Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

- Fórumok - Keresés - Statisztika - Szabályzat - Pegasos.hu fórum
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről :)
<< 1 ... 72 . 73 . 74 . 75 . 76 .
Szerző Üzenet
ratman
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 21:27

Maradhat, az alaplapi fast ramnak alacsonyabb lesz a prioritása (nézd meg, pl. sysinfoval), szóval aminek fast ram kell az először a turókártya ramjából fog foglalni. Ha meg már ott nincs szabad chunk, akkor megy tovább amíg lát. Ez is zseniális az AmigaOS-ben. :) Meg az Amigában.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 21:29

Koszi Fater!

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 21:45

Én úgy emlékszem ha van RAM az alaplapon, akkor ahhoz igazodik ez egész, tehát a lassabb alaplapi RAM sebességéhez aka minden "lassabb" lesz... ha kiveszed a alaplapi RAM-ot akkor gyorsabb lesz persze így 16 megával kevesebbed lesz. De lehet tévedek, vagy rosszul emlékszem... (akkor ráfogom az agyvérzésre :) ).

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 09. 22:03 - Szerkesztve: ratman

@dh1: Akkor próbálj ki egy hibásan rammal telepakolt cyberstorm mk3-at, alaplapi rammal. Az első dolog, hogy működik. A második, hogy csak az alaplapi ramot látja, de olyan lassú lesz, hogy nem hiszed el. A kártya amúgy fastram nélkül el sem indul.
Ha meg telerakod jó modulokkal és jól, ahogy a doksi írja, akkor meglesz a ramod a turbón + az alaplapi ram is, és olyan gyors lesz, amilyennek lennie kell. :D
Szóval nincs ilyen. :D Amúgy van erre tool is, de minek? :D

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 10. 09:47 - Szerkesztve: charlie

Quoting: dh1
Én úgy emlékszem ha van RAM az alaplapon, akkor ahhoz igazodik ez egész, tehát a lassabb alaplapi RAM sebességéhez aka minden "lassabb" lesz...

Ez NINCS így. Az alaplapi RAM egyáltalán NEM befolyásolja a turbókártyán lévő RAM sebességét.

Valamint normál esetben a turbókártyán lévő RAM magasabb prioritású mint az alaplapi, szóval az alaplapit (és ZIII/ZII RAM-ot meg egyebeket) csak akkor kezdi el használni a rendszer, ha a gyorsabb RAM már elfogyott. Erre való ugye az előttem szólók által már említett memória prioritás rendszer is, ami pl. ebben a régi Tweetemben látható akcióban.

De véleményeken és a prioritásrendszeren kívül, ez egyébként viszonylag egyszerűen mérhető is. Ott a bustest Amineten, pl. ShowConfig-gal - vagy mint a fenti Tweet-ben Scout-tal - ki kell listázni hogy melyik fizikai RAM tartomány melyik címre kerül, és azokon a címeken benchmarkolni egy jót. (Lehetőleg BootWithNoStartupból és utána szigorúan RESET, mert ez a cucc bele tud csapni a lecsóba.) De megígérem hogy a turbókártyás RAM ugyanolyan gyors lesz, függetlenül attól h. van-e alaplapi RAM, vagy nincs.

dh1
Mr. DTP

# Elküldve: 2024. Okt. 10. 15:06

Köszi!

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 11. 23:08 - Szerkesztve: charlie

Quoting: ratman
A kártya amúgy fastram nélkül el sem indul.

... öööö, ne utálj tesó, de hogy wikipédiásan fogalmazzak... [citation needed]?
https://mastodon.social/@chainq/113290808381395102

(Amúgy én sem voltam biztos benne, de gondoltam kipróba, kiderül. Hát pöcc-röff.)

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 12. 00:24

Egyébként ha már a memória-izék, meg előszedtem a 4000T-t:

A fent leírt bustest-megadott-címre benchmarkot is megcsináltam, és két különböző sebességet mér, ahogy várható is volt:
https://mastodon.social/@chainq/113291055498814886

Illetve az Interneten keresgélve a témában beleakadtam abba, hogy a Rev G. Ramsey chipekben van egy ún. "skip mode", ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy 60ns módba kapcsolja a RAM elérést az alap 80ns helyett. Ez kb. 5-10%-ot gyorsít az amúgy megakurbli alaplapi RAM elérésen:
https://mastodon.social/@chainq/113291083648765896

Na megyek elpakolom a 4000T-t, mivel igazából tök mást kellett volna ma este csinálnom, de így alakult. :)

ratman
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 12. 09:45

Quoting: charlie
... öööö, ne utálj tesó, de hogy wikipédiásan fogalmazzak... [citation needed]?
https://mastodon.social/@chainq/113290808381395102

(Amúgy én sem voltam biztos benne, de gondoltam kipróba, kiderül. Hát pöcc-röff.)

Semmi baj nincs ezzel, nekem nem nyikkant meg az egyik sima a4000d-ben. Az MK3, nem a ppc. Nem is erőltettem tovább, szóval ez van. Azért kösz, hogy kipróbáltad.

PeachMan
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 13. 10:43 - Szerkesztve: peachman

Van valakinek tapasztalata Firebird PCI Daughterboard-al?
URL

Nekem a Rev1 (Altera) verzió van és kezdem nem átlátni a sw oldali dolgait.

Ha jól értem, akkor ez egy Prometheus alapokra épített kártya, amin a Zorro slotok is használhatóak a PCI-al vegyesen (nyilván fizikai korlátokkal)

Viszont hogy is van ez a prometheus.library/openpci.library együttműködés?
Hogy kell ezt elképzelni?

A hw felett van a prometheus.library, afelett az openpci.library?
A PCI DMA Buffer megvalósítása hogyan helyezkedik el?

Ha jól olvastam, akkor a Prometheus esetében a VGA RAM egy része szolgál DMA buffernek, hogy a PCI kártyák egymás között gyorsabban kommunikálhassanak és ne a ZorroIII ~13MB/s sávszélt használják.
Erre, ha jól néztem a Picasso96 driver (prometheus.card, voodoo/permedia/s3virge.chip) szolgál DMAbuffer=2048k tooltype értékkel.

Ami megkevert, hogy most rendre kezdenek kijönni újabb P96/Picasso96 driverek.
Új voodoo, s3, radeon és matrox. Viszont ezek ugyan openpci alapon, de card fájlként. (pl. voodoo.card, matrox.card)

Akkor ez most hogyan tudna egy Prometheus/Firebird daughterbord esetén működni?
Hogyan lesz PCI DMA buffer?

Szóval teljesen megkeveredtem azzal a kevés infómmal is, amit eddig tudni véltem.

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Okt. 13. 15:07

Nekem nincs ilyen cuccom, csak Zorros kartyaim vannak, reszemrol passz.

siz
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 17. 20:15 - Szerkesztve: siz

Érdekességképp: múltkor vásároltam az AmigaStore-ban pár cuccot és ha már ott jártam vettem két ilyen joyt. Egyelőre sokat még nem használtam (amúgy se vagyok nagy játékos), viszont kétgombos. Elsőre egészen minőségi megoldásnak tűnik, belül minden csatikkal van szerelve és csomó kiegészítővel jön (Y kábel, hogy egy gombosnak szereld, van benne plusz ütközőlap, hogy szabályozni tudd, hogy mennyit mozduljon meg hirtelen még nem is tudom, hogy mi). Belül jumperelhető, hogy C64 vagy Atari/Amiga legyen a második tűzgomb (C64-en invertálva van). Plusz van két kapcsoló az elején, amiből az egyik az elsődleges tűz gombra autofire-t kapcsol, a másik meg átkapcsolja a másodlagos gombot, hogy kettes vagy hármas gomb nyomást küldjön.
Mivel belül csatis, ezért meg lehet fordítani, hogy a bal vagy a jobb tűzgomb legyen az elsődleges plusz még az egész kart el lehet fordítani, hogy ha azt akarod, hogy a tűzgombok egy oldalon legyenek.
Én még csak joy teszterrel próbáltam ki, de nagyon meggyőzőnek tűnik.

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 18. 01:21 - Szerkesztve: charlie

Fasza. Kár hogy nem egy héttel ezelőtt posttoltad ezt a review-t, vettem volna én is, most VCFB-re fasza lenne, mert az én Schönfeld-féle Competition Pro-im a végüket járják. :) De így is jó lesz, legközelebbre.

YADA
Tag

# Elküldve: 2024. Okt. 19. 13:11

hát ja, én is múlt héten rendeltem tőlük mást. ha akkor eszembejut, tán ezt is bedobom kosárba

Chain-Q
Divatamigás

# Elküldve: 2024. Okt. 26. 22:40 - Szerkesztve: charlie

Piru a minap belepatkolta a ShapeShifter 3.11 supportot a CardTrickEVD-be, meg a PippinEVD-be, szóval ennek örömére csináltam pár "3 OS egyszerre, de ezúttal szinesben" screenshotot az Amiga 2000-n:

https://mastodon.social/@chainq/113375315697871100

dino
Kék troll

# Elküldve: 2024. Nov. 01. 21:53 - Szerkesztve: dino

inkabb ezt a postot kitorlom...

<< 1 ... 72 . 73 . 74 . 75 . 76 .
forum.amigaspirit.hu / Classic hardver / Hardvereink, megoldások, fotók a gépeinkről :)