnos nem működnek annyira jól. Azt is leírtam, hogy mivel lehetne segíteni rajta (HW-s MapROM feature), de azt meg nem akarod. Hát így legyen pozitív az ember.

Amúgy szerintem eléggé pozitívak vagyunk egy csomó új fejlesztéssel kapcsolatban, én legalábbis biztosan, arról nem tehetek, hogy a két leghájpoltabbról (Vampire, 3.1.4) "van véleményem"...

GK
Tag

# Elküldve: 2021. Már. 11. 14:54

Nem ragaszkodom és semmihez, a 3.1.4 csak egy kísérlet lett volna részemről, hogy hogy megy és megéri-e. Emulátorban már láttam, de valós hardware-en más. De mint mondtam, a hw bővítése bármilyen kecsegtető, most nem opció, mert az ezerkettesbe toltam bele a pénzt.

Dr.OG
Tag

# Elküldve: 2022. Sze. 12. 18:39

Néha jól jön a CRT a háznál... Az Amstrad / Schneider CTM644-esével szépen megy az Amiga 500-as.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Már. 17. 17:34 - Szerkesztve: dino

Haat, nem akartam ezert kulon topikot nyitni, de egy agyament otletem tamadt....:)

No, szeretnek egy igazi korhu A500 ast osszeallitani wb 1.3 al, kulso SupraDrive 500XP HDD meghajtoval, es az lenne a kerdesem, hogy hasznal e valaki itt meg 1.3 WB t?
Tudom nagyon fapados, de egyatalan mik mennek rajta?
Gondolok itt, modlejatszora, jatekokra, diskmagokra, amiknek volt installja, 1.3 ala, de nem Whd sek voltak, akkoriban, meg a kanyarban sem volt ilyen lehetoseg.

Demok, amiket hdd re fol lehet tenni?
Gondolom nemsok minden fut igy HDD rol, vagy megis?
Esetleg tapasztalatokat elfogadnek erdemes e kinlodani vele?
Van valamelyikotoknek ilyen őscucca? :)
Gyujtemenye?
Esetleg komplett 1.3 rendszer is erdekelhetne.

FileMaster az tudom, hogy pl megy. :)
Dopus gondolom nem.

Koszi :)

GK
Tag

# Elküldve: 2023. Már. 17. 19:15

Quoting: dino
Tudom nagyon fapados, de egyatalan mik mennek rajta?

Ez a gyerek van rápörögve az 1.3-ra, van több hasonló videója: https://www.youtube.com/watch?v=b0sVz6hWO68

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Már. 17. 19:47

Quoting: gk
Ez a gyerek van rápörögve az 1.3-ra, van több hasonló videója: https://www.youtube.com/watch?v=b0sVz6hWO68

Hat ez allat, nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent tud..:)
Mar csak gamakat kell keresni, amiket HDD re lehet tenni...
Koszi szepen!

Dodi
Tag

# Elküldve: 2023. Már. 18. 22:17

WB 1.3-hez optikai tuning WB3.1 kinézetre Magicwb1.3 és Iconswap programok. A játékok ami nem trackloaderes, az sima copy egy könyvtárba és ha nyűgje van akkor a Startup-Sequence -be pár assign parancs. Nálam ez bevált.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Már. 19. 16:13

koszi neked is. :)

Derringer
Tag

# Elküldve: 2023. Már. 20. 21:06 - Szerkesztve: derringer

Quoting: dino
Gondolom nemsok minden fut igy HDD rol, vagy megis?

Én még Corenlius féle hdd kártyával kezdtem vinyózni. 1.3 alatt. Conner merevlemezzel...
Zene lejátszók közül Hippoplayer megy , az szinte mindent tud.
Deluxe Paint, Imagine, Egy sor util lemezem volt, amin mindenféle okosság volt összeválogatva, mint pl. a Hirens boot cd-n késöbb. Lha pl..., ezeket simán átcopyzod ugye.

Játékoknál szerintem nézz egy listát, hogy minek van hd installere.
Amire emlékszem: Civilization, Colonization, Reunion, castles, settlers, Amberstar, ambermoon, ( 12 lemez) , Dune 1-2, KGB, EOB 1-2, Lost vikings, Formula 1 GP, Hired Guns, Railroad tycoon, Pirates, Sim-city,

nzo
Tag

# Elküldve: 2023. Már. 21. 09:49 - Szerkesztve: nzo

Ilyen esetekben a HOL 3L1T3 keresője szerintem egész használható. 1388 találatot ad az OCS/HD installeres játékokra. Nyilván lesz benne fals infó, de kezdetnek megfelel.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2023. Már. 21. 10:49

Erre nem is gondoltam, koszi szepen...

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 19. 15:23

Sziasztok!

Előkerült a fiók mélyéről egy Cornelius féle HDD controller kártya. Szeretném kipróbálni az 500-sal. Namost nekem úgy rémlik, hogy ez a kártya támogatja az autoboot-ot de az 1.3ks nem.

De ez nem is érdekes annyira, majd bootolok floppyról (gotek). Inkább az lenne a kérdésem, hogy milyen device-t használt ez a kártya? Mert faragni egy mount listet nem nagy ügy, de tudnom kellene, hogy scsi.device vagy mi volt a kulcsa ennek a karinak.

A segítséget előre is megköszönöm!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Feb. 20. 01:26

Ezt a kártyát nem ismerem, csak hallottam róla, de az 1.3-as KS tud AutoBootolni HDD-ről. Az 1.2 nem. (Bár van pár kártya ami meghackeli, hogy mégis menjen, de a szabvány autoboot metódus csak 1.3-tól létezik.)

thomas^sd
Tag

# Elküldve: 2025. Feb. 20. 09:13 - Szerkesztve: thomassd

Quoting: Imre69
milyen device-t használt ez a kártya?

Szia

Szedd le az ARTM -et ez valszeg fog mukodni a500 on is.
Ezzel mar meg tudsz nezni mindent.

Sajnos ez nem fog menni 1.3 kickkel :( Kiprobaltam emu alatt.

Derringernek talan meg van Cornelius hdd vezerloje.

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 20. 14:02 - Szerkesztve: Imre69

Ok, köszönöm!

Nekem is úgy rémlik, hogy nem megy 1.3-mal. Talán úgy volt, hogy floppyról indult a rendszer, arról fel lett töltve a memóriába rezidensen egy 2.0 vagy talán 2.1 kick, (volt a gépben egy ilyen 2.5 megás fastram bővítő is) aztán reboot után már ment minden.

Még gyúrok rá picit, meglátjuk!

Köszönöm a segítséget!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Feb. 20. 18:09

Sok mindenen múlik még a Kickstarton kívül, hogy megy-e 1.3-on is. Pl. olyan driver kell, ami hajlandó azzal a Kickstarttal menni, meg olyan FileSystem is kell. De ott már legalább a KS megpróbál bootolni róla, ellentétben az 1.2-vel ill. korábbiakkal.

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2025. Feb. 20. 21:33

mintha egy korai GURU magazinban kivesézték volna a cornelius vezérlőt. Sajna nem emlékszem, melyik számban volt cikk rűla.

nzo
Tag

# Elküldve: 2025. Feb. 21. 09:10

Erre gondolsz?

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 21. 13:20

Igen, ez az a cikksorozat! A 93/9-10, 11, és 12. számban jelent meg.

Ha valaki figyelmesen végigolvassa a cikksorozatot, amiben le van írva hogy hogyan működik az amiga autoconfig rendszere, milyen jeleket használ a közölt hardver, észre kell hogy vegye, hogy a sorozat a felhasználó számára semmilyen érdemleges információval nem szolgál, csak az utolsó bekezdés amiben az áll hol lehet(ett) megvenni... :)

A nálam lévő kártya kb. az ami a kapcsolási rajzon látszik de későbbi verzió lehet, mert eggyel nagyobb eprom van benne és a két jumper és a led sincs rajta.

De mindegy is, még van itt nálam ezzel a pakkal anno vásárolt párszáz floppy lemez, hátha megtalálom a szükséges szoftvereket valamelyiken. Ha meg mégsem, akkor legalább megpróbáltam... Megy a kukába...

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2025. Feb. 21. 13:47

Quoting: Imre69
Ha valaki figyelmesen végigolvassa a cikksorozatot, amiben le van írva hogy hogyan működik az amiga autoconfig rendszere, milyen jeleket használ a közölt hardver, észre kell hogy vegye, hogy a sorozat a felhasználó számára semmilyen érdemleges információval nem szolgál

Szerintem ez lehet Neked megfelelő kiindulási alap:
"Majd egy nem auto-boot-os harddisk vezérlő után megcsináltuk CHEXUM-mal a Commodore A590-es SCSI vezérlő programját átírva az első auto-bootos verziót."
Ennek alapján én az A590 install lemezzel kezdeném az ügyet felgöngyölíteni.
Ha ennek ellenére kidobnád, szólj és elhozom ;)

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 21. 17:47

Egyelőre ott tartok, hogy a kártya látszólag működik. Az autoconfig feltölti a szoftverét a memóriába, bent van a hardver listában, betölt egy ide.device-t a memóriába és megy egy ide task 5-ös prioritással.

Ok.

Kellene egy HDToolBox. Az A590-es install lemezen lévő nem hajlandó kezelni az ide.device-t, hiába írom be a tooltype-ba hogy SCSI_DEVICE_NAME=ide.device

A modernebb HDToolBox meg nem akaródzik elindulni az 500-ason...

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 21. 18:19

Ok,

Az A590 install lemezen nincs ide.device a devs-ben. Jóvan...
Kerestem egy install lemezt amelyiken van ez is, most már végignézi az ide vonalat a 2.0-ás HDToolBox, de sajnos még mindig nem látja a ráakasztott vinyót.

Ez azért is érdekes, mert az 1200-en már particionáltam is ezt a disket, kétfelé, lett két 750 valamennyi megás partició. Formáztam is, tök jól működik.

Lt. Reynolds
Amiga Maniac

# Elküldve: 2025. Feb. 23. 21:38

IMHO sehol sincs ide.device... hosszú sztori, de a scsi.device, az igazából az ide.device... hacsak le nem maradtam valamiről...

Imcsi
Tag
# Elküldve: 2025. Feb. 24. 16:06

Sziasztok!

Végül is működik!

Nálam a zsákutca a ráakasztott Caviar vinyó volt, egy másik Fijitsu vinyót már hajlandó volt érzékelni.

Szóval a metódus az volt, hogy az A590-es install lemezren a devs-be felmásoltam ezt az ide.devicet. A HDToolbox tooltype-ba be kellett írni, hogy SCSI_DEVICE_NAME=ide.device. Toolbox indít és innentől a folyamat ugyan az mint bármilyen más amigás vinyónál. Add partition, filerendszer kiválasztása, bootable Yes/No, MaxTransfer 0x1fe00, save changes to drive.

Kész! 1.3ks alatt bootol, tökéletesen működik. Kérdés már csak az, van e értelme ennek egy alap 500-sal... A device meg a fájrendszer felzabál további majd 200k-t a fast ramból, 700 valamennyi marad csak. De azért érdekes. :) További fast rammal bővítve már jól használható lehet.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2025. Feb. 24. 16:17 - Szerkesztve: dino

Igazabol en javasolnek bele egy nagyobb verzioju kickstartot, meg a vateran lehet kapni a CPU ala behelyezheto 8MB FAST RAMot, ugy mar teljesen jo konfig lehet.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2025. Feb. 25. 00:13 - Szerkesztve: charlie

Van ugyanilyenből amúgy olyan is, amin még IDE port is van, de ilyen csak külföldi oldalakon látok (pl. itt az AmigaStore-n, de van máshol is), 65-70 EUR között + posta, szóval az jóval drágább mint a Vaterás opció. De az ilyen "minden egyben" megoldás ezekre a kínokra.

Persze kérdés, hogy mi a cél - egy nagyon oldschool hardware darab élesztése, vagy a gép érdemi használata. Mind a kettő teljesen értelmezhető és érdekes része a hobbinknak, szóval nincs helyes vagy helytelen válasz, de ezért is kérdezem, hogy tulképp mi is a cél.

<< 1 ... 27 . 28 . 29 . 30 . 31 . 32 .
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Retro hardver