Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

 - Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / H2O2 (hidrogén peroxid) Avagy a nagy fehéritő topic :)
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Szerző Üzenet
dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Okt. 30. 13:49 - Szerkesztve: dino


Hat ide lehetne csatolni a fotokat, tapasztalatokat a temaval kapcsolatos dolgokat. Igertem, hogy leirom a tapasztalataimat. Probakeppen kaptam az elso korben kb 2dl hidrogen peroxidot mint utobb kiderult kb 30% koruli tomenysegut. Kiontottem egy kis muanyag edenyben es egy 525 os helyre valo 3.5' floppytakarot keztem asztatni. Ugyanis az egyik A4000T rol ez a muanyag hianyzott es az egyik bontos havernal turtam egyet :) viszont termeszetesen jo sarga volt ez is. 24h ig asztattam sima H2O2 ben, a garazs ablakaban volt a napra teve. Amit esztevettem, hogy ha nap eri akkor gaz kepzodik, ugyhogy csak ovatosan, aki hozza akar fogni ilyeneknek. Szal a 24h asztatas meghozta eredmenyet.
kepecske


Sajna elotte nem fotoztam le, de tok sarga volt a cucc elhihetitek.
mindenkit fokozott ovatossagra intenek, aki megprobalja, mert eleg "csunya" dolgokat tud csinalni. Vedoszemuveg, gumikesztyu erossen javasolt.
Kulfoldi testvereink igy csinaljak: http://retr0bright.wikispaces.com/Retr0Bright+Gel
Amint latszik ok hasznalnak mas segedanyagokat is a feheriteshez, es osszemixelik. Gondolom sokkal jobb hatast ernek el igy.
Egyebkent itt fooldal:
http://retr0bright.wikispaces.com/
Napokban vettem gyogyszertarbol 1l kiszerelesben es most egy nagy sarga A500 egeret asztatok. Kovetkezo korben megprobalom UV lampaval is. Sajnos csuszik a project, mert nekem is beteg lett a gyerkoc es itt vagyok bent vele. Szoval ide johetne minden, amit kiprobaltatok :) Rajta,rajta....

AliveMOon
Tag

# Elküldve: 2010. Okt. 30. 15:52


Ez tök jó pont azok az öszetevök, mint rakéta üzemanyagot gyártanál :)
Gondolom dohányzás kizárt :)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Okt. 30. 16:20 - Szerkesztve: dino


Jaja, ha vegzek a feheritessel, ez a project kovetkezik: http://www.youtube.com/watch?v=CGcRgEuCocQ

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Nov. 01. 12:53 - Szerkesztve: dino


before:
etotte
H2O2 after: utan

smokey2k
Tag

# Elküldve: 2010. Nov. 01. 13:41


dino az egyéb színes cuccosokat hogy kezdi meg a az áldozatokon a h2o2, pl. logokat (pl. c64-en), azok is fakulnak ?

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Nov. 01. 16:01


Quoting: smokey2k
dino az egyéb színes cuccosokat hogy kezdi meg a az áldozatokon a h2o2, pl. logokat (pl. c64-en), azok is fakulnak ?

Ezzel kapcsolatban meg sajnos nincs tapasztalatom.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2010. Nov. 01. 17:57


@smokey2k:
Szerintem attól is függ, hogy anyagában szinezett, vagy festve van?

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 01. 21:44


Na, emberkéim, akkor én is hozzászólok. Mint írtam, én csak fodrászcikkes 9%-os h2o2-t használtam, de az legalább "stabilizált" a gyártó leírása szerint, valamint kenhető is :-) tehát ha nagyobb házat fehérítesz, nem kell száz liter, hogy ellepje a dobozt. Billentyűt fehérítettem, ami ugye feliratos.
Itthon 9%-os cucc volt, négy napot ázott benne a cucc, szag semmi, gáz semmi. Képek:
A próba billentyű, commodore 64, iszonyat sárga eredetileg. Négy nap h2o2, eredmény:Amiga 500 billentyűzet már fehérítés után, mintának lesz egy sárga is (nem volt elég anyag, ezért csak pár db. billentyűt fehérítettem.)

Talán látjátok, milyen sárga volt:Sajnos a vaku miatt nem látszik annyira, de a . igen csak sárga még:

Szerintetek az élesztésről tegyek be majd fotókat, amikor kész vagyok? (mondjuk a Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről topicba?)

smokey2k
Tag

# Elküldve: 2010. Nov. 02. 02:49


Quoting: adsr
Szerintetek az élesztésről tegyek be majd fotókat, amikor kész vagyok? (mondjuk a Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről topicba?)

Még szép :)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Nov. 02. 06:26


adsr
Mi ennek a szernek a pontos neve, amivel kenegeted?

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 02. 07:56


Kallos Oxi krém
Decolor Rivit

Ezeket kevertem össze, nemtom milyen arányban (sacc/kb), és ebben ázott a cucc. Annyi a nyűg vele, hogy habzik, egy decis mennyiség kb. 2-3 szorosára nőtt térfogatilag, tehát úgy kell számolni a tároló edényt.

Emeric SH
Tag

# Elküldve: 2010. Nov. 06. 00:23


Zeust nyosztettem egy ideig, hogy irjon cikket rola, de vegul nem tette - lenyeg a lenyeg, o Vanish-ben aztatott billentyu gombokat, es nagyon szep lett a vegeredmeny. Majd megprobalom ravenni megint, hogy megis irjon cikket belole, ha mar ekkora divat a feherites... :)

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 06. 12:35


Lassan elkészülök az első adag billentyűzettel, nekem sajnos nincs olyan tömény cuccom, mint Dino mesternek. Így már 4. napja ázik a cucc, hírek hamarosan.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Nov. 06. 18:36


Quoting: adsr
Lassan elkészülök az első adag billentyűzettel, nekem sajnos nincs olyan tömény cuccom, mint Dino mesternek.

Hat nekem is at kellene alakitani valami kenocsfelere. Kicsi a tekno amiben asztatok pl. billencs haziko nem fer bele, azonkivul kegyetlen veszelyes elo szervezetre ez a szer. Ahogy az ablakba van teve neha beleesik egy-egy legy, szunyog. Hat ne tudjatok meg milyenek lesznek szegenyek, mikor kiveszem oket. Tiszta horror...

TCH
Tag

# Elküldve: 2010. Nov. 06. 19:40


Quoting: dino
Ahogy az ablakba van teve neha beleesik egy-egy legy, szunyog. Hat ne tudjatok meg milyenek lesznek szegenyek, mikor kiveszem oket. Tiszta horror...
Hoppá. Már tudom, mit csinálok jövő nyáron azokkal a szúnyogokkal, amik nem hagynak aludni...

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 08. 20:29 - Szerkesztve: adsr


Sajnos úgy néz ki, hogy valamit elszabtam, mert nem pontosan úgy alakultak a dolgok a nagyüzemi fehérítés során, mint ahogy szerettem volna.

Egy pár hozzászólással feljebb már olvastátok a kísérletet, az elég jól sikerült. Na most, Emulox nevű 12%-os krémperoxidot vettem 3x1 lityit (Szegeden egy fodrászcikk szaküzletben, baráti 480 Ft/L áron). Ez állagra kb. olyan, mint a helyesen kikevert tapéta ragasztó (aki még nem tapétázott, durva leszek, de mint a közepes sűrűségű t.k.ny :-) ).

Mivel spórol a magyar ember, ezért nem vettem hozzá olyan anyagot, mint az említett decolor rivit por, és itt jött a szívás. E nélkül ugyanis nem műxik a cucc! A boltban az eladó azt mondta, hogy ez csak azért kell hozzá, hogy még fehérebb, még világosabb legyen a haj. (Kicsit hülyén is nézett rám, mikor mondtam, hogy nekem számítógép műanyagjának a fehérítéséhez kell :-) ). Én meg, mint írtam spóroltam is, meg attól tartva, hogy esetleg a barna gombokat is kiszívja az így kevert cucc, nem vettem.

Három napot ázott már a trutyiban a billentyűzet, amikor az otthoni maradék port, meg még egy 35 gr-os csomagot beleszórtam az egyik literbe. Na ez már hatott valamit, bár még nem az igazi, mert csak a már bemutatott 500-as kevésbé sárga billentyűit sikerült végre pofás állapotba hozni. Az 1200-es pisisárga billentyűi még várják sorsukat, tehát még kell venni cuccot (port).

Az anyag összekeverés után akár 3-4 szeres térfogatúra is megnő, én 2 db. kb. 5 literes lavórban áztattam a billentyűket. a porral kevert cucc az eredeti kb 4-5 cm magasságról kb. 20 cm magasságra duzzadt. A hab jó sűrű lett viszont, és nem is esik össze, tehát már három napja ugyanolyan állagú. Gondolom ebből következően jól be lehetne kenni vele a gépházat is, ugyanis nem folyik, nem csöpög, kifejezetten jól ottmarad a felvitt felületen.

Amint kész leszek az 1200 billentyűkkel, valamint a c64 billentyűkkel, megpróbálok egy c64 dobozt is fehéríteni. Van erre a célra egy lyukas 20 l-es műanyag kannám, feláldozom a szent cél érdekében :-)

dino
Kék troll

# Elküldve: 2010. Nov. 09. 07:32


Quoting: adsr
Amint kész leszek az 1200 billentyűkkel,

Billentyu gombokat meg nem szedtem ki. Nem akarnam eltorni. Hogy lehet ezeket legegyszerubben kiszedni?

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 09. 08:12


Dino!

Nem kell megijedni, egy csavarhúzóval óvatosan nyúlj alá a gombnak és óvatosan told felfelé a gombot. Ha van pöcéd, kísérletezz azon, szinte ugyanúgy kell majd az Amiga gombokat kiszedegetni :-)

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2010. Nov. 12. 09:29


Úgy néz ki, hogy csapataim nyerésre állnak! Jót tett a trutymó kezelése. Vettem a fodrászbótban két zacsi szőkítőport (típus és mennyiség most nem jut eszembe, mert otthon maradt a csomagolóanyag, estére megnézem nektek!) a legolcsóbb típusból. (Nézett is rám hülyén a melegképű eladógyerek (!! Nem nő!!), hogy minek nekem ennyi szőkítőpor, ha nem fodrász vagyok. Elmondtam neki :-))
Szóval 1 lityi h2o2 (12%-os)-ba bekevertem a port, szépen összedolgoztam, majd bele az Amiga 1200 billentyű. Kedd este óta dolgozik a trutyi a műanyagon, ma reggel néztem, vasárnapra szerintem kész vagyunk! (Az asszony szerint már ez is túl jó, különben is miért nem viszem már ki az egész szart a garázsba :-). Persze, ez a szobában lévő gépekre értendő, a fehérítés kint történik a teraszon a szag és egyéb veszélyek miatt.)
Kiindulási állapot itt látható:

Vasárnap remélem egy teljes leírással meg tudlak titeket örvendeztetni.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2010. Dec. 01. 23:33


http://www.amigascene.nl/uploads/photos/676.jpg

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2011. Máj. 30. 10:46


Na, felélénkítem a témát egy kis csemegével. A napokban szert tettem egy iszonyat sárga 1200-es felső burkolatra, amin meg van a Commodore A1200 logo. Az egyik gépemről pont ez hiányzott. Első körben gondoltam lepattintom a feliratot, és átragasztom a másik gépre, de mivel olyan szép idő volt hétvégén, gondoltam nekifutok a ház fehérítésének, "ugyan miért ne csinálnám meg" alapon.

A munkálatok meghozták az eredményt, azt hiszem a képek önmagukért beszélnek. Emulox nevű 12%-os krémperoxidot használtam és szőkítőport kevertem bele. Kb. 1.5 dl cucc kellett összesen, ehhez sacc/kb. 1 teáskanál port adagoltam. Szépen összekevertem a cuccot egy kis tálkában (védőkesztyű, szemüveg!!), majd ecsettel felvittem a gépre. A legnagyobb nehézség a rácsos résznél volt, ott igazán pepecselgetős a meló, hogy mindenütt megfelelően takarjon az anyag. Ezután kitettem napozni, és estére elkészült a remekmű.
A trutyi a napon szépen felhabzik, majd rászárad, nem folyik le (felhordás közben sem, szóval a Retr0bright nevű cuccal nem is kell kísérletezni).

Ilyen volt előtte:


Kezelés közben:


Íme a végeredmény:tassika
Tag

# Elküldve: 2011. Máj. 30. 16:30


Quoting: adsr
mivel olyan szép idő volt hétvégén, gondoltam nekifutok a ház fehérítésének, "ugyan miért ne csinálnám meg" alapon.


Szép munka! Egyszer én is rászánom magam, szépen helyre lehet hozni a burkolatot.

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2011. Máj. 31. 08:08


Quoting: tassika
Egyszer én is rászánom magam, szépen helyre lehet hozni a burkolatot.


Nem sok idő, persze ha már beszerezted a nyersanyagot. A "felkenés" tart a legtöbb ideig, kb 10-15 perc, persze nagyobb ecsettel gyorsabb, én a lányom festő ecsetével dolgoztam, ami kb. 4-5 mm vastagságú.

kemi242
Tag
# Elküldve: 2011. Jún. 11. 15:33


Üdv!

Ezt szeretném kifehéríteni. (nem látszik a képen, de elég sárga.) A logókat, és a kijelző előtti plexit mennyire kezdi ki a cucc? Azonkívül a matricákat (típustábla, stb.) hogy lehet megvédeni, hogy ne ázzon le?

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2011. Jún. 12. 16:36


Peroxid kaphato krem formaban is fodraszkellekuzletben ...
azzal kell egyenletesen bekenni, a nem bantando feluleteket kihagyod, napra rakod es varsz ...

adsr
Kukabúvár

# Elküldve: 2011. Jún. 13. 19:21


kemi242

Ahogy DH1 írja, ilyen egyszerű a téma, feliratnak szerintem nem sok baja lesz. Matricák ált. jól fel vannak ragasztva, legalább is nekem commodore és egyéb matricák nem áztak le takarítás közben.

irons
Tag
# Elküldve: 2011. Júl. 18. 15:27 - Szerkesztve: irons


Helló!

Látom, sok vélemény összegyűlt már, így én is leírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. :) Illetve kérdésem is lenne...

Amiga 600-ast vásároltam nemrég, csak egy kicsit sárga itt-ott, ezért döntöttem a fehérítés mellett. Nekem sajnos nem jött be a 12%-os kék trutymó + szőkítőpor kombó. Napokig áztak benne a billenytűk, de alig lett valami hatása. Talán annyi, hogy foltosra marta a szürke billentyűket, amikkel sajnos már nem lehet mit kezdeni. Vettem másikat de sajnos nem lettek jók, de ez már más téma.
Viszont én a napra nem tettem ki. Ez lehetett a probléma? A fenti kommentben adsr kollégának a napon 1 nap alatt csoda történt...

Szóval átváltottam a vegyszerboltban kapható 30%-os peroxidra. Na az. Egy nap alatt hófehér minden. Mostanában beledobom a házat is, az tuti. Tényleg nagyon penge. Én a konyhában csináltam: beleöntöttem egy sima műanyaglavórba egy litert, aztán belehajigáltam mindenféle kisebb alkatrészt (gombok, floppy kiadó gomb és trapdoor). Kicsid durva szer de azt mondta nekem a mókus a boltban, hogy nem annyira gáz bőrön. Mármint persze nem lesz tőle pihe-puha de csak simán le kell mosni vízzel és megmaradsz. Azért a gumikesztyű ajánlott... Viszont a szembe kerüléstől ő is óva intett.
Ja és még valami:

1. Óccsó (nem emléxem pontosan de kb. 3-400 Ft volt per liter, plusz piszlicsáré összeg a műanyag flakon, amit ha legközelebb mész, teletöltenek és akkor nem kell másikat venni)
2. Újra felhasználható.

Viszont a hátlapra nem tudom, mennyire jó megoldás, mert azon vannak matricák, amik nem igazán jönnek le egykönnyen (Commodore címke és gari). Viszont nem szívesen maratnám le őket, ha nem muszáj. Szerintetek kibírja? Ki fogom próbálni vmi máson. Viszont egeret is marattam, azon volt színes festett felirat, semmi baja nem lett.

Előre is köszi, aki tud segíteni és én is szívesen segítek, ha van kérdésetek és persze ha tudom a váléaszt... :D

Nnah, szóval ennyi. Sorry, ha kicsit hosszú lett. :)


Üdv,
irons

dino
Kék troll

# Elküldve: 2011. Júl. 18. 15:41


Ha ki birod keverni krem szerure es folkened az ominozust reszt kihagyva, akkor nincs gond. (szerintem egy-ket napig a matricat is birna, de ne egyel ra merget). A napfeny az nagyon kell, igy van!

Levi
Tag

# Elküldve: 2011. Júl. 18. 16:01


Üdv irons!

H2o2 (hidrogén peroxid) hő, napfény és szerves anyagok hatására gyorsabban bomlik. A konyhában mondjuk én nem mernék vele semmit sem fehérre vakolni, mert a h2o2 bomlás során keletkező gőze irritálhatja a szemet és az orrot.

Aminek magasabb a tömeg százaléka mint 30 % az már robbanékony. A tiszta, alacsony hőmérsékletű h2o2 bomlása viszonylag lassú - pontosan a napfény hiánya miatt, vagy nevezzük hőnek...

Én is tervezek már egy újabb fehérítést az új billencsemre + házamra, ha már kondi csere lesz az alaplapon, akkor minden újuljon meg.

ha lúd, akkor már legyen kövér :DD

irons
Tag
# Elküldve: 2011. Júl. 18. 16:03


Köszi a gyors válaszokat, megfogadom őket! :)

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / H2O2 (hidrogén peroxid) Avagy a nagy fehéritő topic :)
 
 

Powered by chat forum software miniBB™ © 2001-2023