Szerző |
Üzenet |
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 14:06
Szervusztok Szeretnék egy kis segítséget kérni. Amiga 500-asomat szeretném kicsit "megokosítani" :)
http://retromaster.wordpress.com/ufe/
Valakinek van-e ehhez hasonló, vagy más megoldása, tapasztalata a témában? Előre is köszönök minden sgítséget.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 15:53
Krokki bemutatta a saját megoldását erre a problémára pár AmiCon-nal ezelőtt, de végtermék nem lett belőle azóta se.
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 16:07 - Szerkesztve: karesz4613
Hmmm... kár... akkor learning mode on, porszívóként gyűjtöm be a legapróbb infót is a témáról és fűt-fát fogok vele zargatni, mert valami megoldás kell a haldokló floppyk helyett.
AmigaManiaban felmerült a téma concept szinten... a remény hal meg utoljára...
|
TCH
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 16:50
Én javasolnám, hogy inkább Pinkarga pécés floppy átalakítójából szerezz be egyet és tegyél be egy pöcés floppyt.
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 17:07 - Szerkesztve: charlie
Ötszázasba jó eséllyel nem fogsz bereszelni egy pécés floppyt a ház szétbarmolása nélkül, tekintve h. tök máshol van pl. a kiadó gomb, stb. Egy SD átalakítót, főleg valami UFE-szerű normális darabot meg talán lehetne úgy, hogy a ház sértetlen marad. Persze kinek-kinek igényszintje szerint... :)
|
TCH
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 17:32
Akkor szét kell szedni egy pöcés floppyt meg a döglődő Amigásat és áttenni a pécés elektronikát+mechanikát az Amigás floppy tokba. Nem lesz nehéz, egy A500 Chinon drive másfélszer akkora, mint egy pécés 3,5'-os floppy.
|
SzörG
Elektrolakatos
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 17:32 - Szerkesztve: Szergely
Guybrush Halihó :-) több megoldás is van szvsz :-) - keresel bontottat, most is van fenn a vaterán - keresel elírást a neten és átalakítasz egy pc-s floppyt, nem kell a házat szétfúrni, ha csinálsz hozzá hosszabb kábelt, akkor ki tudod vezetni - megkeresed a Lotharek nevű lengyel fickót és veszel tőle SD floppy cirka 70euró + postáért - vagy megvárod míg Kroki befejezi az SD floppy-t :-) mivel több más izgalmas HW fejlesztés is (A500-hoz) van Kroki májsztrónál folyamatban, így egyszer csak elkészül valamelyik, nem biztos, hogy pont az SD lesz az első, bár ki tudja... :-)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 19:25
Köszi a segítséget, igazából nem a drive elhalálozása a problémám, sokkal inkább az a lényege a dolognak, hogy szeretném ezt az egész floppys technológiát kikerülni valahogyan. Nem beszélve a sokdévédényi amigás sw gyűjteményemről, amelyet floppyra másolni hát khm... az SD kártya meg olyan kézenfekvőnek tűnik. Házat véletlenül sem szeretném megváltoztatni a legkisebb mértékben sem.
Talán ennyi változtatás egy classic gépen még nem szentségtörés :)
Az általam fentebb linkelt weboldalon szereplő megoldás lenne a nyerő, de azt tudomásom szerint nem forgalmazza senki, legalábbis egyelőre.
|
SzörG
Elektrolakatos
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 20:34
miért ne forgalmazná? :-) mondom, hogy Lotharek csávónál kapható (nála a legolcsóbb, mert ő készíti) http://www.lotharek.pl/product.php?pid=13
amúgy már csak azért is lesz előbb-utóbb hazai fejlesztésű SD floppy, AMIGA-n ugyan viszonylag könnyű a fájl csere (pcmcia to cf adapter A600-A1200-on), de vannak olyan retro gépek, ahol végképp nehéz (Atari pl.)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 21:05 - Szerkesztve: karesz4613
Köszi, lecsekkoltam a Lotharek-félét is. A display miatt ha meg kell faragni a házat, akkor ez nemannyirakafa... Az USB to floppy meg read-only. Az UFE-re gondoltam, hogy nem forgalmazzák, de azóta lehet, hogy. Pedig az perfekt, nagyon össze van rakva. Hazai projekteket tűkön ülve várom, illetve kérdésem lenne hogy az A500-as tulajok per pillanat miként hidalják át eme problémát, esetleg gyártanak még floppy lemezeket, vagy CF-hard disk projektekkel, ilyesmi?
Szerk: Közben a Lotharek fekete házas külső megoldását is megnéztem, számomra kultúráltabb mint a beépített, határozottan tetszik. Lehet, hogy ez lesz a jó megoldás... ?
|
SzörG
Elektrolakatos
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 21:43
hát :-) lennének gondok... én nem kábelezek, az szerintem lassú, meg körülményes (pc - amiga nullmodem kábel) bármely olyan A500-as külső HDD vezérlő ami képes 2 eszközt kezelni, azt fel tudod ruházni vinyósított CF-ekkel, azzal sem foglalkoztam, hogy pl. 1.3 KS alatt hogyan lehet megoldani pl. a fat-os CF kártyás adatcserét... nyilván winUAE alatt lehet az amiga CF hdd-ket kezelgetni és rátolni programokat, azt megint csak nem szeretem :-P (a pc miatt) jelenleg A1200-on cserélgetek fájlokat :-) ha nagyon kell valami, akkor kiteszem floppyra és úgy közelítem meg vele az 500-ast. a még itt ott kapható HD-s floppykat most kezdtem használni (eddig még kitartottak a DD-sek), jobb oldali lukat le kell ragasztani, amúgy tökéletesen működik.
a külső SD floppyval az a gond, hogy az 1.2 - 1.3 klasszikus KS alatt csak hardveres boot választó kapcsolóval lehet külső meghajtóról bootolni... 2.04 KS felett már nincs ilyen gond, csak egy egy egész régi program van ami nem tolerálja :-P
|
TCH
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 21:51
Quoting: karesz4613 hogy az A500-as tulajok per pillanat miként hidalják át eme problémát Hát én eddig 720-asra formázott floppykkal szoptam mint az atom. Aztán elegem lett és építettem magamnak egy parallelkábelt, meg megírtam Amigára és Linuxra hozzá a programot. Úgyhogy mostantól háváj van. :)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 21:54
Hálózati kábellel én sem szeretnék foglalkozni. A küső az szerintem a belső floppyt cseréli kivezetett SD kártyaolvasóra, de fixme; pc-re nem vagyok finnyás, bár a windowst igyekszem messziről elkerülni, helyette linux, azon e-uae, legalábbis ameddig az A500 tuning össze nem jön... aztán meg fájlcsere céljából.
|
amigarules
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 22:18
Quoting: TCH megírtam Amigára és Linuxra hozzá a programot. Úgyhogy mostantól háváj van. Elkészült? És ezt csak így írod? Tessék bejelenteni ha elkészült...:-)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 22:22
Háj Sanyi' Köszi a múltkori tippet, megmozgattam a csipeket, és műxik mint olajozott villám. Most ez az SD kártya téma lett a vesszőparipám, úgyhogy minden segítséget köszönök cépen...
|
TCH
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 22:46 - Szerkesztve: TCH
amigarules
Na, sajnos eddig nem nagyon volt rá időm, viszont ma este sikerült befejeznem ezt a fost.A fájlátvitel működik szépen, oda-vissza, modulokkal próbáltam ki és faszányosan megy a téma. Szóltam. :P Csak dh1 kivételével mindenki lefosta, de választ már ő sem adott, hogy mire kiváncsi. :P
|
SzörG
Elektrolakatos
|
# Elküldve: 2011. Júl. 01. 22:51
februárban még nem is voltam tag :-P úgyhogy azért nem mindenki f*sta le... :-)
|
TCH
Tag
|
# Elküldve: 2011. Júl. 02. 00:59 - Szerkesztve: TCH
Elcsesztem a linket. http://forum.amigaspirit.hu/index.php?action=vthread&forum=1&topic=181#msg11265 Ez meg Júniusban volt, két hete. :)
|
YADA
Tag
|
# Elküldve: 2011. Okt. 03. 23:47
Ma volt alkalmam hasznalni az SD kartyas floppy emut valos hasznalat kozben, kellemes elmeny, erezhetoen gyorsabb mint a real floppy (gondolom az interleave faktor hianya miatt)
Vagyis alakul az A1K2 elesztese. Hetvegen kaptam egy 80G vinyot (legalabb nem a 120G sajatot kell elpazarolnom hozza :) ) Aztan ma delutan felbasztam ra 4db 2G particiot es egy szuz WB3.1-et az SD floppy emuval. Aranyos lett, kezd visszaterni par regi emlek :) Igy most van egy real floppy, egy SD emu - benne kartya, rajta rengeteg amigas lemez - meg egy vinyo ami nagyobb mint valaha almodtam rola. Szinte tokeletes. Valamiert meg a kep scarton keresztuli pirosas arnyalata is megszunt mindegyik monitoromon. Mar csak a feher jel szintjet kell beloni es elertem a celt. (esetleg egy joy javitas meg johet) Utana mar csak a regi floppykat kell leporolni es megkeresni a regi kodjaimat. (a qtbackup aldozata lett minden, tomoritve van, de fejlecek nelkul... szivas) Abszolut nem terveztem, de ha igy megy tovabb kenytelen leszek venni valami bovitokartyat hozza, pl. cpu+ram. Csak a poen kedveert (neha szeretnek kodolni is rajta, backupot visszanyerni).
|
amigarules
Tag
|
# Elküldve: 2011. Okt. 04. 14:36
Jaja. Csak szólj mire jutottál...
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2012. Jan. 13. 22:07
http://www.oldsoftware.com/floppy_disks.html Nem tudom, láttátok-e már ezt az oldalt, itt állítólag vadiúj DD-s floppykat árulnak.
Megrendeltem amúgy Lotharektől az SD-s emulátort...
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2012. Feb. 04. 18:14
A napokban megérkezett Lotharek küldeménye, amit sikeresen ki is próbáltam, működik. A végleges beszereléshez még kell ugyan némi tervezgetés...
|
Chain-Q
Divatamigás
|
# Elküldve: 2012. Feb. 04. 18:18
Képeket, videót, élménybeszámolót akarunk a beszélgetésről! :) És hozd el következő AmiConra! :)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2012. Feb. 09. 23:05 - Szerkesztve: karesz4613
Az egyik problémám a eredeti amigás floppy adat- és tápkábel hossza volt. Adatkábelt találtam hosszabbat, tápkábelt pedig csináltam PC tápból kibugázott floppykábelekből.
Képeket kérésre emailben küldök.
Egyelőre még azt kéne kitalálnom, hogyan lehet a megfelelő helyre felrögzíteni, hogy az SD kártya "kilógjon" a floppy ablakán, ill. a 3 db. nyomógombot szeretném 90 fokkal elfordítani, így azt is a floppy helyén el lehetne érni.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2012. Feb. 10. 00:33
Guybrush: nem akarnal egy kepes bemutato tesztet irni az Amiga Maniaba?! :) Orulnenk neki!
|
YADA
Tag
|
# Elküldve: 2012. Feb. 10. 01:52
Ja, erdekel vannak-e nalad is olyan image-ek amelyek nem akarnak beolvasodni. (magyaran hibasan olvassa az amiga) En meg nem alltam neki szetszedni a gepet, de meg mindig a serult kvarcra gyanakszom.
Bakker, az SD-t is elhasznaltam valami mashoz, nincs benne az adapterben sem... masolhatom fel ujra. Remelem nem hagytam el. (egy ismeretlen kartyat viszont talaltam egy tokban, lehet hogy megis meglesz :)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2012. Feb. 10. 17:14
dh1: Köszönöm a megtisztelő lehetőséget, igen, szívesen írnék róla az Amiga Mániába.
YADA: Igen, vannak, olvasással és írással kapcsolatos gondokkal is találkoztam. Pl. RedSector Megademo egy ponton látszólag "végtelen" ideig töltődik. Bubba 'n' Stix nem indult el. Shoot 'em up Construction Kittel mentési problémával találkoztam.
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2012. Feb. 10. 17:54
Quoting: karesz4613 dh1: Köszönöm a megtisztelő lehetőséget, igen, szívesen írnék róla az Amiga Mániába.
Guybrush: irj nekem plz a dh1 at amigaspirit dot hu mailra, hogy meglegyen az email cimed, illetve, hogy a reszleteket atbeszeljuk! Elore is koszonom szepen! :)
|
Guybrush
Tag
|
# Elküldve: 2012. Feb. 15. 22:50
ok, mail ment a megadott címre, képet is küldtem:)
|
dh1
Mr. DTP
|
# Elküldve: 2012. Feb. 16. 08:37
Koszi! Megkaptam, valaszoltam!
|